Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 06 августа 2024, вопрос №117149 350₴

Маю бронювання, але оновив дані після 16 липня

Доброго дня, я оновив дані в резерв+ після 16 липня і вчора мене забронювали на роботі, власне я тільки через це і оновився, раніше я не знав, що міг бути заброньований, тому і не оновлявся
По вулиці все одно поки, остерігаюсь ходити, бо знаю, що можуть предявити за несвоєчасне оновлення і забрати мене в ТЦК для виписування, штрафу, штраф не такий страшний для сене, як саме небажання кудись насильно їхати і стати жертвою недобросовісної маніпуляції, наприклад можуть обманом або примусом щось підписувати
Підкажіть будь ласка, чи можна якось оминути такі ситуації, чи може коли, навіть, попадусь, то знати, як діяти щоб все обмежилося тільки штрафом.
Дякую

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Михайло!

    Підкажіть будь ласка, чи можна якось оминути такі ситуації, чи може коли, навіть, попадусь, то знати, як діяти щоб все обмежилося тільки штрафом.

    Ви маєте військово-обліковий документ? Сформували е-ВОД?

    Затримати Вас за невчасне оновлення даних не мають права. Для Вас головне мати при собі військово-обліковий документ, дані у якому повинні збігатись із даними у реєстрі, перебувати на обліку в ТЦК та не бути поданим у розшук до бази АРМОР.

    Крім того, отримавши бронювання, Ви отримали й відстрочку від призову за мобілізацією. Відповідні дані підтягнулись до Резерв+?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    Закон України "Про Національну поліцію":

    1) статтю 24 доповнити частиною п’ятою такого змісту:

    "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Михайло Клиент месяц назад
      • Так, я маю е-ВОД, в ньому зазначено бронювання
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді я не бачу підстави для Вашого затримання. Можливо штраф й спробують накласти, але Ви зможете оскаржити останній у суді.

        Щодо "примусу щось підписувати", то Ви маєте право на відстрочку та стоїте на спецобліку в ТЦК. Мобілізувати Вас не можуть, так само, як і не можуть змусити підписувати незрозумілі Вам документи. Коли Ви останній раз проходили ВЛК?

        • Михайло Клиент месяц назад

          В 2017 році

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            В такому випадку Вас чисто гіпотетично можуть направити на проходження ВЛК, але цей крок з боку ТЦК аж ні як і ні чим Вам не загрожує, оскільки Ви заброньовані, й ТЦК не має права Вас мобілізувати. Тож заспокойтесь - у Вас все нормально. Якщо Вас зупинить на вулиці патруль чи на блок-пості військові, у Вас є е-ВОД з відміткою про бронювання.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    Ви маєте право на відстрочку, якщо отримали бронювання. Я так зрозумів, мова йде про бронювання через Дію.

    Водночас за неоновлення даних Вас дійсно можуть притягти до адміністративної відповідальності.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    6.6%

    Вітаю Вас!

    Який у Вас військово-обліковий документ? Чи міститься дані про бронювання в Реєстр+?

    Так як Ви є заброньованим - Вас не мають права мобілізувати.

    Якщо Вам не приходили повістки - то притягнути до адміністративної відповідальності за неоновлення даних Вас не повинні, адже згідно ПРИМІТКИ до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, всі Ваші дані повинні були міститись в реєстрах (ДМС, ДРАЦС, ДПС, МВС, реєстрі територіальної громади) і Ви зможете оскаржити штраф за неповідомлення даних .

    Також раджу ознайоимитись з корисною статтею за посиланням https://sud.ua/uk/news/publication/304961-begat-do...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Михайло Клиент месяц назад

      У мене ВОД з резерву+ і там є відмітка про бронь

      • Дерій Владислав Олегович
        25.1%

        В такому випадку Ви маєте належний ВОД, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

        На жаль, від вручення повістки на уточнення даних Ви не застраховані, але мобілізувати Вас не мають права.

        Тому, уважно дивіться, що Вам дають на підпис. Якщо повістка на відправку - тоді вимагайте Акт відмови в якому вкажете, що маєте право на відстрочку, якщо повістка на уточнення даних - то може отримати її.

        Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

        Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки.

    Середницький Євгеній Вікторович
    10%

    Вітаю,

    Що робити, якщо вас забронювали на роботі, але ви хвилюєтеся за виклик до ТЦК

    Розумію ваше занепокоєння. Ситуація з мобілізацією в Україні складна, і багато людей відчувають тривогу. Давайте розберемося, як діяти в вашій ситуації.

    Що вам відомо про бронювання:

    • Яку саме посаду ви обіймаєте?
    • Які документи підтверджують ваше бронювання?
    • Хто саме оформив ваше бронювання?

    Ваші дії:

    1. Зверніться до роботодавця:
      • Перевірте документи: Уточніть, чи всі необхідні документи для бронювання оформлені належним чином.
      • З'ясуйте процедуру: Запитайте у роботодавця, які дії потрібно вжити у разі, якщо вас все-таки викличуть до ТЦК.
      • Запросіть копії документів: Отримайте копії всіх документів, що підтверджують ваше бронювання. Вони вам знадобляться для пред'явлення у ТЦК.
    2. Зверніться до ТЦК:
      • Візьміть з собою всі документи: Паспорт, військовий квиток, довідку про бронювання.
      • Спокійно поясніть ситуацію: Розповідайте про те, що ви нещодавно оновили дані в резерв+ і що вас забронювали на роботі.
      • Пред'явте документи: Покажіть співробітникам ТЦК всі документи, що підтверджують ваше бронювання.
      • Не підписуйте ніяких документів, не розібравшись у їхньому змісті.
    3. Юридична консультація:
      • Зверніться до юриста: Юрист зможе проаналізувати вашу ситуацію та надати вам детальні рекомендації щодо дій.

    Важливі моменти:

    • Бронювання – це захист: Якщо ви маєте офіційне бронювання, вас не мають права мобілізувати.
    • Документи – ваша зброя: Маючи на руках всі необхідні документи, ви будете в більш вигідному становищі.
    • Спокій та впевненість: Поведінка впевненої людини, яка знає свої права, допоможе вам вирішити ситуацію на вашу користь.
    • Не піддавайтеся на провокації: Якщо співробітники ТЦК будуть намагатися вас ввести в оману або змусити підписати якісь документи, відмовляйтеся.

    Як уникнути подібних ситуацій в майбутньому:

    • Слідкуйте за змінами в законодавстві: Будьте в курсі останніх новин щодо мобілізації та бронювання.
    • Регулярно оновлюйте дані: Оновлюйте інформацію в резерв+ своєчасно, щоб уникнути непорозумінь.
    • Зберігайте всі документи: Зберігайте всі документи, пов'язані з військовим обліком та бронюванням.

    Пам'ятайте: Ви маєте право на захист. Не соромтеся користуватися ним.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA