Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 июля 2024, вопрос №114649 650₴

Актуальність військово-облікового документу

Вітаю,

ситуація наступна. Я виключений з військового обліку за рішенням ВЛК у червні 2022 року. Виїхав за кордон на навчання, збираюсь повертатися. Оновив Резерв+ (вказав українську адресу) та отримав на основному екрані "не військовозобов'язаний" з QR-кодом, дійсним до 2025 року. Але якщо скачати ВОД у форматі PDF, то - категорія обліку "Не військовозобовʼязаний", Підстава зняття\виключення: "непридатні", Постанова ВЛК "Непридатний з виключенням з військового обліку". Але що викликає підозру, далі написано "Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час". Звання "Солдат", ВОС "999". У зв'язку з цим декілька питань:

1. Чи можливе оформлення відсрочки/бронювання (якщо будуть підстави) у такій ситуації?
2. Чи дійсне рішення ВЛК, яке було прийнято у 2022 році?
3. Чи є вірогідність отримання повістки у пункті пропуску державного кордону?
4. Чи потрібно мені взагалі щось робити з ТЦК, бо я планую жити не по місцю прописки?
5. Чи зможу я за цим документом знову виїхати за кордон за потреби?

Дякую.

Ответы юристов (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Костянтине!

    "Але що викликає підозру, далі написано "Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час". Звання "Солдат", ВОС "999" - напевно посилка й дані підтягнулись некоректно. Ви не можете бути одначасно виключеним з обліку та обмежено придатним.

    Чи можливе оформлення відсрочки/бронювання (якщо будуть підстави) у такій ситуації? - Ви невійськовозобов'язаний та виключений з обліку. Вам не потрібно оформлювати відстрочку.

    2. Чи дійсне рішення ВЛК, яке було прийнято у 2022 році? - так.3. Чи є вірогідність отримання повістки у пункті пропуску державного кордону? - не бачу для того підстав.4. Чи потрібно мені взагалі щось робити з ТЦК, бо я планую жити не по місцю прописки? - я би на Вашому місті почекав пару днів, можливо, запис про обмежену придтність зникне. Якщо ні, потрібно виправити, аби не було проблем при перевірці Ваших даних на кордоні через реєтр.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Костянтин Клиент 2 месяца назад

      Дякую! Я списаний за гр.II статті 30а Наказу МОУ №402-08 чи можливо, що змінилася ця стаття з прийняттям нового законодавства і мене знову повернуть на облік як "Придатного до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".Дякую заздалегідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Для того потрібно аби штатна ВЛК відмінила постанову ВЛК щодо Вашої непридатності. Проте, це станеться навряд чи (не стикався з таким на практиці жодного разу). Щодо ТЦК , то останній точно не має таких повноважень.

        2.1. Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

        Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання.

        Постанови ВЛК можуть бути відмінені або скасовані штатними ВЛК.

        Постанова ВЛК скасовується у випадках, коли попередня постанова ВЛК на дату її прийняття не відповідала законодавству та/або була прийнята на підставі недійсних документів.

        Постанова ВЛК відміняється у випадках, коли необхідно привести зміст попередньої постанови ВЛК (яка була прийнята правильно) у відповідність до чинного законодавства.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Костянтине!

        1. Чи можливе оформлення відсрочки/бронювання (якщо будуть підстави) у такій ситуації?

        Вам не потрібно оформлювати ані відстрочку, ані бронювання. Ви виключені з військового обліку та поновленню на останньому не підлягаєте.

        2. Чи дійсне рішення ВЛК, яке було прийнято у 2022 році?

        Так, це рішення дісне. Я наводив Вам норму законодавства, яка визначає за яких обставин та хто саме може скасовувати постанови ВЛК.

        3. Чи є вірогідність отримання повістки у пункті пропуску державного кордону?

        Теоретично так, оскільки дані у ВОД не відповідають даним у реєтрі.

        4. Чи потрібно мені взагалі щось робити з ТЦК, бо я планую жити не по місцю прописки?

        Не грає ролі у якому місці Ви плануєте жити. Повістку Вам можуть вручити у будь якому місті незалежно від реєстрації.

        Я раджу Вам виправити дані у реєстрі або шляхом направлення повідомлення до підтримки Резерв +, або рекомендованим листом до ТЦК.

        5. Чи зможу я за цим документом знову виїхати за кордон за потреби?

        Зможете, якщо виправите дані у рестрі.

    Турчин Ярослав
    25.1%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, КОСТЯНТИНЕ!

    Оскільки навантаження на ТЦК та СП зараз велике. То у реєстрі допускають дуже багато помилок.

    Треба писати лист про виправлення інформації в Реєстрі. Без цього високі ризики, що Вас більше не випустять з країни.

    Тому особисто я не рекомендував би Вам повертатися в Україну або до завершення воєнного стану, або поки це питання не буде вирішене.

    При цьому - бережіть як зіницю ока своє тимчасове посвідчення. Якщо втратите його, або заберуть і знищать - то Ви ніколи не доведете, що був у Вас такий статус.

    Бажано зробити його копії, в тому числі відскановані та посвідчену нотаріально.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Середницький Євгеній Вікторович
    10%

    Вітаю! Ваша ситуація має кілька важливих аспектів, пов'язаних з військовим обліком та правовими питаннями. Нижче наведено відповіді на ваші запитання:

    1. Оформлення відстрочки/бронювання

    Ваша ситуація з виключенням з військового обліку за рішенням ВЛК у 2022 році може мати вплив на можливість оформлення відстрочки або бронювання. Оскільки ви були виключені як "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час", це може створювати певні умови:

    • Відстрочка: У вашому випадку, оформлення відстрочки може бути проблематичним, оскільки ви вже визнані непридатним до служби у мирний час. Проте, якщо будуть підстави (наприклад, навчання, сімейні обставини тощо), варто звернутися до ТЦК для уточнення можливості відстрочки.
    • Бронювання: Якщо у вас буде підстава для бронювання, такий як працевлаштування на стратегічно важливому підприємстві, вам також варто звернутися до ТЦК з відповідними документами для оформлення бронювання.
    2. Дійсність рішення ВЛК, прийнятого у 2022 році

    Рішення ВЛК, прийняте у 2022 році, залишається дійсним до тих пір, поки не буде проведено новий медичний огляд, який може змінити ваш статус. Ваша поточна категорія обліку ("непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час") залишається чинною.

    3. Можливість отримання повістки на державному кордоні

    Якщо у вашому документі зазначено "не військовозобов'язаний" з QR-кодом, дійсним до 2025 року, це підтверджує ваш статус на даний момент. Однак, можливість отримання повістки існує, оскільки ситуація може змінюватися в залежності від розвитку подій та поточної ситуації в країні. Ви можете отримати повістку, якщо буде необхідність у додатковому медичному огляді або якщо зміняться нормативні акти.

    4. Звернення до ТЦК у разі проживання не за місцем прописки

    Якщо ви плануєте жити не за місцем прописки, вам варто:

    • Повідомити ТЦК про зміну місця проживання. Це можна зробити особисто або через поштове повідомлення.
    • Уточнити ваш статус та переконатися, що ваша інформація в базі даних актуальна.
    • Якщо ви плануєте працевлаштування або навчання, це також варто повідомити до ТЦК.
    5. Виїзд за кордон за потреби

    Ваша поточна довідка, що підтверджує статус "не військовозобов'язаний" з QR-кодом, дійсним до 2025 року, має дозволити вам виїжджати за кордон. Однак, варто враховувати поточну ситуацію та можливі зміни в законодавстві. Завжди краще перевіряти актуальні правила перед плануванням поїздок.

    Рекомендації
    1. Консультація з військовим адвокатом: Зверніться до військового адвоката для уточнення деталей вашої ситуації та отримання точних рекомендацій.
    2. Зв'язок з ТЦК: Підтримуйте контакт з вашим ТЦК для уточнення вашого статусу та можливих змін.
    3. Підготовка документів: Завжди мати при собі всі необхідні документи, що підтверджують ваш статус, включаючи медичні документи та рішення ВЛК.
    Дерій Владислав Олегович
    14.9%

    Вітаю Вас!

    1. Чи можливе оформлення відсрочки/бронювання (якщо будуть підстави) у такій ситуації?

    Чи маєте при собі довідку ВЛК та штамп про виключення у військово-обліковому документі?

    Якщо так - то Ви є невійськовозобов'язаним. І у Вас немає необхідності в бронюванні або оформленні відстрочки.

    2. Чи дійсне рішення ВЛК, яке було прийнято у 2022 році?

    Так.

    3. Чи є вірогідність отримання повістки у пункті пропуску державного кордону?

    Так, ймовірність отримати повістку є. В реаліях сьогодення, для ТЦК це не проблема.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    4. Чи потрібно мені взагалі щось робити з ТЦК, бо я планую жити не по місцю прописки?

    Коли прибудете до України - зверніться в ЦНАП та отримайте Витяг з реєстру військовозобов'язаних. Якщо там також буде вказано "Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" - то без звернення до ТЦК не обійтися.

    Вам потрібно особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого, або адвокатським запитом повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії ВОД та довідки ВЛК.

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    5. Чи зможу я за цим документом знову виїхати за кордон за потреби?

    Загалом можете спробувати, але є імовірність, що прикордонники не дозволять перетнути кордон, якщо будуть розбіжності у ВОД та Реєстрі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Костянтин Клиент 2 месяца назад

    1. Так, маю паперове тимчасове посвідчення військовозобовязаного, але там тільки печатка "взято на облік", те що я виключений написано окремою графою, зокрема "виключений з військового обліку військовозобовязаних на підставі ст 37 п 6 пп 3 ЗУ Про військовий обовязок та військову службу". а в Особливих примітках вказано "08.07.2022 не підлягає призову пр мобілізації відповідно ст 23 ч 1 абз 3 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    • Дерій Владислав Олегович

      Тоді Вам не потрібно оформлювати бронювання або відстрочку, адже Ви є невійськовозобов'язаним. Вам не повинні вручити повістку та направляти на ВЛК.

      Також Вам не потрібно змінювати Ваше тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, адже згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

      • Костянтин Клиент 2 месяца назад

        дякую! але в мене таки неспівпадіння з паперовим і цифровим варіантом документами, тому вірогідніше всього відправити на ВЛК можуть! Як ви думаєте?

        • Дерій Владислав Олегович

          В реаліях сьогодення може бути все. Проте, згідно із законодавством Ви вже є невійськовозобов'язаним, адже Вас виключили з військового обліку. Підтвердженням цього є довідка ВЛК та запис у тимчасовому посвідченні. Те, що у електронному документі відображається неправильна інформація - це лише означає, що ТЦК внесло некоректні дані в Реєстр. Через дану помилку Ви не стаєте автоматично військовозобов'язаним.

          Тому, Вам потрібно особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії тимчасового посвідчення та довідки ВЛК.

          • Костянтин Клиент 2 месяца назад

            дякую, писатиму адвокатський запит щодо цього, на всяк випадок!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Ви виключені з військового обліку.

    Тобто наразі не має статусу військовозобов'язаного.

    Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

    Більш всього це технічна помилка в Реєстрі військовозобов'язаних.

    Виправлення недостовірних відомостей Реєстру, а також включення (не включення) до Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, здійснюється за результатами розгляду їхньої мотивованої заяви із зазначенням підстав, передбачених законодавством, яка подається до органів ведення Реєстру.

    • Костянтин Клиент 2 месяца назад

      Дякую, тобто мене можуть направити на нову ВЛК?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України