Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

07 августа 2024, вопрос №117160 350₴

ВЛК та бронювання через Дію

Доброго дня!
Суть питання: чи можуть в ТЦК направити проходити ВЛК, якщо є бронювання через Дію? В Резерв+ бронь відображена. Я так розумію що не повинні, виходячи з положень Постанови Кабінету Міністрів 560. Але, в свою чергу ЗУ встановлює вимогу перепрохлдження ВЛК особами, які мали статус обмежено придатних до лютого 2025 року. Я маю статус обмежено придатного, остання ВЛК більше 5 років назад. Роз'ясніть будь ласка:
1. як мене вести в ТЦК стосовно питання щодо ВЛК.
2.Чи достатньо роздруківки з Резерв+ щоб підтвердити бронювання (Дія поки не формує Витяг про бронювання).
3. Як унеможливити незаконну мобілізацію, якщо все ж таки направлять на ВЛК?
Дякую!

Ответы юристов (11)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Проходження ВЛК - не означає автоматичну мобілізацію, адже це лише медичний огляд для визначення придатності.

    Якщо Ви заброньований - Ви не підлягаєте мобілізації.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки (бронювання), але так як Ви є обмежено придатним, то на Вас можуть здійснювати тиск, що пройти ВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    Згідно пункту 12 Порядку Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Також підтвердженням того, що Ви маєте бронювання є інформація у електронному військово-обліковому документі, який можна сформувати через ДІЮ, адже згідно постанови КМУ 650

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Тепер щодо відповідей на Ваші питання

    1. як мене вести в ТЦК стосовно питання щодо ВЛК.

    Повідомте їх, що згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов'язані на ВЛК не направляються. Якщо вручать направлення на ВЛК можете подати скаргу на РТЦК до обласного ТЦК, Міноборони, поліцію (за перевищення службових повноважень), тощо.

    2.Чи достатньо роздруківки з Резерв+ щоб підтвердити бронювання (Дія поки не формує Витяг про бронювання).

    Так, достатньо. Крім того, в ТЦК повинна бути інформація щодо Вашого бронювання. Коли буде можливість - сформуйте Витяг про бронювання.

    3. Як унеможливити незаконну мобілізацію, якщо все ж таки направлять на ВЛК?

    Якщо після проходження ВЛК Вам вручатимуть мобілізаційне розпорядження або повістку на відправку - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися. Викликайте поліцію та ДБР, які зафіксують факт перевищення службових повноважень посадових осіб ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Анатолій Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Анатолію!

    1. як мене вести в ТЦК стосовно питання щодо ВЛК.

    Так, Ви праві, з одного боку Постановою КМУ №560 передбачає наступне:

    "63. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.".

    Проте, з іншого - статус обмежено-придатний "скасовано" та Ви підлягаєте переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Крім того, як Ви і зазначили:

    Відповідно до пункту 3.8 глави 3 розділу II Наказу МОУ №402.

    "Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду".

    Отже, на мою думку, Вам не вдасться уникнути проходження ВЛК. Проте, не бачу в тому проблеми, оскільки Ви не підлягаєте мобілізації, так як є заброньованим.

    2.Чи достатньо роздруківки з Резерв+ щоб підтвердити бронювання (Дія поки не формує Витяг про бронювання).

    Так, цього достатньо. Постанова КМУ №675 зазначає наступне:

    "19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочк

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

    3. Як унеможливити незаконну мобілізацію, якщо все ж таки направлять на ВЛК?

    Не бачу підстави для Вашої мобілізації, оскільки Ви заброньовані та маєте відстрочку від призову. Якщо після проходження ВЛК, ТЦК намагатиметься вручити Вам мобілізаційне розпорядження, відмовляйтесь від останнього та зазначайте в акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку, оскільки є заброньованим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анатолій Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь. А при перевірці групами оповіщення на вулиці відсутність актуальної ВЛК до чого може призвести? Просто до повістки на її проходження, або можуть силою доставити до ТЦК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Анатолію!

        Відсутність ВЛК у е-ВОД не є підставою для затримання та доставлення до ТЦК. Для того Вам повинні вручити повістку.

        Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

        У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

        Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

        У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Суть питання: чи можуть в ТЦК направити проходити ВЛК, якщо є бронювання через Дію? В Резерв+ бронь відображена. Я так розумію що не повинні, виходячи з положень Постанови Кабінету Міністрів 560. Але, в свою чергу ЗУ встановлює вимогу перепрохлдження ВЛК особами, які мали статус обмежено придатних до лютого 2025 року. Я маю статус обмежено придатного, остання ВЛК більше 5 років назад. Роз'ясніть будь ласка:1. як мене вести в ТЦК стосовно питання щодо ВЛК.

    Вести себе спокійно та йти на ВЛК, як те передбачають вимоги чинного законодавства. Уявлення, що заброньовані працівники не проходять ВЛК - помилкове. ВЛК дійсно не обов'язкове під час процедури оформлення бронювання, як передбачає пункт 69 постанови КМУ № 560 (процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.).

