Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 июля 2024, вопрос №115154 500₴

як стати на облік в ТЦК не по місцю реєстрації , знімаю квартиру є договір .

ВІтаю
Проживаю в іншому регіоні , є договір аренди , хочу звернутися в ТЦК не по місцю реєстрації.
Які потрібні документи , Виписки :?
Дякую.

Ответы юристов (8)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Ви стоїте на військовому обліку? Як давно проживаєте не за місцем реєстрації місця проживання? Чи маєте право на відстрочку?

    Щоб вас взяли на військовий облік за новим місцем проживання бажано зареєструвати місце проживання або мати ВПО, або договір оренди, або документ про право власності на житло, тощо.

    Щоб стати на військовий облік Вам потрібно звернутися до ТЦК за місцем фактичного проживання із заявою про взяття на військовий облік, військово-обліковим документом та договором оренди. А потім повідомте ТЦК за місцем реєстрації, щоб зняли Вас з військового обліку без Вашої присутності.

    Пам'ятайте, якщо Ви є військовозобов'язаним (Вам більше 25 років) - то стаючи на військовий облік без права на відстрочку згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” існує великий ризик бути мобілізованим. Якщо Ви є призовником (Вам ще немає 25 років та маєте посвідчення про приписку до призовної дільниці) - Вас не мають права мобілізувати, тому можете спокійно звертатись до ТЦК за новим місцем проживання.

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
    • особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для ЗНЯТТЯ або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    • взяттю на військовий облік призовників - підлягають призовники, що прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • взяттю на військовий облік військовозобов’язаних - підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    • зняттю з військового обліку призовників - які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік в іншому районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за новим місцем проживання;
    • зняттю з військового обліку військовозобов’язаних - підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    Отже, якщо Ви не повідомили про своє нове місце проживання протягом семи днів - Ви порушили правила військового обліку і Вас можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (штраф).

    Проте, згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Тому, якщо вже пройшов рік як Ви проживаєте на арендованій квартирі - строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив і Вас не мають права штрафувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Микита!

    Не думаю, що це буде проблемою. Ви маєте на це повне право, оскільки договором оренди житла підстверджено Ваше фактичне місце проживання..

    Тим більше що зараз для постановки на облік в ТЦК за новим місцем проживання не обов'язково їхати в старий ТЦК та зніматися там з обліку.

    Згідно змін, що внесені до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560:

    "5) пункт 81 викласти в такій редакції:

    “81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 151 цього Порядку та підпункті 101 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 101 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.”;

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    16%

    Доброго дня.

    Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовозобов’язаних (додаток №2 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487) військовозобов’язаних зобов’язано:

    Перебувати за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    В єдиному демографічному реєстрі зазначені відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування) особи, зняття особи з реєстрації місця проживання або про зміну місця проживання (перебування) особи.

    Тому це буде можливо лише за наявності декларування місця проживання в орендованій квартирі ( за наявності дозволу орендодавця) в установленому законодавством порядку.

    Карпенко Андрій Володимирович
    16%

    Вітаю!

    Законодавством встановлено заборону на зміну місця проживання без дозволу керівника уповноваженого ТЦК.

    ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА СТАТИ НА ОБЛІК В ІНШОМУ МІСТІ БЕЗ ДОЗВОЛУ ТОГО ТЦКСП, ДЕ ВИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ. ВИНЯТОК - ЯКЩО ВИ ВПО.

    Законом «Про військовий обов`язок і військову службу» встановлено, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов`язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного ТЦК.

    З огляду на те, що ч. 4 ст. 37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» встановлює заборону виїзду військовозобов`язаних з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки у воєнний час, підлягає застосуванню спеціальний закон, яким є Закон «Про правовий режим воєнного стану», стаття 8 якого передбачає заходи правового режиму воєнного стану.

    Одним з таких заходів є передбачена п. 16 ч. 1 ст. 8 заборона громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи СЗР.

    Аналогічна норма міститься в ч. 6 ст. 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відповідно до якої громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті.

    Закон «Про військовий обов`язок і військову службу» не передбачає визначення «місця проживання».

    Відповідно до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» місце проживання житло з присвоєною у встановленому законом порядку адресою, в якому особа проживає, а також заклад для бездомних осіб, інший надавач соціальних послуг з проживанням, стаціонарна соціально-медична установа та інші заклади соціальної підтримки (догляду), у яких особа отримує соціальні послуги (редакція від 5.11.2021 року).

    На підставі вищезазначеного випливає, що законодавством встановлено заборону на зміну місця проживання без дозволу керівника уповноваженого ТЦК.

    Середницький Євгеній Вікторович
    14%
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Вітаю, Зрозуміло, ось покроковий план дій та перелік документів, які можуть вам знадобитися для звернення до ТЦК не за місцем реєстрації.

    Крок 1: Підготовка документів
    1. Основні документи:
      • Паспорт громадянина України.
      • Ідентифікаційний код (РНОКПП).
      • Приписне свідоцтво або військовий квиток.
    2. Документи для підтвердження проживання в іншому регіоні:
      • Договір оренди житла.
      • Довідка з місця проживання (за місцем фактичного проживання, яку можна отримати у ЦНАПі або органі місцевого самоврядування).
    3. Документи, що підтверджують необхідність перебування в іншому регіоні:
      • Довідка з роботи (якщо ви працюєте в іншому регіоні).
      • Довідка про навчання (якщо ви навчаєтесь в іншому регіоні).
    4. Інші документи:
      • Документи про інвалідність батька (посвідчення, що підтверджує інвалідність І групи, лікарська довідка).
      • Документи про родинні зв’язки (свідоцтво про народження, свідоцтво про смерть матері).
    Крок 2: Подача документів до ТЦК
    1. Звернення до місцевого ТЦК:
      • Зверніться до ТЦК в регіоні, де ви фактично проживаєте.
      • Надайте усі зібрані документи.
      • Поясніть причину звернення не за місцем реєстрації (наприклад, проживання з інвалідним батьком, наявність орендованого житла, робота або навчання в іншому регіоні).
    2. Отримання виписки з реєстру:
      • Уточніть, які додаткові документи можуть знадобитися для отримання виписки з реєстру військовозобов'язаних.
      • Попросіть виписку з реєстру для підтвердження вашого статусу.
    Крок 3: Консультація та підтримка
    1. Юридична допомога:
      • У разі виникнення труднощів, зверніться до військового адвоката або юриста.
      • Вони зможуть надати детальну консультацію та допомогти у підготовці документів.
    2. Підтримка з боку державних установ:
      • Якщо виникнуть проблеми зі зверненням до ТЦК, зверніться до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до органу місцевого самоврядування для отримання допомоги.
    Висновок

    Звернення до ТЦК не за місцем реєстрації можливо, якщо у вас є документи, що підтверджують ваше фактичне проживання в іншому регіоні.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Який Ваш статус? Який військово-обліковий документ Ви маєте? Чи маєте підставу для відстрочуки? Інакше можете бути мобілізовані.

    Турчин Ярослав
    14%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, НИКИТА!

    На жаль, з 2015 року зареєструватися за новим місцем проживання та знятися з зареєстрованого місця проживання БЕЗ ДОЗВОЛУ ВОЄНКОМА неможливо.

    Тобто поки Ви не пред"явете військово-обліковий документ з відміткою про облік в ТЦК та СП відповідної територіальної громади, з Вами у ЦНАПі ніхто навіть і розмовляти не буде.

    Якщо ж Ви підете до ТЦК, то звісно Вас із задоволенням поставлять на облік. Така краса... Людина без права на відстрочку... прийшла до них сама... Майже гарантована на 100 % мобілізація.

    Але бувають і інші випадки. Коли бюрократи в ТЦК кажуть, що без зняття з попереднього обліку в ТЦК за місцем де Ви зареєстровані - вони прийняти на облік не можуть. І тоді подвійний шанс бути мобілізованим, бо треба їхати до ТЦК за місцем обліку.

    В іншому - наявного договору на проживання достатньо для реєстрації місця проживання у ЦНАПі після постановки на військовий облік.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня.

    1. Зберіть необхідні документи. Потрібен ваш паспорт, військовий квиток, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, документ, що підтверджує нове місце проживання (за наявності додайте документи, що підтверджують причину зміни місця проживання (наприклад, довідка про працевлаштування, договір найму житла тощо)).
    2. Складіть рапорт на ім’я керівника ТЦК та СП з проханням дозволити зміну місця проживання. До заяви додайте перелік документів, наведений вище.
    3. Керівник ТЦК та СП розглядає ваш рапорт упродовж 7 днів. У разі позитивного рішення вам видадуть дозвіл на зміну місця реєстрації.
    4. Після отримання дозволу зніміться з військового обліку у ТЦК та СП за попереднім місцем проживання.
    5. Зверніться до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за новим місцем проживання.
    6. Протягом 7 днів з дня прибуття до нового місця проживання станьте на військовий облік у ТЦК та СП за новим місцем проживання. При собі майте документи, які подавали для отримання дозволу на зміну місця проживання.

    Виняток! Вам не потрібно йти в ТЦК та СП за дозволом, якщо ви:

    • виключений з військового обліку, маєте відмітку про це у військовому квитку;
    • маєте відстрочку від мобілізації з наявністю посвідчення про відрядження (знаходиться у відрядження, але має відстрочку про мобілізацію);
    • резервіст, якого зняли з обліку і ви рухаєтеся, щоб стати на облік в іншому «військкоматі» (маєте на це сім днів).

    В інших випадках тих, хто виїжджає за межі проживання без дозволу ТЦК та СП, можуть притягти до адміністративної відповідальності за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України