Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 12 сентября 2024, вопрос №119298 650₴

Як підготуватись до бронювання на порозі 25 років?

Доброго дня!
Мені через місяць виповнюється 25. Зараз я в активному пошуку посади з можливістю бронювання. Один з варіантів, це працювати системним адміністратором в районному суді.
- Зараз маю приписне (придатний), останній раз був в тцк при отриманні документу (2016).
- Стою на обліку в іншій області (не там де знаходиться суд)
- В резерв+ оновив давні вчасно

Питання по бронюванню:
- Як мені оформити бронювання, і що для цього потрібно, щоб мене не встигли мобілізувати, коли настане 25 років?
- Як я розумію призовників не бронюють, тож процедуру можна розпочати тільки в 25?
- Звичайна процедура займає до 2 місяців, а через ДІЯ можна отримати бронь за декілька днів?
- Чи обов'язково треба буде йти в тцк і проходити влк, щоб мене могли забронювати (звичайним способом/через дію)?
- Чи треба йти в тцк коли настане 25, щоб поміняти приписне на вод військовозабов'язаного, чи в резерв+ все відбудеться автоматично і достатньо буде показувати тільки його?
- Чи треба мені стати на облік в тцк який знаходиться в місті де планую працювати? Якщо так, то чи достатньо все це зробити в резерв+?

Питання по взаємодії з поліцією і тцк:
- Умовна ситуація — мене в (24 роки, призовник) зупиняє поліція/тцк, перевіряє дані паспорта, перевіряє щось по базі і пропонує проїхати до тцк, щоб продовжити спілкування "бо щось не так" .
Чи маю я з ними їхати? І які мої дії, якщо я нікуди не хочу їхати.
Як себе поводити, та чим апелювати?
- Якщо я все ж потрапив до тцк (в 24 роки), то проходити влк, та мобілізуватись я можу лише як доброволець і до 25 можу відмовитись? Як мені діяти, щоб без правопорушень, з мого боку, звідти вийти?

Дякую!

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    - Як мені оформити бронювання, і що для цього потрібно, щоб мене не встигли мобілізувати, коли настане 25 років?

    Оформити бронювання Ви зможете лише після 25 років. Призовники не бронюються.

    Проте, Вам потрібно встигнути працевлаштуватися до суду поки Ви є призовником, адже для працевлаштування Вам потрібно надати військово-обліковий документ. Для призовника - це посвідчення про приписку до призовної дільниці.

    Після 25 років у Вас можуть бути проблеми з працевлаштування, адже у Вас не буде належного ВОД (приписне не підійде, а чи сформується е-ВОД - невідомо).

    Отримати ВОД на бланку можна лише в ТЦК, але якщо Ви підете туди без права на відстрочку - Вас направлять на ВЛК та мобілізують.

    - Як я розумію призовників не бронюють, тож процедуру можна розпочати тільки в 25?

    Все вірно.

    - Звичайна процедура займає до 2 місяців, а через ДІЯ можна отримати бронь за декілька днів?

    Так, через ДІЮ можна отримати бронь за декілька днів, але за умови, що суд перебуває в Єдиному переліку органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій для бронювання військовозобов’язаних (це перелік, куди держпосадовці вносять критично важливі компанії). Компанії з переліку зможуть бронювати працівників на Порталі.

    - Чи обов'язково треба буде йти в тцк і проходити влк, щоб мене могли забронювати (звичайним способом/через дію)?

    Через ДІЮ бронюють на підставі таких даних: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків.

    Після того як Вас забронюють через ДІЮ - Ви матимете відстрочку, тому Вас не мають права направляти на ВЛК відповідно до пункту 63 постанови КМУ 560.

    Після 25 років спробуйте оформити електронний військово-обліковий документ через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    Проте, якщо про Вас не буде достатньо даних в Реєстрі віськовозобов'язаних або будуть відомості про те, що Ви зняті з військового обліку, то Вас не зможуть забронювати.

