Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 02 сентября 2024, вопрос №118671 350₴

зміни в роботі автошколи

Добрий день. У мене таке питання: послуги по навчанню в автошколі передбачують два види навчання - окремо теорію і після успішної здачі теоретичного екзамену, - окремо практичну підготовку (це було передбачено розробленими програмами і планами). Вказане навчання можливо проводити після отримання автошколою в регіональному сервісному центрі МВС сертифіката про акредитацію навчального закладу (в якому теоретична і практична підготовка вказана окремо.) Ці два види навчання були обовя"зкові для здачі іспиту та отримання водійського посвідчення. Однак при останніх змінах в законодавстві обов"язковість навчання теоретичного курсу в автошколах було скасовано а було введено додатковий вид навчання для громадян - самопідготовка. Тобто тепер в автошколі нема необхідності отримувати акредитацію на обидва види навчання (теорія і практика ), а необхідно тільки обов"язкове практичне навчаня. Це звісно значно зменшує обсяг роботи при отриманні акредитації, так як для теоретичної підготовки багато необхідних вимог (класи, обладнання, визначена кількість викладачів, обмеження по годинам і т.д.). Автошкола крім професійно - технічної освіти мае право також надавати інші види освіти (квед 85.59). Питання в слідуючому, якщо в рамках акредитації отримати сертифікат на надання послуг по практичному навчанню, чи можливо в якійсь іншій фрмі, наприклад по кведу 85.59 викладати людям інформацію по ПДР, поза вимог акредитації (консультації, репетиторство та інше)? Якщо можливо підскажіть як краще не це зробити не притиречащи законодавству? Зазделегідь дякую за відповідь.

Ответы юристов (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право відкрити ФОП з кведом , і допомогати людям підготуватися до іспиту з ПДР. Але це буде, виглядати як, самостійна підготовка. Щоб мати рівень автошколи треба, отримати ліцензію,щоб мати можливість видавати документи про освіту.

    постанова Кабінету Міністрів України, яка дозволяє майбутнім кермувальникам складати теоретичний іспит в сервісному центрі МВС без навчання в автошколі.

    Для складання теоретичного іспиту майбутні кермувальники повинні відповісти на 20 питань за 20 хвилин. Під час тесту допускається 2 помилки, якщо більше - іспит не складено. Цей час виділяється для того, щоб кандидат у водії міг краще підготуватися. У майбутніх кермувальників є необмежена кількість спроб для складання теоретичного іспиту.

    Для проходження тестування, майбутні водії звертаються до будь-якого зручного сервісного центру МВС. Вони мають отримати талон запису через функціонал е-запис або через термінал сервісного центру МВС.

    Із собою мають взяти наступний пакет документів:

    • паспорт громадянина України з відміткою про місце реєстрації або ID-картку чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон (надається разом з довідкою про місце проживання);
    • медична довідка, що підтверджує допущення до керування транспортним засобом обраної категорії;
    • ідентифікаційний номер;
    • наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії
    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами

    теоретичний іспит складається особою, яка пройшла відповідну підготовку в акредитованому закладі або самостійно опанувала зміст теоретичного модуля типової навчальної програми з урахуванням категорій транспортних засобів.

    Згідно пункту 3 Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів

    Теоретична і практична підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, що експлуатуються на вулично-дорожній мережі загального користування, проводяться закладом, що закріплений за територіальним сервісним центром МВС за його місцезнаходженням.

    Теоретична підготовка - вивчення громадянами відповідно до типової навчальної програми теоретичного модуля в кількості мінімальних навчальних годин, відведених на освоєння навчального матеріалу (відповідний розділ навчальної програми).

    4. Заклади розробляють на основі типових навчальних програм, затверджених Кабінетом Міністрів України, робочі програми і плани з підготовки (теоретичної та/або практичної), перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, що погоджуються з регіональними сервісними центрами Головного сервісного центру МВС за місцезнаходженням закладів.

    Отже, підготовку до теоретичного іспиту можна пройти в акредитованому закладі або самостійно.

    Ви в свою чергу можете зареєструвати юридичну особу або ФОП та надавати інформаційні та консультаційні послуги з питань самостійного опанування громадянами змісту теоретичного модуля типової навчальної програми для складання теоретичного іспиту. Законодавством це не заборонено.

    Якщо Ви плануєте оформити Фоп на спрощеній системі оподаткування, то це можна зробити онлайн через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Можете обрати ФОП 2 групи (фіксований єдиний податок – 1600 грн/місяць) або ФОП 3 групи (єдиний податок становить 5% від доходу).

    ЄСВ становить1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати), але на час воєнного стану його можна не платити.

    Податки будете сплачувати через Електронний кабінет платника податків https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Якщо Ви плануєте надавати послуги і юридичним особам - тоді Вам підійде ФОП 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    Ваш основний КВЕД:

    63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.

    Інші:

    • 85.60 Допоміжна діяльність у сфері освіти
    • 85.59 Інші види освіти, н.в.і.у.

    Вам обов'язково потрібно відкрити підприємницький рахунок в банку та отримувати оплату саме на нього. Якщо будете використовувати особисту карту фізособи, а не підприємницький рахунок - можуть бути великі штрафи та проблеми з податківцями.

    Згідно пункту 14 статті 9 ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

    Щоб уникнути обов’язку використовувати РРО Ви повинні приймати оплату за послуги в безготівковому виді:

    • банківським переказом за реквізитами IBAN
    • за допомогою QR-коду, в якому закодовані повні банківські реквізити рахунку у форматі ІВАN
    • через Інтернет-банкінг, якщо оплата здійснюється виключно за реквізитами його рахунку у форматі ІВАN

    Умови надання послуг, права та обов’язки сторін Ви можете передбачити в:

    • Договорі про надання інформаційних послуг (підписувати необхідно з кожним Замовником )
    • Договорі публічної оферти (умови договору єдині для всіх, підписувати нічого не потрібно, замовник акцептує договір здійнюючи оплату).

    Різниця між ФОП 2 та 3 групами:

    1. У 2 групі єдиний податок фіксований (1600 грн/міс), а у 3 групі буде 5 % від доходу. Тому якщо Ваш дохід менший, ніж 32000 грн на місяць, то варто обрати третю групу, однак якщо він перевищує дану суму, то більш вигідною буде саме ФОП 2 групи.

    2. ФОП 3 групи звітує кожен квартал. ФОП 2 групи декларацію платника єдиного податку 2 групи подає 1 раз рік.

    3. . Сплачувати єдиний податок ФОПу 3 групи потрібно кожного кварталу (1 раз в 3 місяці) протягом 10 календарних днів після подання податкової декларації.

    ФОП 2 групи – кожного місяця до 20 числа (19 останній термін).

    4.ФОП 2 групи може надавати послуги фізособам та юридичним особам, але тільки платникам єдиного податку.

    Контрагентами й клієнтами ФОПа на 3 групі можуть бути звичайні фізособи, платники єдиного податку, ФОП і юрособи на загальній системі, іноземні компанії й фізособи та навіть комунальні підприємства.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрий день! Ваше питання стосується організації навчальної діяльності в автошколах у контексті нових змін у законодавстві, а також можливості надання освітніх послуг без акредитації.

    Відповідно до нових змін у законодавстві, обов'язковість теоретичного навчання в автошколах була скасована, і було введено можливість самопідготовки для громадян. Це дійсно зменшує обсяг вимог для отримання акредитації, адже тепер автошколи можуть зосередитися лише на практичному навчанні.

    Відповідь на ваше питання:

    1. Акредитація для практичного навчання: Якщо ви отримуєте сертифікат на надання послуг по практичному навчанню, то ваша автошкола може проводити лише практичні заняття, відповідно до акредитації. Теоретичне навчання в рамках цієї акредитації не є обов'язковим.
    2. Надання теоретичних знань через інші форми: Щодо викладання теоретичних знань (наприклад, Правил дорожнього руху) поза вимогами акредитації, це можливо, але з певними обмеженнями. Викладання теоретичного матеріалу може бути організоване в форматі консультацій, репетиторства, семінарів або тренінгів за кодом КВЕД 85.59 ("Інші види освіти, н.в.і.у."). В такому випадку, ваші послуги не будуть розглядатися як офіційне теоретичне навчання в автошколі, що вимагає акредитації, а як додаткові освітні послуги.
    3. Законодавча відповідність: Щоб не суперечити законодавству, важливо, щоб ваші послуги не називалися і не рекламувалися як офіційне підготовче навчання до іспитів на отримання водійського посвідчення. Вони повинні бути представлені як додаткові освітні послуги, які спрямовані на підвищення рівня знань, але не є обов’язковими для складання іспитів у сервісному центрі МВС.
    4. Документальне оформлення: Для надання таких послуг важливо правильно оформити відповідні договори з клієнтами, які будуть уточнювати, що це не є частиною акредитованого навчання. Це допоможе уникнути можливих юридичних непорозумінь.

    Отже, ви можете надавати теоретичні знання поза акредитацією в рамках консультацій або репетиторства, дотримуючись вищезазначених рекомендацій.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви можете надавати консультації та репетиторські послуги з правил дорожнього руху без акредитації, якщо це не є частиною офіційної освітньої програми, яка вимагає акредитації. КВЕД 85.59 включає інші види освіти, які не підпадають під обов’язкову акредитацію, такі як курси, тренінги та індивідуальні заняття.

    Для цього Ви можете зареєструватись як ФОП.

    Доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

    Платники єдиного податку першої-третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

    Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

    Згідно з п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

    Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

    При цьому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

    Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

    Усі кошти, які надходять на розрахунковий рахунок фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку включаються до доходу такого платника єдиного податку (першої-третьої груп) у загальному порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024