Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 июля 2024, вопрос №114845 800₴

Невійськовозобов'язаний та визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з обліку

Доброго дня
У мене є тимчасове посвідчення в якому зазначено що я у 2003 році призивною комісією визнаний непридатним до військової служби зі зняттям з обліку нак. 207-99.

В паспорті у мене є печатка тогож року із зазначенням: ʼʼНевоеннообязаныйʼʼ

В резерв+ у мене категорія обліку - ʼʼне на облікуʼʼ

Питання:
Чи можу я відмовитись від вручення повістки - зазначити в акті відмови про те що я не є військовозобов'язаним і додати ксерокопію приписного / або нотаріально завірену копію? які це може мати наслідки?

Чи маю я підстави (якщо так - то які) щоб не з'являтись в ТЦК в разі вручення повістки?

В разі потрапляння в ТЦК що мені робити щоб не проходити ВЛК?
Чи маю я підстави (якщо так - то які) не перепроходити ВЛК?

Чи достатньо того, що я оновив данні в резерв+ для того, щоб не наклали штраф?

У мене в резерв+ зазначено ʼʼДокумент оновлено, потребує уточненняʼʼ
Чи можу я скористатись постановою 559 та направити заяву в ТЦК на внесення змін в реєстр військовозобов'язаних ... поштою (заказним з описом з відміткою про вручення) ?
Чи треба мені це робити?
Які можуть бути наслідки якшор я цього не зроблю до 16 липня або пізніше?
Якщо направляти лист то документи достатньо завірити фразою ʼʼЗгідно з оригіналомʼʼ дата підпис ПІБ чи треба обов'язково ноторіально засвідчині копії і сторінки паспорта і тимчасового посвідчення?

В разі спілкування із ТЦК листуванням, як зазначено в постанові 559, що мені треба робити щоб розуміти як рухається моє питання внесення змін в реєстр окрім отримання повідомлення про вручення?

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    11.3%

    Доброго дня!

    Чи можу я відмовитись від вручення повістки - зазначити в акті відмови про те що я не є військовозобов'язаним і додати ксерокопію приписного / або нотаріально завірену копію? які це може мати наслідки?

    На жаль, якщо Ви відмовитесь від повістки - Вас можуть затримати та доставити до ТЦК для уточнення даних, адже про Вас немає відомостей в Реєстрі.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    Чи маю я підстави (якщо так - то які) щоб не з'являтись в ТЦК в разі вручення повістки?

    Так, підстави є. Згідно відмітки у паспорті Ви є невійськовозобов'язаним.

    Проте, у Вашому тимчасовому посвідченні не вказано, за якою саме статтею та пунктом Вас зняли з військового обліку. Якщо Вас визнали непридатним у мирний час, але обмежено придатним у військовий час, то за неявку до ТЦК можливий штраф.

    В разі потрапляння в ТЦК що мені робити щоб не проходити ВЛК?Чи маю я підстави (якщо так - то які) не перепроходити ВЛК?

    На жаль, на Вас можуть здйснювати психологічний тиск та змушувати пройти ВЛК.

    За відмову від проходження ВЛК можлива адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, який Ви можете спробувати оскаржити у судовому порядку.

    В будь-якому випадку говоріть, що Ви є невійськовозобов'язаним, тому вручення повісток або направлення на ВЛК є незаконним.

    Ваше тимчасове посвідчення є чинним військово-обліковим документом, адже згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Чи достатньо того, що я оновив данні в резерв+ для того, щоб не наклали штраф?

    У Вас взагалі немає обов'язку уточнювати або оновлювати дані, адже Ви були зняті з військового обліку.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому штрафувати за неуточнення даних Вас не мають права.

    У мене в резерв+ зазначено ʼʼДокумент оновлено, потребує уточненняʼʼЧи можу я скористатись постановою 559 та направити заяву в ТЦК на внесення змін в реєстр військовозобов'язаних ... поштою (заказним з описом з відміткою про вручення) ?Чи треба мені це робити?Які можуть бути наслідки якшор я цього не зроблю до 16 липня або пізніше?Якщо направляти лист то документи достатньо завірити фразою ʼʼЗгідно з оригіналомʼʼ дата підпис ПІБ чи треба обов'язково ноторіально засвідчині копії і сторінки паспорта і тимчасового посвідчення?

    Якщо Ви нагаєте про себе ТЦК - Вам можуть сказати, що в архівах не збереглася про Вас інформація, тому Вам потрібно особисто явитися до ТЦК. Далі скажуть, що потрібно пройти ВЛК.

    Так як у тимчасовому посвідченні немає даних за якою статтею Вас зняли з військового обліку, то Вас можуть повторно взяти на облік.

    На жаль, лише ВИКЛЮЧЕНІ з військового обліку не підлягають поновленню на ньому, а згідно Ваших документів Ви лише ЗНЯТИЙ з військового обліку.

    Вас можуть взяти (поновити) на військовому обліку згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" , в якому вказано, що "взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають громадяни України зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    В разі спілкування із ТЦК листуванням, як зазначено в постанові 559, що мені треба робити щоб розуміти як рухається моє питання внесення змін в реєстр окрім отримання повідомлення про вручення?

    В разі спілкування з ТЦК скоріш за все Вам повідомлять про необхідність особистої явки до ТЦК.

    Ви можете звернутись до адвоката, який подасть запит щодо наявної інформації у архівах ТЦК, проте це може не дати ніякого результату.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.3%

    Доброго дня, Вікторе!

    Чи можу я відмовитись від вручення повістки - зазначити в акті відмови про те що я не є військовозобов'язаним і додати ксерокопію приписного / або нотаріально завірену копію? які це може мати наслідки?

    У зв'язку з якою хворобою Вас зняли з обліку? Чи залишилась в Вас довідка ВЛК? Проблема в тому, що, у тимчасовосу посвідченні немає жодного посилання на статтю та пункт за яким Вас було знято з обліку.

    Якщо Ви відмовитесь від повістки, Вас доставлять до ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Чи маю я підстави (якщо так - то які) щоб не з'являтись в ТЦК в разі вручення повістки?

    Як я і зазначив вище, можуть виникнути проблеми у зв'язку з тим, що Ви були зняті з обліку, а не виключені.

    В разі потрапляння в ТЦК що мені робити щоб не проходити ВЛК?Чи маю я підстави (якщо так - то які) не перепроходити ВЛК?

    Ще раз наголошую на тому, що у ТП немає жодного посилання на статтю Наказу МОУ за якою Вас було знято (не виключено) з обліку.

    Чи достатньо того, що я оновив данні в резерв+ для того, щоб не наклали штраф?

    Так, цього достатньо.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    У мене в резерв+ зазначено ʼʼДокумент оновлено, потребує уточненняʼʼЧи можу я скористатись постановою 559 та направити заяву в ТЦК на внесення змін в реєстр військовозобов'язаних ... поштою (заказним з описом з відміткою про вручення) ?

    Можете. Проте, цим самим нагадаєте про себе ТЦК.

    Чи треба мені це робити?

    Якщо Ви хочете побачити у реєстрі запис "невійськовозобов'язаний та виключено з обліку", то тоді потрібно. В іншому випадку в Вас будуть проблеми при зустрічі з ТЦК та поліцією, оскільки Ви не перебуваєте на обліку в ТЦК. З іншого боку маєте ризик бути поновленим на обліку у зв'язку з тим, що були зняті, а не виключені.

    Якщо направляти лист то документи достатньо завірити фразою ʼʼЗгідно з оригіналомʼʼ дата підпис ПІБ чи треба обов'язково ноторіально засвідчині копії і сторінки паспорта і тимчасового посвідчення?

    Законодавством України не регламентований порядок засвідчення копій документів фізичними особами. Рекомендується на таких копіях проставляти:

    • відмітку «Згідно з оригіналом»;
    • особистий підпис особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвище;
    • дату засвідчення копії.
    В разі спілкування із ТЦК листуванням, як зазначено в постанові 559, що мені треба робити щоб розуміти як рухається моє питання внесення змін в реєстр окрім отримання повідомлення про вручення?

    ТЦК зобов'язаний надати Вам письмову відповідь упродовж 30 днів у відповідності із Законом України "Про звернення громадян".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю Вас.

    Не проста ситуація, адже Вас було визнано непридатним ще за минулим Розкладом хвороб. Позиція ТЦК у даній ситуації буде однозначна - проходження повторного ВЛК за новим наказом № 402.

    Ваша позиція має бути такою, що Ви вже невійськовозобов'язаний. Втім є проблема з тим, що у "Оберіг" така інформація з високою долею ймовірності просто відсутня.

    З юридичної точки зору, Ви не перебуваєте на військовому обліку, відповідно не повинні уточнювати свої військово-облікові дані.

    18 травня законодавство передбачатиме, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Щодо спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але у Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного". Потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович
    11.3%

    Вітаю!

    ВСЯ ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО У ВАС СТОЇТЬ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ТОМУ ВАШЕ СТАНОВИЩЕ НЕПЕВНЕ:

    1. З ОДНІЄЇ СТОРОНИ Є ПОСИЛАННЯ НА НАКАЗ МОУ 207 - 99 р. ТА ВІДМІТКА В ПАСПОРТІ.

    2. З ІНШОГО БОКУ У ТИМЧАСОВОМУ ПОСВІДЧЕННІ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ.

    ТОМУ ІГНОРУВАТИ ПОВІСТКИ ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ЗА УТОЧНЕННЯМ ІНФОРМАЦІЇ У ВОД. ЗРОБИТИ ЦЕ МОЖЛИВО ТІЛЬКИ ОСОБИСТО ЗВЕРНУВШИСЬ ДО ПАВЛОГРАДСЬКОГО ТЦКСП.

    Турчин Ярослав
    11.3%
    Турчин Ярослав 2 месяца назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ВІКТОРЕ ВІКТОРОВИЧУ!

    Ви не військовозобов"язаний. Точка. І ніякого відношення до ТЦК більше не маєте аж доти, доки Вам не нададуть документ, який стверджує зворотнє. Проблема лише в тому, що у Вас написано знятий з обліку... а шахраї з ВРУ змінили термін зняття на виключення з обліку, повернувши фактично радянську термінологію в цьому питанні. Можуть стверджувати, що це все вже не чинне і Ви зобов"язані стояти на обліку і проходити ВЛК.

    Жоден нормативно-правовий акт не передбачає обов"язок вжиття заходів, щоб держава почала виконувати свою роботу якісно та повно, і вносити дані в Реєстр.

    Ви не пробували звертатися в службу підтримки Резерв+. Відповідна функція є в самому застосунку?

    Там працюють люди з цифрового управління Міноборони і вони більш-менш активно пиняють ТЦК, щоб усували помилки.

    Звісно Ви маєте право направити їм звернення поштою щоб внесли дані. Окрім повідомлення про вручення - непогано мати ще й ОПИС ВКЛАДЕННЯ, в якому написати який саме документ Ви шлете.

    Але можете не отримати відповіді взагалі, або отримати відпистку... наприклад, що Ви не надали належним чином засвідчені копії документів, або що вони десь діли Вашу справу і її немає...

    І почнеться - "А як Ви докажете..."

    Так от. Ви як громадянин НІКОМУ НІЧОГО ДОКАЗУВАТИ і тим більше ДОВОДИТИ не маєте.

    Держава взагалі страх втратила... перекладуючи на людські плечі свою роботу і свою некомпетентність в її виконанні.

    Скоро вже мабуть і слідчий з прокурором, набрані за оголошенням, будуть в суді казати - "а як Ви докажете", що не вчиняли злочин... бо нам самим докази ліньки збирати... та й не вміємо цього.

    А якщо серйозно та по суті, то вже неодноразово посадові особи Міністерства оборони заявляли, що для осіб, виключених з обліку - не потрібні ніякі QR-коди.

