Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 22 августа 2024, вопрос №118077 350₴

Приватизація і реєстрація

Добрий день.Займаюсь приватизацією квартири. Нещодавно бабуся і мій батько,що проживали в ній, померли і в даний час в квартирі проживаємо і зареєстровані лише я і мій чоловік.Він має білоруське громадянство,але з 2014 року зареєстрований в цій квартирі,так як отримав дозвіл на постійне місце проживання(ПМЖ).
В ЦНАПі сказали,що для оформлення приватизації необхідно виписати чоловіка з квартири.Хотіла запитати, чи законна ця вимога?
Так як ми обоє маємо інвалідність з дитинства по слуху і спілкуємось жестовою мовою,розумію, що прописати його повторно буде нелегко і це мене дуже турбує.Чи можливо обійтися без його виписки з квартири?Як можна це зробити і що для цього треба?Мій чоловік не претендує на частку цієї квартири і може засвідчити це документально.Буду дуже вдячна за пораду і допомогу у
знаходженні правильного і законного вирішення нашого питання.Дякую.
Дарʼя,м.Київ.

Ответы юристов (8)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИМОГА ЦНАП НЕ ВІДПОВІДАЄ ЗАКОНОДАВСТВУ УКРАЇНИ, ТОМУ ЩО ПРАВО НА ПРИВАТИЗАЦІЮ МАЮТЬ ТІЛЬКИ ГРОМАДЯНИ УКРАЇНИ.

    РЕЄСТРАЦІЯ ВАШОГО ЧОЛОВІКА НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ПРИВАТИЗАЦІЮ,ТОМУ ЩО ВІН ГРОМАДЯНИН РБ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    "Про приватизацію державного житлового фонду"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2482-12#Text

    Стаття 5. Порядок розрахунків при приватизації квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку

    Право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію цього Закону.

    ххх

    Особливості реєстрації іноземців за місцем проживання регулюються Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», а також Постановою КМУ «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання» від 2 березня 2016 року.

    Іноземці, які отримали посвідку на тимчасове або постійне проживання, зобов’язані протягом 30 календарних днів з дня видачі такого документа зареєструвати своє місце проживання в Україні.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян для приватизації квартири Ви повинні подати до органів приватизації такі документи:

    • заява на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі;
    • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї (для осіб, які не досягли 14 років, копії свідоцтв про народження), які проживають разом з ним; ..."

    Тобто, Вам потрібно подати органу приватизації документи, які підтверджують громадянство України Вашого чоловіка, а так як в нього воно відсутнє, то Вам потрібно щоб він на певний час змінив місце проживання, а потім після приватизації впишете його назад.

    Якщо Ви не готові змінювати місце проживання чоловіка - отримайте письмову відмову у приватизації та оскаржуйте її у судовому порядку. Це може зайняти час від 2 місяців.

    Який шлях обирати - вирішувати лише Вам.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дар'я!

    Відповідно до статті 5 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду".

    Порядок розрахунків при приватизації квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку:

    "1. Якщо загальна площа квартир (будинків), що підлягають приватизації, відповідає площі, передбаченій абзацом другим статті 3 цього Закону, зазначені квартири (будинки) передаються наймачеві та членам його сім'ї безоплатно.

    До членів сім'ї наймача включаються лише громадяни, які постійно проживають в квартирі (будинку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло.

    2. Якщо загальна площа квартири менше площі, яку має право отримати сім'я наймача безоплатно, наймачу та членам його сім'ї видаються житлові чеки, сума яких визначається виходячи з розміру недостатньої площі та відновної вартості одного квадратного метра.

    3. Якщо загальна площа квартири (будинку) перевищує площу, яку має право отримати сім'я наймача безоплатно, наймач здійснює доплату цінними паперами, одержаними для приватизації державних підприємств чи землі, а у разі їх відсутності - грошима. Сума доплат визначається добутком розміру надлишкової загальної площі на вартість одного квадратного метра.

    4. Право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію цього Закону.

    Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законни х підставах проживають у них.

    5. Кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз".

