Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 16 августа 2024, вопрос №117725 350₴

Вступ до магістратури

Вітаю! Мені 29 років, нещодавно подав документи на вступ до магістратури за спеціальністю за якою отримав бакалавра і в той самий універ.

В універі була уповноважена від ТЦК, яка сказала, що тимчасовий воєнний квиток, який я отримав у січні 2022 року (з наступним оглядом на влк у 27 році) не дає права на вступ, а потрібна роздруківка з резерв+. Якщо при оновлені резерв+ у вас буде все добре (дані оновлено, на обліку), то необхідно роздрукувати і принести.

Суть в тому, що статус в резерв+ стоїть - зверніться до тцк, бо не вистачає данних. Якщо я піду до тцк, то мобілізують. Замкнуте коло - щоб поступити і отримати право на відстрочку - потрібно оновити дані в тцк, де, якщо ти не поступив тебе мобілізують.

Чому вони не приймають паперовий тимчасовий квиток і чи це законно? Що робити в данному випадку?

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас, Олексію!

    Подавайте для вступу Ваше тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, адже те, що сказала уповноважена особа ТЦК не відповідає дійсності і вводить в оману.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тому Ваше тимчасове посвідчення військовозобов'язаного є чинним ВОД.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Отже, для вступу потрібно перебувати на військовому обліку та надати чинний ВОД.

    Згідно Листа МОН від 12.07.2024 року https://pk.zp.edu.ua/wp-content/uploads/2024/07/2_...

    "...Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу. До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    • посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • посвідчення призовника; військовий квиток;
    • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі не встановлено.

    Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника. Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобов’язаного.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей. Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    Отже, тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, де вказано, що Ви перебуваєте на військовму обліку - достатньо для вступу до ВНЗ. Якщо забажаєте Ви можете оформити електронний ВОД через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., проте, в цьому немає необхідності.

    Оскаржити відмову у вступі можете поданням скарги до МОН або в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Олексію!

    Уповноважена від ТЦК вводить Вас в оману, Вашого документу цілком достатньо для вступу до ВНЗ. Вам вже відмовив ВНЗ? Чи це тільки попередня інформація від представника ТЦК?

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Згідно листа МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу:

    "2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Oleksii Клиент месяц назад

      ВНЗ наголосили, що я порушив закон, бо не прийшов в ТЦК на оновлення данних і якщо мене приймуть в ВНЗ, то його оштрафують на 5000 грн. Приймати паперовий не хочуть, кажуть, що потрібно або оновити ці данні в влк або резерв+.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25.1%

        Ви дані оновили через Резерв+ до 16 липня? Якщо так, то Ви виконали вимогу законодаввства.

        Ви не маєте обов'язку самостійно з'являтись до ТЦК, для того останній повинен вручити Вам повістку. Напис "Зверніться до ТЦК" не є повісткою.

        Спробуйте пояснити це ВНЗ, у іншому випадку отримайте відмову від останнього та оскаржуйте її.

        Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

        ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

        1) перебувати на військовому обліку:

        2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів

    Карпенко Андрій Володимирович
    10%

    Вітаю!

    ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ ПОРУШУЄ ЗАКОНОДАВСТВО, ЯКЩО У ВАС ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО.

    Лист МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу:

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    {Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ№ 721 від 18.06.2024}

    Відповідно до частини дев’ятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” Кабінет Міністрів України постановляє:

    2. Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    ххх

    Стаття 34 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" :

    "1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    16 березня 2017 року було прийнято цей Закон. З 2017 року розпочався експеримент щодо розробки та впровадження дослідної програми, а у 2019 році автоматизовану систему з шифром «Оберіг» офіційно було прийнято на постачання та введення в експлуатацію Збройних Сил України.

    Згідно ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів», Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів (далі - Реєстр) - інформаційно-комунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов`язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України.

    Основним завданням Реєстру є ідентифікація призовників, військовозобов`язаних, резервістів та забезпечення ведення військового обліку громадян України (п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів».

    Але, законодавство України не містить згадки про реєстр "Оберіг" і про "Резерв+" і тому як докази інформація з них надаватись не може.

    У Міноборони та Кабміні пояснили, що відповідна постанова про порядок ведення реєстру "Оберіг" засекречена. Однак тоді незрозуміло, чому в інших, вже опублікованих постановах про військовий облік, жодним чином не згадують ані про "Резерв+", ані про реєстр "Оберіг".

    Частиною 2 статті 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Уряд вирішив не публікувати постанову, якою регулюється питання юридичної сили застосунку Резерв+. При цьому відповідна постанова про затвердження у новій редакції Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів №523 була прийнята ще 10 травня 2024 року.

    Прикметно, що через неопублікування нової редакції Порядку органи влади фактично повинні орієнтуватися на попередній документ, який в базах законодавства має статус «чинний», але фактично чинним бути не може, адже Кабмін 10 травня виклав його у новій редакції.

