Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 сентября 2024, вопрос №118631 340₴

Муж (военный) заболел в отпуске за границей

Подскажите пожалуйста, такая ситуация. Муж сейчас находится в отпуске с семьёй на 2 недели во Франции. У него ограниченная годность, хроническая венозная недостаточность ноги с детства. Сейчас больная нога заболела. Мы можем пойти к врачу чтобы продлить его отпуск на время больничного? заключение врача я так понимаю можно перевести на украинский, и передать в военную часть?

Ответы юристов (6)

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрий день. Так, ви можете звернутися до лікаря у Франції, якщо у вашого чоловіка виникли проблеми з ногою. Ось що потрібно зробити:

    Візит до лікаря: Запишіться до лікаря, який зможе обстежити вашого чоловіка і, при необхідності, видати лікарняний лист (sick leave certificate).

    Переклад документа: Отриманий медичний висновок потрібно буде перекласти українською мовою. Переклад має бути завірений, щоб документ мав юридичну чинність в Україні.

    Передача у військову частину: Завірений переклад медичного висновку слід відправити до військової частини, де служить ваш чоловік. Це потрібно зробити якнайшвидше, щоб продовжити його відпустку на час лікарняного. Ви також можете повідомити командування військової частини про ситуацію та уточнити подальші дії.

    Така процедура зазвичай приймається, якщо проблеми зі здоров'ям підтверджені медичними документами.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Нез'явлення вчасно на службу само по собі не утворює складу злочину — порушенням це вважається лише за відсутності поважних причин нез'явлення вчасно на службу або затримки із відпустки, серед яких:

    хвороба військовослужбовця, що перешкоджає пересуванню.

    Тому варто отримати відповідну довідку про хворобу.

    Загалом Ви можете її отримати у лікаря за місцем перебування.

    Далі цю довідку про хворобу військовий повинен завірити в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    Таким чином можна буде продовжити відпустку на ту кількість днів, які захисник витратив на лікування.

    Після одужання відпустка чоловіка продовжиться на кількість днів, витрачених на хворобу

    Проте у Франції Вам буде досить складно отримати довідку у лікаря виходячи з практики надання медичної допомоги в цій країні.

    Також чоловік повинен повідомити про факт хвороби свого безпосереднього командира.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 15 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВИКТОРИЯ!

    Нет. Это так не работает.

    Украина не признает даже иностранные документы, легализованные через Апостиль. А об иностранных медицинских документах и говорить не приходится.

    https://moz.gov.ua/article/news/algoritm-otrimannj...

    Алгоритм отримання е-лікарняного під час перебування за кордоном
    1. Якщо захворіли, звернутися за медичною допомогою до лікаря в країні, де перебуваєте. Як документальне підтвердження отримання медичної допомоги та самого факту тимчасової втрати непрацездатності отримати медичний документ. Бажано, щоб у документі діагноз було вказано з використанням міжнародної класифікації МКХ - 10.
    2. Зв’язатися з українським лікарем, який перебуває в Україні та має доступ та можливість працювати в ЕСОЗ, за допомогою месенджера чи електронної пошти.
    3. Надати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності — медичний документ (довідка чи виписка), в якому буде вказаний діагноз пацієнта. За потреби лікар може запросити переклад документа українською мовою.
    4. На підставі іноземного медичного документа лікар створює в ЕСОЗ медичні записи про факт лікування за кордоном та формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Якщо ваш український номер телефону (який зазначений в ЕСОЗ) у мережі і підключений роумінг — ви отримаєте про це смс-повідомлення в 16-символьному форматі.
    5. Медичний висновок з моменту накладання на нього КЕП лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності.
    6. На підставі медичного висновку автоматично сформується електронний листок непрацездатності. Пацієнт отримує про це друге смс-повідомлення — від Пенсійного фонду (якщо був вказаний такий канал комунікації).
    7. Електронний листок непрацездатності надійде роботодавцю пацієнта в його кабінет страхувальника, а також відобразиться в самого пацієнта в його особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду. Пацієнт має повідомити роботодавця про створення йому е-лікарняного будь-яким зручним способом.
    8. Через 7 днів з дати закриття електронний лікарняний переходить у статус «Готово до сплати». Це означає, що роботодавець може приступити до опрацювання е-лікарняного і призначення за ним допомоги.
    9. Роботодавець сформує за вашим лікарняним заяву-розрахунок та подасть її до Фонду соціального страхування України на оплату – саме від дати прийняття Фондом такої заяви залежатиме строк виплати вам допомоги.
    10. Слідкувати за станом оплати лікарняних і декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund. Інформація про стан надходження коштів для виплати допомоги безпосередньо на рахунки роботодавців щоденно оновлюється у каналі за тегом #фінансування_страхувальників (орієнтуйтесь на дату прийняття Фондом заяви за вашим лікарняним, її можна уточнити у роботодавця).
    11. Якщо ж зв'язку з роботодавцем немає, стан оплати лікарняних завжди можна уточнити безпосередньо у відділенні Фонду, де він зареєстрований. Актуальні контакти можна знайти за посиланням: docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4

    Діє лише для таких категорій непрацездатності:

    • захворювання або травма загального характеру,
    • догляд за хворою дитиною,
    • вагітність та пологи,
    • ортопедичне протезування.

    Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати:

    • 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ);
    • 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.
    https://moz.gov.ua/uk/algoritm-otrimannja-e-likarn...

    После открытия больничного в Украине - нужно сообщить об этом в воинскую часть.

    Свой электронный больничный можно проверить следующим образом.

    Перевірити статус формування е-лікарняного можна в електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України.

    Для цього потрібно:

    1. Зайти на сторінку порталу Пенсійного фонду України — https://portal.pfu.gov.ua/.

    2. Увійти в особистий кабінет страхувальника чи застрахованої особи.

    3. Перейти в розділ «Мої листки непрацездатності».

    4. Перевірити, чи відображається, інформація про поточний листок непрацездатності.

    5. Якщо інформація відображається, е-лікарняний створений успішно та буде доступний для вашого роботодавця.

    Якщо листок непрацездатності недоступний, необхідно перевірити правильність поданих про вас роботодавцем відомостей в реєстрі застрахованих осіб, а після виправлення неточностей, звернутися до лікаря щодо повторного відправлення медичного висновку про тимчасову непрацездатність до електронного реєстру листків непрацездатності.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Карпенко Андрій Володимирович
    100%

    Вітаю!

    У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ НЕМАЄ ЛИСТКІВ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ.

    ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ ТРЕБА ТЕРМІНОВО ЗВ'ЯЗАТИСЯ ІЗ КОМАНДУВАННЯМ СВОЄЇ ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ ТА ВИКОНУВАТИ ЇХ ВКАЗІВКИ.

    ЯКЩО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ НЕ ПОВІДОМИВ ПРО ХВОРОБУ, ВІН ФОРМАЛЬНО ПОРУШИВ ЗАКОН.

    Додаток 2 до Статуту гарнізонної та вартової служб (статті 23, 25)

    ПОРЯДОК ОБЛІКУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ВІДПУСТЦІ ТА У ВІДРЯДЖЕННІ

    2. У разі зміни адреси, одержання дозволу на подовження відпустки або строку відрядження, у зв'язку з хворобою чи з інших причин, що затримують вчасний виїзд, військовослужбовці мають негайно повідомити про це до відповідного органу управління Служби правопорядку в зоні відповідальності або до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де вони стали на облік.

    4. У відповідному органі управління Служби правопорядку в зоні відповідальності та у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки ведеться книга обліку військовослужбовців, які перебувають у відпустці або у відрядженні.

    ВАМ ТРЕБА ПРОІНФОРМУВАТИ ПРО ХВОРОБУ Головне управління Військової служби правопорядку ЗС України ТА ЧЕРГОВОГО Командування медичних сил ЗС України:

    https://www.mil.gov.ua/kontakti/telefoni-doviri.ht...

    В ХОДІ СЛУЖБОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ БУДУТЬ ПЕРЕВІРЕНІ ВСІ ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ПРИЙНЯТЕ РІШЕННЯ ВІДНОСНО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ.

    ЯКЩО ВИ ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЕ - БУДЕ СЗЧ.

    Самовільне залишення військової частини або місця служби (далі – СЗЧ) полягає у тому, що військовослужбовець покидає частину або місце служби без законного дозволу на це, так як і неповернення до частини після лікування, відпустки або коли військовослужбовець не прибув вчасно до нового місця служби при переведенні.

    САМЕ ГОЛОВНЕ: ЗАВЖДИ НАГОЛОШУВАТИ, ЩО НЕ БУЛО УМИСЛУ УХИЛИТИСЯ ВІД СЛУЖБИ.

    ТАК СКЛАЛИСЯ ОБСТАВИНИ:

    - СІМЕЙНІ;

    - ЗДОРОВ'Я;

    - ПСИХО-ЕМОЦІЙНЕ ВИСНАЖЕННЯ;

    - ПОЗАСТАТУТНІ ВІДНОСИНИ;

    - УПЕРЕДЖЕНЕ СТАВЛЕННЯ КОМАНДУВАННЯ.

    Кримінальна відповідальність військовослужбовців за СЗЧпід час дії воєнного стану чи в бойових умовах передбачена частиною 5 статті 407 Кримінального кодексу України «Самовільне залишення військової частини або місця служби».

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Ваш чоловік військовослужбовець, тому, на жаль, так це не працює. Він не може взяти довідку у закондоного лікаря та просто направити її до військової частини. Існує певний алгоритм дій, який передбачає продовження відпустки у зв'язку із хворобою.

    Відпустку може бути продовжено в разі затримки на шляху до місця проведення відпустки або неможливості виїзду з місця проведення відпустки внаслідок непередбачених перешкод у сполученні або через хворобу військовослужбовця, який прямує у відпустку або повертається з неї, на підставі документів, засвідчених посадовими особами - на фактичний строк затримки, що підтверджується відповідними документами.

    Такими документами є відповідна позначка в посвідченні про відрядження або довідка про причини затримки, отримана у військового коменданта на транспорті або начальника органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України чи керівника районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та Севастополя, а в разі їх відсутності - в адміністрації шляхів сполучення або місцевій державній адміністрації чи органі місцевого самоврядування, а також необхідно повідомити про затримку командира (начальника) військової частини, в якій він проходить військову службу.

    Військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, зазначена відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки на підставі довідки закладу охорони здоров'я, завіреної керівником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Я розумію, що чоловік захворів, але ж і Ви повинні розуміти, що він наражає себе на небезпеку та притягнення до відповідальності за статтею 407 ККУ.

    В Україні багато військових, які не повертаються до частини після закінчення строку відпуски й закінчується все службовим розслідуванням ВЧ та поданням відповідних матеріалів до ВСП та ДБР.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Подскажите пожалуйста, такая ситуация. Муж сейчас находится в отпуске с семьёй на 2 недели во Франции. У него ограниченная годность, хроническая венозная недостаточность ноги с детства. Сейчас больная нога заболела. Мы можем пойти к врачу чтобы продлить его отпуск на время больничного? заключение врача я так понимаю можно перевести на украинский, и передать в военную часть?

    На жаль, але це можливо при перебуванні в Україні, а не за кордоном. У даній ситуації потрібно повідмляти ТЦК та СП або ВСП в обов'язковому порядку

    УказПрезидента України

    Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

    191. Відпустку може бути продовжено в разі затримки на шляху до місця проведення відпустки або неможливості виїзду з місця проведення відпустки внаслідок непередбачених перешкод у сполученні або через хворобу військовослужбовця, який прямує у відпустку або повертається з неї, на підставі документів, засвідчених посадовими особами, зазначеними в абзаці другому пункту 147 цього Положення, - на фактичний строк затримки, що підтверджується відповідними документами.

    Право продовження військовослужбовцю відпустки належить начальнику органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України або керівнику територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проведення відпустки. Про строки і причини затримки начальник органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України або керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки негайно повідомляє командира (начальника) військової частини, з якої прибув військовослужбовець, і робить відповідну позначку у відпускному квитку.

    147. Під час прямування до місця відрядження та повернення з нього військовослужбовцям заборонено відхилятися від зазначеного у посвідченні про відрядження маршруту або здійснювати самовільні зупинки в проміжних пунктах.

    У разі затримки в дорозі з незалежних від військовослужбовця причин він повинен отримати відповідну позначку в посвідченні про відрядження або довідку про причини затримки у військового коменданта на транспорті або начальника органу управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України чи керівника районного (об’єднаного районного), міського (районного у місті, об’єднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, територіального центру комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та Севастополя (далі - територіальний центр комплектування та соціальної підтримки), а в разі їх відсутності - в адміністрації шляхів сполучення або місцевій державній адміністрації чи органі місцевого самоврядування, а також повідомити про затримку командира (начальника) військової частини, в якій він проходить військову службу.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024