Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 05 августа 2024, вопрос №117072 500₴

Не состоящий ни разу на воинском учете, 55 лет, является ли военнообязанным?

Добрый день. Уважаемые юристы помогите разобраться. Возраст 55, родился в Украине, служил срочную 1988-90 гг, сначала как у всех - гражданство СССР, с 1991 по 2009 - лицо без гражданства - проживал в РФ, там же отбыл уголовное наказание за тяжкое преступление и отбывал срок с 2003 по 2008 г. В 2009 вернулся в Украину и оформил Украинское гражданство. В этом же 2009 году прибыл в военкомат (без военного билета, на тот момент был утерян), там сказали что мол зачем тебе воинский учет, ты подлежишь исключению с него как лицо отбывшее наказание за тяжкое преступление, военный билет восстанавливать тоже не стали, сказав мол зачем тебе он надо, а я особо и не настаивал, официальных документов подтверждающих это, естественно, нет. То есть, на данный момент, получается в 2009 получил гражданство Украины, но на воинский учет не взяли, а так как нет этому подтверждения, то верней будет сказать - не встал на воинский учет (повторюсь, с 2009 года как получил официально гражданство Украины). Вопросы. Что мне грозит сейчас с учетом нового закона о мобилизации (штрафы, принудительная мобилизация и тд)? Есть ли какие нибудь основания по закону, могу ли я, чтобы избежать сейчас мобилизации, оперировать тем что я исключен или не становился на воинский учет или то что был судим или др. причины - и поэтому являюсь не военнообязанным, а следовательно не подлежу мобилизации? Или в моем случае бесполезно избежать мобилизации? Заранее благодарю за ответы.

Ответы юристов (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Геннадію!

    Что мне грозит сейчас с учетом нового закона о мобилизации (штрафы, принудительная мобилизация и тд)?

    Перше, що Вам загрожує - це велика імовірність доставлення до ТЦК у зв'язку із відсутністю військово-облікового документу та неперебуванням на обліку в ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    Щодо штрафів, то так, скорше за все ТЦК притягне Вас до відповідальності за порушення правил військового обліку відповідно до статті 210 КУпАП.

    З приводу мобілізації, то остання буде неможливою у Вашому випадку лише у разі наявності в Вас підстави для відстрочки, перелік яких викладений у статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Есть ли какие нибудь основания по закону, могу ли я, чтобы избежать сейчас мобилизации, оперировать тем что я исключен или не становился на воинский учет или то что был судим или др. причины - и поэтому являюсь не военнообязанным, а следовательно не подлежу мобилизации?

    Я не бачу таких підстав, на жаль, оскільки для того, аби вважатись невійськовозобов'язаним Вас повинні були виключити з обліку на якому Ви стояли у військкоматі та проставити відповідну відмітку у військово-обліковому документі. Той факт, що військкомат у свій час не зробив відповідних дій - це вже інше питання.

    Наразі ж раніше засуджені за скоєння тяжкого злочину або особливо тяжкого злочину ані виключенню, ані зняттю з обліку не підлягають.

    Аби Ви розуміли, що відбувається, то станом на зараз на обліку поновлюють тих громадян, які мають відповідні відмітки про виключення з обліку у ВОД, то, що ж казати про Ваш випадок?

    Или в моем случае бесполезно избежать мобилизации?

    На мою думку, це можливо тільки у випадку наявності в Вас підстави для відстрочки. Є якісь варанти у Вас?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Ваша ситуація складна і вимагає ретельного аналізу з юридичної точки зору. Давайте розглянемо ваші питання поетапно.

    1. Що вам загрожує зараз з урахуванням нового закону про мобілізацію?

    Згідно з чинним законодавством України, кожен громадянин, який підлягає військовому обліку, зобов'язаний стати на облік у військовому комісаріаті. Якщо ви не стали на облік після отримання громадянства в 2009 році, це може розглядатися як порушення.

    Можливі наслідки:
    • Штрафи: За порушення правил військового обліку передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафів.
    • Примусова мобілізація: У разі загальної мобілізації, навіть якщо ви раніше не були на обліку, вас можуть поставити на облік і мобілізувати.
    2. Підстави для уникнення мобілізаціїВиключення з обліку через судимість:
    • Згідно з законодавством України, особи, які були засуджені за тяжкі злочини і відбули покарання, можуть бути виключені з військового обліку. Однак для цього необхідне офіційне підтвердження.
    • Якщо у вас немає офіційного документа, що підтверджує ваше виключення з обліку у зв'язку з судимістю, вам буде важко використовувати цей аргумент.
    Інші причини:
    • Вік: Враховуючи ваш вік (55 років), ви можете бути виключені з мобілізаційного резерву. За загальними правилами, чоловіки старші 60 років не підлягають мобілізації, але є винятки для окремих категорій.
    • Стан здоров'я: Якщо у вас є медичні показання, які виключають можливість служби, ви можете подати відповідні документи для підтвердження цього.
    3. Рекомендації
    1. Консультація з юристом: Зверніться до кваліфікованого юриста, який спеціалізується на військовому праві, щоб отримати точні рекомендації щодо вашої ситуації.
    2. Відновлення військового квитка: Якщо можливо, зверніться до військкомату для відновлення військового квитка та уточнення вашого статусу.
    3. Офіційні документи: Зберіть всі документи, які підтверджують вашу судимість та відбуття покарання, а також ваш медичний стан.
    4. Подача заяви: Напишіть заяву до військкомату з проханням розглянути вашу ситуацію, додавши всі зібрані документи. Вказуйте на ваші обставини та прохання про виключення з обліку або відстрочку від мобілізації.
    Підсумок

    Ваша ситуація потребує ретельного аналізу та підготовки документів. Оскільки у вас немає офіційного підтвердження про виключення з обліку у зв'язку з судимістю, це може ускладнити процес. Однак, враховуючи ваш вік та можливий стан здоров'я, у вас є підстави для подачі заяви на виключення з мобілізаційного резерву.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Что мне грозит сейчас с учетом нового закона о мобилизации (штрафы, принудительная мобилизация и тд)?

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно пункту 64 постанови КМУ 1487 ДМС повідомляє у двотижневий строк відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки про осіб, які набули громадянство України і підлягають взяттю на військовий облік (додаток 26).

    Згідно статті 8 КУпАП особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення.

    Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

    Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення.

    Згідно статті 38 КУпАП Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Отже, після набуття Вами громадяства України Ви повинні були стати на військовий облік, отримати військовий квиток та при можливості отримати відмітку про виключення.

    На даний час, якщо Ви явитесь до ТЦК - то Вас можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку та відсутність військового квитка. Проте, величину штрафу можна буде зменшити.

    Згідно статті 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Під час перевірки документів уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Есть ли какие нибудь основания по закону, могу ли я, чтобы избежать сейчас мобилизации, оперировать тем что я исключен или не становился на воинский учет или то что был судим или др. причины - и поэтому являюсь не военнообязанным, а следовательно не подлежу мобилизации?

    Згідно частина 6 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    Отже, такої підстави для виключення як засудження за вчинення злочину вже немає, тому Вам буде дуже складно щось довести в судовому порядку.

    Или в моем случае бесполезно избежать мобилизации?

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ.

    ТОМУ ВАС НЕ МОЖУТЬ А НІ МОБІЛІЗУВАТИ, А НІ ПРИТЯГНУТИ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    ВАМ ТРЕБА МАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ЗАСУДЖЕННЯ ТА ПІДТВЕРДЖЕННЯ, ЩО ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ ВИ ОТРИМАЛИ В 2009 РОЦІ.

    ЗГІДНО РЕДАКЦІЇ ЗАКОНУ УКРАЇНИ (2009), ОСОБИ, КОТРІ ВЧИНИЛИ ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН, ПОВИННІ БУЛИ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    Закон України

    "Про військовий обов'язок і військову службу"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed2009...

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    6. Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Геннадію!

    Что мне грозит сейчас с учетом нового закона о мобилизации (штрафы, принудительная мобилизация и тд)?

    Перше, що Вам загрожує - це велика імовірність доставлення до ТЦК у зв'язку із відсутністю військово-облікового документу та неперебуванням на обліку в ТЦК.

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    Щодо штрафів, то так, скорше за все ТЦК притягне Вас до відповідальності за порушення правил військового обліку відповідно до статті 210 КУпАП. Проте, останній можна буде спробувати оскаржити у судовому порядку.

    З приводу мобілізації, то остання буде неможливою у Вашому випадку лише у разі наявності в Вас підстави для відстрочки, перелік яких викладений у статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Есть ли какие нибудь основания по закону, могу ли я, чтобы избежать сейчас мобилизации, оперировать тем что я исключен или не становился на воинский учет или то что был судим или др. причины - и поэтому являюсь не военнообязанным, а следовательно не подлежу мобилизации?

    Я не бачу таких підстав, на жаль, оскільки для того, аби вважатись невійськовозобов'язаним Вас повинні були виключити з обліку на якому Ви стояли у військкоматі та проставити відповідну відмітку у військово-обліковому документі. Той факт, що військкомат у свій час не зробив відповідних дій - це вже інше питання.

    Наразі ж раніше засуджені за скоєння тяжкого злочину або особливо тяжкого злочину ані виключенню, ані зняттю з обліку не підлягають.

    Аби Ви розуміли, що відбувається, то станом на зараз на обліку поновлюють навіть тих громадян, які мають відповідні відмітки про виключення з обліку у ВОД, то, що ж казати про Ваш випадок?

    Или в моем случае бесполезно избежать мобилизации?

    На мою думку, це можливо тільки у випадку наявності в Вас підстави для відстрочки. Є якісь варанти у Вас?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Геннадий Клиент месяц назад

    Всем спасибо!

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь ласка! Успіхів Вам!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Геннадію! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але складна ситуація, адже Ви повинні стояти на військовому обліку, мати військово-обліковий документ та теоретично можете бути мобілізовані, якщо Ви не маєте права на відстрочку.

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    На жаль, але не маючи документу про перебування на військовому обліку, Ви зараз на ньому повинні перебувати, або мати документи про виключення з обліку. Оскільки останнього Ви не провели, наразі це не вийде зробити.

    Зокрема, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 39. Призов на військову службу під час мобілізації. Демобілізація

    ...

    4. На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    50%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ГЕННАДИЙ!

    Всё зависит от Ваших планов на жизнь.

    Если нужно работать на официальном месте работы (официальное трудоустройство) и передвигаться по городу / стране - одна ситуация.

    Если просто нет желания быть убитым на войне после мобилизации - другая.

    Если нужно передвигаться по городу - третья.

    К сожалению, сейчас многое зависит не от законов, а от их применителей в ТЦК, которые трактуют и крутят нормативной базой как им выгодно в конкретной ситуации. То есть нет чётких алгоритмов. Думаю скоро правительство будет некоторые положения в постановление № 560 прописывать ЖИРНЫМ крупным шрифтом.

    С 18.05.2024 г. факт осуждения не является основанием для исключения с воинского учёта (ч. 9 ст. 37 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе").

    Кроме того, согласно статье 39 указанного Закона:

    На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, засуджені за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, або вчиненого з особливою жорстокістю, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, або особливо тяжких корупційних кримінальних правопорушень чи засуджені за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною четвертою статті 286-1, статтею 348 Кримінального кодексу України, а також засуджені службові особи, які згідно з підпунктом 1 пункту 3 примітки до статті 368 Кримінального кодексу України займали особливо відповідальне становище.

    Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин.

    То есть рассчитывать, что вспомнят, что Вы были осуждены за преступление - не стоит. Во-первых не факт, что признают иностранный суд. ДА и вообще, могут заявить - что все осужденные в РФ - святые люди, жертвы режима и это не считается осуждением. Проверить подлинность документов о судимости сейчас нельзя. Раньше по договорам в рамках СНГ был доступ к базам по обмену информацией о судимостях, но сейчас "горшки побили" и уже несколько лет никаких обменов информацией и баз нет.

    Следует отметить, что учет приговора суда иностранного государства является правом суда Украины или другого соответствующего органа, а не обязанностью. Такой учет возможен как в отношении лиц, полностью или частно отбывших назначенное им наказание, так и тех, которые не отбыли. Применение положений ст. 9 "Правовые последствия осуждения лица за пределами Украины" УК Украины может быть ограничено действием международного договора, участником которого является Украина. В частности, во время ратификации Законом Украины от 3 марта 1998 г. Протокола в Минскую «Конвенцию о правовой помощи и правовых отношениях по гражданским, семейным и уголовным делам» (заключена государствами – членами СНГ 22 января 1993 г. и ратифицирована Законом Украины от 10 ноября 1994 г.), который был подписан 29 марта 1997 г., была сделана оговорка относительно новой ст. 76-1 Конвенции «Определение приговоров»: «Украина не принимает на себя обязательство признавать и учитывать приговоры, вынесенные судами договорных сторон, при решении вопросов о признании лица особо опасным рецидивистом, об установлении факта совершения преступления повторно и нарушении обязанностей связанных с условным осуждением, отсрочкой исполнения приговора или условно-досрочным увольнением». Опираясь на эту оговорку, суды Украины при решении вопросов, указанных в нем, не учитывают приговоры, вынесенные судами государств СНГ.

    Именно потому в свое время очень много криминальных авторитетов СНГ прятались от уголовного преследования в Украине.

    Сейчас Украина вышла из Минской Конвенции.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/997_009#Text

    {Про вихід з Конвенції див. Закон № 2783-IX від 01.12.2022}

    {Дію Конвенції зупинено у відносинах з Російською Федерацією та Республікою Білорусь на підставі Закону № 2783-IX від 01.12.2022}

    То есть, Вы никогда не докажете, что 1) Вы были судимы и эта судимость признается Украиной 2) что Вы были исключены или должны были быть исключить с учёта автоматически. И документа об этом у Вас на руках нет.

    Из хорошего. То, что привлечь за необновление данных Вас не могут, т.к. Вы не стоите на воинском учёте и скорее всего ТЦК о Вас ничего не знает.

    Из плохого. Вас могут привлечь к ответственности за нарушение правил воинского учёта, т.к. хоть и по вине военкомата, но Вы не стоите на учёте. До 2014 года могли исключить еще и по возрасту по достижению 45 лет.

    Но, сейчас норма о том, что граничный срок пребывания в запасе, а стало быть и службы по мобилизации - 60 лет. Потому у всех, кому нет 60 лет - минимальные шансы в случае попадания в ТЦК не уехать в армию по мобилизации при достаточно формальном прохождении ВЛК (Военно-врачебной комиссии).

    В любом случае - официально работать сейчас Вам в Украине без военно-учётных документов не дадут. Передвижение по Украине тоже до первого патруля и проверки документов.

    В сухом остатке, ТЦК (приемник военкоматов) о Вас не знает. Вы не стоите на воинском учёте в Украине, что могут признать нарушением правил учёта и пытаться привлечь Вас к ответственности по ст. 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях - штраф 17 тысяч гривен.

    Без прохождения ВЛК и постановки на воинский учёт Вас мобилизовать не могут (по закону). В случае понимания, что можно с Вами действовать по беспределу - могут и без документов закинуть в какую-нибудь ВЧ на нуле. И такие случаи тоже бывали. К сожалению есть "командиры", которые принимают от ТЦК и такой "товар".

    То есть пока максимум, что Вам грозит - это штраф. И то, лишь в случае если Вас остановят на улице и выпишут повестку на явку в ТЦК для уточнения данных. По почте конечно могут прислать повестку, если Вы имеете в Украине адрес регистрации места жительства (отметка в паспорте) и ТЦК сведут все базы в один список для автоматической рассылки повесток всем 6 - 6.5 миллионам украинцев пребывающих на учёте, не обновившим данные до 17.07.2024 г. В последнее - лично я не верю.

    Ситуация в течении 3 - 6 месяцев будет меняться. Уже во всю летают тезисы о мире и приостановлении конфликта (со стороны экспертного сообщества и высших должностных лиц Украины). В такой ситуации идти на мобилизацию и рисковать жизнь по меньшей мере глупо. Потому по возможности переждите до лучших времён - минимизируя возможность пересечься с патрулями оповещения ТЦК, полицией и т.д.

    В противном случае - мобилизация вполне реальна. Увы.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    • Геннадий Клиент месяц назад

      Спасибо за развернутый ответ!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA