Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 июля 2024, вопрос №115534 500₴

З приводу бронювання

Процедура бронювання в нас на підприємстві на даний час триває 2 місяці судячи з досвіду співробітників. Які є ризики з моменту подачі заявки на бронювання до отримання броні? Як краще діяти щоб зменшити ризики на період поки бронь буде отримана?

Ответы юристов (9)

    Богун Сергій Павлович
    6.2%

    Доброго дня.

    Ризик один - можливість мобілізації оскільки подання заявки не убезпечує від неї.

    Як діяти - наразі рецепт відсутній.

    Якщо буде виклик за повісткою - є поважні причини неприбуття згідно статті 22 Закону про мобілізацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    13.4%

    Доброго дня, Денисе!

    Які є ризики з моменту подачі заявки на бронювання до отримання броні?

    З моменту подання Вас у списках на бронювання і до того моменту, як Ви отримаєте витяг з Мінекономіки є ризик Вашої мобілізації, оскільки в цей час Ви немаєте права на відстрочку.

    Постанова КМУ № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    10. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
    Як краще діяти щоб зменшити ризики на період поки бронь буде отримана?

    Не потрапляти до ТЦК. На жаль, але це єдиний вихід у даному випадку. Наприклад, за повісткою можна не прибути за поважної причини:

    Стаття 22 ЗУ "Про мобілізацію". Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації:

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович
    13.4%

    Вітаю,

    Ризики при бронюванні працівників на підприємстві:

    Процедура бронювання, яка триває 2 місяці, дійсно несе певні ризики для Вас, як роботодавця.

    Ось деякі з них:

    • Втрата цінного працівника:
      • Протягом 2 місяців Ваш працівник може знайти іншу роботу і звільнитися.
      • Це може призвести до зриву проектів, втрати клієнтів та інших проблем для Вашого бізнесу.
    • Неможливість найняти нового працівника:
      • Поки Ваш працівник не заброньований, Ви не можете офіційно розпочати пошук нового працівника на його місце.
      • Це може призвести до нестачі кадрів та інших проблем.
    • Зміна обставин:
      • За 2 місяці можуть змінитися обставини, як на Вашому підприємстві, так і у Вашого працівника.
      • Це може призвести до того, що бронювання не буде необхідним.

    Рекомендації щодо зменшення ризиків:

    • Обговоріть ситуацію з Вашим працівником:
      • Поясніть йому, що процес бронювання може тривати довго.
      • Запитайте його, чи готовий він почекати 2 місяці, поки буде отримана бронь.
      • Обговоріть можливі альтернативні варіанти, наприклад, тимчасове переведення на іншу посаду.
    • Спробуйте прискорити процес бронювання:
      • Зверніться до Вашого ТЦК та з'ясуйте, чи можна якось прискорити процес.
      • Переконайтеся, що Ви надали всі необхідні документи.
    • Розгляньте можливість резервного плану:
      • Подумайте про те, кого Ви могли б найняти на місце Вашого працівника, якщо він звільниться або бронювання не буде отримано.
      • Це допоможе Вам уникнути нестачі кадрів.

    Важливо:

    • Інформація, надана мною, носить загальний характер і не може бути використана як юридична консультація.
    Дерій Владислав Олегович
    13.4%

    Доброго дня!

    Процедура бронювання в нас на підприємстві на даний час триває 2 місяці судячи з досвіду співробітників. Які є ризики з моменту подачі заявки на бронювання до отримання броні?

    Згідно пунтку 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Лист сприяння або інші документи, які надає підприємство - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги.

    За час поки Ви не заброньовані - Вам можуть вручити повістку на відправку.

    Як краще діяти щоб зменшити ризики на період поки бронь буде отримана?

    Вас можуть мобілізувати лише в тому випадку, якщо Вам вручать повістку або за відмову від неї, затримають та доставлять до ТЦК.

