Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Финансовое право, 12 июля 2024, вопрос №115203 500₴

Судова справа за мікрокредит

Доброго дня. Брав мікрокредит 20 тис. десь у січні 22, потім почалась війна, не вийшло віддати, дійшло щось до 60 тис. Як правильно зреагувати на те, що в дії прийшло повідомлення, що маю судову справу, від європейської агенції повернення боргів. Треба буде віддавати усю суму, чи тільки тіло кредиту? Може якщо я військовий можна там щось вирішити?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Якщо є рішення суду щодо примусового стягнення боргу - орієнтуйтеся на рішення суду.

    Там зазначена сума до стягнення (резулятивна частина рішення суду).

    Як правило це тіло кредиту, нараховані та прострочені відсотки, судовий збір тощо.

    Якщо говорити про прощення частини боргу - про це необхідно домовлятися зі Стягувачем.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.6%

    Доброго дня, Андрію!

    Відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей":

    Стаття 14. Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей.

    15. Військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період на весь час їх призову, а також їх дружинам (чоловікам), а також іншим військовослужбовцям, під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України, їх дружинам (чоловікам) - штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються, крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (жилого будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

    Отже, Вам, як військовослужбовцю, банківська установа немає права нараховувати штрафні санкції та пеню за користування кредитом. Що стосується тіла кредиту та процентів за його користування, то цю суму, на жаль, Ви повинні сплатити відповідно до укладенного договору.

    Щодо домовленності про розтрочення платежів, то це питання Ви повинні вирішува із кредитором. Можливо, останній піде Вам на зустріч.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович
    26.8%

    Вітаю!

    • Першим кроком у вирішені проблем з кредитами є оцінка своєї фінансової ситуації. Складіть список всіх кредитів, які ви маєте, їх розміру, відсоткової ставки та строку платежу. Визначте, скільки грошей ви щомісяця витрачаєте на погашення кредитів. Якщо сума перевищує 30-40% ваших щомісячних доходів, то це може бути ознакою фінансових проблем.
    • Якщо у вас виникли труднощі з погашенням кредитів, негайно зв'яжіться з кредиторами. Розкажіть їм про свою ситуацію та спробуйте домовитися про перенесення терміну платежу або про розстрочку платежів. Багато кредиторів готові допомогти клієнтам, які стикаються з фінансовими проблемами, оскільки це забезпечує збереження їх власних інвестицій.
    • Після оцінки своєї ситуації та зв'язку з кредиторами, складіть план дій. Постарайтеся знайти додаткові джерела доходів, зменшити свої щомісячні витрати або знайти роботу де більш висока заробітна платня, щоб збільшити свій дохід. При цьому важливо реалістично оцінювати свої можливості та здатності до погашення кредитів.
    • Якщо у вас дійсно немає можливості платити за кредит, то розгляньте можливість реструктуризації кредиту. Це може включати зниження відсоткової ставки, зміну терміну платежу або зменшення щомісячного платежу. Обговоріть дане питання з кредитором та оберіть найоптимальніший варіант.
    • Найкращим варіантом буде розглянути процедуру банкрутства. Банкрутство дозволяє зменшити борговий тягар шляхом зменшення суми заборгованості або її погашення за допомогою розстрочки платежів. Ця процедура захистить ваше майно від конфіскації кредиторами та безпосередньо вас від судових позовів кредиторів. Також процедура банкрутства дозволяє фізичній особі відновити фінансову стабільність та встановити регулярний графік погашення заборгованості з кредиторами і зменшити ризик розбіжностей та конфліктів

    Відповідно до ч. 2 статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо:

    · боржник припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі більше 50 % місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов’язань упродовж двох місяців;

    · у боржника відсутнє майно, на яке може бути звернено стягнення, а здійснені виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" заходи щодо розшуку такого майна виявилися безрезультатними

    · існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

    До складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

    ОЗНАЙОМТИСЯ:

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%A1%D1%8...

    Богданов Микита
    10%
    Богданов Микита месяц назад

    Юрист, г. Одесса, 11 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, необхідно готувати заперечення на позову фінансової компанії, щоб зменшити суму боргу або, взагалі, щоб відмовили їм в повному обсязі. Якщо поштою вам нічого не приходило, то необхідно звернутись до суду щоб надали вам матеріали справи на електронку. Або зареєструватись в електроному суді.

    Корнійчук Євген Іванович
    26.6%

    Доброго дня, Пільги стосуються не тільки банківських установ, а й усіх кредитних організацій, зокрема МФО, ломбардів, кредитних спілок, лізингових компаній та інших юр- і фізосіб, які надають фінансові послуги

    До закінчення особливого періоду в Україні діють пільги за кредитними зобов’язаннями для військовослужбовців. На резервістів і військовозобов’язаних вони розповсюджуються із моменту призову під час мобілізації й до закінчення особливого періоду, нагадали в інформагентстві Міноборони АрміяInform.

    Перш за все, військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти звільнені від сплати відсотків за своїми кредитними зобов’язаннями відповідно до частини 15 статті 14 закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей”.

    У зв’язку з особливим характером служби, яка пов’язана із захистом України, військовим надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації. Водночас пільги не стосуються погашення основного боргу за кредитною заборгованістю (тіла кредиту).

    До них належать:

    • звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;
    • звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, зокрема банками та фізособами (частина 15 статті 14 закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей”).

    Щоб військового звільнили від нарахування штрафів, пені та відсотків за користування кредитом, потрібно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати документи, що це підтверджують.

    Для цього до банку необхідно подати:

    • для військовослужбовців – військовий квиток, у якому у відповідних розділах здійснюються службові відмітки, або довідку про призов військовозобов’язаного на військову службу, видану військкоматом або частиною;
    • для резервістів – витяг із наказу або довідку про зарахування до списків частини, які видаються військовою частиною (відповідно до листа МОУ від 21 серпня 2014 року №322/2/7142).

    Дані документи можуть отримати родичі військовозобов’язаних та резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги. Ці пільги не стосуються погашення основного боргу за кредитною заборгованістю або тіла кредиту.

    Водночас військові можуть звернутися до банку з письмовою заявою, у якій попросити провести реструктуризацію кредиту.

    До заяви потрібно додати документи, що підтверджують проходження військової служби, та інші документи про матеріальне становище заявника.

    Довідка. Пільги стосуються не тільки банківських установ, а й усіх кредитних організацій, зокрема МФО, ломбардів, кредитних спілок, лізингових компаній та інших юр- і фізосіб, які надають фінансові послуги.

    Пеня і штрафні санкції за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, зокрема банками та фізособами, а також відсотки за користування кредитом не нараховуються:

    • військовослужбовцям, призваним на службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову;
    • військовим під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та в період здійснення зазначених заходів.

    Винятком є кредитні договори щодо придбання автомобіля та/або майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду:

    • житлового будинку;
    • квартири;
    • майбутнього об’єкта нерухомості;
    • об’єкта незавершеного житлового будівництва;
    • майнових прав на них.

    Якщо права військового за кредитними зобов’язаннями порушені, необхідно:

    • звернутися до банку з вимогою провести звірку зобов’язань;
    • отримати довідку із сумою залишку заборгованості за тілом кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо;
    • звернутися до банку із заявою про звільнення від сплати відсотків, комісій, штрафів за кредитним договором та про надання кредитних канікул.

    Якщо банк не задовольняє зазначені у заяві вимоги, слід звернутися з аналогічною заявою до його керівництва, навівши у ній відомості про попереднє листування з банком.

    Якщо і тоді банк не задовольняє або задовольняє лише частково зазначені у заяві вимоги, можна подати позов до суду.

    Як захід із забезпечення позову також можна попросити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України