Задайте вопрос юристу

841 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 04 июля 2024, вопрос №114268 350₴

Чи потрібно заново проходити ВЛК, та протягом якого часу, якщо вже проходив 4 місяці тому та зняли з обліку за наказом №648?

Доброго дня.
Проходив ВЛК на початку березня 2024 року, був визнаний обмежено придатний до в/с за гр. II ст. 23б та знятий з обліку війсковозобов'язанних відповідно наказу МОУ від 20.12.2017 р. № 684 за рішенням ВЛК визнаний за станом здоровʼя непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатний у воєнний час, через хвороби які повʼязані з розладом нервової системи та їх наслідками.

Питання в тому чи мені необхідно заново проходити ВЛК протягом 9 місяців чи кожні 5 років як це було раніше для даної категорії хвороб?

А також оновлення даних - не зважаючи що був в ТЦК та СП в березні цього року, все одно потрібно заново іти в військкомат чи цнап чи в резерв+ та подавати свої дані?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Потрібно проходити.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Це ж стосується і оновлення.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так як Ви визнані обмежено придатним у військовий час, тому підлягаєте медичному переогляду протягом 9 місяців.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте у Вас є обов'язок це зробити протягом 9 місяців.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Так як Ви недавно були в ТЦК та зняті з військового обліку - можете не оновляти дані.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    Питання в тому чи мені необхідно заново проходити ВЛК протягом 9 місяців чи кожні 5 років як це було раніше для даної категорії хвороб?

    Оскільки Ви проходили ВЛК до набрання чинності норми закону щодо переогляду обмежено-придатних, то так, у разі отримання Вами повістки на проходження ВЛК Вам прийдеться пройти останню.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо проходження ВЛК в установлені законодавством строки, то оскільки Ви є військовозобов'язанним, останнє також Вас стосується.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402

    3.8. Постанови ВЛК ТЦК та СП щодо військовозобов’язаних приймаються згідно з главою 20 цього розділу.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    А також оновлення даних - не зважаючи що був в ТЦК та СП в березні цього року, все одно потрібно заново іти в військкомат чи цнап чи в резерв+ та подавати свої дані?

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    Отже, як бачите, дані повинні оновити громадяни, які перебувають на військовму обліку в ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 2 дня назад

      Дякую за відповідь.

      Тож, якщо мене зняли з військового обліку, я вже не зобов'язаний оновлювати дані?

      Але зобов'язаний пройти заново влк до березня 2025?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

        Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

        Общаться в чате

        Саме так щодо обліку. ВЛК Ви повинні пройти упродовж 9 місяців після 04,05, 2024 року, тобто до лютого 2025 року.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба оновити свої дані, ви це можете зробити через додаток Резерв або через ЦНАп, проходити ВЛК вам не треба.

    Має бути повістка, тобто запрошення від центру комплектування. А далі ви маєте з’явитися. І ви будете скеровані на повторний огляд. І вже там буде прийнято рішення щодо придатності чи непридатності.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    САМЕ ГОЛОВНЕ ПИТАННЯ - ВИ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ЧИ ВИКЛЮЧЕНИЙ ТА ЩО ВІДОБРАЖЕНЕ У ВАШОМУ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОМУ ДОКУМЕНТІ?

    • Роман Клиент 2 дня назад

      У Війсково-обліковому документі написано так:

      Визнаний обмежено придатний до військової служби за гр. II ст. 23б та знятий з обліку війсково-зобов'язанних відповідно наказу МОУ від 20.12.2017 р. № 684 за рішенням ВЛК визнаний за станом здоровʼя непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатний у воєнний час, через хвороби які повʼязані з розладом нервової системи та їх наслідками.

      • Карпенко Андрій Володимирович

        1. ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ - ВАМ ТРЕБА ОНОВИТИ ДАНІ ДО 17.07.

        2.

        В Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців вони мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

        Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

        У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

        Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Проходив ВЛК на початку березня 2024 року, був визнаний обмежено придатний до в/с за гр. II ст. 23б та знятий з обліку війсковозобов'язанних відповідно наказу МОУ від 20.12.2017 р. № 684 за рішенням ВЛК визнаний за станом здоровʼя непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатний у воєнний час, через хвороби які повʼязані з розладом нервової системи та їх наслідками.Питання в тому чи мені необхідно заново проходити ВЛК протягом 9 місяців чи кожні 5 років як це було раніше для даної категорії хвороб?

    Питання з тими, кого знімають з військового обліку за наказом № 684, до сих пір особисто для мене залишається відкритим. Формально Вас знімають з обліку, але по факту непридатними Ви є лише в мирний час, відповідно теоретичо можете бути мобілізовані.

    Закон України "Про ВОіВС" не містить такої підстави для зняття з військового обліку. Відповідно логічним та об'єктивним є те, що Ви маєте пройти ВЛК до лютого 2025 року.

    А також оновлення даних - не зважаючи що був в ТЦК та СП в березні цього року, все одно потрібно заново іти в військкомат чи цнап чи в резерв+ та подавати свої дані?

    Дискусійне питання. З однієї сторони Ви не були виключені з військового обліку, але все одно на ньому не стоїте, адже зняті з обліку. А уточнювати дані мають тільки ті, хто перебуває на обліку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    1) з військового обліку призовників (крім Служби безпеки України, розвідувальних органів України):

    які досягли 25-річного віку;

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;

    які призвані, направлені чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які пройшли базову загальновійськову підготовку;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби як непридатні до військової служби за станом здоров’я - після підтвердження рішення комісією вищого рівня;

    які отримали спеціальні звання рядового, сержантського, офіцерського (начальницького) складу після закінчення закладів освіти;

    які направлені на альтернативну (невійськову) службу;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    які зараховані до військового оперативного резерву;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;

    3) з військового обліку резервістів:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання;

    які призвані чи прийняті на військову службу або навчання у закладах фахової передвищої військової освіти, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    які прийняті на службу до органів і підрозділів цивільного захисту;

    які досягли граничного віку перебування на службі у військовому резерві або виключені з військового оперативного резерву;

    які направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України.

    ...

    Серед визначених Законом підстав для зняття з обліку наказ № 684 відсутній, тому я все таки ближче до того, що дані уточнити варто.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA