Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 12 сентября 2024, вопрос №119285

Родственники ограничивают связь с общим родственником

День добрый! Произошла ситуация:
Я всю жизнь жил с прадедушкой. С недавних пор его ребенок и семья забрали его к себе. Меня ограничивают в том, чтоб я имел с ним связь. Мой номер кинули в чс, и, теперь я никак не могу ни поговорить, ни увидеться с прадедушкой.
Можно ли это решить дипломатически? Подтвердить родство с человеком я могу, и официальных разрешений на то, чтоб я не мог с ним видеться - нет.

Ответы юристов (3)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 дней назад

    Юрист, г. Львов, 9 лет опыта

    Доброго вечора В Сімейному кодексі України є статті наступного змісту.

    Стаття 264. Обов'язки особи піклуватися про бабу, діда, прабабу, прадіда, а також про того, з ким вона проживала однією сім'єю

    1. Внуки, правнуки зобов'язані піклуватися про своїх бабу, діда, прабабу, прадіда.

    2. Повнолітні брати, сестри, пасинки, падчерки зобов'язані піклуватися про брата, сестру, вітчима, мачуху, які виховували їх та надавали їм матеріальну допомогу.

    Такий обов'язок мають особи і щодо тих, з ким вони проживали однією сім'єю до досягнення повноліття.

    Стаття 266. Обов'язок внуків, правнуків утримувати бабу, діда, прабабу, прадіда

    1. Повнолітні внуки, правнуки зобов'язані утримувати непрацездатних бабу, діда, прабабу, прадіда, які потребують матеріальної допомоги і якщо у них немає чоловіка, дружини, повнолітніх дочки, сина або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що повнолітні внуки, правнуки можуть надавати матеріальну допомогу.

    Стаття 271. Обов'язок особи утримувати тих, з ким вона проживала однією сім'єю до досягнення повноліття

    1. Якщо особа до досягнення повноліття проживала з родичами або іншими особами однією сім'єю, вона зобов'язана утримувати непрацездатних родичів та інших осіб, з якими проживала не менш як п'ять років, за умови, що ця особа може надавати матеріальну допомогу.

    Цей обов'язок виникає, якщо у того, хто потребує матеріальної допомоги, немає дружини, чоловіка, повнолітніх дочки, сина, братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання.

    Стаття 257. Права баби та діда, прабаби та прадіда на виховання внуків, правнуків

    1. Баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

    2. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

    Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

    Перед зверненням до суду Вам обов'язково спробувати досудове врегулювання спору, пригрозивши тим родичам зверненням до суду у випадку перешкоджання спілкуванню Вас з прадідусем.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Ви зможете вирішити дане питання тільки у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гретченко Павло  Євгенович
    Гретченко Павло Євгенович 5 дней назад

    Адвокат, г. Киев, 16 лет опыта

    все звичайно бояться що він вам перепишить нерухомість та своє майно. треба звернутися в соціальну службу та номальному адвокату


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024