    Цим попереднім документом є Порядок ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, який було затверджено Наказом Міністерства оборони від 28 березня 2022 року №94.

    Фактично це є певним правовим нонсенсом. Адже нова постанова №523 стосується прав широкого кола осіб.

    ОТЖЕ ВИМАГАЮЧИ У ВАС РОЗДРУКІВКУ З РЕЗЕРВ+ , ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ ПОРУШУЄ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ.

    ОТРИМАЙТЕ ОФІЦІЙНУ ПИСЬМОВУ ВІДМОВУ ПРО НЕПРИЙНЯТТЯ ВАШИХ ДОКУМЕНТІВ ТА ОСКАРЖУЙТЕ ЇЇ В СУДІ.

    Середницький Євгеній Вікторович
    10%

    Вітаю! Ситуація, в якій ви опинилися, дійсно може викликати стрес, особливо в умовах воєнного стану, коли вимоги до документів можуть бути більш жорсткими.

    Розбір ситуації
    1. Тимчасовий військовий квиток: Тимчасовий військовий квиток, який ви отримали у 2022 році, є офіційним документом, що підтверджує ваш статус як військовозобов'язаного і надає вам певні права, зокрема, можливість продовжити навчання. Відповідно до законодавства, якщо ви маєте цей документ, він має визнаватися дійсним до завершення терміну, зазначеного в ньому, або до наступного огляду на ВЛК. Вимога щодо обов’язкової наявності роздруківки з Резерв+ в вашому випадку є спірною, але багато закладів зараз вимагають її через зміни в процедурі обліку військовозобов'язаних.
    2. Резерв+: Система Резерв+ була впроваджена для централізованого обліку військовозобов'язаних, і університет може вимагати оновлені дані для підтвердження вашого статусу. Однак, якщо система показує, що вам потрібно звернутися до ТЦК для оновлення даних, це дійсно ставить вас у ризикову ситуацію з точки зору мобілізації.
    Ваші можливі дії:
    1. Зверніться до керівництва університету: Поясніть вашу ситуацію адміністрації або уповноваженій особі в університеті. Ви можете аргументувати, що маєте на руках дійсний тимчасовий військовий квиток, який підтверджує ваш статус військовозобов'язаного. Запитайте, чи є можливість обійтися без Резерв+, посилаючись на наявність тимчасового квитка.
    2. Юридична консультація: Якщо адміністрація університету наполягає на роздруківці з Резерв+, і ви побоюєтеся мобілізації, краще звернутися до юриста, який спеціалізується на військовому праві. Юрист може допомогти вам захистити свої права і пояснити, як краще діяти в ситуації з оновленням даних в ТЦК.
    3. Звернення до ТЦК: Якщо ви вирішите піти в ТЦК для оновлення даних, підготуйтеся до можливого сценарію, де вас можуть мобілізувати. Проконсультуйтеся з юристом, щоб дізнатися про ваші права і можливі дії в цьому випадку. Ви також можете спробувати пояснити ситуацію в ТЦК, надавши всі необхідні документи, включаючи тимчасовий військовий квиток, і просити про оновлення даних в Резерв+ без мобілізації.
    Що робити в даному випадку:

    Якщо ситуація дозволяє, краще спробувати домовитися з університетом, щоб уникнути звернення до ТЦК, яке може призвести до мобілізації. Якщо ж відмова університету в прийнятті тимчасового військового квитка виглядає незаконною, варто розглянути можливість подання скарги або звернення за юридичною допомогою.

    Наразі законодавство не встановлює чіткої вимоги щодо наявності саме роздруківки з Резерв+ як єдиного документа, що підтверджує ваш статус. Тимчасовий військовий квиток має визнаватися офіційним документом.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    4.6%

    Вітаю Вас.

    На жаль, але не вперше чую подібну позицію представників закладу освіти. Але вона точно не відповідає законодавству. Згідно з Порядком ведення військового обліку, повинні перевіряти виключно наявність ВОД.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану.

    ДО ТОГО Ж, АНАЛОГІЧНОЮ Є ПОЗИЦІЯ МОН УКРАЇНИ.

    Міністерство освіти і науки офіційно листом від 12.07.2024 "Про надання рекомендацій щодо вступу" вносить корективи щодо вступу до закладів вищої освіти:

    "...З урахуванням викладеного рекомендуємо:

    1. Врахувати, що при зарахуванні на навчання для здобуття освіти військово-облікові документи до приймальних комісій закладів освіти подають: громадяни України чоловічої статі, яким у 2024 році виповнюється

    17 років, та віком до 60 років;

    громадяни України жіночої статі, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, у разі, якщо здобуття освіти буде здійснюватися на базі здобутої освіти за медичною або фармацевтичною спеціальностями, або жінки, які декларують себе військовозобовʼязаними.

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають

    однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є: посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA