Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 29 августа 2024, вопрос №118469

Договір дарування квартири

Подружжя придбало квартиру у 1996р. Власником придбаної квартири була дружина. У подружжя в шлюбі була єдина дочка. У 2002 році подружжя розлучилося, чоловік виписався з квартири і переїхав жити у іншу область. Жінка з дочкою залишилися проживати у квартирі. У 2014 році чоловік помер, офіційно одружений більше не був і дітей не мав. Чи може зараз жінка оформити на дочку договір-дарування кватрири? І чи не виникне перешкод у зв"язку з тим, що квартира була придбана у спільному шлюбі?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    Жінка може оформити на дочку договір-дарування квартири. Проблем не повинно бути. Ніхто не буде оспорювати право власностості жінки на квартиру, адже свого часу це могли лише зробити спадкоємці чоловіка.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю! У вашій ситуації, незважаючи на те, що квартира була придбана під час шлюбу, зараз жінка може оформити договір дарування квартири на дочку без суттєвих перешкод. Ось кілька ключових моментів, які варто врахувати:

    1. Придбання квартири під час шлюбу: Згідно із законодавством України, майно, набуте під час шлюбу, за загальним правилом вважається спільною сумісною власністю подружжя. Це означає, що чоловік мав би право на половину цієї квартири, навіть якщо вона була оформлена лише на ім'я дружини.
    2. Розлучення та відсутність претензій: Оскільки після розлучення в 2002 році чоловік виписався з квартири і переїхав до іншої області, це може свідчити про те, що він не мав претензій на квартиру. Важливо зазначити, що будь-які претензії на спільне майно могли бути заявлені в судовому порядку після розлучення, але якщо це не було зроблено, це зменшує ризики.
    3. Спадкування після смерті чоловіка: Оскільки чоловік помер у 2014 році, і у нього не було інших дітей чи спадкоємців, жінка залишається єдиним власником квартири. Це дає їй повне право розпоряджатися квартирою на свій розсуд.
    4. Оформлення договору дарування: Жінка має повне право оформити договір дарування квартири на дочку. Це можна зробити у нотаріуса, який перевірить всі необхідні документи, включаючи право власності на квартиру.

    Важливі аспекти:

    • Перевірте, чи не було оформлено якихось претензій на частку у квартирі з боку чоловіка після розлучення.
    • У разі сумнівів можна звернутися до нотаріуса або юриста, щоб впевнитися, що всі аспекти дотримані, і договір дарування буде законним та дійсним.

    Враховуючи все вищезазначене, якщо не було подано жодних претензій на спільне майно після розлучення, у жінки не повинно виникнути проблем з оформленням договору дарування на дочку.

    З повагою, адвокат Середницький

    Бережіть себе!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024