Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

07 сентября 2024, вопрос №118956 350₴

Як репетитору приймати оплату на ФОП

Підкажіть, як репетитору приймати оплату за уроки на ФОП? Клієнтам достатньо ввести призначення платежу "оплата за освітні послуги"? Це нічого, що між нами не укладено ніякого договору? Дякую

Ответы юристов (2)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Викладач – репетитор за умови реєстрації ФОП при обранні спрощеної системи може перебувати на другій або третій групі єдиного податку.

    РРО або ПРРО потрібно при наявності розрахункових операцій, тобто операцій за готівку або за допомогою картки. Якщо ви приймаєте оплату на рахунок IBAN (UA і 27 цифр) тоді РРО або ПРРО не потрібно. Є роз`яснення податкової, де вони вказують, що при оплаті на карту ФОП необхідно використання РРО або ПРРО.

    З ПРИВОДУ ДОГОВОРУ:

    РОЗРОБІТЬ ОФЕРТУ ТА РОЗМІСТИТЬ ЇЇ НА СВОЄМУ САЙТІ - ЦЬОГО ДОСТАТНЬО.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Анна!

    Вам потрібно укладати або окремий договір із кожним клієнтом, або розмістити у публічному доступі (Ваш сайт, соцмережі тощо) договір-оферту, який не потребує "фізичного" підписання.

    Публічна оферта (договір) – пропозиція Виконавця, адресована будь-якій фізичній та/або юридичній особі, у відповідності зі статтею 633 Цивільного кодексу України, укласти з ним публічний договір про надання послуг.

    Публічний договір регулює правовідносини підприємця, який пропонує товари/послуги/роботи та клієнтів, які бажають скористатися пропозицією такого підприємця. Він розміщується на сайті компанії та дає можливість встановити права та обов’язки сторін, врегулювати аспекти відповідальності, описати умови та правила надання послуг, виконання робіт чи здійснення купівлі-продажу товарів тощо.

    Також споживач отримує інформацію про особу, яка надає йому послуги, щоб мати змогу заявити вимоги до неї у випадку порушення прав та отримати відповідний захист.

    «Публічна оферта повинна містити інформацію про продавця та засоби зв'язку з ним, пропонований до продажу товару або послуги, які надає підприємець, порядок обміну/повернення, гарантії, способи доставки та оплати, інформація щодо включення податків у розрахунок вартості товару, роботи, послуги тощо.

    Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг). При цьому не допускається встановлення будь-яких переваг чи обмежень певним споживачам.

    Отже, ознайомившись із договіром-офертою та сплативши Ваші послуги клієнт "підписує" (акцептує) даний договір.

    Акцепт повне та безумовне, беззастережне прийняття Замовником умов публічного договіру.

    Крім цього, Вам потрібно приймати оплату за послуги тільки на IBAN рахунок ФОП, інакше прийдеться працювати з РРО/ПРРО.

    Також постає питання щодо первинних документів, які повинні супроводжувати кожну оплату Ваших послуг.

    Первинні документи – це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

    Наприклад, до первинних документів належать такі документи, як видаткова накладна, товарно-транспортна накладна, акт виконаних робіт, прибутковий та видатковий касовий ордер, та інші.

    Мета складання первинних документів – зафіксувати факт господарської операції.

    Якщо Ви ще не відкрили ФОП, то для ведення підприємницької діяльності Ви можете обрати ФОП 2 або 3 групи на спрощеній системі оподаткування.

    Відкрити ФОП можливо дистанційно, скориставшись для цього автоматичною реєстрацією ФОП на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop

    Покрокова інструкція для відкриття ФОП на порталі ДІЯ:

    https://www.google.com/search?client=opera&hs=aT6&...

    Після успішної реєстрації ФОП на порталі ДІЯ Вам потрібно буде зареєструватись в особистому кабінеті податкової. Для того їй знадобиться електронний ключ (ДІЯ підпис; електронний ключ, виданий в податковій; електронний ключ Приват Банка тощо). Саме через цей кабінет вона зможе подавати звітність.

    https://cabinet.tax.gov.ua/login

    Далі надаю Вам загальну інформацію щодо ліміту, податків та звітності ФОП на 2 та 3 групі.

    Граничний ліміт для перебування на 2 або 3 групі ФОП.

    для 2 групи – 5 921 400 гривень (834 розмірів мінімальної зарплати),

    для 3 групи – до 8 285 700 гривень (1167 розмірів мінімальної зарплатні).

    Податки 2 та 3 групи ФОП.

    Для ФОП 2 групи:

    Єдиний податок – 1420 гривень на місяць (20% від мінімальної зарплатні).

    ЄСВ:

    з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

    з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

    Для ФОП 3 групи:

    Єдиний податок – 5% від доходу, або 3% від доходу +ПДВ.

    ЄСВ:

    з 1 січня – 1562 гривні на місяць (22% від мінімальної зарплатні);

    з 1 квітня – 1760 гривень на місяць (22% від мінімальної зарплати).

    Проте, згідно з п. 919 разд. VIIIЗакону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану.

    Вище згадане послаблення - це теж не відстрочка від сплати ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди.

    Однак, слід пам’ятати, якщо Ви не буде сплачувати ЄСВ «за себе»,то ці періоди не зарахуються до страхового стажу.

    Звітність 2 та 3 групи ФОП.

    2 група у 2024 році подає річний звіт за 2023 рік до 02 березня 2024 року включно (підстава п. 296.2 і п. 49.18.3. Податкового кодексу). У Вашому випадку звіт Ви вже будете подавати у 2025 році.

    3 група подає щоквартальні звіти.

    Строки подання звітів:

    за IV квартал 2023 року - до 9 лютого 2024 року (включно)

    за І квартал 2024 року - до 12 травня 2024 року (включно)

    за II квартал 2024 - до 09 серпня 2024 (включно)

    за ІІІ квартал 2024 - до 09 листопада 2024 (включно)

    за IV квартал 2024 року - до 9 лютого 2025 року (включно).

    По ЄСВ подається тільки річний звіт.

    Строк подання річного звіту з ЄСВ за 2023 рік до 09 лютого 2024 року (включно).

    На 3 групі ФОП єдиний податок потрібно сплатити протягом 10 календарних днів після граничної дати подання декларації.

    На 2 групі ФОП єдиний податок необхідно сплатити до 20 числа поточного місяця.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024