    Згідно пункту 47 постанови КМУ 560

    Старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органах СБУ зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    На вимогу громадянина пред’являє свій паспорт громадянина (посвідчення офіцера, військовий квиток, службове посвідчення), посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, а також пропонує громадянину пред’явити його паспорт та військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі).

    Якщо особа підлягає оповіщенню відповідно до розпорядження голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) або відповідного керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних районного (міського) територіального центру комплектування, їй вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    13.4%

    Вітаю!

    Уряд прийняв постанову № 650 від 05.06.2024 р «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану».

    Впровадження Є-бронювання очікується через місяць з часу прийняття постанови з метою належного врегулювання технічних можливостей взаємодії органів державної влади з метою синхронізації відомостей з різних державних реєстрів.

    Як усе працюватиме:

    — Спочатку послуга буде доступною для компаній, що мають статус критично важливих для економіки, та тих, які працюють на потреби Сил оборони.

    — Керівник чи уповноважена особа заходить на портал Дія та вносить дані про працівників, яких треба забронювати.

    — Система перевіряє, чи є підстави для бронювання та дані про працівників — вони звіряються з реєстрами Пенсійного Фонду та Міноборони.

    — Дія надсилає відповідь про результати бронювання по кожному працівнику. Якщо є відмова щодо когось з працівників — вказується причина.

    — Заброньовані працівники зможуть отримати витяг на порталі Дія. Інформація про бронювання також з’явиться в застосунку Резерв+.

    Раніше всі заяви про бронювання перевірялися вручну. Тому це займало доволі багато часу та людських зусиль. Зараз усе буде максимально швидко.

    ЯК ЦЕ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ?

    1. Бронювання через “Дію” здійснює керівник державного органу, підприємства, установи або уповноважена ним особа. Після ідентифікації та автентифікації на порталі “Дія” у довільній формі складаються списки осіб, що підлягають бронюванню.

    2. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

    3. У разі позитивного результату перевірки автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    ЯК ПЕРЕВІРИТИ СВІЙ СТАТУС?

    Працівники, яких забронювали раніше на папері, вже зараз можуть перевірити свій актуальний статус через застосунок “Резерв+”.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.4%

    Вітаю Вас.

    Ризики прості - бути мобілізованим, а тому раджу суттєво обмежити пересування та спосіб життя. Саме таких порад дотримуються у схожих ситуація інші клієнти. Дійсно, чекати потрібно до 2 місяців, а тому будьте обережні в цей момент.

    Спецоблік з 18 травня 2024 року є обов'язковим елементом, аби Ви не підлягали мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, процедура бронювання співробітників на підприємстві може зайняти певний час, і є кілька ризиків, пов'язаних із цим періодом. Давайте розглянемо ці ризики та запропонуємо способи їх мінімізації.

    Ризики під час процедури бронювання
    1. Можливий призов на військову службу:
      • Поки заявка на бронювання знаходиться на розгляді, існує ризик, що співробітника можуть призвати на військову службу.
    2. Адміністративні затримки:
      • Процес бронювання може затягнутися через бюрократичні затримки або неповну подачу необхідних документів.
    3. Зміна законодавства або нормативних актів:
      • Під час розгляду заявки можуть відбутися зміни у законодавстві, які вплинуть на процес бронювання.
    Як зменшити ризики
    1. Підготовка повного пакету документів:
      • Переконайтеся, що всі необхідні документи підготовлені правильно і подані вчасно. Це зменшить ризик відмови або затримок у розгляді заявки.
    2. Комунікація з військкоматом:
      • Підтримуйте регулярний контакт з військовим комісаріатом, щоб дізнаватися про статус вашої заявки та оперативно реагувати на будь-які запити або уточнення.
    3. Консультація з юристом:
      • Зверніться до юриста, який спеціалізується на військовому праві, для отримання рекомендацій щодо підготовки документів і процесу бронювання.
    4. Підготовка до можливих перевірок:
      • Будьте готові до можливих перевірок з боку військових органів. Заздалегідь підготуйте копії всіх документів, що підтверджують подачу заявки на бронювання.
    5. Заявка на відстрочку:
      • Якщо є підстави, ваш співробітник може подати заявку на відстрочку від призову, пояснивши, що він знаходиться в процесі бронювання.
    6. Оперативне інформування співробітників:
      • Проінформуйте співробітників про можливі ризики і процедури, які необхідно виконати у випадку виклику до військкомату під час процесу бронювання.
    Корнійчук Євген Іванович
    13.4%

    Доброго дня,

    Процедура бронювання в нас на підприємстві на даний час триває 2 місяці судячи з досвіду співробітників. Які є ризики з моменту подачі заявки на бронювання до отримання броні? Як краще діяти щоб зменшити ризики на період поки бронь буде отримана?

    у разі вручення вам повістки працівниками ТЦК. Ви повинні з'явитись. З собою рекомендую мати гарантійний лист від підприємства де буде зазначено, що ви підлягаєте бронюванню. Такий лист майте при собі і паралельно підприємство нехай надішле його поштою до ТЦК або відправить телефонограму.

    Вас можуть направити на ВЛК, у такому разі беріть з собою всі ваші медичні документи, вони будуть братись до уваги при встанволені вашої придастності до військової служби.

    Після проходженя ВЛК, вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження (бойова повістка на відправку) у такому разі відмовляйтесь її підписутвати, після чого на вас буде складено акт відмови, в якому ви можете зазначити причину своєї відмови, у вашому випадку це прація, на підприємстві критичної інфраструктури, і що ви підлягаєте бронюванню, якщо найближчим часом ви отримаєте наказ про бронювання від міністрества економіки будь яка відповідальність буде відсутняю

    Турчин Ярослав Олександрович
    13.4%

    ВІТАЮ ВАС, пане ДЕНИСЕ!

    Позитив в тому, що в червні Уряд України переглянув свій підхід щодо бронювання в плані оформлення відстрочки в ТЦК персонально військовозобов"язаним, що створило значні черги та перевантаження ТЦК тими, хто не може бути мобілізований.

    Тобто - тепер бронює підприємство, а не кожен працівник сам йде в ТЦК. Тобто йти в ТЦК Вам не треба. Однак, це породило і ряд проблем.

    Перед тим як передати свій військовий квиток роботодавцю для походу в ТЦК, щиро рекомендую зробити його копії - посвідчені як роботодавцем, так і нотаріально (за можливості, бо деякі не дуже компетентні нотаріуси вважають, що військовий квиток посвідчує особу, а тому не може бути посвідчена копія з нього).

    Порекомендуйте і роботодавцю це зробити. І ось чому.

    Дуже часті випадки, що працівники ТЦК усвідомлюючи свою безкарність - начебто "гублять" чи іншим чином "втрачають" військові квитки передані для оформлення бронювання. Було кілька клієнтів з ДСНС та Нацполіції, яким "загубили" військові квитки і вимагали для видачі нового - проходити нове ВЛК. Це фактично шахрайська схема по мобілізації. Людина ще не будучи заброньованою ВЛКзується і одразу вручається бойова повістка.

    Якщо від Вас в ТЦК по при право на відстрочку / бронювання вимагають ВЛК - це відверто злочин, хоча така практика і повсемісна.

    Відповідно до останнього абзацу пункту 69 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560:

    Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    {Пункт 69 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 675 від 07.06.2024}

    Тобто порушення цієї вимоги є злочином з боку посадової особи ТЦК, який може підпадати під ознаки ст. 426-1 Кримінального кодексу України "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень".

    Відмовити у реєстрації звернення і будь-якої заяви державний орган не може. ТЦК ж вважає себе державним органом військового управління? Це рівносильно, що командир не буде у військовослужбовця приймати рапорт, бо йому не хочеться.

