Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

02 сентября 2024, вопрос №118675

догляд за інвалідом

Дд
В травні оформили догляд за 1гр інвалідом онукові за бабцею . Зараз дізналися ,що син може подаватися до фонду соц.захисту та мати компенсацію по догляду за мамою (всі вимоги є,він син без доходів,розлучений та дитина повнолітня )Що робити з попереднім актом догляду на онука ,його потрібно анульовати ,чи після оформлення на сина він самостійно втратить чинність ? Догляд з компенсацією є підставою для оформлення відстрочки сину від мобвлвзації? Якщо він єдина дитина у батьків (батько помер ),потрібно це підтверджувати заявами у нотаріуса чи є якась форма довідки з держ.реєстру ?Дякую за відповіді.

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Онук матиме право на отримання відстрочки у зв'язку із доглядом за бабусею за наступних обставин:

    " 14) члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї другого ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність членів сім’ї першого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд. Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї третього ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначеними у пункті 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, зазначають у заяві (додаток 4) про відсутність членів сім’ї першого і другого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд.

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    для військовозобов’язаного, який зайнятий постійним доглядом за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, — документи, що підтверджують родинні зв’язки другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки), один із таких документів, що підтверджує неможливість членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік (дружина), діти, у тому числі усиновлені) здійснювати постійний догляд за особою з інвалідністю I чи II групи:

    довідка до акта огляду медикосоціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

    або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу члена сім’ї першого ступеня споріднення в постійному догляді за формою, затвердженою МОЗ,

    а також документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду (додаток8);".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    ІРИНА Клиент 14 дней назад

    Онук не подає документи на відстрочку ,,тому що є батько . Він має доглядати за матер"ю. Як зараз переоформити догляд з внука на сина ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Онук повинен выдмовитись выд компенсації, тоді останню зможе отримати син.

    ІРИНА Клиент 14 дней назад

    так внук не оформляв догляд з компенсацією. Він нічого не отримував. Внук мав тільки акт встановлення догляду без оплатний ,як представник та супровід в дорозі,помічник дома . Є форма заяви про відмову ? чи якщо це різні догляди Син може подаватися до фонду без відмови внука ? Чи є відповідальність ,якщо не подати відмову ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тоді нехай син подається без відмови, оскільки компенсація не була призначена. А взагалі, радив би Вам звернутись до соцзахисту, оскільки саме вони керують даними питаннями.

    ІРИНА Клиент 13 дней назад

    Велике Дякую Вам ,Юрій Климентійович, за відповідь . Беремо вашу пораду та звертаємося до соц.захисту . Всіх Благ та спокійного дня !!!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу! Був радий допомогти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024