Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданство, 31 августа 2024, вопрос №118580 550₴

Виїзд за кордон для осіб з подвійним громадянством

Чи є можливість виїзду за кордон для громадян України, які також мають громадянство іншої країни? Яка процедура виїзду / які документи для цього потрібні?

Ответы юристов (8)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства України Ви не зможете виїхати за кордон з підстав подвійного громадянства.

    Перелік суб'єктів та підстави виїзду за кордон визначені в Правилах перетинання державного кордону громадянами України.

    Зазначена Вами підстава в них не передбачена.

    Розглядайте інші підстави виїзду.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство України» передбачено, якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Документами, які підтверджують належність до громадянства України є:

    • паспорт громадянина України;
    • свідоцтво про належність до громадянства України;
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • тимчасове посвідчення громадянина України;
    • дипломатичний паспорт;
    • службовий паспорт;
    • посвідчення особи моряка;
    • посвідчення члена екіпажу;
    • посвідчення особи на повернення в Україну.

    Отже, громадянство іншої країни не надає Вам можливості виїхати за кордон.

    Як громадянину України для перетину кордону Вам необхідно мати підстави, які визначені Правилами перетину кордону громадянами України https://ips.ligazakon.net/document/kp950057.

    У більшості своїй підстави для виїзду стосуються сімейних обставин: наявнсть родичів з інвалідністю, дітей тощо. Студентам виїзд за кордон не дозволений, заброньовані працівники мають право на виїзд тільки у зв'язку із сімейними обставинами.

    Якщо вирішити виїзджати по паспорту іншої країни, то є великий ризик, що Ваша особистіть при перевірці ДПСУ буде індефікована, як громадянина України, а отже, Ви не тільки не виїдете за кордон, а й будете притягнуті до адмінистративної відповідальності. Крім того, існує ризик доставлення до ТЦК прямо з пункту пропуску.

    Стаття 204-1. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України:

    "Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю! Виїзд за кордон для громадян України, які також мають громадянство іншої країни, має свої особливості. Зазвичай, процедура залежить від статусу особи та правил, що діють на момент виїзду. Ось основні моменти, які потрібно врахувати:

    1. Правовий статус подвійного громадянства в Україні

    • Україна не визнає подвійного громадянства: За українським законодавством, якщо особа є громадянином України, вона вважається виключно громадянином України незалежно від наявності іншого громадянства. Тобто, для українських органів влади ви є громадянином України з усіма пов'язаними обов'язками, включаючи обмеження на виїзд, які можуть бути встановлені під час воєнного стану.

    2. Документи для виїзду

    • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон: Це основний документ, за яким громадянин України може перетнути кордон.
    • Паспорт іншої країни: Може бути корисним для в'їзду в країну другого громадянства, але не є основним документом для перетину кордону України.

    3. Процедура виїзду під час воєнного стану

    • Обмеження для чоловіків віком від 18 до 60 років: Якщо ви підпадаєте під цю категорію, то виїзд з України заборонений, за винятком окремих випадків (наприклад, інвалідність, навчання за кордоном, супровід інваліда тощо). Інші громадяни можуть виїжджати за загальною процедурою.
    • Виїзд за паспортом іншої країни: Якщо ви маєте інший паспорт, він може допомогти вам під час перетину кордону з боку іншої країни, але українські прикордонники вимагатимуть українські документи.

    4. Рекомендації щодо виїзду

    • Перевірка умов виїзду: Обов'язково перевірте актуальні правила та обмеження щодо виїзду за кордон під час воєнного стану, які можуть змінюватися.
    • Наявність підтверджуючих документів: Переконайтеся, що у вас є всі необхідні документи (паспорт, підтвердження навчання, роботи, медичні документи тощо) для того, щоб уникнути проблем на кордоні.
    • Консультація з юристом: Якщо ви сумніваєтесь у вашій ситуації, краще проконсультуватися з юристом для отримання точної інформації.

    5. Процедура виїзду

    • Підготовка документів: Підготуйте обидва паспорти (український та іншої країни), документи, що підтверджують ваше право на виїзд (якщо це стосується вас) та будь-які інші додаткові документи, що можуть знадобитися.
    • Перетин кордону: На українському кордоні надайте паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а також будь-які інші необхідні документи. Якщо у вас є паспорт іншої країни, використовуйте його для в'їзду до цієї країни після перетину кордону України.

    З огляду на специфічні обставини, найкраще зв'язатися з прикордонною службою або юристом для отримання актуальних і детальних рекомендацій.

    З повагою, адвокат Середницький

    Бережіть себе

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Тому чоловіків з подвійним громадянством, якщо вони в Україні, розглядають виключно як громадян України й на них поширюються відповідні права та обовʼязки, зокрема заборона на виїзд із країни, якщо вони військовозобовʼязані.

    Токмач Галина Миколаївна

    Добрий день, Юрій!

    Чи є можливість виїзду за кордон для громадян України, які також мають громадянство іншої країни?

    - на жаль, ні. Якщо громадянин України намагається вʼїхати або покинути територію України по паспорту іншої країни - такі дії є незаконними. Законно громадянин України може використовувати у правовідносинах з державною тільки українське громадянство.

    Статтею 4 Конституції України закріплено, що в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Це значить, що визнається на території України тільки українське громадянство, хоча набуття громадянства інших країн не заборонене.Частиною 1 статті 2 «Про громадянство України» передбачено принципи законодавства України про громадянство, зокрема принцип єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Тобто у питаннях перетину кордону особа з подвійним громадянством визнається лише громадянином України та повинна дотримуватись всіх правил та порядку перетину кордону, які передбачені для громадян України.

    У ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» наведено перелік документів, які надають право громадянину України на виїзд з України і в`їзд в Україну, зокрема це: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт України; службовий паспорт України; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в'їзд в Україну).

    Таким чином, виїзд з території України громадян України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, тобто без пред`явлення одного із документів, визначеного ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» та п. 2 «Правил перетинання державного кордону України», що затверджені Постановою КМУ № 97 від 27.08.1995, є незаконним та тягне за собою адміністративну відповідальність.

    Перетин кордону громадянином України по паспорту іншої країни є незаконним діянням та підпадає під ознаки ст.204-1 КУпАП: Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.Диспозицією ч. 1 ст. 204-1 КУпАП передбачено відповідальність, зокрема і за спробу перетинання державного кордону України в пункті пропуску через державний кордон України без відповідних документів.Тому якщо під час перетину кордону пред'явити для паспортного контролю на виїзд з України, будучи громадянином України, паспорт громадянина іншої країни для виїзду за кордон, і не пред'явити одного з документів, які визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» також можна очікувати адміністративну відповідальність.

    Успіхів!

    Карпенко Андрій Володимирович

    В Законі України «Про громадянство України» зазначено, що якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України й навпаки, якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    Це означає, що особа, набувши громадянства іншої держави, не позбавляється громадянства України, а отже у правовідносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України.

    Відповідно на таку особу покладаються всі права й обовʼязки, які передбачені для громадян України в тому числі й військовий обовʼязок.

    Отже, чоловіки призовного віку, які мають подвійне громадянство є військовозобовʼязаними та є обмеженими у праві на перетин кордону в період дії воєнного стану.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Шанси на виїзд доволі низькі. Чи оформляли Ви українські біометричні паспортні документи? Чи вже перетинали кордон по іноземному паспорту та як давно?

    Громадяни, які мають подвійне громадянство, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважаються громадянами України. У разі виявлення українського громадянства виїзд за межі України Вам буде дозволено, якщо Ви матимете підстави згідно Правил перетину державного кордону.

    Якщо Ви будете виїзжати як іноземець, то ДПСУ відстежать наявність українського паспорта шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Тому, якщо Ви оформляли українські біометричні паспортні документи (в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність того що у Вас виявлять громадянство України досить висока.

    Майте на увазі, що на даний час перетин кордону ускладениний посиленими перевірками документів та скоріш за все у Вашому іноземному паспорті вказано, що Ви народилися в Україні, тому з перетином кордону можуть бути складнощі.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо Ви будете перетинати кордон по іноземному закордонному паспорту та у Вас виявлять громадянство України, то

    • по-перше, Вас не випустять,
    • по-друге, навіть, можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП

    Тому, подумайте чи готові Ви в разі неправомірних дії прикордонників звертатись до суду чи до консульства, адже на даний час ніхто стовідсоткової гарантії на безперешкодний перетин кордону не дасть.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи є можливість виїзду за кордон для громадян України, які також мають громадянство іншої країни? Яка процедура виїзду / які документи для цього потрібні?

    Коли востаннє особа перетинала кордон України як громадянин України? Загалом шанси на виїзд з подвійним громадянством розцінюю як доволі низькі.

    Згідно з Конституцією України, в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

    Частиною 1 статті 2 «Про громадянство України» передбачено принципи законодавства України про громадянство, зокрема принцип єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

    Стаття 2. Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну

    Документами, що дають право громадянину України на виїзд з України і в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну (дає право на в’їзд в Україну).

    По суті, можна зазначити, що ВИЇЗД з території України громадян України за пред`явленням паспортів, виданих на ім`я громадян іноземної держави, є не зовсім правомірним та може тягти за собою адміністративну відповідальність за статтею 204-1 КУпАП.

    Стаття 204-1. Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України

    Перетинання або спроба перетинання державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи без дозволу відповідних органів влади -

    тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн) або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб, з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

    ВИСНОВОК: теоретично це може розцінювати як незаконний перетин державного кордону, оскільки у відносинах з Україною Ви є саме її громадянином і маєте пред'являти паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Наявність у Вас громадянства України може бути встановлено на пункті перетину та за таких умов Вам буде заборонено виїзд. Теоретично Ви можете бути навіть мобілізовані. Політика влади в цьому питання однозначна. Звертаю увагу на постанову КМУ від 07.06.2024 № 675 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 і від 16 травня 2024 р. № 560". Вона передбачає, що громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 563 “Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” (Офіційний вісник України, 2024 р., № 49, ст. 2980) стати на військовий облік одним з таких способів:

    прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    шляхом подання заяви про взяття на військовий облік у довільній формі разом із відомостями, визначеними додатком 4 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, та копії першої сторінки паспорта громадянина України для виїзду за кордон до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024