Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 20 августа 2024, вопрос №117977 500₴

Вступ в коледж без ВОД і приписного

У мене нема приписного або ВОД, тому мене не можуть остаточно взяти в коледж, я вже зміг пройти конкурс і навіть оплатив навчання - але для фінального зарахування потрібно приписне або ВОД. Зараз у мене є довідка від навчального закладу про вступ

Але щоб не проходити ВЛК, до отримання довідки ЄДБО - я хочу скористатися цим листом від мін. освіти https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/87018/

Я хочу подати заявку в коледж:

“Я ПІБ, не заперечую мого відрахування з коледжу, у разі якщо після зарахування, протягом двох місяців, не надам військово-обліковий документ”

Чи така заявка буде приводом мене зарахувати, щоб потім я зміг отримати довідку ЄДБО і нормально оформитися в ТЦК?
Можливо текст заявки треба якось відредагувати, для того, щоб вона була більш легітимною?
Чи достатньо буде звичайного листка з моїм підписом, чи треба нотаріально завіряти цей документ?

Ответы юристов (12)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Який Ваш вік? Ви раніше вже вступали або відраховувались з інших закладів освіти?

    Ви можете подати заяву, але шанс, що коледж прийме її до уваги досить низький.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки ПІСЛЯ взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

    Отже, для вступу потрібно перебувати на військовому обліку та надати чинний ВОД.

    Згідно Листа МОН від 12.07.2024 року https://pk.zp.edu.ua/wp-content/uploads/2024/07/2_...

    "...Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу. До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    • посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • посвідчення призовника; військовий квиток;
    • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі не встановлено.

    Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника. Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобов’язаного.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей. Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    Отже, можете подати заяву-прохання про вступ до коледжу без ВОД (або його надання протягом 2х місяців після зарахування), але заклад освіти може на законних підставах не взяти її до уваги. Проте, Ви можете спробувати оформити електронний ВОД через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже часто бувають випадки, коли громадяни оновлювали дані і їм формувався належний е-ВОД та надати його при вступі.

    За загальним правилом, взяття на військовий облік в ТЦК та оформлення паперового ВОД відбувається за особистої присутності військовозобов’язаного, але поки Ви не вступили до коледжу та не маєте на руках довідки з ЄДБО то існує ризик направлення на ВЛК, а після проходження медогляду - вручення повістки на відправку.

    Спробуйте домовитись про вступ без паперового ВОД або хоча б з е-ВОД (якщо його вдасться сформувати).

    Якщо Вам ще немає 25 років - тоді Вам не потрібно хвилювати, адже Ви є призовником і не підлягаєте мобілізації. Якщо Ви старші за 25 років - тоді без права на відстрочку до ТЦК краще не звертатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Даніель Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь! Мені 26 років. У мене тільки повна середня освіта. Я не вступав і не відраховувався з навчальних закладів до цього.На жаль, коли я намагався отримати ВОД в резерв+ мені відмовило. Можливо через те, що я не зробив приписне в дитинстві. Також я прописаний на тимчасово окупованій території

      • Дерій Владислав Олегович
        30%
        Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

        В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану.

        Якщо Ви не оформляли ВПО, то спробуйте вступити до коледжу у зв'язку з прибуттям з ТОТ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Даніель!

    Чи така заявка буде приводом мене зарахувати, щоб потім я зміг отримати довідку ЄДБО і нормально оформитися в ТЦК?

    Ви не ставали на облік в ТЦК? З якої причини не маєте ВОД? Якщо втратили приписне та перебували на обліку, то чи реєструвались у Резерв+? Чи пробували сформувати е-ВОД?

    Залежить виключно від ВНЗ, оскільки вже є новий лист МОН у якому зазначено, який саме документ Ви повинні надати до ВНЗ. як також існує Постанова КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів", яка зазначає, що при прийнятті на навчання потрібен ВОД та перебування особи на військовому обліку в ТЦК.

    Лист МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу:

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    Пункт 34 Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів. В умовах правового режиму воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на тимчасово окупованій території або вибули з тимчасово окупованої території та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік і оформлення військово-облікових документів у семиденний строк з дати припинення чи скасування правового режиму воєнного стану".

    Можливо текст заявки треба якось відредагувати, для того, щоб вона була більш легітимною?

    Наданого тексту із посиланням на відповідний лист МОН буде цілком достатньо. Більш легетимною Ваша заява не стане. Головне, аби Ви домовились із ВНЗ, оскільки в іншому випадку оформити відстрочку в ТЦК та не бути мобілізованим Вам не вдасться, на жаль.

    Чи достатньо буде звичайного листка з моїм підписом, чи треба нотаріально завіряти цей документ?

    Буде достатньо власноруч підписанної заяви.

    З повагою. адвокат Айвазян.

    • Даніель Клиент месяц назад

      Дякую за відповідьЯ не вставав на облік в ТЦК, я спробував отримати ВОД через резерв+, але не вийшло - треба уточнення в тцк. Напевно я не зміг отримати ВОД, через те, що у мене немає приписного, а також я прописаний на тимчасово окупованій території

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У такому випадку, на жаль, єдиний варіант для Вас - це домовленість із ВНЗ прийняти Вас під особисте зобов'язання надати упродовж 2 місяців військово-обліковий документ та стати на облік у ТЦК.

        • Даніель Клиент месяц назад

          Все таки вийшло отримати справку ЄДБО, я так розумію тепер я можу проходити оформлення в ТЦК? Через те, що у мене взагалі немає приписного, потрібно проходити ВЛК і всі інші процедури

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            70%

            Доброго дня, Даніелю!

            Радий, що Вас зарахували на навчання.

            На жаль, так, оскільки Ви не маєте ВОД та ніколи не перебували на обліку в ТЦК Вам прийдеться пройти усі передбачені процедури.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ПОСИЛАННЯ НА ЦЕЙ ЛИСТ 2022 РОКУ НІЯК НЕ ВПЛИНЕ НА РІШЕННЯ ПРИЙМАЛЬНОЇ КОМІСІЇ.

    ВИ НЕ Є НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, ТОМУ ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА ЗАРАХОВУВАТИ ДР ВНЗ.

    ТИМ БІЛЬШЕ, ЩО Є РОЗ'ЯСНЕННЯ МОН З ПРИВОДУ ДОКУМЕНТІВ ПРИ ВСТУПІ:

    https://web.facebook.com/groups/284339708674108/po...

    АЛЕ ЯКЩО ВАС ВСЕЖ ТАКИ ЗАРАХУЮТЬ ДО ВНЗ - ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    При вступі до закладів освіти військовозобов'язаним абітурієнтам потрібно мати документ про військовий облік. Приймальні комісії можуть приймати як паперову, так і електронну версію військово-облікового документа.

    Згідно з пунктом 1 розділу X Порядку прийому до вищих навчальних закладів у 2024 році, який був ухвалений Наказом Міністерства освіти і науки України 6 березня 2024 року, абітурієнти повинні надати документ, що підтверджує їхній військовий облік. Це може бути військовий квиток або тимчасове посвідчення – для тих, хто є військовозобов’язаним чи резервістом, а для призовників – документ про приписку до призовної дільниці.

    Домовиться не вийде!

    У разі вступу - Ви матимете право на відстрочку.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії у такому складі: голова комісії — керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відокремленого відділу); члени комісії — представники апарату, структурних підрозділів (освіти та науки, охорони здоров’я, соціального захисту населення, служби у справах дітей, центру надання адміністративних послуг) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації). Для розгляду питань надання військовозобов’язаним, які перебувають на військовому обліку в розвідувальних органах, СБУ, відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період наказами керівників відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ утворюються відповідні комісії. Надання військовозобов’язаним відстрочок комісіями, утвореними в розвідувальних органах, СБУ, здійснюється відповідно до цього Порядку.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку. В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Даніель!

    Чи така заявка буде приводом мене зарахувати, щоб потім я зміг отримати довідку ЄДБО і нормально оформитися в ТЦК?

