Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 09 июля 2024, вопрос №114762 340₴

Варіанти відстрочки в моєму випадку

Всім привіт.

Ситауція наступна.

Є дружина з 3 групої інвалідності. Дитина 8 років. Ми подали на 2 групу документи, але отримали відмову (хочя підстави для другої групи є.

Є ще дідусь 84 роки. Офіційно проживає сам, але я думаю що можливо отримати нагляд за ним.

Щодо дружини, можливий ще варіант зробити операцію на тазостегновий суглоб і ще раз спробувати отримати другу групу. Я так розумію, після операції людині потрібен догляд деякій час, тим більше з дитиною (інших близьких родичів немає крім батька пенсіонера який жеве в іншому місті). Але цей варіант ми розглядаємо в останню чергу через свої складнощі...

Корочше потрібні варіанти.

Шукаю юриста з Києва. Щоб якщо що, міг поїхати зі мною у ТЦК.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    У попередній відповіді на Ваше питання, я звернув увагу на основні моменти щодо МСЕК. Думаю, варто спробувати втілити їх в життя, але це вимагає часу, відверто кажучи. Щодо дідуся, це буде складно, адже:

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набрав чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи..."

    Таким чином, аби Ви могли оформити відстрочку по дідусю, Ви повинні довести перед ТЦК:

    1. Наявність у нього I або II групи інвалідності.

    2 Наявність висновку лікарсько-консультативної комісії про те, що він потребує постійного стороннього догляду.

    3. Факт відсутності інших родичів першого ступеня споріднення.

    Погодьтеся, доволі не просто в наш час. До того ж, процедура оформлення відстрочки за даною підставою доволі складна та передбачає, як мінімум, чотири кроки дій.

    Щод оперативного втручання, складно сказати, чи підвищить це шанси на оформлення групи інвалідності. Повторюся, у Києві інколи дивуюся від рішень лікарів та їхнього ставлення. Точно сказати, чи надасть хірургія тут більше шансів - складно. Спробуйте переговорити з сімейним лікарем дружини щодо даної ситуації.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Варіанти підстави для відстрочки:

    1. Відстрочка за дідусем.

    Тільки за умови, що дідусь має І або ІІ групу інвалідності та потребує постійного догляду. При тому в отсаннього не повинно бути родичів першого ступеня споріднення або вони самі повинні потребувати постійного догляду.

    "14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи".

    2. Відстрочка за наявності дружини, яка потребує постійного догялду за висновком ЛКК форми 080-4. Наприклад, після операції.

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;.

    3. Відстрочка за наявності ІІ групи інвалідності у дружини, якщо вдасться вирішити питання з МСЕК.

    "11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;".

    4. Відстрочка за наявності у дружини з ІІІ групою інвалідності наступних захворювань:

    12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

    На жаль, більше варіантів за викладених Вами обставин я не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Якщо дідусь немає інвалідності та є інші родичі першого ступеня споріднення - то Вам не вдасться отримати відстрочку.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у дідуся

    2. Необхідність постійного догляду за дідусем, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    Згідно пункту 9 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Згідно додатку 5 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» для оформлення відстрочки за пунктом 9 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

    Якщо коротко, Вам потрібно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку (додаток 4 до Порядку )

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Паспорт дружини

    4. Акт про встановлення факту здійснення догляду (додаток 8) АБО документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд

    5. Довідка ЛКК про потребу дружини у постійному догляді

    Отже, отримати відстрчоку по догляду за дружиною буде не менш складно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Порядок та умови перетинання громадянами України державного кордону врегульовано Правилами перетинання державного кордону громадянами України, що затверджені ПКМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

    Виходячи з їх правових норм у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    Згідно з п. 2-1 Правил: особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    Виходячи з опису Вашої ситуації відстрочку Вам отримати буде надзвичайно складно, а от виїхати - можете спробувати.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, На мою думку вам можно спробувати за пунктом 9, якщо дружина потребує догляду, або за 14 якщоу дідуся немає дітей.

    пункт 9.ст.,23 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Пункт 11 ст.,23 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

    • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

    Чоловік має право на відстрочку, за наявності свідоцтва про шлюб та довідки МСЕК про першу або другу групу інвалідності жінки.

    Пункт 12 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

    Цей пункт звучить так: які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних

    Чоловік буде мати право на відстрочку у разі наявності свідоцтва про шлюб, довідки МСЕК з третьою групою інвалідності та медичних висновків які підтверджують онкологічне захворювання, відсутність кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних захворювань.

    пункт 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Інші підстави для відстрочки передбачено ст. 23 за посиланням

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України