Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 21 февраля 2020, вопрос №11665 150₴

Які документи потрібні для відкриття невеликого виробництва продовольчих товарів?

Доброго дня!
Хочу оформити ФОП та відкрити вдома невелике виробництво продовольчих товарів(снеків) та продавати їх через інтернет.
Підкажіть, які дозвільні документи для цього потрібні?
Та чи правильну форму реєстрації для зовсім невеликих обємів я обрала?
Чи маю я мати документи на сировину, з якої виготовлятиму? Це горіхи та спецїї.
І що таке ТУ і чи потрібне воно мені?
Дякую.
Анна

Ответы юристов (3)

    Тимченко Анастасия Александровна

    Извините, но такая консультация стоит значительно дороже. Особенно по пищевому производству

    Киншов Дмитрий Сергеевич

    Добрий день.

    Загальні правила торгівлі продуктами харчування в роздріб СГ (суб'єкта господарювання), які здійснюють роздрібну торгівлю харчовими продуктами, повинні керуватися Законами № 771, № 2639 і Правилами № 185. Харчові продукти та продовольча сировина, що надходять у торговельну мережу, повинні відповідати вимогам діючого законодавства, нормативно-правових актів і нормативних документів до показників якості та безпеки харчових продуктів, пакування, маркування, транспортування, приймання та зберігання (п. 11 Правил № 185).

    СГ (юрособи та фізособи-підприємці), які здійснюють роздрібну торгівлю продуктами харчування, підпадають під поняття «оператори ринку харчових продуктів» (п. 55 ч. 1 ст. 1 Закону № 771). Відповідно до ст. 25 Закону № 771 державній реєстрації підлягають потужності з виробництва та/або обороту (реалізація та/або зберігання) харчових продуктів, на які не потрібне отримання експлуатаційного дозволу. Нагадаємо, потужності – це споруди або комплекс споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні, а також територія, використовувані у виробництві та/або обороті об’єктів санітарних заходів (п. 69 ч. 1 ст. 1 Закону № 771).

    Реєстрація потужностей здійснюється територіальним органом управління Держпродспоживслужби.Які документи необхідно подати для держреєстрації потужності?

    Процедура держреєстрації потужностей регламентується Порядком № 39. СГ, який здійснює роздрібну торгівлю, повинен подати заяву за формою додатка 1 до Порядку № 39, засвідчену підписом керівника або власника потужності. Заяву можна подати як у паперовому, так і в електронному вигляді (із використанням посиленого сертифіката електронного ключа). Заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку роботи потужності (п. 2.5 Порядку № 39). Держреєстрація потужності здійснюється безплатно протягом 15 робочих днів після отримання заяви. Про це Держпродспоживслужба повідомляє оператора ринку протягом 5 робочих днів після проведення реєстрації. Якщо реєстрацію протягом цього строку не проведено, то орган Держпродспоживслужби повинен передати заявнику письмове обґрунтування причин відмови в реєстрації або продовження строку реєстрації (не більше ніж на 15 днів).Документи, що підтверджують якість продукції Основні вимоги до харчових продуктів закріплені в Законі № 771. Згідно зі ст. 32 Закону № 771 харчові продукти, які є в обігу на території України, повинні відповідати вимогам законодавства про безпеку та окремим показникам якості харчових продуктів. Працівники СГ, що торгує продуктами харчування, зобов’язані надати споживачеві необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а на вимогу споживача – документи, які підтверджують їх якість і безпеку, а також ціну товарів (п. 15 Правил № 185). Аналогічні вимоги передбачені в ст. 6 Закону № 1023.

    Розглянемо, які документи на продукти харчування повинен мати роздрібний торговець.1. Документ про відповідність – це декларація (у т. ч. декларація про відповідність), звіт, висновок, свідоцтво, сертифікат (у тому числі сертифікат відповідності) або будь-який інший документ, що підтверджує виконання вимог, зафіксованих у техрегламентах, стандартах, технічних специфікаціях, інших документах, що стосуються об’єкта оцінки відповідності (абзац десятий ч. 1 ст. 1 Закону № 124).

    2. Сертифікат відповідностіСГ повинен реалізовувати харчові продукти, що підлягають обов’язковій сертифікації, при наявності в документах, згідно з якими вони надійшли, реєстраційних номерів сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність, якщо це встановлено техрегламентом щодо підтвердження відповідності харчових продуктів. Однак зараз сертифікувати харчові продукти вітчизняного виробництва, реалізовані на території України, необов’язково (ч. 2 ст. 32 Закону № 771). Водночас законодавство не забороняє провести таку сертифікацію в добровільному порядку (ст. 25 Закону № 124). Це правило не поширюється на харчову продукцію, яка ввозиться (імпортується) в Україну. Іноземні харчові продукти повинні супроводжуватися міжнародним сертифікатом.3. Ветеринарні документиЯкі продукти підлягають ветеринарному конт­ролю?

    Перелік таких продуктів наведено в додатку 1 до Тимчасового порядку, затвердженого наказом Державного департаменту ветеринарної медицини від 18.03.99 р. № 6.

    До нього включені: жива риба та рибопродукти; раки, ракоподібні, жаби, молюски та інші гідробіонти; м’ясо та м’ясопродукти; молоко та молокопродукти; яйця, яєчний порошок, меланж, яєчна маса для переробки; тушки пернатої дичини; мед, бджолиний віск та інші продукти бджільництва; консерви м’ясні, м’ясорослинні, рибні; сири; масло вершкове; маргарин; сухе, консервоване молоко та молокопродукти; продукти для дитячого харчування; ковбасні вироби; м’ясні концентрати; м’ясне, рибне, кров’яне та кісткове борошно; гриби та ін.

    Хто видає ветеринарні документи на продукти?

    Видавати ветеринарні документи вповноважений державний інспектор ветеринарної медицини або уповноважений ветеринарний лікар: управління ветеринарної медицини в областях і районах, м. Києві; державної установи ветеринарної медицини; регіональної служби державного ветери­нарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті. Видавати ветеринарні довідки також може ліцензований ветлікар.

    У кого СГ, який здійснює роздрібну торгівлю харчовими продуктами, повинен вимагати документи, що підтверджують якість товару?

    Такі документи повинен представити постачальник продукції.

    СГ, який здійснює роздрібну торгівлю продуктами харчування, повинен мати документи, що підтверджують належну якість реалізованої харчової продукції. Наприклад, це може бути міжнародний сертифікат, ветеринарні документи і т. д. СГ зобов’язаний надати споживачеві необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а також на вимогу споживача – документи, якими підтверджуються їхня якість і безпека. Якщо цього не зробити, СГ можуть оштрафувати органи Держпродспоживслужби.Щодо форми:

    Ви можете реєструватися як ФОП або ТОВ.

    Але, дане питання є доволі обширним - як щодо оформлення Вашого бізнесу (дозвільної документації) так й форми ведення ТОВ та ФОП.

    Якщо надана консультація допомогла, прошу обрати її як найкращу відповідь. Дякую.

    Гончаренко Константин
    100%

    Добрый день!

    Вам нужно:

    Зарегистрировать ФОП и выбрать КВЭД 47.91, 47.99, 10.84.Избрать упрощенную систему налогообложения: 2 группа плательщика единого налога.Открыть счет в банке.Оформить медицинскую книжку о прохождении медицинского осмотра.Смешивать специи можно и дома.Зарегистрироваться в Госпродпотребслужбе согласно Порядка проведения государственной регистрации мощностей, ведения государственного реестра мощностей операторов рынка и предоставления информации из него заинтересованным субъектам.Сертификат качества специй от поставщиков иметь у себя нужно обязательно.РРО при безналичном расчете использовать не нужно.

    С уважением,

    Константин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України