    Складна історія. Треба пробувати подавати у тому числі озвучену Вами заяву. Можете спробувати ще подати наступний лист МОН:

    Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Водночас проблема така, що 12.07.2024 року МОН було видано новий лист, яким безпосередньо і керуються наразі заклади освіти.

    Міністерство освіти і науки офіційно листом від 12.07.2024 "Про надання рекомендацій щодо вступу" вносить корективи щодо вступу до закладів вищої освіти:

    "...З урахуванням викладеного рекомендуємо:

    1. Врахувати, що при зарахуванні на навчання для здобуття освіти військово-облікові документи до приймальних комісій закладів освіти подають: громадяни України чоловічої статі, яким у 2024 році виповнюється

    17 років, та віком до 60 років;

    громадяни України жіночої статі, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, у разі, якщо здобуття освіти буде здійснюватися на базі здобутої освіти за медичною або фармацевтичною спеціальностями, або жінки, які декларують себе військовозобовʼязаними.

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають

    однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є: посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного."

    Можливо текст заявки треба якось відредагувати, для того, щоб вона була більш легітимною?

    Легітимність заяви більш досконалим не зробити. Хоча погоджуюся, що заяву можна зробити дуже предметною, водночас звертаю увагу, що скоріше за все, це не допоможе.

    Чи достатньо буде звичайного листка з моїм підписом, чи треба нотаріально завіряти цей документ?

    Подавати потрібно заяву на ім'я голови приймальної комісії з Вашим оригінальним підписом, нічого нотаріально не треба посвідчувати.

    Все ж якщо плануєте подавати заяву, пропоную Вам такий варіант:

    Я, ___, (прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дата народження)

    зобов’язуюся оформити військово-обліковий документ форми, що затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 559, а також уточнити свої персональні дані, визначені статтею 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки протягом 60 (шестидесяти) календарних днів з моменту мого зарахування для здобуття освіти до комунального закладу ... Не заперечую щодо мого відрахування із закладу освіти у разі ненадання мною оновленого військового-облікового документу протягом 60 (шестидесяти) календарних днів з моменту мого зарахування.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Ваша ситуація потребує ретельного підходу, щоб забезпечити ваше зарахування до коледжу з урахуванням вимог щодо надання військово-облікових документів (приписного або військового квитка).

    Порядок дій:
    1. Підготовка заяви: Ви можете подати заяву, яка підтверджує ваше зобов'язання надати військово-обліковий документ (приписне або військовий квиток) протягом певного часу після зарахування, з уточненням можливого відрахування у випадку ненадання цього документа. Нижче наведений приклад формулювання заяви:
      ЗаяваЯ, [Ваші ПІБ], студент [назва коледжу], зобов'язуюсь надати військово-обліковий документ (приписне свідоцтво або військовий квиток) протягом двох місяців з моменту зарахування. У разі ненадання зазначеного документа, не заперечую проти мого відрахування з коледжу.[Дата, підпис]
    2. Використання листа МОН: Лист Міністерства освіти і науки, на який ви посилаєтесь, може служити важливим підтвердженням ваших намірів і підкріпити вашу заяву. Ви можете додати до вашої заяви посилання на цей лист, як обґрунтування.
    3. Подання заяви: Заява не потребує нотаріального завірення, якщо коледж не вимагає цього спеціально. Звичайного листа з вашим підписом буде достатньо.
    4. Комунікація з адміністрацією коледжу: Обов'язково проконсультуйтесь з адміністрацією коледжу, щоб впевнитися, що такий варіант вас влаштує і дозволить вам отримати довідку ЄДБО для подальшого оформлення у ТЦК.
    Важливі моменти:
    • Пам'ятайте, що коледж може мати свої внутрішні правила щодо таких заяв. Рекомендується заздалегідь дізнатися їхню позицію щодо цього питання.
    • Наявність листа від Міністерства освіти і науки є вагомим аргументом на вашу користь, але адміністрація коледжу повинна бути готова його прийняти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA