Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 08 июля 2024, вопрос №114565 650₴

Оформлення відстрочкі від мобілізації по догляду. Який абзац обрати?

Не можу розібратись за яким пунктом податись на відстрочку - на підставі абзацу ?? - частини 1 статті 23.

Моя ситуація. В мене є бабуся.
1. Є довідка ЛКК(не висновок, ще минулого року, видана але термін ще діючий) про необхідність догляду.
2. Документи які підтверджують сімейне споріднення
3. Документи, які підтверджують що більше крім мене нікого нема. Витяги про смерть рідних та довідка про членів сімʼї що я один.
4. Я оформив свідотство помічника фізично дієздатної особи на себе.

Інвалідності в бабусі нема(вік 86 років) але лікуємось зараз від раку шкіри(але якихось документів за це не офрмляли, крім того що стоємо на обліку в онкодиспансері)

По факту, що є - це довідка ЛКК.

Який абзац обрати? 14 чи 9? в 9 сказано за чоловіком або дружиною або її батьків, в 9 також вказано за ЛКК а не тількі МСЕК.

В 14 не вказано нічого за ЛКК - тільки за інвалідності 1 або 2 групи. Але в 14 чітко вказано за родичів другого ступеня спорідненості за умови відсутності інших(ситуація, як в мене)

Ответы юристов (6)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАЖАЛЬ, ВАШ ВИПАДОК НЕ ПЕРЕДБАЧЕН ЗАКОНОМ УКРАЇНИ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    ВАМ ТРЕБА БУДЕ ДОВОДИТИ СВОЄ ПРАВО НА ДОГЛЯД ЗА БАБУСЕЮ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас, Сергію!

    На жаль, згідно Ваших умов Ви не зможете оформити відстрочку ні за пунктом 9, ні за пунктом 14.

    Пункт 9 передбачений лише для військовозобов'язаних, які здійснюють догляд за хворою дружиною, дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини).

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    Проте, якщо бабуся внаслідок хронічного стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, то Ви можете оформити відстрочку на підставі пункту 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” , згідно якого не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані опікун особи, визнаної судом недієздатною.

    Але в такому разі, для отримання відстрочки Вам потрібно, щоб було рішення суду, де бабусю визнано недіздатною, а Вас призначено опікуном.

    На даний час, поки у бабусі не встановлена інвалідність або її у судовому порядку не визнано недієздатною - Ви не маєте права на відстрочку і можете бути мобілізованим.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Сергію!

    На жаль, згідно чинного законодавства Ви не маєте права на відстрочку.

    1. Пункт 9 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає надання відстрочки у зв'язку із постійним доглядом за хворою дружино, дитиною або батьками. Тобто оформити відстрочку по догляду за бабусею Ви не зможете.

    2. Пункт 14 - це як раз Ваш пункт, оскільки Ви маєте до бабусі другий ступінь споріднення, але проблема в тому, що Ваша бабуся немає інвалідності І або ІІ групи.

    Я розумію безглуздість цієї ситуації та той факт, що Ваша бабуся може залишитись зовсім одна, проте Закон містить саме такі норми і ТЦК не надасть Вам відстрочку. Законотворці не передбачили саме Вашу ситуацію у нормі Закону, на жаль.

    Як варіант можете спробувати звернутись із відповідним зверненням до військової адмінистрації, оскільки очевидно, що хвора бабуся не може залишитись сама у такому віці, також можете подати звернення до омбудсмена по правах людини. Це не надає жодної гарантії, але щось потрібно робити. Оскаржувати у суді відмову ТЦК сенсу не бачу, оскільки норми закону чітко визначають перелік осіб за якими потрібно здійснювати догляд, як у пункті 9 так і у пункті 14.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але у даній ситуації говорити про можливість оформлення відстрочки - передчасно. Ви не відноситеся навіть до родичів третього ступеня споріднення.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

    Щодо опікунства - це більш реальний варіант, якшо особа має психічний розлад. Дана підстава з 18 травня звучить наступним чином:

    "...10) опікун особи, визнаної судом недієздатною..."

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    14%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання:

    1. Є довідка ЛКК(не висновок, ще минулого року, видана але термін ще діючий) про необхідність догляду.2. Документи які підтверджують сімейне споріднення3. Документи, які підтверджують що більше крім мене нікого нема. Витяги про смерть рідних та довідка про членів сімʼї що я один.4. Я оформив свідотство помічника фізично дієздатної особи на себе.

    Інвалідності в бабусі нема(вік 86 років) але лікуємось зараз від раку шкіри(але якихось документів за це не офрмляли, крім того що стоємо на обліку в онкодиспансері)По факту, що є - це довідка ЛКК.Який абзац обрати? 14 чи 9? в 9 сказано за чоловіком або дружиною або її батьків, в 9 також вказано за ЛКК а не тількі МСЕК.В 14 не вказано нічого за ЛКК - тільки за інвалідності 1 або 2 групи. Але в 14 чітко вказано за родичів другого ступеня спорідненості за умови відсутності інших(ситуація, як в мене)

    Ваша підстава для відстрочки передбачено ст. 23 З3 Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" пунтком 14, де обов'язкова умова для отримання відстрочки є інвалдінсть. Тому ви не маєте право на відстрочку, якщо ви єдиний хто може здійснювати догляд, тоді єдиний варіант писати відмову від мобілізації, визнавати свою провину у судовому порядку, та отримувати умовний термі.

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    Богун Сергій Павлович
    10.8%

    Доброго дня.

    Ви не маєте права на відстрочку.

    Для реалізації права на відстрочку Вам необхідно подати до ТЦКСП разом з заявою документи визначені Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №560, а саме:

    За п. 9 (зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду):

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    За п.14 (члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього підпункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи):

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім’ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    Наявність у Вас свідотства помічника фізично дієздатної особи нічого Вам не дасть.

    Розглянте підставу для відстрочки за п. 10 ( опікуни особи, визнаної судом недієздатною):

    Для її оформлення подаються: рішення суду про визнання особи недієздатною та рішення суду про призначення опікуна.


Похожие вопросы

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 октября 2024 Андрей, г. Киев

2 ответа

Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України