Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 21 июля 2024, вопрос №116041 350₴

Що означає статус "Виключено.Не військовозобов'язаний" Резерв+?

Доброго ранку!
У 1986 році, згідно рішення ВЛК, надана група 7Б.
Статус - "Обмеженно придатний у військовий час".
Зараз мені 56 років.
Звісно, що всі ці 38 років жодних взаємовідносин з воєнкоматом не мав.
05.07.2024 р. у Резерв+ з'явився статус:
Виключено.
Не військовозобов'язаний.
Підкажіть, будь ласка, що це означає у світі мобілізації?
І друге питання: чи надає мені такий статус право виїзду за кордон?
Заздалегідь дякую.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.6%

    Доброго дня, Олексію!

    Перше за все, зазначу, що статус "обмежено придатний" згідно діючого Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженного Наказом МОУ від 14.08.2008 року № 402 з останніми змінами відповідно до Наказу МОУ № 262 від 27.04.2024 року СКАСОВАНО.

    У зв'язку з цим відповідно до Розділу ІІ (Прикінцеві та перехідні положення) Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року, Вам треба пройти ВЛК повторно. В наведеному розділі цього закону зокрема зазначено:

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Після проходження повторного ВЛК рішенням комісії Ви повинні бути або виключені з військового обліку у зв'язку непридатністю до служби, або визнані придатним.

    Висновок придатний саме в цьому випадку може поділятися на:

    • повністю придатний;
    • придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, вищих військових навчальних закладах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, звʼязку, оперативного забезпечення, охорони;
    • придатний за окремими спеціальностями (наприклад, сюди належать кандидати на вступ до вищих військових навчальних закладів);
    • придатний для виконання специфічних завдань.

    Принагідно хочу зауважити, що за часів існування обмеженої придатності (до 4.05.24 року) такий висновок ВЛК у разі оголошення воєнного стану не надавав військовозобов'язаній особі права на звільнення від мобілізації, а виключалась вона з військового обліку лише у мирний час. Втім, статус "обмежено придатний", як, власно, і зараз зазначені вище категорії придатності, вводив певні обмеження на викорастання військовослужбовця в ЗСУ.

    Крім того, хотів би підкреслити, що для більш повного розуміння конкретно Вашої ситуації та можливого прогнозу щодо майбутнього рішення повторного ВЛК о Вашій неприданості чи придатності на даний момент, я мусив би знати той конкретний діагноз, за яким Вас у 1986 році було визнано обмежено придатним. Це має важливе значення.

    Справа в тім, що у період проходження Вами ВЛК у вісімдесятих роках, порядок такого проходження, як також питання, пов'язані з отриманням статусу непридатності або того чи іншого статусу придатності були врегульовані Наказом Міністерства оборони СРСР №260 "О введении в действие Положения о медицинском освидетельствовании в вооруженных силах СССР (на мирное и военное время)". Визначитись у Розкладі хвороб згаданого Наказу без знання Вашого конкретного діагнозу на час проходження ВЛК доволі складно. Наприклад, стаття 7 в Розкладі хвороб Наказу №260 чомусь взагалі відсутня. Можливо мова йде про "Психопатии" де пункт "б" передбачає "умеренно выраженные, с неусточивой компенсацией", що передбачає висновок ВЛК "Негодны к военной службе в мирное время, годны к нестроевой службе в военное время"?

    Тож, знаючи Ваш діагноз я міг би з точністю до 80% зпрогнозувати моживе рішення повторного ВЛК. Якщо Ви того не пам'ятаєте, я навіть порадив Вам пройти зараз обстеження у відповідних профільних лікарв для визначення Вашого сьогоднішнього стану здоров'я.

    Одне можна сказати тепер з імовірністю на 100%: точно так, як і зараз, обмежена придатність у мирний час надавала колись військовозобов'язаному (у Вашому випадку - призовнику) право на виключення/зняття з військового обліку. Тим як раз і пояснюється визначення Вашого статусу у Резерві+ - "Виключено. Не військовозобов'язаний.".

    Ну, і головне: статус "обмежено придатний" ні раніше, ні зараз у його тлумаченні в новій редакції не дає права ані на відстрочку, ані на виїзд за кордон.

    В першому випадку я б рекомендував Вам додатково ознайомитись із статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації

    В другому - проаналізувати пункти Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text

    Можливо Вам вдасться знайти саме те, що відповідає Вашим життєвим обставинам і надасть Вам можливість як отримати відстрочку, так і безперешкодно перетнути кордон України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.6%

    Вітаю Вас!

    Чи маєте при собі паперовий військово-обліковий документ (тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток) та які в ньому відмітки? Чи можете через Резерв+ сформувати електронний військово-обліковий документ?

    Справа в тому, що Ви визнані обмежено придатним у військовий час, тому підлягаєте медичному переогляду протягом 9 місяців, адже 4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Якщо при зустрічі з представниками ТЦК на вулиці Ви надасте свій паперовий ВОД, але дані в ньому будуть відрізнятись від інформації, яка міститься в Реєстрі військовозобов'язаних - Вам можуть вручити повістку на уточнення даних, а за відмову вд такої повістки - поліцейський, який входить в групу оповіщення має право провести затримання та доставити Вас до ТЦК.

    Щоб Ви не підлягали мобілізації Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або висновок ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Спробуйте через ЦНАП або Резерв+ згенерувати електронний військово-обліковий документ. Якщо там буде вказано про виключення, то свій паперовий ВОД краще не показувати.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Виїзд за кордон залежить від того, що у Вас буде зазаначено у військово-обліковому документі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    16.6%

    Доброго дня.

    Загалом цей статус присвоюється військовозобов'язаним, непридатним до військової служби за висновком ВЛК, а також тим, хто досягнув граничного віку перебування на військовому обліку.

    На цих осіб не поширюються правила військовозобов'язаних.

    Проте зверніть увагу, що:

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.6%

    Вітаю Вас.

    Складно сказати одразу, що мається на увазі під інформацією в Резерв +. До сьогоднішнього дня інформація випадково не оновлювалася? Дуже часто буває, що дані з Резевр + періодично оновлюються.

    У будь-якому випадку, робити позитивні висновки точно зарано. За Вашими словами, раніше Ви були визнані максимум обмежено придатні а, отже, не повністю виключені з військового обліку.

    Варто проаналізувати Ваш військово-обліковий документ та відомості з Резерв + для предметної консультації.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    16.6%
    Турчин Ярослав 27 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, ОЛЕКСІЙ!

    Враховуючи Ваш вік, скоріш за все Вас встигли до 2014 року виключити з військового обліку за досягненням граничного віку перебування в запасі.

    Законодавством України до 27.03.2014 р. граничний вік перебування в запасі військовозобов'язаних становив - для рядових-єфрейторів - 40 років, сержантів - 45 років, молодших офіцерів - 50. По досягненні цього віку чоловік знімався з обліку у військкоматі, про що ставився відповідний штамп у військовому квитку.

    Окремі військкомати робили це без присутності особи, якщо особа станом на той час не працювала в організації, де ведеться належний військовий облік. При цьому особова справа такої особи - знищувалась шляхом спалювання.

    Вам пощастило з військкоматом. Зробили свою роботу вчасно та якісно.

    Якби не це - Ви були б зараз придатним до служби, бо закон звісно зворотньої дії в часі декларативно не має, але у ситуації з ТЦК - навіть дуже має.

    Тобто, оскільки Вам зараз 56 років, Вас мали зняти з військового обліку шляхом виключення десь у 2008 - 2009 рр.

    Особиста присутність військовозобов’язаних для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах не була обов’язкова.

    Як то кажуть - Вам дуже пощастило. Особливо, що ТЦК оцифрувало ці архівні дані про виключення з обліку і вони підтягнулись під Ваш податковий номер (РНОКПП).

    Роздрукуйте чинний ВОД з системи Резерв+ і не показуйте нікому свій військовий квиток, бо переконаються, що у Вас немає запису про виключення з обліку і поновлять на обліку свавільно, що ще встигнете послужити відправитись.

    Цей статус означає - що за обліковими данними ТЦК - "Ви не військовозобов"язаний" вже. Бажано не повідомляти - чому. Бо можуть відкрутити все назад, як вже зазначав, пересвідчившись, що у Вас у квитку немає запису про це.

    Якщо використовуватимете електронний військово-обліковий документ - цілком можна спробувати виїзд за кордон. Можуть думати, що Ви виключені з обліку за станом здоров"я. Але повторю ще раз - ні в якому разі у відносинах з ТЦК чи прикордонниками - не використовуйте свій радянський військовий квиток в якому відсутні докази Вашого статусу.

    Хай Вам щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    17.1%

    Доброго дня, надаю відповідь на ваше запитання:

    Що означає статус "Виключено.Не військовозобов'язаний" Резерв+?

    Доброго ранку!У 1986 році, згідно рішення ВЛК, надана група 7Б.Статус - "Обмеженно придатний у військовий час".Зараз мені 56 років.Звісно, що всі ці 38 років жодних взаємовідносин з воєнкоматом не мав.05.07.2024 р. у Резерв+ з'явився статус:Виключено.Не військовозобов'язаний.Підкажіть, будь ласка, що це означає у світі мобілізації?І друге питання: чи надає мені такий статус право виїзду за кордон?

    Це означає, що ви не військовозабов'язаний, ы не пыдлягаэте мобылызацыъ. А також маэте право на перетин кордону.

    Для цього вам треба мати Закордонний паспорт, ваш військовий квиток зі штрих кодом ( або електронний військовий квиток з додатку резерв + з кюар кодом.)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України