Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 11 июля 2024, вопрос №115129 350₴

Статус «потребує уточнення» в резерв+

Доброго дня. Виключений з військового обліку. Оновив дані в Резерв+,наразі маю статус : «потребує уточнення» , не на обліку. Як я розумію, мої дані є в системі оберіг,але я не приписан до жодного військомату через виключення з обліку. Чи можливо вирішити це питання без присутності в ТЦК за допомогою електронної пошти,надіславши необхідну інформацію(?????) так як знаходжуся за межами України ?

Ответы юристов (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВАМ ПОТРІБНО ДОПОМОГА АДВОКАТА, КОТРИЙ БУДЕ ВИРІШУВАТИ ВАШІ ПИТАННЯ В ТЦКСП.

    Стаття 34 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" :

    "1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Стаття 13. Формування Реєстру

    2. Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого володільцем Реєстру.

    ЯК БАЧИМО ВИ НЕ ПОВИННІ ЗНАХОДИТИСЯ В РЕЄСТРІ.

    «Оберіг» — це державний електронний реєстр військовозобов'язаних України. Він містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років.

    ТАКОЖ ВИ МОЖЕТЕ НАПРАВИТИ ЗАЯВУ ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ, АЛЕ ЦЕ КРАЩЕ ЗРОБИТИ ЛИСТОМ ЧЕРЕЗ "Укрпошту" - доручіть це зробити будь-якій особу, котра буде їхати в Україну.

    Процедура передачі документів поштою

    1. Підготовка документів: Підпишіть всі необхідні документи та зробіть їх копії.

    2. Відправка: Надішліть документи рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу відповідного ТЦК.

    3. Зберігання копій: Обов’язково зберігайте копії відправлених документів та квитанцію про відправлення.

    Пам’ятайте, що українці, які перебувають за кордоном, мають можливість оновити свої дані у ТЦК без необхідності особистої явки в Україну. Використання третьої особи або відправка документів поштою є легальними способами передачі необхідних документів, що підтверджується рішенням Верховного суду. При цьому, аналогічні норми діють і на тих, хто перебуває в Україні, а це означає, що передати документи в ТЦК без особистого візиту може кожен.

    Таку можливість підтвердило рішення Верховного суду, який зазначив, що "особисто передати документи" можна трактувати як їх особисту відправку поштою після підписання.

    ЕЛЕКТРОННОГО ЛИСТА КРАЩЕ ПІДПИСАТИ ЦИФРОВИМ ПІДПИСОМ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Вам взагалі не потрібно було оновлювати дані, оскільки Ви виключені з військового обліку. Вимога щодо оновлення стосувалась лише громадян України, які перебувають на обліку в ТЦК.

    Скорше за все, ТЦК не вніс інформацію щодо Вашого виключення з обліку до реєстру. Як давно Вас виключили?

    Щодо виправлення даних у реєстрі, то Постановою КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів» передбачено наступне:

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви".

    Оскільки Ви знаходитесь за кордоном, то єдиний вихід для Вас - це, як Ви і зазначаєте у питанні, направлення заяви із підтверджувальними документами щодо виключення з обліку (довідка ВЛК, ВОД із відповідною відміткою), на електрону адресу ТЦК.

    Як варіант, якщо є родичі в Україні, можна направити Вашу заяву у паперовому вигляді рекомендованим листом на адресу ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Вам потрібно особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії військово-облікового документа та довідки. Також можете звернутись до технічної підтримки додатку Реєстр+, можливо вони щось наплутали.

    Інший варіант - звернутись до адвоката та відправити адвокатський запит.

    Наступні Ваші кроки залежать від письмової відповіді ТЦК на Ваше звернення.

    Так як Ви виключені з військового обліку - відповідно Ви вже не перебуваєте на військовому обліку та є невійськовозобов'язаним, тому у Вас не було необхідності оновлювати дані.

    Те, що РТЦК не вніс дані до Реєстру - це не Ваша вина.

    Якщо Ви не плануєте найближчим часом отримувати консульські послуги, то зайвий раз про себе нагадувати ТЦК немає необхідності.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Виправлення недостовірних відомостей Реєстру, а також включення (не включення) до Реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у тому числі осіб, звільнених з військової служби, які мають право на пенсію, здійснюється за результатами розгляду їхньої мотивованої заяви із зазначенням підстав, передбачених законодавством, яка подається до органів ведення Реєстру.

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Звернуться Вам потрібно до ТЦКСП де Ви були виключені з військового обліку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України