    Однак, якби у Вас було формулювання виключено з обліку, а не знято... можна було б сміливо качати права.

    А так, можуть бути питання, адже з документу не зрозуміло за якою статтею Вас визнано було непридатним.

    Розказні, що у Вас підроблений документ - на користь бідних. Таким особам треба відповідати, що якщо у них є підозра у підробці документів - нема проблем. Викликається слідчо-оперативна група, здійснюється написання заяви про кримінальне правопорушення за ст. 358 Кримінального кодексу України...

    Тоді в рамках слідства може вилучатися документ на експертизу (під розписку), вчинятися інші слідчо-оперативні дії.

    Якщо особи лише язиком теліпають, то вони фактично безпідставно звинувачують особу в злочині, а так само стають особами, що приховують злочин.

    Ніхто не має права стверджувати про недійсність документів безпідставно.

    Про всяк випадок рекомендую зробити нотаріально посвідчену копію Тимчасового посвідчення та зберігати його в надійному місці. Бо нічого не заважає патрулю "людоловів" з новою відреформованою з особливим цинізмом поліцією - знищити Ваш документ і сказати, що нічого не було у Вас. В принципі раніше працівники ДАІ МВС таким часто зловживали. Навіть в соцмережах ширились жарти, як водій показує документи у прозорому захисному склі на металевій палиці.

    Тобто слід виходити з того, що документ у Вас є? - Є. Тобто формально обов"язок Ви виконали і за це штрафу бути не може. Тим більше у паспорті є штамп невійськовозобов"язаний.

    Щодо вручення повісток. Чи є сенс сперечатися з людьми, у яких немає достатньої освіти та підготвки, щоб діяти від імені держави... вирішувати Вам.

    Перш за все пропоную розпочати з того, що у особи, яка вручає повістку та перевіряє ВОД - документи - має бути відповідне посвідчення, за формою згідно з постановою КМУ № 748 від 18.06.2024 р., якою внесено зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.

    1) Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки - має бути підписане керівником відповідної військової адміністрації на території вручення повістки. Ніякі начальники ТЦК посвідчення не мають право підписувати. Власне і на фото має стояти ПЕЧАТКА відповідної адміністрації (можливе використання печаток місцевих адміністрацій / виконкомів, а не військових адміністрацій), а не ТЦК та СП.

    Форми печаток затверджені постановою КМУ від 23 серпня 1995 р. № 672 (у чинній редакції). https://ips.ligazakon.net/document/KP950672?an=18

    2) Територія на якій уповноважена особа має право вручати повістки.

    3) Строк дії посвідчення.

    3) Посвідчення має бути підтверджене іншим документом з фото - військовий квиток, посвідчення офіцера, паспорт громадянина.

    Більш детально на відео.

    Така особа уповноважена ВРУЧАТИ повістки, а не виписувати їх. Тобто виписана повістка такою особою - є юридично нікчемною і не підлягає виконанню.

    Як вже казав - чи є сенс сперечатися і доводити невідомо кому щось?! - Про отримання повістки розпишіться не своїм підписом. Хай потім доводять, що щось було...

    Під час спілкування з представниками ТЦК і поліції Ви маєте право вести відеофіксацію. Вони не є "військовими об"єктами, які заборонено знімати", а є посадовими особами, які реалізуючи владні функції не мають права забороняти себе знімати у громадських місцях.

    Мало того, поліцейський зобов"язаний вести відеофіксацію на свою боді-камеру. Звісно вони цього не роблять, бо коять беззаконня.

    ТЦКшники до Вас і пальцем не мають право торкатися. Ви - цвільна особа, вони на військовій службі і ніякого права чіпати населення не мають.

    Законно доставити Вас до ТЦК не можуть без Вашої згоди.

    Якщо будуть намагатися, поцікавтесь у поліції - чи є це адміністративним затриманням відповідно до ст. 261 - 262 КУпАП. Якщо ні - то Ви в силу ч. 1 ст. 19 Конституції України не зобов"язані виконувати речі, не передбачені законодавством.

