Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 11 июля 2024, вопрос №115072 350₴

Відстрочка по догляду і оновлення даних

Добрий день.Мені 38. Маю старе приписне за 2010р, військовий квиток не отримував. В 2024р оформлений догляд за бабусею (2 гр інв пожиттєво з 2000р, лежача, є МСЕК за 2024р-потребує постійного стороннього догляду), є довідка про призначення допомоги по догляду з УПСЗН. Проживаю не за пропискою і припискою до ТЦК, а по місцю здійснення догляду за бабусею.Бабусина дочка, моя мати, багато років живе за кордоном, наразі не в Україні. Дані ще не оновлював, наразі збираю докази, що крім мене нема більш кому доглядати бабусю. Питання:1) Як краще оновити дані до 17го липня з метою неотримання штрафу? здогадуюсь що через ЦНАП або застосунок без особистого візиту до ТЦК.2) Я правильно розумію, що, навіть, якщо в базі Резерв/Оберіг заповнені не всі поля (тре ще йти в ТЦК), то оновлення даних через ЦНАП/застосунок є фактом виконання обов'язку оновлення даних у 60д термін, щоб уникнути штрафа?3) Заяву на відстрочку планую подати поштою. Чи її розглянуть без військового квитка (з приписним) чи отим електронним ВОД, якщо він таки згенерується? Чи з такими наявними військовими документами нададуть відстрочку (зрозуміло, що якщо вважатимуть докази достатніми)? 4) У випадку якщо відстрочку нададуть, чи зобов'язаний я проходити ВЛК після того, щоб отримати паперовий військовий квиток, чи той ВОД, що генерується через ЦНАП/Резерв вважається як достатній?5) У випадку, якщо примусять проходить ВЛК, чи можливо отримати відтермінування, чи подовження строків проходження ВЛК з-за того, що я цілодобово доглядаю лежачу хвору і фізично не маю часу проводити цілий день десь в іншому місці? Якщо таке можливо, то як того домогтися? Дякую за відповідь.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Андрію!

    1) Як краще оновити дані до 17го липня з метою неотримання штрафу? здогадуюсь що через ЦНАП або застосунок без особистого візиту до ТЦК.

    Так, Ви абсолютно праві, дані можна оновити не тільки в ТЦК, а і через Резерв+ або ЦНАП.

    2) Я правильно розумію, що, навіть, якщо в базі Резерв/Оберіг заповнені не всі поля (тре ще йти в ТЦК), то оновлення даних через ЦНАП/застосунок є фактом виконання обов'язку оновлення даних у 60д термін, щоб уникнути штрафа?

    Так, Ви правильно розумієте.

    Крім того, врахуйте наступне щодо накладання на Вас штрафу та оскарження постанови про притягнення до адмінистративної відповідальності:

    Відповідно примітки до статті 210 КУпАП:

    положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    Стаття 268 КУпАП. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

    Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279 - 1-279 - 8 цього Кодексу.

    30 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 482/9/17, адміністративне провадження №К/9901/38702/18 (ЄДРСРУ № 87268086) та справі №308/12552/16-а, адміністративне провадження №К/9901/32526/18 (ЄДРСРУ № 87268082) досліджував принцип належного повідомлення особи про розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Верховний суд вказує, що особі до якої застосовується адміністративна санкція, повинно бути забезпечено право завчасно знати про час та місце розгляду справи. Це право є гарантією реалізації інших прав - на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення, висловлення заперечень, надання доказів, захист тощо.

    Законодавство покладає обов`язок щодо своєчасного повідомлення особи про час та місце розгляду справи на уповноважену посадову особу. Зміст цього обов`язку не вичерпується надсиланням тексту відповідного повідомлення, оскільки саме лише надсилання, без отримання, не свідчить про поінформованість особи про час та місце розгляду справи, а отже робить це право недієвим.

    3) Заяву на відстрочку планую подати поштою. Чи її розглянуть без військового квитка (з приписним) чи отим електронним ВОД, якщо він таки згенерується? Чи з такими наявними військовими документами нададуть відстрочку (зрозуміло, що якщо вважатимуть докази достатніми)?

    На жаль, на це питання я Вам не зможу відповісти, оскільки все залежить від ТЦК. Можливі варіанти з наявної практики:

    1. Прийде відповідь, що Вам потрібно з'явитись особисто.

    2. Прийде відповідь, що для оформлення відстрочки Ви повинні надати чинний для Вашого віку паперовий ВОД

    3. Відповідь взагалі не прийде.

    4. ТЦК не забере листа з пошти.

    5. Прийде відповідь, що Ви надали не всі підтверджуючи документи, зазначені у додатку 5 до Постанови №560 і відмова у наданні відстрочки згідно із додатком 7, яку Ви зможете оскаржити лише у судовому порядку.

    4) У випадку якщо відстрочку нададуть, чи зобов'язаний я проходити ВЛК після того, щоб отримати паперовий військовий квиток, чи той ВОД, що генерується через ЦНАП/Резерв вважається як достатній?

    е-ВОД має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Після оформлення відстрочки та отримання довідки (додаток 6) Ви не підлягаєте проходженню ВЛК, якщо у Вас не закінчився строк дії відстрочки.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    63. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    5) У випадку, якщо примусять проходить ВЛК, чи можливо отримати відтермінування, чи подовження строків проходження ВЛК з-за того, що я цілодобово доглядаю лежачу хвору і фізично не маю часу проводити цілий день десь в іншому місці? Якщо таке можливо, то як того домогтися?

    Законодавство не містить таких виключень, на жаль, на проходження ВЛК Ви маєте 14 днів. Якщо і вирішувати дане питання, то тільки із керівником ТЦК.

    Відповідно до пункту 2.8 глави 2 розділу I Наказу МОУ №402:

    2.8.6. Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ!

    Єдина можлива підстава для відстрочки у Вашому випадку:

    члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

    Щиро кажучи, якщо родичі першого ступеню споріднення живі і здорові, то державі начхати, що вони не хочуть чи не можуть надвати допомогу. На жаль це проблеми, які не турбують ТЦК. Досить цинічно виглядає, але як є...

    Ви не зможете доказами розчулити ТЦК. У них чіткий алогоритм дій і документів, які їх цікавлять.

    Із ситуації можна вийти за допомогою Акта про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    Цей акт оформлюється спеціланою комісією органу місцевого самоврядування (міськвиконкому, сільради).

    Якщо не вдасться єдиний варіант - визнавати інших родичів першого ступеню споріднення безвісти зниклими. І то.. Як бачите в постанові йде мова про військовозобов"язаних... тобто наявність невійськовозобов"язаних взагалі нівелює на думку Міноборони Ваше право.

    Документи, які вимагають згідно з постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р.

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді

    Ваше оновлення даних в додатку чи ЦНАПі є фактом виконання вимог перехідних положень закону.

    Відповідальності не буде в будь-якому випадку.

    Неоновлення даних за тимчасовою процедурою - це ніяке не правопорушення.

    Юристи Міноборони допустили фатальну помилку, яка не дозволить ТЦК на законних підставах притягати людей до будь-якої відповідальності за неоновлення (неуточнення) даних, адже в законі (ст. 27 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію") чітко прописано, що відповідальності підлягають люди, які неоновлять (не уточнять) дані відповідно до ч. 1, 3 ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". При цьому там йде мова, що дані мають бути оновлені протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України.

    Указ про мобілізацію набув чинності ще в лютому 2022 року, а закон про обов"язок уточнити дані - набув чинності 18 травня 2024 року.

    Тобто такий обов"язок не виникає у громадян України на підставі ч. 3 ст. 22 Закону, адже після його прийняття Верховна Рада мобілізацію не затверджувала, а президент її не оголошував.

    Відповідно до статті 58 Конституції України, закони не мають зворотньої дії в часі. Тобто не можна зобов"язувати людину повернутися в минуле і зробити оновлення через 60 днів після 24.02.2022 р... або притягнути до відповідальнсоті за те, що у 2022 році не вимагалося.

    Щоб ч. 3 ст. 22 Закону запрацювала - треба скасувати воєнний стан і мобілізацію... і запустити її знову, але припускаю, що поки це будуть робити, люди прорвуть кордон і втічуть усі хто зможе.

    Наразі ж вимагають оновити дані на підставі абзацу 4 пункту1 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення"Закону № 3633-IX (більш відомого як законопроект № 10449), який набув чинності з 18.05.2024 р. За це порушення законом відповідальності не передбачено і не може бути ні штрафу, ні тимчасового обмеження водійського. Зауважте, що мова в законі йде саме про тимчасове обмеження, а не про анулювання чи вилучення. На загальних підставах його застосувати неможливо, якщо персональні дані людини перебувають у державних реєстрах і держава сама здатна їх отримувати без того, щоб перекладати це на людей.

    Тобто юристи Міністерства оборони - переграли самі себе і людина не несе жодної відповідальності за неоновлення даних по перехідним положенням.

    Вирішувати звісно Вам. Ми як юристи не маємо права закликати до порушення закону чи перешкоджання законній діяльності ЗСУ та таке інше...

    Якщо нададуть відстрочку, то Ви не зобов"язані проходити ВЛК. Є прямі приписи пунктів 59 - 61, 63 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560

    Відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Складна підстава для відстрочки, відверто кажучи.

    На жаль, але у даній ситуації говорити про можливість оформлення відстрочки - передчасно.

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи...".

    Згідно із законодавством, Ви повинні уточнити свої дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    Чи Прискорить таке оновлення вірогідність бути мобілізованим?

    Все може бути, але точної відповіді на це питання Вам ніхто не надасть. Цілком очевидно, шо уточнення даних, зокрема місця проживання, здійснюється з метою надсилання по цим адресам поштових повісток. Навіть постанова КМУ № 560 це підтверджує:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Щодо подвоювання розміру штрафу, на даний момент це питання точно не досліджено, але формально виконавча служба має на це право, що передбачено статтею 308 КУпАП.

    Стаття 308. Примусове виконання постанови про стягнення штрафу

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    З повггою!

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1) Як краще оновити дані до 17го липня з метою неотримання штрафу? здогадуюсь що через ЦНАП або застосунок без особистого візиту до ТЦК

    У разі перебування на території України уточнити дані можливо:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    За неоновлення даних можливий штраф.

    Проте, положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо ТЦК отримає необхідну інформацію з інших реєстрів, то Вас не повинні притягнути до відповідальності, навіть, якщо Ви не уточнили дані. Поки що судової практики по цьому питанню немає, тому яку позицію займе ТЦК невідомо.

    .2) Я правильно розумію, що, навіть, якщо в базі Резерв/Оберіг заповнені не всі поля (тре ще йти в ТЦК), то оновлення даних через ЦНАП/застосунок є фактом виконання обов'язку оновлення даних у 60д термін, щоб уникнути штрафа?

    Так.

    3) Заяву на відстрочку планую подати поштою. Чи її розглянуть без військового квитка (з приписним) чи отим електронним ВОД, якщо він таки згенерується? Чи з такими наявними військовими документами нададуть відстрочку (зрозуміло, що якщо вважатимуть докази достатніми)?

    На жаль, можуть неправомірно ігнорувати розгляд Вашого звернення або у відповідь прислати лист, що потрібно явитись особисто.

    Якщо е-ВОД згенерується, тоді буде менше проблем.

    4) У випадку якщо відстрочку нададуть, чи зобов'язаний я проходити ВЛК після того, щоб отримати паперовий військовий квиток, чи той ВОД, що генерується через ЦНАП/Резерв вважається як достатній?

    Вам не потрібно буде проходити ВЛК.

    Електронного ВОД, що генерується через ЦНАП/Резерв буде достатньо.

    На жаль, Вам можуть відмовити у відстрочці, якщо Ви не надасте відомості про інших членів сім'ї, які повинні утримувати бабусю.

    Згідно пункту 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. " не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи.

    Отже, головними умова для отримання відстрочки за даною підставою є

    1. Наявність інвалідності у бабусі

    2. Необхідність постійного догляду за бабусею, про це повинно бути зазначено у довідці МСЕК або ЛКК

    3. Відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо вони самі потребують постійного догляду.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    Згідно додатку 5 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період для оформлення відстрочки за пунктом 13 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Вам потрібно подати такі документи:

    для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із документів, що підтверджує неможливість військовозобов’язаної особи першого ступеня споріднення (батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені) здійснювати догляд за особами з інвалідністю I або II групи: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, та документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;для особи, яка потребує догляду, - один із документів, що підтверджує інвалідність та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді

    5) У випадку, якщо примусять проходить ВЛК, чи можливо отримати відтермінування, чи подовження строків проходження ВЛК з-за того, що я цілодобово доглядаю лежачу хвору і фізично не маю часу проводити цілий день десь в іншому місці? Якщо таке можливо, то як того домогтися?

    На жаль, такого відтермінування можуть не дати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” наведені у Додатку №5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період від затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 3 0 7 сент. 2024
P2P
Законы 110 0 27 авг. 2024