Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 августа 2024, вопрос №117156 400₴

Продовження відстрочки. Указ.

Маю оформлену відстрочку в ТЦК, як і багато інших до середини серпня. Коли саме я повинен подати в ТЦК заяву на продовження строку дії відстрочки?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Вячеславе!

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    «Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста».

    Строки загальної мобілізації регулюються Указом Президента "Про загальну мобілізацію" №65/2022 від 24 лютого 2022 року. В цей Указ вносяться зміни щодо продовження строку чинності.

    Наразі остання редакція - Указ Президента № 272/2024 від 06.05.2024.

    Слідкувати можете за наступним посиланням:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65/2022#Text

    Спробуйте подати заяву зараз, проте мені вже відомі випадки відмови від ТЦК у прийнятті заяви у зв’язку з тим, що немає вищезгаданого Указу Президента.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, ВЯЧЕСЛАВЕ!

    Подання заяв на продовження відстрочки не передбачено чинним законодавством. Її мають продовжити автоматично.

    Що ж ТЦК буде витворяти на практиці - невідомо. Чи була продовжена відстрочка автоматично - відстежуйте в застосунку Резерв+.

    Ситуація наступна. Кожен ТЦК як хоче, так і сходить з розуму, тлумачачи законодавство на свій розсуд.

    З юридичної точки зору.

    Згідно з абзацом 8 пункту 60 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (в редакції від 12.07.2024 р.) Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Оскільки відстрочка по освіті надається на підставі пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, то продовження відстрочки здійснюється АВТОМАТИЧНО, за допомогою використання функціоналу реєстру.

    Це передбачає постанова КМУ № 560 від 16.05.2024 р., але як це реалізовано в самому Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів - ніхто не знає (інформація для службового користування).

    ОТЖЕ, відповідно до чинного законодавства у Вас немає обов"язку нагадувати ТЦК про те, що вони ЗОБОВ"ЯЗАНІ продовжити відстрочку за допомогою Державного реєстру. Чи робиться це в автоматизованому порядку, чи з участю праціввника ТЦК - невідомо. Тому може бути така ситуація, що якщо автоматично це не реалізовано, то відомості у Реєстрі про відстрочку зникнуть.

    В будь-якому разі рекомендую дочекатися дати і подивитися в Резерв+ яка буде про Вас інформація. Якщо все автоматично зроблять - то немає чого переживати.

    Якщо ж все відбувається автоматично лише на папері та декларативно - то доведеться нагадувати ТЦК про їх обов"язок, інакше існує ризик, що якщо в Резерв+ не буде даних про відстрочку, Вам на вулиці група оповіщення видасть повістку чи здійснить "бусифікацію". Але це вже дуже малоймовірний варіант.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Відповідно до пункту 60 постанови КМУ 560

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів

    Заяву Ви повинні подати з дати видання Указу про продовження мобілізації.

    Проте, слідкуйте за інформацією з Резерв+, якщо там буде відображатись відстрочка, то можливо Вам її автоматично продовжили.

    Якщо ні - то надішліть заяву про відстрочку поштою, а потім зверніться особисто до ТЦК або чекайте, поки вони сповістять Вас повісткою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, Коли подавати заяву на продовження відстрочки в ТЦК

    Точний термін подачі заяви на продовження відстрочки від мобілізації залежить від кількох факторів:

    • Офіційного оголошення про продовження або скасування мобілізації. Як правило, після оголошення продовження мобілізації, військовозобов'язаним надається певний строк для подачі заяв.
    • Інформації, яку ви отримаєте від свого ТЦК. Найбільш точну інформацію про процедуру продовження відстрочки та терміни подачі заяв ви можете отримати безпосередньо у вашому ТЦК.

    Загальні рекомендації:

    • Слідкуйте за новинами. Стежте за офіційними повідомленнями від Міністерства оборони України, Указом Президента України та повідомленнями вашого ТЦК.
    • Не відкладайте подачу заяви на останній момент. Краще подати заяву заздалегідь, щоб уникнути зайвих проблем.
    • Зверніться до свого ТЦК. Зателефонуйте або відвідайте особисто ваш ТЦК, щоб уточнити всі деталі та отримати необхідні бланки.

    Чому важливо вчасно подати заяву:

    • Безперервність відстрочки: Якщо ви не подасте заяву вчасно, ваша відстрочка може бути припинена, і вас можуть мобілізувати.
    • Уникнення проблем: Дотримання встановлених процедур допоможе вам уникнути непорозумінь та проблем з військовим комісаріатом.

    Що потрібно для подачі заяви:

    • Паспорт.
    • Військовий квиток.
    • Документи, що підтверджують право на відстрочку (наприклад, студентський квиток, довідка про навчання).
    • Заява встановленого зразка.

    Зверніть увагу: Конкретний перелік документів може відрізнятися залежно від підстави для відстрочки.

    Пам'ятайте: Ситуація з мобілізацією в Україні динамічна, тому найкращим рішенням буде звернутися за консультацією до свого ТЦК.

    Бажаю вам успіху у вирішенні цього питання!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Маю оформлену відстрочку в ТЦК, як і багато інших до середини серпня. Коли саме я повинен подати в ТЦК заяву на продовження строку дії відстрочки?

    Дивіться, дане питання не зовсім врегульовано на сьогодні. Хто каже, що треба подавати заяву про продовження відстрочки, позиція деяких ТЦК - подавайте заяву про оформлення відстрочки, як і минулого разу.

    Буду відповідати на практиці мого ТЦК та СП. Заяву про оформлення відстрочки разом з копіями документів подавати потрібно після 09.08.2024 до ТЦК особисто. За таких умов протягом 2-3 тижнів Ви отримаєте довідку про відстрочку до 09.11.2024. Загалом все доволі просто, але я не запитав, за якою підставою Ви маєте відстрочку?

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA