Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 29 августа 2024, вопрос №118480 500₴

Куди потраплять діти, якщо померла мати ( батько помер раніше) з України за кордоном

Доброго)
В Британії померла мати двох дітей (17 та 11 років), батько помер раніше. Куди потрапляють діти та чи може британська сім’я бути їх опікуном? Чи їх повертають до родичів в Україну?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вам терміново необхідно звернутися до Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії.

    Контакти

    Адреса:

    60 Holland Park, London W11 3SJ

    телефон:

    факс:

    E-mail:

    • Посольство: emb_gb@mfa.gov.ua
    • Консульський відділ: consul_gb@mfa.gov.ua

    Графік роботи:

    • Посольство України:
    • Понеділок-п'ятниця 09:00-18:00

    Consular section:

    Консульський відділ: 78 Kensington Park Road, London W11 2PL Щоденно 9:00 - 21:00

    https://uk.mfa.gov.ua/

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня. У випадках, коли в Британії помирає батько чи мати, залишивши дітей без опіки, питання про їх подальше проживання вирішується з урахуванням найкращих інтересів дітей.

    1. Опіка родичами або друзями в Британії: Якщо у дітей є родичі або близькі друзі в Британії, вони можуть подати заяву на отримання опікунства. Британська система захисту дітей враховує можливість надання опіки особам, які вже близькі до дітей, щоб мінімізувати стрес і зберегти знайомі умови життя.
    2. Повернення до родичів в Україну: Якщо у дітей є родичі в Україні, які можуть і бажають піклуватися про них, британські органи опіки можуть розглядати можливість повернення дітей до України. Проте це рішення буде прийматися після ретельного аналізу умов життя та безпеки в Україні для дітей.
    3. Рішення суду: Відповідні соціальні служби, після проведення досліджень і консультацій, можуть звернутися до суду для ухвалення остаточного рішення. Суд враховує всі фактори, включаючи зв'язки дітей з Британією, можливості родичів в Україні та психологічний стан дітей.

    Таким чином, діти можуть залишитися в Британії під опікою родичів або близьких осіб, або ж можуть бути повернуті в Україну до родичів, якщо це буде визнано найкращим для їхнього благополуччя.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Родичі вже звернулись до Посольства Великої Британії в Україні чи, можливо, хтось звертався з цим питанням до Консульства України у Великій Британії?

    https://mfa.gov.ua/embassies/velika-britaniya:

    Посольство Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні

    Консульство України в Единбурзі (Велика Британія)

    Дітей повинні повернути до родичів в Україні, якщо вони не мають останніх за місцем свого знаходження.

    Опіка / піклування встановлюється органом опіки та піклування або судом для виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років, піклування — над неповнолітніми дітьми з 14 до 18 років.

    Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника.

    Згідно статті 244 Сімейного кодексу України, опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа. При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини.

    Якщо на опікунство претендує декілька осіб, то перевага надається:

    1. Родичам дитини (незалежно від місця проживання);
    2. Сім’ї, в якій дитина проживала на момент виникнення питання про встановлення опіки (піклування);

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    В Британії померла мати двох дітей (17 та 11 років), батько помер раніше. Куди потрапляють діти та чи може британська сім’я бути їх опікуном? Чи їх повертають до родичів в Україну?

    Це складна ситуація з практичної точки зору. У перше чергу, рекомендовував би звернутися до консульства України у ВБ. Я думаю, що для початку тамтешня влада та представники України повинні докласти всіх зусиль для повернення дітей до України під опіку інших родичів, дідусів, бабусь (за наявності).

    Реквізити консульства:

    Оперативна служба

    Виключно в разі загрози життю чи загибелі громадян України

    телефон:

    (+44) 7553 483 628

    Контакти

    Адреса:

    60 Holland Park, London W11 3SJ

    телефон:

    факс:

    E-mail:

    • Посольство: emb_gb@mfa.gov.ua
    • Консульський відділ: consul_gb@mfa.gov.ua

    Графік роботи:

    • Посольство України:
    • Понеділок-п'ятниця 09:00-18:00

    Consular section:

    Консульський відділ: 78 Kensington Park Road, London W11 2PL Щоденно 9:00 - 21:00

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НЕОБХІДНО ТЕРМІНОВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ.

    https://uk.mfa.gov.ua/posolstvo/874-kontaktna-info...

    Гаряча лінія Посольства України у Великій Британії (телефонувати ВИКЛЮЧНО в разі загрози життю чи загибелі громадян України): 00 44 75 5348 3628.

    СІМ'Я В БРИТАНІЇ НЕ МОЖЕ ПО ФАКТУ СТАТИ ОПІКУНАМИ.

    ТАКОЖ НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО РАДИ ГРАФСТВА З ОХОРОНИ ТА ЗАХИСТУ ДІТЕЙ.

    https://www.gov.uk/childcare-parenting/safeguardin...

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    До 18 років у разі відсутності батьків у UK, потрібно щоб у дітей був “відповідальний дорослий” (designated responsible adult) – на випадок невідкладного медичного втручання або інших важливих рішень. Про те, як призначити responsible adult потрібно радитись із місцевим кансілом або сімейним юристом. Якщо соціальні служби дізнаються (через відгук лікаря, вчителя, сусідів) про залишення дітей без відповідального дорослого / guardian - вони зацікавляться дітьми. Увага від соціальних служб може мати різні наслідки, аж до вилучення дитини під опіку держави та довгого/складного оскарження такого рішення через суд.

    Якщо Вам стало відомо про смерть громадянина України, необхідно повідомити про факт смерті на "гарячу лінію" МЗС України за телефоном (+ 38 044) 238 16 57, на "гарячу лінію" Посольства чи Консульства України у Великобританії (номер телефону зазначено на титульній сторінці веб-порталу https://mfa.gov.ua/embassies/velika-britaniya), або надіслати повідомлення на адресу електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua.

    Інформація, які передаватиметься про померлого/загиблого до МЗС, Посольства чи консульства України має бути, по можливості, максимально повною і включати:

    - ПІБ;

    - дату народження;

    - місце проживання в Україні;

    - номер паспорта для виїзду за кордон;

    - дані про найближчих рідних та їхні контактні дані (в Україні чи за кордоном).

    У разі відсутності контактних даних рідних померлого/загиблого, консул звертається до органів МВС України для розшуку рідних і повідомлення їх про смерть/загибель.

    Після отримання повідомлення про смерть, консул негайно зв'язується з відповідними місцевими органами влади та медичним закладом у країні перебування.

    В залежності від законодавства країни перебування і умов, за яких сталася смерть/загибель, її факт буде зареєстрований компетентними органами цієї країни, або українським посольством чи консульством.

    У чому зможе допомогти консул:

    • Повідомити про смерть/загибель найближчих рідних та компетентні органи України.

    • Надати рідним список місцевих ритуальних агентств (якщо такі є) для поховання в Україні або в країні, де сталася смерть/загибель.

    • Поінформувати про вартість поховання (кремації) в країні, де сталася смерть/загибель, або репатріації тіла (праху) і майна покійного в Україну.

    • Роз’яснити рідним/знайомим відповідні положення іноземного та українського законодавства, надати сприяння у оформленні та засвідченні необхідних документів.

    • Порадити рідним в Україні, яким чином можна переказати кошти для оплати необхідних витрат.

    • Вжити заходи для збереження майна, що залишилося після смерті/загибелі громадянина України.

    • Отримати від найближчих рідних їхній дозвіл на поховання померлого/загиблого на території іноземної держави у разі прийняття ними такого рішення та дозвіл місцевих компетентних органів на поховання тіла.

    • Витребувати в іноземних компетентних органах інформацію щодо результатів розслідування обставин смерті/загибелі з метою подальшого залучення рідними, в разі згоди, адвоката.

    • Інформувати рідних та компетентні органи про рейс (у разі повітряного перевезення) або маршрут (у разі доставки наземним транспортом), яким здійснюватиметься доставка тіла або праху в Україну.

    У яких питаннях, пов’язаних зі смертю близької Вам людини, консул не має повноважень:

    • Безпосередньо розслідувати причину смерті або можливого злочину.

    • Давати оцінку або визначати достовірність викладених в іноземних офіційних документах фактів.

    • Залагодити страхові претензії від імені родини покійного.

    • Оплачувати будь-які рахунки або борги покійного.

    • Зареєструвати смерть та видати українське свідоцтво, якщо смерть вже була зареєстрована компетентними органами іноземної держави.

    • Визначати спосіб та місце поховання померлого у разі розбіжності думок найближчих рідних щодо зазначеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024