Задайте вопрос юристу

866 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 июля 2024, вопрос №115808 650₴

Є сенс оновлювати дані? Наприклад в Резерв + .Які є ризики цього оновлення ?

Я маю - тимчасове посвідчення військовозобовязаного. тобто в мирний час - непридатний.
в військовий час - обмежено придатний.
Посвідчення безтермінове.А повторне медичне пересвідчення пише в 2024 році .


Хочу спокійно ходити по вулиці, можливо влаштуватись на роботу де дають бронь.Там мені сказали що "Для подачі на бронювання, в мене має бути штрих код вклеєний у військовий документ".Сказали можна зробити в Резерв +

Що порадите по цьому оновленнню даних і взагалі що робити щоб не мобілізували? Зараз мені 24 роки, в жовтні вже 25.

Ответы юристов (7)

    Турчин Ярослав Олександрович
    14.2%

    ВІТАЮ ВАС, НАЗАРЕ!

    А сенс про це вже розмовляти, якщо 17 число вже було вчора. Строк оновлення даних формально вже порушено.

    В той же час - оновлення даних, що до 17, що після 17 числа - Вам нічого не дасть.

    Повістку пришлють або по місцю реєстрації на ВЛК, або по адресі, вказаній при оновленні.

    Якщо бажання служити немає і підстави для відстрочки немає, то оновлення даних не є панацеєю. Ніхто не відчепиться, навпаки людина показує, що їй є що втрачати в Україні і вона боїться штрафів можливих та такого іншого.

    ТЦК - не орган статистики. Їх мета - мобілізувати якомога більше людей. Тож все інше - лише прикладні інструменти для досягнення цієї мети.

    Тому звісно висновки і рішення приймати Вам, але є два варіанти для громадян без відстрочки - або йти служити, дотримуючись усіх забаганок влади, або не виконувати, очікуючи, що ситуація в Україні зміниться і раніше застосовані репресивні заходи - будуть новою владою України скасовані.

    Нормально по вулиці Вам не надуть ходити в будь-якому разі. Хоч оновите, хоч ні. Бо Ваш статус не чинний. Обмежено придатних в Україні більше немає. Людина до лютого 2025 року 100 % буде направлена на ВЛК для встановлення придатності до служби за новими критеріями.

    При цьому, оскільки Ви стоїте на обліку військовозобов"язаних, незалежно від віку Вас спокійно можуть мобілізувати уже зараз.

    І ще. У більшості випадків - обмежено придатні не змогли оновити дані через ЦНАП і Резерв+. Видає - йдіть до ТЦК, дані в Реєстрі відсутні. Тож навіть якби Ви хотіли, 99 % що у Вас не вийде дистанційно оновити дані.

    Іншого не дано. Вибачте.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Карпенко Андрій Володимирович
    14.2%

    Вітаю!

    ОНОВИТИ ДАНІ ВАМ ПОТРІБНО, ЩОБ НЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИМ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА НЕ БУТИ ЗАТРИМАНИМ ПРИ ПЕРЕВІРЦІ ДОКУМЕНТІВ.

    У військовозобов'язаних згідно з законодавством є три способи оновлення своїх даних — ТЦК та СП, ЦНАП і мобільний застосунок Резерв+. Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Реєстрація у «Резерв+» є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність цього додатку особа не буде.

    АЛЕ ЗАРАЗ ЦЕ МОЖНА ЗРОБИТИ АБО В ТЦКСП, АБО В РЕЗЕРВ +.

    В ЦНАП ПРИПИНИЛИ ОНОВЛЮВАТИ ДАНІ.

    Мабуть, найпростіший варіант отримати військово-обліковий документ — зробити все в смартфоні. З 18 червня електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Сформувати його досить просто. Потрібно встановити додаток «Резерв+», оновити дані (якщо раніше це не було зроблено) і далі буде сформовано документ з QR-кодом. Його також можна роздрукувати (обов’язково має бути QR-код придатний для зчитування) — у застосунку можна сформувати PDF-версію документа. Як це зробити, читайте в матеріалі:

    Інструкція від МОУ: як згенерувати копію військово-облікового документа в Резерв+ — АрміяInform

    Якщо QR-коду немає, документ не вважається дійсним. Крім того, при його зчитуванні перевірятиметься інформація з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Якщо інформація в «Резерв+» не відповідатиме відомостям реєстру, то такий військово-обліковий документ також вважатиметься недійсним.