    Згідно із Наказом МІНІСТЕРСТВА З ПИТАНЬ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ "Про затвердження Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян":

    18. Громадянин подає до органів приватизації такі документи:

    • заява на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі;
    • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї (для осіб, які не досягли 14 років, копії свідоцтв про народження), які проживають разом з ним;
    • копії довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним (крім випадків, коли через свої релігійні переконання особи відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
    • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини між членами сім’ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, тощо);
    • довідки про реєстрацію місця проживання громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, зареєстрованих у квартирі (будинку), жилому приміщенні в гуртожитку, кімнаті у комунальній квартирі;
    • технічний паспорт на квартиру (кімнату, жилий блок, секцію) у житловому будинку (гуртожитку), а на одноквартирний будинок - технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок;
    • копія ордера на жиле приміщення або ордера на жилу площу в гуртожитку;
    • документ, що підтверджує невикористання ним та членами його сім’ї житлових чеків для приватизації державного житлового фонду;
    • копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації відповідно до законодавства (за наявності);
    • заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію квартири (будинку), жилого приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі.

    Отже,для приватизації квартири Ви повинні подати документ, який підтверджує громадянство України Вашого чоловка, оскільки він є членом Вашої сім'ї та зареєстрований у квартирі. Проте, відповідний документ Ви надати не можете, так як чоловік не є громадянином України. Напевно, у зв'язку з цим і виникла відповідна проблема.

    Спробуйте піти таким шляхом, який Ви згадали у питанні, а саме, нехай Ваш чоловік засвідчить у нотаріуса відмову від частки у квартирі та подайте останню разом із заявою. Якщо отримаєте відмову, то надалі, на жаль, єдиний вихід - це оскарження до вищестоячої інстанції й можливо подальший позов до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Необхідні документи для приватизації:

    Оформлена заява на приватизацію квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі

    Копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї (для осіб, які не досягли 14 років, копії свідоцтв про народження), які проживають разом з ним

    Копії довідок про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку громадянина, який подає заяву, та всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним (крім випадків, коли через свої релігійні переконання особи відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)

    Копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини між членами сім’ї (свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб, свідоцтва про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, тощо)

    Довідка про реєстрацію місця проживання заявника та всіх членів його сім’ї, зареєстрованих у квартирі (будинку), житловому приміщенні гуртожитку, кімнати у комунальній квартирі

    Технічний паспорт на квартиру (кімнату, жилий блок, секцію) у житловому будинку (гуртожитку), а на одноквартирний будинок - технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок

    Копія ордера на житлове приміщення або ордера на житлову площу у гуртожитку

    Документ, що підтверджує невикористання ним та членами його сім’ї житлових чеків для приватизації державного житлового фонду

    Копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації

    Заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію

    Громадяни, які проживають у гуртожитку також додають: витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про наявність у власності житла; копію договору найму жилого приміщення та/або копію договору оренди житла; форму первинної облікової документації № 028/о "Консультаційний висновок спеціаліста" з відміткою про відсутність захворювання на туберкульоз

    Умови і випадки надання

    Приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами приватизації, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні, яких знаходиться державний житловий фонд.

    Приватизація здійснюється шляхом:

    - безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю;

    - продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов.

    Передача у власність громадян житлових приміщень у гуртожитках здійснюється з одночасною передачею їм у спільну сумісну власність допоміжних приміщень (приміщень загального користування). Передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках у власність громадян з доплатою, безоплатно чи з компенсацією оформляється свідоцтвом про право власності на квартиру (будинок), житлове приміщення у гуртожитку, яке реєструється в органах приватизації і не потребує нотаріального посвідчення.

    Орган приватизації приймає рішення про передачу квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах у власність громадян. На підставі вказаного рішення орган приватизації видає свідоцтво про право власності та реєструє його у спеціальній реєстраційній книзі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах, що належать громадянам на праві приватної (спільної сумісної, спільної часткової) власності.

    У свідоцтво про право власності вносяться господарські будівлі (приміщення), які є у користуванні осіб, що приватизують житло, а саме сараї, гаражі, комори і таке інше, які розташовані на прибудинковій території та не є самовільно збудованими. Вказані господарські будівлі (приміщення) передаються у приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

    Вартість послуг з оформлення документів на право власності на квартиру (будинок), житлове приміщення у гуртожитку оплачується громадянами за розцінками, що встановлюються місцевими органами виконавчої влади.

    https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-svidotstva-...

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович
    Середницький Євгеній Вікторович 24 дня назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня! Ваше питання стосується приватизації квартири, і ситуація ускладнена наявністю у вашого чоловіка білоруського громадянства та необхідністю його тимчасової виписки для завершення процесу. Давайте розглянемо можливі варіанти.

    Законність вимоги виписки чоловіка

    Вимога ЦНАПу про виписку вашого чоловіка може бути пов'язана з тим, що тільки громадяни України мають право брати участь у приватизації державного житла. Однак це правило не повинно перешкоджати вашому праву на приватизацію, якщо ваш чоловік не претендує на частку у квартирі.

    Можливі варіанти вирішення:
    1. Документальне підтвердження відмови від частки: Ви можете надати до ЦНАПу або іншу відповідну установу документ, у якому ваш чоловік засвідчить свою відмову від участі у приватизації та претензій на частку в квартирі. Це може бути нотаріально завірена заява. В деяких випадках це може вирішити проблему, і виписка не буде потрібна.
    2. Консультація з юристом: Оскільки ситуація є нестандартною, я б радив проконсультуватися з юристом, який спеціалізується на житлових питаннях або приватизації. Він зможе більш детально проаналізувати ваш випадок та підказати найкращий шлях вирішення.
    3. Альтернативний спосіб приватизації: Якщо виписка все ж буде необхідною, варто звернутися до відділу реєстрації місця проживання заздалегідь та уточнити можливість відновлення реєстрації вашого чоловіка після завершення приватизації. Часто такі процедури є формальними, і якщо все правильно оформити, проблем з повторною реєстрацією не повинно виникнути.
    Наступні кроки:
    1. Зверніться до ЦНАПу ще раз із запитом про можливість подання заяви вашого чоловіка про відмову від участі у приватизації без необхідності його виписки.
    2. Якщо необхідно, зверніться до юриста для отримання професійної консультації та допомоги у підготовці відповідних документів.
    3. Уточніть у відділі реєстрації місця проживання процедуру повторної реєстрації чоловіка після приватизації.

    Сподіваюсь, це допоможе вам знайти оптимальне рішення у вашій ситуації

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Приватизація - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України (стаття 1 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду").

    Відповідно до статті 12 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" власник приватизованого житла має право розпорядитися квартирою (будинком), кімнатою (кімнатами) у гуртожитку на свій розсуд: продати, подарувати, заповісти, здати в оренду, обміняти, закласти, укладати інші угоди, не заборонені законом.

    Увага!!! Якщо сім’я вирішила приватизувати квартиру, а хтось з її членів, зареєстрований в ній, не бажає цього робити, то інші не зможуть перевести нерухомість в приватну власність без його згоди.

    В такому випадку, особа, яка не бажає брати участь в приватизації, має написати відмову, що засвідчується нотаріально. Після переведення квартири в приватну власність, особа, яка не брала участь в приватизації, не має тут своєї частки, але за нею залишається право користування квартирою і зареєстроване місце проживання.

    Право на неприватизовану квартиру у разі смерті власника

    Статтею 1216 Цивільного кодексу України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

    За змістом статей 1, 3, 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація державного житлового фонду здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина, який постійно мешкає у квартирі (будинку), відносно якої вирішується питання про передачу у власність.

    Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 396 від 16 грудня 2009 року затверджено Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, яким визначено порядок передачі квартир багатоквартирних будинків, одноквартирних будинків, жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму, у власність громадян. Таким чином, для проведення процедури приватизації громадянином до органу приватизації подається відповідний перелік документів, у тому числі оформлена заява на приватизацію квартири.

    У свою чергу, у частині п`ятій пункту 13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року № 20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» зазначено, що в разі непередання квартири (будинку) у власність наймачеві, його спадкоємці вправі вимагати визнання за ними права власності на неї лише в тому разі, коли наймач звертався з належно оформленою заявою про це до відповідного органу приватизації або власника державного чи громадського житлового фонду, однак вона не була розглянута в установлений строк або в її задоволенні було незаконно відмовлено за наявності підстав і відсутності заборон для передачі квартири наймачеві.

    До відома! У разі, коли громадянин, який висловив волю на приватизацію займаної ним квартири, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, але не пізніше місяця з дня одержання заяви, до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати визнання за ними права власності на таку квартиру.

    Відтак, спадкоємець, який у встановленому законом порядку прийняв спадщину, набуває право на квартиру державного житлового фонду, в якій за життя проживав спадкодавець, за умови, що:

    1. на час відкриття спадщини квартира була місцем постійного проживання спадкодавця або він зберігав право користування нею;
    2. спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак квартира безпідставно не була передана йому у власність
    3. спадкодавець подав у встановленому порядку заяву про її приватизацію, однак помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію.
    Процедура спадкування неприватизованої квартири

    З метою прийняття спадщини на неприватизовану квартиру після смерті спадкодавця, який за життя встиг звернутися до органу приватизації з належно оформленою заявою, але помер до вирішення питання відповідним державним органом про її приватизацію, необхідно звернутися до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

    Оскільки відсутні правовстановлюючі документи на квартиру (розпорядження органу приватизації та свідоцтво про право власності на житло), нотаріус видає постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

    Отримавши відмову нотаріуса, спадкоємцю необхідно звернутись до міськрайонного суду за місцем відкриття спадщини з позовною заявою про визнання права власності на майно в порядку спадкування.

    Відповідачем по цій справі виступатиме орган місцевого самоврядування, третьою особою можна залучити орган приватизації, до якого спадкодавець звертався з належно оформленою заявою.

    Які потрібні документи

    Для звернення до суду з позовною заявою необхідно зібрати наступні документи:

    1. паспорт та ідентифікаційний номер Позивача;
    2. свідоцтво про смерть спадкодавця;
    3. заяву про прийняття спадщини;
    4. витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі;
    5. ордер на право зайняття квартири;
    6. постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій;
    7. докази звернення спадкодавця до органу приватизації (зокрема, належним чином оформлена заява на приватизацію, технічний паспорт на квартиру і т.д.)
    8. квитанцію про сплату судового збору.

    У випадку неможливості надати заяву спадкоємця до органу приватизації, до позовної заяви необхідно надати клопотання про витребування доказів.

    Ціна позову та розмір судового збору

    Подаючи позов про визнання права власності ставку судового збору необхідно обраховувати за позов майнового характеру, виходячи із вартості майна, відносно якого й пред’являється позов.

    Згідно Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подачу до суду позовної заяви майнового характеру встановлюється у розмірі - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    Онлайн-оплата судового збору за посиланням: https://court.gov.ua/affairs/sudytax/.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Така вимога є незаконною.

    Право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків (приватизаційні папери, які одержуються всіма громадянами України і використовуються при приватизації державного житлового фонду) одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

    Статтею 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право власності набувається в порядку, визначеному законом.

    Правові основи приватизації житла, що знаходяться в державній власності, визначені Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду».

    Статтею 9 ЖК України встановлено, що до житлових прав громадян відноситься право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачено законом.

    Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» визначено, що метою приватизації державного житлового фонду є створення умов для здійснення права громадян на вільний вибір способу задоволення потреб у житлі, залучення громадян до участі в утриманні і збереженні існуючого житла та формування ринкових відносин. Приватизація державного житлового фонду це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах, та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

    Відповідно до пункту 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженого Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від16.12.2009 року № 396,громадянином до органу приватизації подаються: оформлена заява на приватизацію квартири; довідка про склад сім`ї та займані приміщення; копія ордеру про надання жилої площі, документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду; копія документу, що підтверджує право на пільгові умови приватизації; заява згода тимчасово відсутніх членів сім`ї наймача на приватизацію квартири, а також серед інших документів копію ордера про надання жилої площі.

    Законами України «Про приватизацію державного житлового фонду» та «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», а також Положенням про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян визначена відповідна процедура здійснення передачі квартир державного та комунального житлового фонду у власність громадян, яка здійснюється лише уповноваженими на те органами, до числа яких суд не належить.

    Зазначений висновок відповідає позиції, висловленій в ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 22.03.2017 року по справі № 752/12075/15-ц, та у постанові Верховного Суду від 02.08.2018 року по справі № 761/38539/16-ц.

    Виходячи з аналізу змісту Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» у поєднанні з нормами ст. 1, 6, 9, 61 ЖК України, ст. 29 ЦК України, місцем постійного проживання особи є жиле приміщення, в якому особа постійно проживає, має передбачені ст. 64 ЖК України права користування цим приміщенням і на яке за особою зберігається це право і при тимчасовій відсутності, а відтак і право наприватизацію разом з іншими членами сім`ї.

    Згідно із ч.2 ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» передача квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім`ї, які постійно мешкають у цій квартирі(будинку), житловому приміщенні у гуртожитку, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов`язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку), житлового приміщення у гуртожитку

    Абз. 2 ч.1 ст. 5 Закону передбачено, що до членів сім`ї наймача включаються лише громадяни, які постійно проживають в квартирі (будинку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло.

    Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Згідно пункту 10 статті 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» органи приватизації не мають права відмовити мешканцям квартир (будинків) у приватизації займаного ними житла, крім випадків передбачених законом.

    Спори, що виникають при приватизації квартир (будинків) та житлових приміщень у гуртожитках державного житлового фонду, вирішуються судом.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 3 дня назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, ДАР"Я! А чому Ви вирішили, що зареєструвати його буде не легко? Це громадян України нелегко, адже треба спілкуватися з воєнкоматом / ТЦК. А іноземці не мають такого тягаря.

    Проте, хоч вбийте мене - не розумію чим заважає реєстрація ІНОЗЕМЦЯ, який відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" не має права приймати участь у приватизації житлового фонду.

    Кожен має право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання, проте переміщення особи, не залежно від того, громадянином якої держави вона є, повинне супроводжуватись певною документацією для блага цієї ж особи та дотримання громадського порядку в країні, де вона перебуває.

    Реєстрація іноземних громадян в Україні є процесом, який забезпечує легальне перебування іноземців на території нашої країни. Ця процедура регламентується українським законодавством і включає низку кроків, які необхідно виконати для отримання дозволу на тимчасове або постійне проживання.

    Знання правил і вимог щодо реєстрації допомагає уникнути правових проблем та сприяє успішній адаптації іноземців в українському суспільстві. У цій статті ми розглянемо основні аспекти реєстрації, необхідні документи та особливості процесу.

    Відповідно до статті 5 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», Законними підставами перебування на території України іноземців та осіб без громадянства для реалізації своїх прав на свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні є підстави, встановлені Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" або Законом України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

    Іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, мають право вільно та безперешкодно за своїм бажанням пересуватися територією України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, крім обмежень, встановлених статтею 12 цього Закону.

    Іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, мають право на вибір місця проживання, крім обмежень, встановлених статтею 13 цього Закону.

    ВІдповідно до пункту 5 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою КМУ від 7 лютого 2022 р. № 265, Громадянин України, який проживає на території України, а також іноземець чи особа без громадянства, які на законних підставах постійно або тимчасово проживають на території України, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання та прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати/зареєструвати його. Іноземець чи особа без громадянства, які отримали довідку про звернення за захистом в Україні, можуть зареєструвати місце свого перебування в Україні.

    Тобто, щоб не втратити посвідку на проживання - йому бажано зареєструвати своє місце проживання через 30 днів після зняття з реєстрації.

    Вам нічого не заважає знятися з обліку, отримати потрібний витяг з ЦНАПу і поставити його на облік вже наступного дня.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024