    Водночас якщо Ви отримали бронювання та відстрочку, проходження ВЛК, як на мою точку зору, навпаки у Ваших інтересах. Це прекрасний шанс привести всі свої справи в порядок та не бути мобілізованим. Це всього-на-всього ВЛК на придатність до військової служби, не більше.

    2.Чи достатньо роздруківки з Резерв+ щоб підтвердити бронювання (Дія поки не формує Витяг про бронювання).

    Достатньо згенерувати електронний ВОД, де має бути зазначена інформація про бронювання, та роздрукувати.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    11. Перевірка військово-облікового документа в електронній формі здійснюється шляхом зчитування QR-коду ініціатором перевірки за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі у формі інформаційного повідомлення.

    QR-код повинен бути придатним для зчитування технічними засобами ініціатора перевірки, цілісним, неушкодженим, нанесеним на будь-який носій достатнього розміру та необхідної контрастності.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    3. Як унеможливити незаконну мобілізацію, якщо все ж таки направлять на ВЛК?

    Для початку - працювати з підприємством, адже це їх обов'язок оформити Вам відстрочку.

    58. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, а також посадовим (службовим) особам, зазначеним у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5.

    Вони мають направити до ТЦК клопотання керівника щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

    Далі Ви можете сміливо йти до ТЦК.

    З повагою!

    • Анатолій Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь.

      Але щодо направлення підприємством клопотання, то згідно ПКМУ 650 така процедура відсутня/не передбачена. При бронюванні через Дію, особа автоматично переводиться на спеціальний облік без участі ТЦК.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        По суті - так, але про всяк випадок направив би документи і від імені роботодавця. У даній справі краще перестрахуватися.

        З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю,

    Чи потрібно проходити ВЛК за наявності бронювання? Роз'яснення

    Доброго дня!

    Ваше запитання стосується актуальної теми, яка викликає багато запитань у військовозобов'язаних. Розглянемо ситуацію детально.

    По-перше, щодо бронювання:

    • Закон про бронювання: Дійсно, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 560, яка регулює питання бронювання. Відповідно до цієї постанови, заброньовані особи звільняються від призову на військову службу під час мобілізації.
    • Резерв+: Оскільки бронювання відображається у вашому особистому кабінеті в системі "Резерв+", це свідчить про те, що ви маєте право на відстрочку від мобілізації.
    • Роздруківка з Резерв+: Роздруківка з системи "Резерв+" може слугувати підтвердженням вашого бронювання, але бажано мати й інші документи, які підтверджують ваше право на бронювання (наприклад, наказ про бронювання від підприємства).

    По-друге, щодо перепроходження ВЛК:

    • Вимога про перепроходження ВЛК: Дійсно, існує вимога про перепроходження ВЛК для осіб, які мають статус обмежено придатних.
    • Суперечність з бронюванням: Однак, якщо ви маєте бронювання, то ця вимога не поширюється на вас, оскільки бронювання надає вам право на відстрочку від мобілізації, включаючи проходження ВЛК.

    Як діяти в ТЦК:

    1. Спокійно та впевнено: Прийдіть до ТЦК зі всіма необхідними документами (паспорт, військовий квиток, роздруківка з Резерв+, довідка про бронювання).
    2. Поясніть ситуацію: Спокійно та чітко поясніть співробітникам ТЦК, що ви маєте бронювання і не зобов'язані проходити ВЛК.
    3. Посилайтесь на законодавство: Згадайте про постанову Кабінету Міністрів № 560 та про те, що бронювання звільняє вас від призову на військову службу.
    4. Не підписуйте ніяких документів, не розібравшись у їхньому змісті.
    5. Зафіксуйте відмову: Якщо вам відмовляють у задоволенні вашої вимоги, попросіть скласти акт про відмову.

    Як уникнути незаконної мобілізації:

    • Збережіть усі документи: Зберігайте всі документи, пов'язані з бронюванням та вашими зверненнями до ТЦК.
    • Зверніться до юриста: Якщо у вас виникнуть проблеми, зверніться за консультацією до юриста, який спеціалізується на військовому праві.
    • Повідомте про ситуацію: Розповідайте про ситуацію своїм рідним, друзям, колегам. Чим більше людей дізнаються про вашу проблему, тим більше шансів, що вам допоможуть.

    Важливо розуміти:

    • Ваше право на бронювання: Якщо ви маєте офіційне бронювання, вас не мають права мобілізувати.
    • Документи – ваш захист: Маючи на руках всі необхідні документи, ви будете в більш вигідному становищі.
    • Спокій та впевненість: Поведінка впевненої людини, яка знає свої права, допоможе вам вирішити ситуацію на вашу користь.

    Пам'ятайте: Ви маєте право на захист. Не соромтеся користуватися ним.

    Якщо у вас виникнуть додаткові питання, не соромтеся їх задавати.

    Зверніть увагу: Ця інформація має загальний характер і не може замінити консультацію юриста. Для отримання більш детальної інформації щодо вашої конкретної ситуації, рекомендується звернутися до кваліфікованого юриста.

    • Анатолій Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь. Стосовно (не) проходження ВЛК згідно норм ПКМУ 560 все ясно, але як бути із Законом України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

      ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

      «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA