Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 июля 2024, вопрос №115616 350₴

Статус оберіг "не на обліку"

Доброго дня, у мене є таке запитання. Я з 14 років навчався за кордоном, у воінкомат ні коли не ходив, ні у школі, ні для отримання закордонного паспорту. Проживаю постійно за кордоном, зареєструвався у додатку резерв+, статус "НЕ НА ОБЛІКУ", та також є надпис що інформація у оберіг не повна, зверніться до тцк. Нажаль про статус "не на обліку" не де не написано, навіть у застосунку, є пояснення по статусам, але такого статусу немає.У мене два питання
1) не прилетить мені штраф за те що я не на обліку
2) чи зможу я користуватися консульськими послугами

Ответы юристов (7)

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.3%

    Вітаю!

    За постановою уряду, чоловіки з 18 до 60 років, які перебувають за кордоном довше ніж три місяці, до 18 червня повинні були стати на військовий облік.

    Це дозволили зробити через консульство або через ТЦК в Україні. Умова стосувалася й жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

    Тепер чоловіки призовного віку та жінки-медики можуть скористатися консульською послугою тільки якщо мають військово-обліковий документ. Його треба подавати до установи разом з іншими документами, які потрібні для отримання послуги.

    Після 18 червня не можна використовувати паперовий військовий квиток або тимчасове посвідчення, а лише документ в електронному вигляді. Його можна сформувати в мобільному додатку Резерв+ – електронному кабінеті призовника. Це потрібно зробити не раніше ніж за три дні до звернення.

    Ще одне з нововведень – тепер під час виїзду військовозобов'язаних не виключають з військового обліку і вони лишаються у реєстрі військовозобов’язаних та призовників в Україні.

    ЯКЩО ВИ ПМЖ, ВИ МОЖЕТЕ СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЧЕРЕЗ КОНСУЛЬСТВО УКРАЇНИ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Артеме!

    Багато чого залежить від того, якого Ви віку.

    Втім, думаю, що Ви вже точно знаходитесь у призовному віці, або ж навіть є військовозобов'язаним. Тож по закону оновлювати свої дані Вам треба в будь якому випадку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    "Розділ II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"

    Що стосується визначення через Резерв+ "не на обліку", то я не думаю, що це Ваша проблема. Як я зрозумів, Ви вже довший час знаходитесь за кордоном, і до внесення змін до мобілізаційного законодавства фізично не мали можливості стати на військовий облік.

    На облік у дипломатичній установі наразі можуть стати тільки ті громадяни України, які були зняті з обліку В ТЦК у зв'язку із виїздом на ПМП.

    То ж відповіді на Ваші питання будуть такі:

    1) не прилетить мені штраф за те що я не на обліку

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

    Якщо Ви вказали свою адресу проживання за кордоном, то повістку Вам за кордон ніхто надсилати не буде.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Можливіть отримати чи не отримати штраф залежить від Вашого віку і від того, коли саме Ви повинні були стати на облік в ТЦК, оскільки існує строк давності щодо притягнення Вас до адмінистративної відповідальності.

    Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    2) чи зможу я користуватися консульськими послугами

    Ні, на жаль, Ви не зможете користуватись консульськими послугами без е-ВОД, який не підтягнеться до Резерв+, оскільки Ваші дані потребують уточнення.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    У Законі України "Про правовий режим воєнного стану" (Відомості Верховної Ради України, 2015 р., № 28, ст. 250 із наступними змінами):

    3) статтю 20 доповнити частинами четвертою - шостою такого змісту:

    "4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    5. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

    Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Положення абзацу першого цієї частини не застосовується у разі:

    оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;

    вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства;

    вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    14.3%

    Доброго дня!

    1) не прилетить мені штраф за те що я не на обліку

    Ви повинні з 17 років стояти на військовому обліку призовників, а з 25 років на військовому обліку військовозобов'язаних.

    Штрафу за неуточнення даних не буде.

    2) чи зможу я користуватися консульськими послугами

    З 18 червня 2024 року отримання консульських послуг чоловіками віком від 18 до 60 років здійснюється виключно при пред'явленні військово-облікового документа ( або е-ВОД), що містить відповідний QR-код.