    Треба звертатися на гарячу лінію Міністерства оборони з цього приводу.

    Короткий номер 1512. Також продовжує роботу номер гарячої лінії МОУ 0-800-500-442.

    Щодо вклеювання QR-коду у ВОД.

    Практика вклеювання QR-коду була до 18.05.2024 р., доки не було розроблено Резерв+ як електронний кабінет військовозобов"язаного.

    Тепер такий код, як і ВОД у електронному вигляді (який до речі має таку ж юридичну силу, як і паперовий) - можна дійсно у застосунку.

    Щодо генерування ВОД, то Вам у допомогу інструкція розробника. https://reserveplus.mod.gov.ua/guide/

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    Як діяти під час оформлення?

    1. Бронювання здійснює не ТЦК, а Міністерство економіки України. Працівнику роботодавцем може бути наданий витяг про бронювання. Бажано отримати такий витяг та носити з собою як певний оберіг від патрулів.

    2. Після отримання від Мінекономіки документів про бронювання працівників, роботодавець подає такі документи до ТЦК.

    Як уже казав вище, бережіть свій військовий квиток, щоб не було схеми із "загубили", нічого не знаємо.

    Втрата військово-облікових документів є підставою для службового розслідування в ТЦК, а не для ВЛК, щоб вони виправили свій злочин і сформували Вам новий.

    Відповідно до пункту 71 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (в редакції від 11,07.2024 р.)

    У разі втрати військово-облікових документів посадовими особами, на зберігання яким їх здано призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, наказами керівників державних органів, зазначених у пункті 66 цього Порядку, органів військового управління (органів управління), військових частини, підрозділів інших військових формувань призначається розслідування. Винні посадові особи притягуються до відповідальності згідно із законом. Витяги з наказів про результати такого розслідування вручаються призовникам, військовозобов’язаним та резервістам для подання до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за місцем їх перебування на військовому обліку до прийняття (призову) на службу (військову службу) для відновлення військово-облікових документів.

    ТОБТО - ніяких повторне ВЛК та нових військових квитків. Службове розслідування хай проводять і притягають безвідповідальну відповідальну особу - до дисциплінарної відповідальності, а за наявності умислу чи злочинної бездіяльності - ще й до кримінальної.

    В іншому, ризиків немає. Якщо у Вас належний військово-обліковий документ з актуальною ВОС, військовим званням - які підлягають бронюванню, а також впорядку дані в Резерв+, які були оновлені до 17.07.2024 р., то у Вас має бути бронювання без жодних проблем.

    Але зауважте, що без даних в ТЦК про бронювання - є ризик ігнорування витягу про бронювання і "бусифікація" патрулями оповіщення, тому бажано Вам патрулям на вулиці не попадатися у період до появи в Резерв+ інформації про бронювання.

    Крім того, якщо заяву про бронювання роботодавцем вже подано і зареєстровано в ТЦК, то до вирішення питання бронювання - Вас не мають права мобілізувати.

    Тут діють загальні приписи щодо відстрочок, адже бронювання - теж є відстрочкою.

    На жаль, закон - одне, а практика в ТЦК - це інше. Щодня нові і нові скандали, в яких ТЦК дозволяє собі заочно агресувати проти керівництва Міністерства оборони України, Кабінету Міністрів України, які на їх думку понаприймали якісь там акти, які заважають їм працювати.

    Алгоритм дій пояснила заступник Міністра оборони України Катерина Чорногоренко.

    https://protocol.ua/ua/yakshcho_ttsk_vidmovlyaetsy...

    Кому підпорядковуються працівники ТЦК, якщо дозволяють собі такі випади відносно військового керівництва держави, залишається питанням із зірочкою.

    Маю надію, що у Вас все буде добре, адже Міністерство оборони, спільно з військовим командуванням буде вживати заходи щодо наведенн ладу та субординації у ТЦК.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України