    Для Вашого транспортування по закону в рамках адмін.затримання - поліцейський зобов"язаний скласти протокол адміністративного затримання, надавши Вам його копію, повідомити Ваших родичів або роботодавця, надати Вам право на захист адвоката - повідомивши відповідне Бюро БПД. Звісно по закону цього ніхто робити не буде.

    Всі інші дії - є нічим іншим як злочином, тобто протиправним позбавленням волі / викраденням людини та перевищенням службових повноважень.

    Після усього вище переліченого маю надію ніхто Вас "бусифікувати" не захоче. Якщо ж вони вже по повному беспредєлу підуть, то тоді жодні юридичні поради не допоможуть.

    Можу лише порадити нічого не підписувати, або підписувати не своїм підписом лівою рукою, якщо вже будуть застосовувати методи тортур, фізичного, а не психологічного тиску.

    А далі буде вже кропітка робота адвоката по Вашому захисту.

    ЦІЛОДОБОВО “Гаряча лінія” з питань Міністерства оборони України 1512.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович
    11.3%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Станом на 2003 р. (Положення про ВЛК №2) формулювання було таке "Непридатні до військової служби зі зняттям з військового обліку". Тобто воно є тотожнім сучасному формулюванню "Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Тобто оновлення облікових даних стосується осіб, що перебувають на військовому обліку і як наслідок - Вам жодних дій вчиняти не потрібно. Якщо вже оновили - норму закону виконали.

    Зверніть увагу - виправлення недостовірних відомостей Реєстру, а також включення (не включення) до Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, здійснюється за результатами розгляду їхньої мотивованої заяви із зазначенням підстав, передбачених законодавством, яка подається до органів ведення Реєстру.

    Середницький Євгеній Вікторович
    11.3%

    Доброго дня!

    Ваша ситуація досить складна і вимагає детального підходу для правильного вирішення. Ось кроки, які можна здійснити для захисту ваших прав та інтересів:

    1. Відмова від вручення повістки

    Ви можете відмовитися від вручення повістки, зазначивши в акті відмови, що ви не є військовозобов'язаним, та додати копію приписного свідоцтва або нотаріально завірену копію. Однак, важливо знати, що відмова від повістки може мати наслідки, включаючи адміністративну відповідальність, тому бажано діяти відповідно до закону.

    2. Підстави для неявки до ТЦК

    Якщо у вас є офіційні документи, що підтверджують вашу непридатність до військової служби та зняття з обліку, це може бути підставою для неявки до ТЦК. Ви маєте право надати ці документи та вимагати їх розгляду.

    3. Дії у разі потрапляння до ТЦК

    Якщо вас викличуть до ТЦК, надайте всі наявні документи, що підтверджують вашу непридатність до служби. Вимагайте письмового рішення комісії щодо вашого статусу.

    4. Перепроходження ВЛК

    Якщо ви вже були визнані непридатним до служби зі зняттям з обліку, повторне проходження ВЛК може бути непотрібним. Вам слід вимагати офіційного пояснення від ТЦК щодо необхідності повторного проходження ВЛК.

    5. Оновлення даних в "Резерв+"

    Оновлення даних в "Резерв+" може допомогти уникнути штрафів. Однак, для повної впевненості, що ваші дані оновлені коректно, краще звернутися до ТЦК з письмовою заявою та копіями документів.

    6. Використання постанови 559

    Ви можете скористатися постановою 559 та надіслати заяву до ТЦК на внесення змін до реєстру військовозобов'язаних поштою (заказним з описом з відміткою про вручення). У заяві зазначте всі необхідні дані та додайте копії документів, завірені фразою "Згідно з оригіналом", датою, підписом та ПІБ. Нотаріальне завірення копій не є обов'язковим, але може підвищити їхню юридичну силу.

    7. Відстеження руху питання

    Після надсилання листа, окрім отримання повідомлення про вручення, ви можете періодично звертатися до ТЦК за телефоном або відвідувати їх особисто для з'ясування статусу вашої заяви. Також ви маєте право вимагати письмової відповіді на вашу заяву.

    8. Наслідки неоновлення даних до 16 липня

    Якщо ви не оновите дані до 16 липня, це може призвести до накладення адміністративного штрафу за порушення правил військового обліку. Тому важливо вчасно надіслати заяву та документи.

    Висновок

    Ваша ситуація потребує уважного підходу та підкріплення вашої позиції документами. Рекомендується також проконсультуватися з юристом для отримання професійної допомоги та забезпечення правового захисту.

    Сподіваюсь, ця інформація буде корисною для вас у вирішенні вашого питання.

    Корнійчук Євген Іванович
    11.3%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання:

    Питання:Чи можу я відмовитись від вручення повістки - зазначити в акті відмови про те що я не є військовозобов'язаним і додати ксерокопію приписного / або нотаріально завірену копію? які це може мати наслідки?

    Так ви маєте на це право, ви вже не військовозабов'язаний і не підпорядковуєтесь ТЦК. Будь яка відповідальність за відмову від повістки відсутня.Чи маю я підстави (якщо так - то які) щоб не з'являтись в ТЦК в разі вручення повістки?

    Відмовляйтесь її підписувати. У разі вручення , ви можете її ігнорувати, у разі накладання штрафу ви зможете його оскаржити у судовому порядку. В разі потрапляння в ТЦК що мені робити щоб не проходити ВЛК?Чи маю я підстави (якщо так - то які) не перепроходити ВЛК?

    Відмовляйтесь від отримання повістки на ВЛК.

    Конституція України Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності.

    Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

    Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим чи іншим дослідам.

    Чи достатньо того, що я оновив данні в резерв+ для того, щоб не наклали штраф?

    Так цього цілком достатньо. Ви взагалі вважаєтесь не військовозабов'язаним, тому обов'язку оновлювати дані у вас не виникало.У мене в резерв+ зазначено ʼʼДокумент оновлено, потребує уточненняʼʼЧи можу я скористатись постановою 559 та направити заяву в ТЦК на внесення змін в реєстр військовозобов'язаних ... поштою (заказним з описом з відміткою про вручення) ?Чи треба мені це робити?Які можуть бути наслідки якшор я цього не зроблю до 16 липня або пізніше?Якщо направляти лист то документи достатньо завірити фразою ʼʼЗгідно з оригіналомʼʼ дата підпис ПІБ чи треба обов'язково ноторіально засвідчині копії і сторінки паспорта і тимчасового посвідчення?

    В разі спілкування із ТЦК листуванням, як зазначено в постанові 559, що мені треба робити щоб розуміти як рухається моє питання внесення змін в реєстр окрім отримання повідомлення про вручення?

    Я вам не раджу цього, робити вас поновлять на обліку і направлять на ВЛК,

    Токмач Галина Миколаївна
    10%

    Добрий день!

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    За відмову від проходження ВЛК можлива адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, який Ви можете спробувати оскаржити у судовому порядку.

    В будь-якому випадку говоріть, що Ви є невійськовозобов'язаним, тому вручення повісток або направлення на ВЛК є незаконним.

    Ваше тимчасове посвідчення є чинним військово-обліковим документом, адже згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Якщо Ви нагаєте про себе ТЦК - Вам можуть сказати, що в архівах не збереглася про Вас інформація, тому Вам потрібно особисто явитися до ТЦК. Далі скажуть, що потрібно пройти ВЛК.

    Так як у тимчасовому посвідченні немає даних за якою статтею Вас зняли з військового обліку, то Вас можуть повторно взяти на облік.

    На жаль, лише ВИКЛЮЧЕНІ з військового обліку не підлягають поновленню на ньому, а згідно Ваших документів Ви лише ЗНЯТИЙ з військового обліку.

    Вас можуть взяти (поновити) на військовому обліку згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" , в якому вказано, що "взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають громадяни України зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    В разі спілкування з ТЦК скоріш за все Вам повідомлять про необхідність особистої явки до ТЦК.

    Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України