    Електронний військово-обліковий документ відображається у застосунку Резерв + та містить перевірені дані з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://reserveplus.mod.gov.ua/).

    Такий документ може бути сформований заявником самостійно після актуалізації (оновлення) власних війського-облікових даних.

    Для отримання консульської послуги електронний військово-обліковий документ має бути достовірним і актуальним, тобто сформованим не раніше, ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ старіший за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовника.

    На жаль, якщо Ви не зможете через Резерв+ оформити е-ВОД - Вам відмовлять у консульських послугах.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    14.3%

    Доброго дня!

    З розумінням ставлюся до вашої ситуації.

    Оскільки ви надали мені додаткову інформацію, я можу дати вам більш точні відповіді на ваші запитання.

    1. Штраф за не постановку на військовий облік:

    Як я вже згадував раніше, ви можете бути оштрафовані за не постановку на військовий облік.

    Однак, у вашому випадку ймовірність цього значно нижча з таких причин:

    • Ви ніколи не ходили до воєнкомату, ні в школі, ні для отримання закордонного паспорту.
    • Ви проживаєте постійно за кордоном.
    • Ви зареєструвалися в додатку "Резерв+", де ваш статус "НЕ НА ОБЛІКУ".
    • Ви зазначили, що інформація в ОБЕРІГ не повна.

    Це свідчить про те, що ви не ухилялися від військового обліку, а просто не мали можливості стати на облік.

    Враховуючи ці фактори, я вважаю, що ймовірність того, що вас оштрафують, є дуже низькою.

    Однак, рекомендується вам:

    • Звернутися до посольства або консульства України в країні вашого перебування.
    • Пояснити їм вашу ситуацію.
    • Запитати, чи можуть вони допомогти вам з постановкою на військовий облік.

    2. Користування консульськими послугами:

    Наразі в Україні дійсно діють обмеження на отримання консульських послуг для чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають військового облікового документа.

    Однак, ви маєте право на отримання консульських послуг, оскільки:

    • Ви постійно проживаєте за кордоном.
    • Ви не ухилялися від військового обліку, а просто не мали можливості стати на облік.

    Рекомендується вам:

    • Звернутися до посольства або консульства України в країні вашого перебування.
    • Надати їм документи, які підтверджують ваше постійне проживання за кордоном.
    • Запитати, чи можете ви отримати консульські послуги.

    Важливо:

    • Збирайте всі документи, які можуть підтвердити вашу ситуацію.
    • Зберігайте копії всіх звернень до державних органів.
    • За потреби, зверніться за юридичною консультацією.

    Корисні ресурси:

    Богун Сергій Павлович
    14.3%

    Доброго дня.

    Щодо обліку:

    Статус "не на обліку" означає , що військовозобов'язаний не стоїть на обліку. Як я зрозумів Ви взагалі ніколи не мали приписного посвідчення/військового квитка і не перебували у списку військовозобов'язаних.

    Оскільки Ви громадянин України Ви маєте перебувати на військовому обліку.

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.».

    Згідно п. 52 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487:

    Закордонні дипломатичні установи України:

    інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку;

    під час особливого періоду інформують військовозобов’язаних та резервістів, які не мають відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та сприяють їх поверненню в Україну;

    повідомляють про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, відповідним підрозділам розвідувальних органів за місцем перебування їх на військовому обліку за списком (додаток 15) засобами системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів (до впровадження такої електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів повідомлення здійснюється у семиденний строк з дати взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього на офіційну адресу електронної пошти органу ведення військового обліку, яка розміщена на його офіційному веб-сайті).

    Військовий облік громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, здійснюється районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, органами СБУ, відповідними підрозділами розвідувальних органів на загальних засадах.

    Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    Заява подається громадянином України закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом громадянина України для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку разом з копією першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

    Закордонна дипломатична установа України надсилає заяву з визначеними документами відповідному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональному органу СБУ або відповідному підрозділу розвідувальних органів на їх адресу електронної пошти, яка розміщена на їх офіційному веб-сайті, у семиденний строк.

    Щодо консульських послуг:

    Для отримання консульської послуги Вам необхідно буде надати електронний військово-обліковий документ. Е-ВОД має бути достовірним і актуальним, тобто сформованим не раніше, ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ старіший за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовника.

    Турчин Ярослав Олександрович
    14.3%

    ДОБРОГО ДНЯ, АРТЕМЕ!

    Ви маєте в Україні зареєстроване місце проживання?

    Щиро не розумію Вашої логіки дій. Якщо Ви ніколи не були в воєнкоматі, то звідки ж Ви мали б опинитися на військовому обліку?

    Звісно, що у Вас статус "Не на обліку". Бо Ви не ставали на такий облік, не проходили приписку до призовної дільниці у 17 років.

    Якщо маєте зарестровану адресу в Україні та не вказали іноземну адресу - то теоретично може бути штраф за порушення правил військового обліку.

    Якщо адреси в Україні немає, то такий штраф прислати не буде куди.

    Консульськими послугами користуватися не зможете, адже не перебуваєте на військовому обліку і Вам без військово-облікового документу ніхто не надасть консульські послуги.

    Можете спробувати подати заяву на взяття на військовий облік в консульській установі. Це буде доказом вжиття Вами усіх можливих заходів в існуючих умовах. Хоча звісно, що може прийти відповідь від ТЦК - нічого не знаємо, їдь в Україну.

    Проте, тоді відмова у консульських послугах вже буде розглядатися іноземними органами як дійсно привід для надання політичного притулку як особі, якій власна держава відмовила у консульському захисті та підтримці, всупереч вимогам Конституції України.

    У разі наявності відмітки в паспорті про перебування за кордоном - це може бути поважною причиною для суду при скасуванні штрафу від ТЦК.

    Ні в якому разі при обміні паспорту не здавайте його. Ви маєте право після обміну паспорту, строк дії якого завершився - отримати анульований паспорт назад, щоб потім відмітками у ньому мати змогу підтвердити відповідні факти.

    Недійсні паспорти для виїзду за кордон анулюються працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи шляхом пробиття не менш як двох отворів у машинозчитуваній зоні, після чого дані вносяться до відомчих інформаційних систем.

    За письмовою заявою заявника анульований паспорт для виїзду за кордон повертається йому працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, закордонної дипломатичної установи, якщо в ньому проставлені одна чи декілька віз або якщо такий паспорт є підставою для отримання/продовження дозвільних документів на проживання в іноземній державі (пункт 92 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 р. № 1001)

    Проте, штраф за відсутності зареєстрованого на Вас майна і банківських рахунків з доходами не дуже й проблема. Он у мене клієнт живе за кордоном, має борг по виконавчій - більше 2.5 мільйони гривень. Спокійно собі працює через рахунки і картки родичів. В Україну повертатися не збирається.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    14.3%

    Доброго дня, надаю відповідь на ваші запитання:

    Доброго дня, у мене є таке запитання. Я з 14 років навчався за кордоном, у воінкомат ні коли не ходив, ні у школі, ні для отримання закордонного паспорту. Проживаю постійно за кордоном, зареєструвався у додатку резерв+, статус "НЕ НА ОБЛІКУ", та також є надпис що інформація у оберіг не повна, зверніться до тцк. Нажаль про статус "не на обліку" не де не написано, навіть у застосунку, є пояснення по статусам, але такого статусу немає.У мене два питання1) не прилетить мені штраф за те що я не на обліку2) чи зможу я користуватися консульськими послугами

    1.На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

    З таких підстав:

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
    2. Особа не може бути притягнена до відповідальності, тому що термін 60 днів для оновлення даних вже давно сплив. Штрафи,додаток Резерв, це є пряма маніпуляція свідомістю людини примушення до цивільних відносин, які можно охарактеризувати як шахрайство зі сторони держави.

    Також є примітка до ст.210

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто у нас діджетал країна і новити дані вони можуть самостійно.

    2. Ви не зможете отримувати консульські послуги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України