Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 10 июля 2024, вопрос №114909 500₴

Можливість отримання статусу "Тимчасово непридатний"?

Після оперативного втручання (Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?
На даний момент ми маємо:
- консультативні висновки ортопеда-травмотолога
- насправлення на стаціонарне лікування/операцію
- висновок МРТ обстеження (Висновок: розрив передньої хрестоподібної зв'язки)

Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?
Які документи для цього необхідні?
Дякую!

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Наявність тимчасової непридатності надасть Вам право на перетин кордону.

    Карпенко Андрій Володимирович
    1%

    Вітаю!

    1.

    Я Вам відповім з юридичної точки зору.

    Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

    СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

    За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

    ххх

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Додаток 1до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    РОЗКЛАД

    Хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Додаток 2до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯщодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ххх

    ВАШІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ, КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

    2. З ПРИВОДУ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ:

    ПРИ НАЯВНОСТІ ВСІХ ДОКУМЕНТИ ВИ ТЕОРЕТИЧНО МОЖЕТЕ ПЕРЕТНУТИ КОРДОН.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Nayavnist-viyskovo-obl...

    "...громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації в військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (виключення з військового обліку) або довідки за формою, визначеною у додатку 6 до вищезазначеного Порядку."

    ТОБТО ВАМ НА КОРДОНІ ТРЕБА БУДЕ НАДАТИ:

    1. ЗАКОРДОННИЙ ПАСПОРТ.

    2. ДІЮЧИЙ ВОД.

    3. ДОВІДКУ З ТЦКСП ПРО ВІДСТРОЧКУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Станіславе!

    Після оперативного втручання (Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?

    Для отримання відповідного статусу необхідно пройти ВЛК. Саме ця комісія відповідає за надання тимчасової непридатності.

    На ВЛК краще йти вже після оперативного втручання. Щодо строку тимчасової непридатності, то на це питання відповісти складно, оскільки все залежить від ВЛК, ступеня порушення функцій організму та строку реабілітаційного періоду.

    Чи має чоловік чинний військово-обліковий документ?

    Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?Які документи для цього необхідні?

    Виїзд за кордон тимчасово-непридатного можливий лише за умови, якщо тимчасова непридатність буде встановлена строком від 6 до 12 місяців. Для виїзду чоловіку знадобиться чинний ВОД та давідка ВЛК із заначенням дати наступного переогляду.

    Врахуйте також, що після винесення постанови ВЛК про тимчасову непридатність остання піде на перевірку до обласної ВЛК, що в середньому займає 1-2 місяці.

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402

    "Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

    Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд".

    Згідно із Постановою КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    33%

    Доброго дня, в теорії вам можливо і поставлять тимчасову не придатність, але на практиці поки ви будете знаходитись на стаціонарному лікуванні вам не будуть проводити ВЛК, а якщо і проведуть визнають вас придатним, а тимчасову не придатність не дадуть з тих підстав, що з тимчасовою не придатністю ви будете мати право на перетин кордону.

    Для цього вам потрібно мати такі документи

    Закордонний паспорт

    Військовий квиток

    Рішення ВЛК про тимчасову непридатність.

    Повістку на дату після втрати чинності рішенням ВЛК про тимчасову не придатність.

    Тому, без відстрочки від мобілізації, я би вам не радив звертатися до ТЦК.

    Підстави для відстрочки передбачені ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня!

    Після оперативного втручання (Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?

    На ВЛК потрібно йти після хірургічного лікування. Скоріш за все ВЛК визнає Вас тимчасово непридатним за статтею 65 Розкладу хвороб на термін 2 місяців. Якщо потрібно більше часу для реабілітації - термін непридатності можуть подовжити ще на 2 місяці.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?Які документи для цього необхідні?

    Ви зможете виїхати лише в тому випадку, якщо Вас визнають тимчасово непридатним на строк 6-12 місяців та Ви оформите відстрочку в ТЦК

    Згідно пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно пункту 2 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону Вам необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) військово-обліковий документ зі штрихкодом

    3) ДОВІДКУ із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 постанови КМУ 560.

    4) висновок ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців

    На жаль, прикордонники можуть неправомірно відмовити у перетині кордону, якщо у ВОД не буде вклеїний штрихкод. Взамін штрихкоду можна надати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних, який можна отримати в ЦНАП, але чи цього буде достатньо залежить від прикордонника на пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33%

    Вітаю Вас!

    Після оперативного втручання (Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв'язки) на який час можна отримати статус "Тимчасово непридатний"? Яка процедура отримання даного статусу?На даний момент ми маємо:- консультативні висновки ортопеда-травмотолога- насправлення на стаціонарне лікування/операцію- висновок МРТ обстеження (Висновок: розрив передньої хрестоподібної зв'язки)Також цікавить, чи можливо виїхати за кордон маючи тимчасову непридатність?Які документи для цього необхідні

    У даній ситуації мова йде не про отримання відстрочки, а про проходження медичного огляду ВЛК та отримання висновку про тимчасову непридатність до військової служби.

    Але на мою суб'єктивну точку зору, Ви можете отримати тимчасову непридатність лише у випадку наявності показань для оперативного лікування і виключно після такого лікування. Чи буде по даним захворюванням тимчасове непридатність до оперативного втручання - сказати складно. По-перше, цивільні лікарі не є військовими лікарями та не мають права давати точні прогнози. По-друге, не є такими фахівцями і юристи, у тому числі даної платформи. Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Але виходячи з практики, моя порада однозначна - отримувати відстрочку вже після оперативного втручання.

    Так чи інакше, але точно визначити пункт, під який Ви повинні підпадати, складно та неможливо. Це рішення належить до виключної компетенції ВЛК. Дати гарантії, що з цим Вас вже зараз визнають тимчасово непридатним, я не можу. Це доволі серйозна відповідальність.

    Щодо виїзду за кордон, то можливо буде спробувати, але виключно за наявності довідки про ВЛК. Втім, треба розуміти, що рішення ВЛК про визнання особи тимчасово непридатною підлягає затвердженню обласною ВЛК.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України