Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 22 июля 2024, вопрос №116102 500₴

Відстрочка для студентів, вступ.

Доброго дня. Шановні юристи, мені повних 28 років, я вступаю до університету, вже здав НМТ, набрав прохідний бал, звернувся до ВНЗ, який мене зацікавив, попросив узяти мене на навчання (на бакалавра, у мене тільки школа), і в перебігу кількох місяців після вступу принести військово-обліковий документ (наразі в мене тільки приписне). Вони сказали, що на даний момент вступ і внесення в базу ЄДЕБО (Єдина Державна Електронна База з питань Освіти), неможлива якщо про мене немає інформації в базі Оберіг, наскільки це відповідає дійсності?

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Все залежить від ВНЗ.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    Якщо Ви перейдете за посиланням, то побачите, що у пункті 20 вже не вказано, які саме ВОД потрібно надати для вступу.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тому, спробуйте домовитись з ВНЗ про вступ на базі посвідчення про приписку до призовної дільниці. В разі чого можете скласти розписку про те, що оновите дані після зарахування на бакалаврат.

    Можливо є сенс звернутися до інших закладів вищої освіти освіти та спробувати вступити туди.

    Проте, ВНЗ мають обов'язок надсилати у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на навчання до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повідомлення про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Зокрема там вказується Реєстраційний номер облікового запису Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, якщо у Вас його не буде - повідомлення буде вважатися не повністю заповненим. Цілком можливо, що ВНЗ просто не хочуть отримати штраф за порушення Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Наразі ВНЗ, навряд чи, зможе прийняти в Вас документи, якщо Ви маєте приписне свідоцтво. Якщо ж Ви подаєте е-ВОД, то відомості у останньому повинні збігатись із даними у реєстрі.

    Лист МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу:

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    У період проведення мобілізації та/або протягом дії воєнного стану призовники і військовозобовʼязані, які залишили або покинули своє місце проживання, зобовʼязані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у РТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи та надати військово-обліковий документ з відомостями про перебування на військовому обліку за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи.

    Вступники з числа допризовників, які підлягають взяттю на військовий облік та вибули за кордон з територій, не визначених постановою Кабінету Міністрів від 09 липня 2024 р. Nº 801, повинні повернутись в Україну для взяття на військовий облік призовників та оформлення військово-облікових документів.

    7. У звʼязку зі збільшенням випадків відмов деяких РТЦК (здебільшого на територіях активних і можливих бойових дій) у взятті на військовий облік призовників з числа осіб чоловічої статі у рік виповнення ними 17 років, пропонувати таким особам письмово звертатись із запитами на отримання публічної інформації до РТЦК щодо отримання офіційної відповіді стосовно строків взяття на облік або причин відмови у здійсненні цього правочину. Копії відповідей РТЦК просимо надсилати на електронну адресу до МОН для узагальнення і направлення до Міністерства оборони за належністю для прийняття відповідних рішень.

    У разі наявності письмової відмови РТЦК у взятті вступника на військовий облік призовників або відповіді РТЦК про відстрочення взяття на військовий облік, пропонуємо розглядати питання про зарахування таких осіб на навчання з оформленням документальних зобовʼязань вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни протягом поточного року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Без належного ВОД Ви не вступите до ВНЗ.

    І не домовитися.

    ВНЗ за такі дії несуть відповідальність.

    • Дмитро Клиент месяц назад

      Підкажіть будь ласка, згідно з яким законом ВНЗ нестиме відповідальність за такі дії?

      • Богун Сергій Павлович

        Буде адміністративна відповідальність передбачена КУпАП (ст.210).

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня! Ваша ситуація стосується процедури вступу до університету та вимог щодо військового обліку. Дійсно, законодавство України передбачає певні вимоги щодо наявності військово-облікових документів для чоловіків призовного віку, які вступають до закладів вищої освіти. Розглянемо це питання детальніше.

    Вимоги щодо військово-облікових документів
    1. Приписне свідоцтво: Це документ, який видається військкоматом і підтверджує, що ви стоїте на військовому обліку. Зазвичай його видають під час приписки до призовної дільниці після досягнення 17 років.
    2. Військовий квиток: Видається після проходження військової служби або після отримання відстрочки/звільнення від призову на підставі певних обставин.
    3. Постановка на військовий облік: Для чоловіків, які вступають до ВНЗ, обов'язковою є наявність приписного свідоцтва або військового квитка.
    База «Оберіг»

    База даних «Оберіг» - це електронна база, яка містить інформацію про військовий облік громадян. Заклади вищої освіти дійсно можуть вимагати, щоб інформація про студента була внесена в цю базу.

    Процедура
    1. Звернення до військкомату: Вам необхідно звернутися до військового комісаріату за місцем проживання для уточнення вашого статусу військового обліку та отримання необхідних документів.
    2. Отримання військово-облікового документа: Якщо у вас є приписне свідоцтво, вам необхідно уточнити в університеті, чи приймуть вони його. Якщо ні, вам доведеться отримати військовий квиток.
    3. Внесення інформації до бази «Оберіг»: У випадку, якщо інформація про вас не міститься в базі «Оберіг», університет може відмовити у вступі до моменту внесення цієї інформації. Вам потрібно звернутися до військкомату для забезпечення внесення вашої інформації до цієї бази.
    Рекомендації
    1. Зверніться до військкомату: Поясніть свою ситуацію і попросіть внести вас до бази «Оберіг». Військкомат повинен надати вам необхідну допомогу.
    2. Зверніться до ВНЗ: Уточніть конкретні вимоги університету щодо військово-облікових документів та процесу вступу.
    3. Юридична консультація: Якщо виникають труднощі або непорозуміння, зверніться до юриста, який спеціалізується на військових питаннях та питаннях освіти.
    Заключення

    Ваш випадок потребує вирішення питання військового обліку перед вступом до університету. Важливо діяти швидко, щоб уникнути втрати можливості вступу. Зверніться до військкомату та дізнайтеся про вимоги для внесення вашої інформації до бази «Оберіг».

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Дмитре!

    Доброго дня. Шановні юристи, мені повних 28 років, я вступаю до університету, вже здав НМТ, набрав прохідний бал, звернувся до ВНЗ, який мене зацікавив, попросив узяти мене на навчання (на бакалавра, у мене тільки школа), і в перебігу кількох місяців після вступу принести військово-обліковий документ (наразі в мене тільки приписне). Вони сказали, що на даний момент вступ і внесення в базу ЄДЕБО (Єдина Державна Електронна База з питань Освіти), неможлива якщо про мене немає інформації в базі Оберіг, наскільки це відповідає дійсності?

    На жаль, але це відповідає дійсності. Чи пробували Ви встановити Резерв +? На мою точку зору, це єдина можливість, адже вірогідність, що інформація про Вас внесена до "Оберіг" все ж наявна. Так, Ви ризикуєте, встановлюючи даний застосунок, але іншого виходу немає. Наразі зарахування можливе лише у випадку наявності паперового або електронного ВОД.

    Міністерство освіти і науки офіційно листом від 12.07.2024 "Про надання рекомендацій щодо вступу" вносить корективи щодо вступу до закладів вищої освіти:

    "...З урахуванням викладеного рекомендуємо:

    1. Врахувати, що при зарахуванні на навчання для здобуття освіти військово-облікові документи до приймальних комісій закладів освіти подають: громадяни України чоловічої статі, яким у 2024 році виповнюється

    17 років, та віком до 60 років;

    громадяни України жіночої статі, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, у разі, якщо здобуття освіти буде здійснюватися на базі здобутої освіти за медичною або фармацевтичною спеціальностями, або жінки, які декларують себе військовозобовʼязаними.

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають

    однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є: посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    Зчитування QR-коду за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі, у формі інформаційного повідомлення, що дає доступ до відомостей з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    Зчитування QR-коду можливо здійснити шляхом встановлення додатку Резерв + в одного із уповноважених членів приймальної комісії або перевіркою роздрукованого військово-облікового документа в електронній формі в РТЦК за місцем розташування закладу освіти.

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    У період проведення мобілізації та/або протягом дії воєнного стану призовники і військовозобовʼязані, які залишили або покинули своє місце проживання, зобовʼязані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у РТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи та надати військово-обліковий документ з відомостями про перебування на військовому обліку за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи.

    Вступники з числа допризовників, які підлягають взяттю на військовий облік та вибули за кордон з територій, не визначених постановою Кабінету Міністрів від 09 липня 2024 р. Nº 801, повинні повернутись в Україну для взяття на військовий облік призовників та оформлення військово-облікових документів.

    7. У звʼязку зі збільшенням випадків відмов деяких РТЦК (здебільшого на територіях активних і можливих бойових дій) у взятті на військовий облік призовників з числа осіб чоловічої статі у рік виповнення ними 17 років, пропонувати таким особам письмово звертатись із запитами на отримання публічної інформації до РТЦК щодо отримання офіційної відповіді стосовно строків взяття на облік або причин відмови у здійсненні цього правочину. Копії відповідей РТЦК просимо надсилати на електронну адресу до МОН для узагальнення і направлення до Міністерства оборони за належністю для прийняття відповідних рішень.

    У разі наявності письмової відмови РТЦК у взятті вступника на військовий облік призовників або відповіді РТЦК про відстрочення взяття на військовий облік, пропонуємо розглядати питання про зарахування таких осіб на навчання з оформленням документальних зобовʼязань вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни протягом поточного року.

    Зі всіх питань щодо підтвердження військового обліку вступників пропонуємо звертатись у робочий час до державного експерта експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти Сергія Клима за тел. (044) 481-32-67, serhii.klym@mon.gov.ua..."

    З повагою!

    Дмитро Клиент месяц назад

    "У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним."

    Добрий день. Дякую за найкращу відповідь на моє запитання.

    Я виділив жирним курсивом фразу в цьому параграфі вище, що вона означає? Наприклад, якщо мені було надіслано повістку, я за нею не з'явився, або наприклад я не оновив дані до 16 липня, і це зазначено в Єдиному державному реєстрі призовників. Це вважається правопорушенням, і з цієї причини цей документ можуть не прийняти в навчальному закладі, і мені необхідно йти в ТЦК, щоб вирішити це питання. Я правильно зрозумів?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Прошу, Дмитре!

      На мою точку зору, мова йде про випадки, коли відомості про наявність правопорушення у поданому вступником електронному ВОД не зазначаються, але при перевірці е-ВОД, що здійснюватиметься приймальною комісією, в Оберізі така інформація наявна. Саме за таких умов у разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

      Втім не думаю, що виділене Вами означає буквальну заборону на приймання документів від особи, електронний ВОД якої містить повідомлення про правопорушення, виходячи зі змісту листа МОН. Хоча допускаю, що саме такі нормативи роботи і будуть доведені до приймальних комісій, тому потрібно бути готовим до цього.

      З повагою!

    Дмитро Клиент месяц назад

    Дякую за відповідь.

    Вище Ви у мене запитували чи встановлював я Резерв+, я не робив цього, вище Ви написали, що є ризики під час встановлення цієї програми. Можете перерахувати ризики, які можуть мене торкнутися?

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      50%

      Основний ризик - отримання з часом повістки про явку до ТЦК через поштовий зв'язок.

      Цілком очевидно, що уточнення даних, зокрема місця проживання, здійснюється з метою надсилання по цим адресам поштових повісток. Навіть постанова КМУ № 560 це підтверджує:

      КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

      від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

      Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

      34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

      У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

      Так, вищезазначене речення можливо спростовує мої побоювання, але на мою суб'єктивну точку зору, ті, хто дані уточнив, отримають поштові повістки у першу чергу.

      До того ж, не зовсім довіряю цьому застосунку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України