Задайте вопрос юристу

842 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 04 июля 2024, вопрос №114244

снятия ареста со счета

Виконавче провадження завершено 20.11.23року.Сьогодні наклали арест на банківські реквізити.Куди треба звертатися щоб зняли арест.

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Необхідно звернутися до суб'єкта, що наклав арешт - державного виконавця.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 дня назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Види надходжень, на які не може бути накладено арешт

    Згідно п.п. 12 п.2 розділу І Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою правління НБУ №162 від 09.07.2022 передбачено, що поточний рахунок – рахунок (включаючи рахунок із спеціальним режимом використання), що відкривається банком клієнту для зберігання коштів і виконання платіжних операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

    Згідно п. 69 вказаної Інструкції, банк відкриває фізичній особі окремий поточний рахунок для зарахування виключно заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших передбачених законодавством України соціальних виплат у порядку, визначеному в п. 60 розділу V Інструкції, або використовує вже відкритий для цих цілей рахунок.

    У ст. 73 Закону України «Про виконавче провадження» перелічено види виплат, на які заборонено звертати стягнення. До таких відносяться:

    вихідна допомога, що виплачується в разі звільнення працівника;

    компенсація працівнику витрат у зв’язку з переведенням, направленням на роботу до іншої місцевості чи службовим відрядженням;

    польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, що виплачуються замість добових і квартирних;

    матеріальна допомога особам, які втратили право на допомогу по безробіттю;

    допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;

    одноразова допомогу у зв’язку з народженням дитини;

    допомога при усиновленні дитини;

    допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

    допомога на дітей одиноким матерям;

    допомога особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною з інвалідністю, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом;

    допомога на лікування;

    допомога на поховання;

    щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на території, що зазнала радіоактивного забруднення;

    дотації на обіди, придбання путівок до санаторіїв і будинків відпочинку за рахунок фонду споживання.

    Згідно ч. 3 ст. 52 Закону України «Про виконавче провадження», також не підлягають арешту в порядку, встановленому цим Законом, кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом.

    Отже, законом чітко передбачені види надходжень та види рахунків, на які не може бути накладено арешт.

    Порядок дій у разі накладення арешту на банківський рахунок, де зберігається заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога та інші соціальні виплати

    Для зняття арешту потрібно дотримуватися наступного алгоритму дій:

    По-перше: З’ясувати підставу накладення арешту (про це детально описано у наші статті). Також можна спробувати отримати від банку копію постанови про арешт коштів. Це необхідно зробити аби мати вихідну інформацію про підстави накладення арешту та номер виконавчого провадження.

    По-друге: Отримати від банку довідку або виписку за весь період дії рахунку, в якій буде зазначено, що рахунок використовується для отримання заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги та інших соціальних виплат.

    По-третє: Отримати довідку з місця роботи або пенсійного фонду про отримання зарплати/пенсії на арештований виконавцем рахунок.

    По-четверте: Звернутись до виконавця з заявою про зняття арешту з банківського рахунку, надавши перелічені вище докази.

    Направляти заяву можна одним з двох способів:

    в паперовому вигляді на поштову адресу органу ДВС/приватного виконавця;

    в електронному вигляді на електронну адресу органу ДВС/приватного виконавця. Заява в електронному вигляді буде надіслана належним чином лише після накладення електронного цифрового підпису (ЕЦП/КЕП) заявника. Якщо такого немає, то рекомендуємо направляти заяву засобами поштового зв’язку.

    Якщо виконавець не реагує на звернення або відмовляється знімати арешт, можна звертатись до суду з позовом про зняття арешту з майна (коштів) у виконавчому провадженні або підготувати скаргу на дії державного/приватного виконавця.

    При цьому, скарга на рішення або дії державного/приватного виконавця має бути подана в обмежені процесуальні строки — протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод та інтересів (ч. 5 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження»).

    З повагою

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA