Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 05 сентября 2024, вопрос №118904

Земельний пай по заповіту

Доброго вечора.
Я вже задавала питання на цю тему але вирішила детальніше описати ситуацію.
Моя мама залишила свою земельну ділянку по заповіту своїй онуці.Мама померла півроку тому.
Справа в тому що ділянка знаходиться у підприємця який орендує цю ділянку.Ореднатор хоче продовжити договір про оренду а так як мами вже не має як бути,що робити?
Виникає таке питання в скільки років онука має право стати власницею цієї ділянки.Зараз онуці 14 років і чи можна надіслати орендареві свідоцтво про смерть матері,паспорт і заповіт на онуку для продовження договору оренди земельної Підкажіть будь ласка що робити в цій ситуації?
Я з дітьми за кордоном і їхати переоформляти земельну ділянку ризиковано.Чи є обов'язковим переоформити пай саме зараз?Чи є час до повноліття або хоча б до закінчення війни (Дай Боже щоб скоріше закінчилась ця клята війна,мій єдиний брат зник безвісти)
Я попросила чоловіка піти дізнатися,він звернувся до державного.Сказали без дитини неможна переоформити і потрібно буде багато довідок зібрати бо вже минуло півроку.

Ответы юристов (1)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 10 дней назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо строк дії договору оренди землі, що не містить умови про його поновлення, закінчився у день або після смерті орендодавця, договір за заявою орендаря поновлюється на той самий строк і на тих самих умовах до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку або державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. Зазначена заява має бути подана до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно протягом одного місяця з дня, коли орендарю стало відомо про смерть орендодавця. З моменту державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку, передану в оренду особою, яка управляє спадщиною, або державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням суду про визнання спадщини відумерлою договір оренди припиняється, а державна реєстрація припинення права оренди проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності.

    Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі. Договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка передається в оренду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), не може містити положень про зміну його умов або припинення договору у зв’язку з переходом права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізацією юридичної особи.

    У разі смерті орендодавця до закінчення строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом одного місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку. До листа-повідомлення про укладення договору оренди землі на новий строк орендар додає проект договору.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024