Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 июля 2024, вопрос №115599 340₴

Чи законе було притягнення до ТЦК.

14го числа їхав на автобусі Київ Ямпіль.
На блок посту була перевірка документів погран службою, потім зайшли в автобус ТЦК. На вимогу показати обліковий документ я відкрив резерв+. Мені сказали це не є обліковий документ. Другий пасажир був взагалі без нічого, а мій колега просто відмовився щось показувати. Їх вивели з автобуса. Один з ТЦК залетів питати де мій докумен війсково забов'язоного.
Я кажу в резерві, каже знову що це не обліковий документ. І наказує вийти з автобуса. Я вийшов. На дорозі продовжується діалог між моїм колегою. Він каже - Добре хлопці давайте тоді попорядку, показуйте свої документи. Один там щось достав, а другий показує свій військовий квиток, на обложці якого ще написано СССР.
На це і звернув увагу чоловік, мов ми в Україні, чоми самі не змінили свій обліковий документ. Ще було пару слів що в нас від роботи є бронь, а цей представник нібито робив теж в цій фірмі.
Слово за слово і у ТЦК здають нерви, він хватає товариша за горло! Б'є по лицю. Я пробую їх розборонити, водії автобуса дивляться, погранці теж все це бачать. Після цього він дзвоне до начальника їхнього тцк, щоб приїхали за нами. Кричить що із за цього парня ми всі поїдемо до Вінниці звіти на "0", що ми такі тварі він пішов воювати, а ми всі працюємо і т.д. В автобус нас не пустив і водії у їхали бо в них графік... Ми остались на трасі, за нами приїхали автівки тцк і нас відвизли до відділення, де мені сказали що обліковий запис в резерві це просто витяг і мені треба прийти по повістці написати заяву, щоб мені зробили бо коли я ставав на облік то був тимчасовий квиток і пройти ВЛК. Мені прийшлось взяти повістку, бо я бачив що було на дорозі і не хотів бути в новинах що в мене чомусь зупинилось сердце в ТЦк.
Так ось, чи було законно мене висаджувати з автобуса, доставляти ТЦК, чи на законному рівні я взяв повістку. Чи актуально писати заяву до поліції якщо пройшло вже більше суток.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Дмитро!

    Згідно із Постановою КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    25. Громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Держприкордонслужби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    1. Який саме документ Ви пред'явили на вимогу співробітників ТЦК? Це був витяг з Резерв+ або ж це був е-ВОД з QR кодом? Якщо це був витяг, то дійсно, останній не є військово-обліковим документом. Проте, якщо це був саме е-ВОД, то він має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД.

    2. Які саме документи пред'явили співробітники ТЦК?

    Відповідно до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Призначення представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ, структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад та підприємств (установ, організацій), уповноважених вручати повістки, здійснюється наказом відповідного керівника, який є підставою для видачі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

    32. Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, видається головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, міської держадміністрації (військової адміністрації), яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою. Таке посвідчення дійсне на адміністративно-територіальній одиниці, керівником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина (посвідчення офіцера, військового квитка).

    Особи, яким видано посвідчення головою (начальником) обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрації), мають право здійснювати заходи оповіщення на території області.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком).

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Щодо Вашого тимчасового повідчення, якщо ми говоримо про останнє, то воно є чинним ВОД та не підлягає обов'язковой заміні на ВОД нового зразка.

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Так ось, чи було законно мене висаджувати з автобуса, доставляти ТЦК.

    Постанова Кабміну №560 визначає декілька випадків, коли особу можуть затримати та доставити до ТЦК. Здійснювати таке затримання відповідно до закону про мобілізацію, КУпАП та до Постанови Кабміну мають лише працівники поліції, а не ТЦК.

    чи на законному рівні я взяв повістку.

    На жаль, Ви не можете відмовитись від отримання повістки.

    31. Повістки мають право вручати:

    представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій) — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідної районної, міської держадміністрації (військової адміністрації);

    представники виконавчих органів сільських, селищних, міських,районних у містах (у разі їх утворення) рад — в адміністративних межах населених пунктів та територій, на які поширюється повноваження відповідних виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;

    представники підприємств, установ, організацій — на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків);

    представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ (тільки резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають в зазначених органах на військовому обліку) — на усій території України.

    35. Представники, уповноважені вручати повістки, здійснюють оповіщення громадян як самостійно, так і у складі груп оповіщення. Вручення повісток резервістам та військовозобов’язаним здійснюється цілодобово за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України.

    38. У громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах), пунктах пропуску через державний кордон України резервісти та військовозобов’язані можуть бути оповіщені:

    представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

    групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

    39. У районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки резервістам та військовозобов’язаним повістка вручається військовослужбовцями або працівниками таких центрів.

    Чи актуально писати заяву до поліції якщо пройшло вже більше суток.

    Оскільки Ваші права були порушені, то заяву до поліції про незаконне затримання актуально подати завжди.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.4%

    Вітаю Вас.

    Можливо це було незаконно, але що про це вже говорити, якщо Ви отримали повістку. Фактично, жодна службова перевірка не дасть результатів, жодна скарга не буде належним чином розглянута. Звернення до правоохоронних органів також нічого не дасть, повірте досвіду. Позиція ТЦК буде наступною - вихід з автобусу, отримання повістки - все відбулося добровільно, а Ви спробуйте щось довести.

    Тому на мою точку зору, марна справа...

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    7.4%

    Вітаю Вас!

    Якщо в представників ТЦК не було при собі посвідчення - вони не мали право вручати повістку.

    Якщо при ТЦК не було поліції - Вас не мали права затримувати або вчиняти будь-які інші дії.

    Відповідно до пункту 54 постанови КМУ 560 - Під час перевірки військово-облікового документа:

    • уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);
    • поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    На жаль, так як Вам уже вручили повістку - довести щось буде досить складно.

    Чи маєте Ви Витяг про бронювання або право на відстрочку з інших підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”? Чи стоїте Ви на військовому обліку?

    З повагою, юрист Дерій в.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    10.3%

    Вітаю!

    Що входить в обов'язки працівників ТЦК

    Військкоми мають право:

    • перевіряти документи у чоловіків призовного віку (18-60 років)
    • вручати повістки, це дозволено робити у будь-якому місці
    • виписувати одразу постанову про притягнення військовозобов’язаного до адміністративної відповідальності без складання протоколу про адмінправопорушення
    • надати доступ до інформації про військовозобов'язаного, у тому числі з персональними даними, військову-облікову спеціальність, місцем роботи та сімейним станом

    Представники ТЦК не уповноважені затримувати громадян без участі поліції. Якщо затримання відбувається без законних підстав, це може бути оскаржено в суді. Також вони не мають права без судового рішення заходити у житло громадян.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (далі - QR-код військово-облікового документа).

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України