Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 09 сентября 2024, вопрос №119068

Як оформити спадщину

Як встати на спадшину доньці коли померла мама. Куди іти і які документи мають бути присутні. Мама померла в 43 роки тиждень назад. З самих рідних є донька,мама,і сестра дцп. Як оформити на себе майно і машину?

Ответы юристов (2)

    Чутчев Олег Олексійович

    Донька та мати померлої є родичами першого ступеня споріднення. Звертаєтесь до будь-якого нотаріуса з приводу вступу в спадщину разом з зі своїми та документами про факт смерті. У вас є 6 місяців для цього від дати смерті. Нотаріус відкриє спадкову справу. Якщо проживають разом, то можуть й автоматично отримати спадщину. Сестра родич другого ступеня, тому до спадщини не має ніякого відношення, поки є родичі першого ступеня.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 9 дней назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора. Якщо померла матір не залишила заповіту, то може відбутись спадкування за законом спадкоємцями першої черги. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Тобто до цієї черги відносяться a) юридично діти спадкодавця, b) другий з подружжя, який перебував у зареєстрованому шлюбі зі спадкодавцем на час його смерті, c) юридично батьки спадкодавця та d) особи, які були усиновлені спадкодавцем в передбаченому законодавством порядку.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Тобто якщо протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця такий спадкодавець не оформив у нотаріуса відмову від прийняття спадщини, то він автоматично приймає її. Потрібно йому тільки після спливу шести місяців звернутись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину. Такі права є в спадкоємця, який був зареєстрованим (прописаним) за однією адресою зі спадкодавцем на час його смерті та фактично проживав разом з ним.

    Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов’язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно.

    Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024