    Строк дії електронного військово-облікового документа — 1 рік з моменту формування.

    ЯКЩО У ВАС БУДЕ ЕЛЕКТРОННИЙ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ТО ВАС ЗМОЖУТЬ ЗАБРОНЮВАТИ.

    РОБОТОДАВЕЦЬ ЗМОЖЕ ЦЕ ЗРОБИТИ ЧЕРЕЗ "ДІЮ".

    Керівники критично важливих підприємств та тих, які забезпечують потреби Сил оборони, можуть забронювати співробітників через портал Дія.

    Щоб забронювати співробітника на порталі Дія, необхідно виконати такі кроки:

    • Керівник компанії на порталі Дія подає списки військовозобов'язаних співробітників на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом.
    • Система автоматично перевірить, чи працевлаштована людина офіційно і чи є дані у реєстрі Оберіг.
    • Дія надішле оповіщення керівнику про результат розгляду протягом доби.

    Якщо рішення є позитивним, інформація про бронювання співробітника з'являється у додатку Резерв+. З цього моменту він вважається заброньованим. Термін бронювання – 12 місяців.

    Згодом виписку про бронювання можна буде завантажити на порталі Дія та за необхідності роздрукувати.

    ххх

    Закон України "Про правовий режим воєнного стану"

    Стаття 20.

    4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.2%

    Вітаю Вас.

    Я маю - тимчасове посвідчення військовозобовязаного. тобто в мирний час - непридатний.в військовий час - обмежено придатний.Посвідчення безтермінове.А повторне медичне пересвідчення пише в 2024 році .Хочу спокійно ходити по вулиці, можливо влаштуватись на роботу де дають бронь.Там мені сказали що "Для подачі на бронювання, в мене має бути штрих код вклеєний у військовий документ".Сказали можна зробити в Резерв +Що порадите по цьому оновленнню даних і взагалі що робити щоб не мобілізували? Зараз мені 24 роки, в жовтні вже 25.

    На мою точку зору, з Вашими планами уточнювати облікові дані варто обов'язково. Більше того, юридично Ви повинні це зробити, це Ваш обов'язок.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку , зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані...".

    Чи треба це робити з точки зору доцільності - питання виключно суб'єктивне і не зовсім коректно його обговорювати у публічному просторі.

    Чи Прискорить таке оновлення вірогідність бути мобілізованим?

    Все може бути, але точної відповіді на це питання Вам ніхто не надасть. Цілком очевидно, шо уточнення даних, зокрема місця проживання, здійснюється з метою надсилання по цим адресам поштових повісток. Навіть постанова КМУ № 560 це підтверджує:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Щодо подвоювання розміру штрафу, на даний момент це питання точно не досліджено, але формально виконавча служба має на це право, що передбачено статтею 308 КУпАП.

    Стаття 308. Примусове виконання постанови про стягнення штрафу

    У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною першою статті 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    Як краще за все дізнатись коли цей штраф був виписаний?

    На жаль, але дана система не прив'язана до Дії. Адміністративні матеріали ТЦК має направляти по місцю проживання особи, але це не дає гарантій, що Ви оперативно дізнаєтеся про наявний штраф. Раджу періодично відстежувати про себе інформацію у Реєстрі боржників: https://erb.minjust.gov.ua/

    Знову ж таки, обговорювати такі речі щодо доцільності оновлення або не оновлення конкретно у Вашій ситуації публічно не зовсім коректно.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.3%

    Доброго дня, Назаре!

    Строк для оновлення даних сплинув ще вчора. У Вас була можливість оновити дані до 16 липня включно.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    Наразі Вам потрібно чекати вже на повістку за адресою Вашого місця реєстрації. Якщо ж оновите дані, то тоді отримаєте повістку за фактичним місцем проживання.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання".

    Той факт, що Вам 24 роки ні на що не впливає, оскільки Ви є військовозобов'язанною особою, а отже підлягаєте призову за мобілізацією. Чи маєте Ви підставу для відтрочки?

    Крім того, як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Щодо зустрічі з групою оповіщення:

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    ВИСНОВОК:

    Вам потрібна підстава для відстрочки, оскільки при явці до ТЦК Ви будете направлені на ВЛК та мобілізовані, якщо підстави для відстрочки не маєте.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    14.2%

    Доброго дня.

    Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    У Вас чинний ВОД.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    В контексті закону Ви повинні оновити свої облікові дані.

    Штраф за порушення може становити від 17 000 до 25 500 тисяч гривень. Якщо особа не з'явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик, ТЦК може відразу винести постанову про накладення штрафу. Підтвердженням отримання повістки буде вважатися поштове відправлення з відповідною відміткою.

    Адміністративне стягнення за статтями 210 та 210-1 КУпАП може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Штраф може накладатися неодноразово, зокрема, за кожну неявку за повісткою.

    Постанова ТЦК є виконавчим документом, і рішення на її підставі підлягають примусовому виконанню. Ухилянти вносяться до Єдиного реєстру боржників, що унеможливлює відкриття або закриття банківських рахунків без повідомлення органів виконавчої служби.

    Виконавці також мають право накладати арешт на майно та кошти боржників. Примусові заходи включають звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно боржника, а також на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У разі відсутності у боржника достатніх коштів та цінностей для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на інше майно.

    Середницький Євгеній Вікторович
    14.3%

    Вітаю,

    Розумію вашу ситуацію. Ось кілька кроків, які варто зробити для оновлення даних та уникнення мобілізації:

    1. Оновлення військового документа
    1. Зверніться до військового комісаріату:
      • Перш за все, необхідно звернутися до військового комісаріату за місцем вашого проживання або тимчасового перебування.
      • Попросіть оновити ваш військовий документ, включаючи додавання штрих-коду.
    2. Пройдіть медичне обстеження:
      • Ви згадали, що у вас призначене повторне медичне обстеження у 2024 році. Вам варто заздалегідь підготуватися до цього і пройти медичне обстеження, щоб підтвердити вашу придатність або непридатність до служби.
      • Якщо у вас є медичні документи, які підтверджують вашу непридатність до служби, візьміть їх з собою.
    3. Відвідайте "Резерв +":
      • Якщо вам сказали, що штрих-код можна отримати в "Резерв +", зверніться туди з вашим військовим документом і дізнайтеся, які процедури необхідно пройти для його отримання.
    2. Отримання роботи з бронюванням
    1. Пошук роботи:
      • Шукайте роботу в компаніях, які мають право на бронювання своїх працівників. Це можуть бути стратегічні підприємства або компанії, що працюють у сфері критичної інфраструктури.
    2. Документи для бронювання:
      • Під час працевлаштування уточніть, які саме документи та дані вам потрібно надати для процедури бронювання.
      • Підготуйте всі необхідні документи заздалегідь.
    3. Уникнення мобілізації
    1. Слідкуйте за своїм статусом:
      • Перевіряйте свій статус військовозобов'язаного та оновлюйте медичні дані вчасно.
      • Вчасно проходьте всі медичні обстеження, щоб підтвердити ваш статус "обмежено придатний".
    2. Консультації з юристом:
      • Якщо у вас виникають додаткові питання або проблеми, зверніться до юриста, який спеціалізується на військовому праві. Він допоможе вам зрозуміти ваші права та обов'язки, а також надасть юридичну підтримку у разі потреби.
    Висновок

    Важливо своєчасно оновлювати ваші військові документи та медичні дані, а також шукати роботу з бронюванням,

    Дерій Владислав Олегович
    14.8%

    Вітаю Вас!

    Незалежно від того, що Вам лише 24 роки - Ви є військовозобов'язаним та підлягаєте мобілізації, якщо у Вас не буде підстав для відстрочки.

    Спокійно ходити по вулиці Ви зможете лише після того, як оформите відстрочку та ТЦК внесуть дану інформацію в Реєстр військовозобов'язаних.. Оновлення даних не дає гарантії, що Вам не вручать повістку уточнення даних, а от за відмову від такої повістки - поліцейський, який входить в групу оповіщення може Вас затримати та доставити до ТЦК.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте у Вас є обов'язок це зробити протягом 9 місяців.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Бронювання надає право не бути мобілізованим, але Ви отримаєте його в тому випадку, якщо підприємство подасть СПИСОК на бронювання до Мінекономіки. Потім Мінекономіки подасть список на погодження до Міноборони. Лише після проходження всих процедур Вас можуть забронювати. До того моменту - Ви не маєте права на відстрочку і при зверненні до ТЦК Вас можуть мобілізувати.

    Якщо у Вас не буде вказане актуальне звання або ВОС, то з бронюванням можуть бути проблеми, адже СПИСОК буде не повністю заповненим та Міноборони не погодить даний список.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України