    Як я повідомляв раніше - поки Вас не забронюють АБО Ви не маєте права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з інших підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - після звернення до ТЦК Вас можуть мобілізувати.

    - Чи треба йти в тцк коли настане 25, щоб поміняти приписне на вод військовозабов'язаного, чи в резерв+ все відбудеться автоматично і достатньо буде показувати тільки його?

    Загалом потрібно, адже Вам потрібно стати на військовий облік військовозобов'язаних, проте згідно правил військового обліку Вас повинні викликати повісткою.

    - Чи треба мені стати на облік в тцк який знаходиться в місті де планую працювати? Якщо так, то чи достатньо все це зробити в резерв+?

    Згідно правил військового обліку Ви повинні перебувати на обліку за зареєстрованим місцем проживання. Ставати на облік в ТЦК за місцем роботи не потрібно.

    - Умовна ситуація — мене в (24 роки, призовник) зупиняє поліція/тцк, перевіряє дані паспорта, перевіряє щось по базі і пропонує проїхати до тцк, щоб продовжити спілкування "бо щось не так" .Чи маю я з ними їхати? І які мої дії, якщо я нікуди не хочу їхати.Як себе поводити, та чим апелювати?

    Ні в якому разі з ними не їдьте та викликайте поліцію або ДБР, адже затримувати можуть лише військовозобов'язаних та резервістів.

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560 Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення ПРОПОНУЄ РЕЗЕРВІСТУ АБО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНОМУ (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови РЕЗЕРВІСТА АБО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНОГО від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати РЕЗЕРВІСТА АБО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНОГО та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити родичів та правозахисника затриманого (або центр безоплатної правової допомоги)

    - Якщо я все ж потрапив до тцк (в 24 роки), то проходити влк, та мобілізуватись я можу лише як доброволець і до 25 можу відмовитись? Як мені діяти, щоб без правопорушень, з мого боку, звідти вийти?

    Телефонуйте до поліції, ДБР , родичів та повідомляйте про перевищення службових повноважень представниками ТЦК. Обов'язково відмовляйтесь від проходження ВЛК, адже згідно пункту 22 постанови КМУ 1487 Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

    Проте, якщо Вам вручать повістку, де вказано явитися через 1 місяць - то відмовлятися від неї не варто, адже можлива адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП (штраф від 17 тис. грн.)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Роман Клиент 6 дней назад

      Дякую! Уточніть, будь ласка, ці моменти:1)"приписне не підійде, а чи сформується е-ВОД - невідомо"чи були у вашій практиці випадки, коли у тих хто вже не призовник, але і не оформлювався в тцк, як військовозобов'язаний, сформувався потрібний е-ВОД? Які взагалі є шанси, на вашу думку?2) "через ДІЮ можна отримати бронь за декілька днів, але за умови, що суд перебуває в Єдиному переліку органів державної влади"перебування в переліку можна дізнатись тільки у відділі кадрів роботодавця, чи є відкрита інформація онлайн?3)"Загалом потрібно, адже Вам потрібно стати на військовий облік військовозобов'язаних, проте згідно правил військового обліку Вас повинні викликати повісткою."це якщо говорити про тцк, де я зараз на обліку (інша область), а чи все це можна зробити в місцевому тцк, де мене немає на обліку?4) "Ви повинні перебувати на обліку за зареєстрованим місцем проживання"там в пункті 7 пишуть про: "особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;"це мається на увазі, якщо у мене нове місце реєстрації? чи якщо просто живу в іншому місці, хоч і не зареєстрований там?

      І якщо фіналізувати, то для успішної броні, в моєму випадку, треба щоб співпали 2 фактори:- дія (якимось дивом) сформувала коректний е-вод, без необхідності відвідувати тцк - у роботодавця є можливість бронювати через дію

      Тобто шанси так собі, правильно?

      • Дерій Владислав Олегович
        Дякую! Уточніть, будь ласка, ці моменти:1)"приписне не підійде, а чи сформується е-ВОД - невідомо"чи були у вашій практиці випадки, коли у тих хто вже не призовник, але і не оформлювався в тцк, як військовозобов'язаний, сформувався потрібний е-ВОД? Які взагалі є шанси, на вашу думку?

        Будь ласка! Таких випадків досить багато. Як правило, такий е-ВОД формується без звання та ВОС, але це не є перешкодою для бронювання.

        Якщо Вас вдасться забронювати і ця інформація відображатиметься в Резерв+ або ДІЇ - Ви не підлягатимете мобілізації, адже стоятимете на спеціальному обліку.

        Згідно пункту 2 постанови КМУ 76 Військовозобов’язані, зазначені у пункті 1 цього Порядку, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

        Ваш е-ВОД буде дійсним, адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

        Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

        Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час дії відстрочки (бронювання), але так як Ви свого часу не стали на військовий облік військовозобов'язаних на Вас можуть здійснювати тиск, щоб Ви пройшлиВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

        Підтвердженням того, що Ви маєте бронювання є інформація у електронному військово-обліковому документі, який можна сформувати через ДІЮ, адже згідно постанови КМУ 650

        19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

        З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

        21. Інформація (відомості, дані) про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (бронювання) відображається у військово-обліковому документі в електронній формі.

        22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

        Згідно пункту 13 Порядку. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

        1) закінчення строку її дії;

        2) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

        3) позбавлення підприємства, установи та організації статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення такого підприємства, установи та організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

        4) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації;

        5) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (крім звільнення з посади з подальшим призначенням на іншу посаду в межах одного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації);

        6) тимчасового припинення дії трудового договору військовозобов’язаного з підприємством;

        7) обґрунтованого подання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

        8) надання відстрочки з інших причин, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

        9) припинення укладеного договору (контракту) або закінчення строку призначення - для працівників спеціалізованих установ ООН, міжнародних судових органів, міжнародних та неурядових організацій та установ, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;

        10) невиконання оператором протимінної діяльності протягом шести місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.

        На моїй практиці багато випадків, коли військовозобов'язаним оформляли бронювання на підставі таких е-ВОД (на основі приписного), вони успішно йшли до ТЦК та оновлювали свої паперові документи. На ВЛК такі люди не направляються. Відстрочка таких людей не анулюється, незважаючи на те, що вона здійснена на підставі е-ВОД з неповними даними, адже через ДІЮ військовозобов'язані ставляться на спеціальних облік автоматично.

        Проте, були випадки, коли люди оновлювали дані і в Резерв+ було зазначено, що даних недостаньо або що вони не перебувають на обліку. В такому випадку з бронюванням будуть складнощі.

        2) "через ДІЮ можна отримати бронь за декілька днів, але за умови, що суд перебуває в Єдиному переліку органів державної влади"перебування в переліку можна дізнатись тільки у відділі кадрів роботодавця, чи є відкрита інформація онлайн?

        Зверніться до відділу кадрів.

        Бронювання відбувається за посиланням - https://diia.gov.ua/services/bronyuvannya-pracivni...

        3)"Загалом потрібно, адже Вам потрібно стати на військовий облік військовозобов'язаних, проте згідно правил військового обліку Вас повинні викликати повісткою."це якщо говорити про тцк, де я зараз на обліку (інша область), а чи все це можна зробити в місцевому тцк, де мене немає на обліку?

        Щоб стати на військовий облік за новим місцем проживання бажано зареєструвати місце проживання або мати ВПО, або договір оренди, або документ про право власності на житло, тощо. Проте, деякі ТЦК беруть на військовий облік без зайвих питань.

        Можете спробувати звернутись до ТЦК за місцем роботи, але робити це потрібно коли Ви вже будете заброньованим або матимете відстрочку по іншій підставі.
        4) "Ви повинні перебувати на обліку за зареєстрованим місцем проживання"там в пункті 7 пишуть про: "особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;"це мається на увазі, якщо у мене нове місце реєстрації? чи якщо просто живу в іншому місці, хоч і не зареєстрований там?

        Якби стояло питання - взяти Вас на військовий облік та мобілізувати , то ТЦК не думаючи поставило б Вас на облік та вручило повістку на відправку.

        А так як питання стоїть взяти Вас на облік як заброньованого - вони можуть крутити носом і говорити, що ставати на облік потрібно за зареєстрованим місцем проживання або ВПО, або надайте договір оренди, або документ про право власності на житло, або зніміться спочатку з обліку в попередньому ТЦК (що неправомірно), або візміть довідку, що Вам не видавали військовий квиток і т.д.

        І якщо фіналізувати, то для успішної броні, в моєму випадку, треба щоб співпали 2 фактори:- дія (якимось дивом) сформувала коректний е-вод, без необхідності відвідувати тцк - у роботодавця є можливість бронювати через дію

        Абсолютно вірно

        Тобто шанси так собі, правильно?

        Правильно. Проте, все ж таки шанси є. Дізнатись зможете через місяць.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Романе!

    - Як я розумію призовників не бронюють, тож процедуру можна розпочати тільки в 25?

    Так, Ви все вірно розумієте, бронюють лише військовозобов'язаних громадян.

    Звичайна процедура займає до 2 місяців, а через ДІЯ можна отримати бронь за декілька днів?

    Так, якщо мова йде про бронювання по Постанові КМУ №76 (подання списків до Міноборони), то процедура займає 1-1,5 місяця. Якщо ж це бронювання через Дію, то строк - декілька днів.

    - Чи обов'язково треба буде йти в тцк і проходити влк, щоб мене могли забронювати (звичайним способом/через дію)?

    Проходження ВЛК не є обов'язковою умовою для Вашого бронювання.

    Якщо Вас будуть бронювати через Дію, то достатньо Ваших даних у Єдиному реєстрі, але при тому Ви повинні перебувати на обліку військовозобов'язаних, а не призовників, як станом на зараз.

    Якщо будуть бронювати за списками, то обов'язково наявність ВОС та звання, яких станом на зараз Ви також не маєте.

    - Чи треба йти в тцк коли настане 25, щоб поміняти приписне на вод військовозабов'язаного, чи в резерв+ все відбудеться автоматично і достатньо буде показувати тільки його?

    Це питання. В деяких випадках ТЦК самостійно знімає особу з обліку призовників та ставить на облік військовозобов'язаних, після чого відповідні дані з'являються у Єдиному реєстрі. В інших - знімає з обліку призовників та не ставить на облік військовозобов'язаних, очікуюючи на явку громадянина.

    У будь якому випадку підприємство не зможе Вас забронювати без статусу "військовозобов'язаний" у Резерв+.

    Якщо ж Ви підете до ТЦК після настання 25 років, наприклад, для оформлення ВОД, то без підстави для відстрочки Вас мобілізують.

    - Чи треба мені стати на облік в тцк який знаходиться в місті де планую працювати? Якщо так, то чи достатньо все це зробити в резерв+?

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

    10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

    у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів);

    Ви не зможете стати на облік в іншому ТЦК онлайн. Для того потрібно особисто з'явитись до ТЦК при тому бажано стати на облік ВПО або мати хоча б договір оренди житла. Проте після настання 25 років Ви зможете стати на облік у іному ТЦК тільки за умови наявності відстрочки, тобто, вже оформленого бронювання.

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    - Умовна ситуація — мене в (24 роки, призовник) зупиняє поліція/тцк, перевіряє дані паспорта, перевіряє щось по базі і пропонує проїхати до тцк, щоб продовжити спілкування "бо щось не так" .Чи маю я з ними їхати? І які мої дії, якщо я нікуди не хочу їхати.

    Затримати Вас може лише поліцейський, наприклад, якщо Ви у так званому "розшуку", ТЦК ж не має на те повноважень.

    Стаття 24 Закону України "Про Національну поліцію":

    "5. За зверненням територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів Служби безпеки України або розвідувальних органів України органи та підрозділи, що входять до системи поліції, беруть участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також здійснюють адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення".

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    - Якщо я все ж потрапив до тцк (в 24 роки), то проходити влк, та мобілізуватись я можу лише як доброволець і до 25 можу відмовитись? Як мені діяти, щоб без правопорушень, з мого боку, звідти вийти?

    Так, Вас не мають права мобілізувати до 25 років, як також не мають права направляти на ВЛК.

    Стаття 22 Постанови КМУ №1487:

    "Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку".

    Стаття 1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    Отже, Ви можете відмовитись від проходження ВЛК та від мобілізаційного розпорядження, якщо вручення останнього матиме місце, якщо Вам ще немає 25 років.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 6 дней назад

      Дякую за відповіді! Уточніть, будь ласка, ще ці моменти: 1)" то без підстави для відстрочки Вас мобілізують." чи є якісь варіанти виграти час між отриманням нового вод в тцк і отриманням мобілізаційної повістки, щоб встигнути забронюватись через дію? як я розумію, зазвичай, новий вод і повістку дають разом?2)" у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану: у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік "яка буде відповідальність, якщо не ставати на облік впо, та не міняти тцк? і якщо міняти тцк, то чому треба бути впо?3)"Затримати Вас може лише поліцейський, наприклад, якщо Ви у так званому "розшуку"яку інформацію/докази вони мають надати, окрім усного "ви у розшуку"? і в будь-якому разі має бути складений протокол затримання?Чи є у вас якісь поради для мого випадку (права на відсрочку не маю)?Дякую!

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        чи є якісь варіанти виграти час між отриманням нового вод в тцк і отриманням мобілізаційної повістки, щоб встигнути забронюватись через дію? як я розумію, зазвичай, новий вод і повістку дають разом?

        З наявної практики такої можливості немає. Після проходження ВЛК зазвичай вручають МБ на наступний день й при тому новий ВОД Вам видавати ніхто не буде, так само, як і вносити дані до Єдиного реєстру. Військовий квиток Ви вже отримаєте в частині.

        яка буде відповідальність, якщо не ставати на облік впо, та не міняти тцк? і якщо міняти тцк, то чому треба бути впо?

        Можлива адмінистративна відповідальність за 210 КУпАП - порушення правил військового обліку.

        Треба бути ВПО, тому що Ви повинні перебувати на обліку за місцем реєстрації. Якщо немає ВПО, то як мінімум договір оренди житла.

        ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

        1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

        1) перебувати на військовому обліку:

        за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад.

        20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

        У разі зміни місця проживання або у разі, коли в паспорті громадянина України відсутні відмітки про реєстрацію місця проживання, призовниками, військовозобов’язаними та резервістами подається інформація, яка підтверджується документами або відомостями відповідно до Закону України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні” та Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1234).

        23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

        Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

        яку інформацію/докази вони мають надати, окрім усного "ви у розшуку"? і в будь-якому разі має бути складений протокол затримання?Чи є у вас якісь поради для мого випадку (права на відсрочку не маю)?Дякую!

        Якщо Ви в розшуку, то це означає наявність даних щодо вчиненого Вами правопорушення за статтями 210 або 210-1 у інтегрованій інформаційно-пошуковій системі Міністерства внутрішніх справ України «Армор».

        Стаття 261. Адміністративне затримання.

        "Про адміністративне затримання складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмовлення затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

        Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

        Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника".

        Щодо порад:

        Бронювання без відвідування ТЦК. Єдине, що зможе допомогти у даному випадку це автоматичне зняття Вас з обліку призовників в ТЦК та постановка на облік в останньому без Вашої присутності. Прогноз 50 на 50, оскільки бувають випадки, коли саме так і відбувається, а буває і навпаки, коли чоловік отримує запис у Резерв+ "не на обліку", "зверніться в ТЦК" тощо.

        Головне, аби суд зміг Вас забронювати через Дію, оскільки у разі бронювання за списками Мінекономіки для того знадобиться Ваш ВОС та звання. Ці дані, зазвичай, не підтягуються до е-ВОД, який сформований у таких випадках, як Ваш.

        Якщо Ви не маєте інших підстав для відстрочки, то потрібно рухатись саме у цьому напрямку. Можливість бути заброньованим та мати відстрочку, у будь якому випадку краще, ніж взагалі такої можливості не мати.

    Карпенко Андрій Володимирович
    4.3%

    Вітаю!

    ПОКИ ВИ ЗАБРОНЬОВАНІ, ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА МОБІЛІЗУВАТИ. АЛЕ ТРЕБА ПРОІНФОРМУВАТИ ТЦКСП ПРО БРОНЮВАННЯ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ОФОРМЛЕННЯ ВОД.

    Я ТАК РОЗУМІЮ, ЩО ВИ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ (ОДИН ТЦКСП), А РОБОТА ТЕРИТОРІАЛЬНО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ІНШОГО ТЦКСП.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки можуть мобілізувати навіть заброньовану особу, якщо вона не повідомила про своє бронювання.

    П. 23 Порядку №1487 визначено, що призовники, військовозобов`язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою КМУ №265 «Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад», через ЦНАП та інформаційно-комунікаційні системи.

    Вказане кореспондується також з нормами ч. 11 ст. 38 Закону №2232, відповідно до яких призовники, військовозобов`язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров`я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

    Більше того, згідно з положеннями Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487, призовники, військовозобов`язані та резервісти повинні, в тому числі, особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов`язаних та резервістів», а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Тобто, з метою ведення ТЦК спеціального обліку військовозобов`язаних, резервістів, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, на останніх покладено обов`язок із своєчасного повідомлення органу, в якому вони перебувають на військовому обліку, про наявність таких підстав.

    Отже, право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб уповноваженим органом (зокрема, районним ТЦК). При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    ххх

    ВАШИИХ ДОКУМЕНТІВ ПРО БРОНЮВАННЯ В ДІЇ БУДЕ ДОСТАТНЬО ЩОБ ВАС ЗАРАХУВАЛИ НА СПЕЦОБЛІК ТА ВНЕСЛИ ВІДПОВІДНУ ІНФОРМАЦІЮ ДО РЕЄСТРУ "ОБЕРІГ", АЛЕ ВИ ПОВИННІ ЗРОБИТИ ПЕВНІ КРОКИ.

    ПРОСТО ЛИСТА ДО ТЦКСП МОЖЕ НЕ ВИСТАЧИТИ, ТОМУ ЩО ВАМ ТРЕБА НАПИСАТИ ЗАЯВУ.

    ПОКИ ВАС НЕ ВНЕСУТЬ В "ОБЕРІГ", ВАМ МОЖУТЬ ВРУЧИТИ ПОВІСТКУ БУДЬ-ДЕ ТА БУДЬ-КОЛИ.

    Саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав.

    Військовозобов’язаний повинен вчинити активні дії з повідомлення ТЦК про своє бронювання і зробити він може це лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    За певних умов ТЦК може мобілізувати чоловіка, який був заброньований на момент мобілізації. Вказаний висновок зробив Закарпатський окружний адміністративний суд у рішенні від 16 травня 2024 року по справі №260/111/24.

    Так, суд вказав, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку, покладено обов`язок із своєчасного повідомлення ТЦК про наявність таких підстав.

    Право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб ТЦК. При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.

    У цій справі суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, тобто, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

    Всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

    Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні ГШ, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає.

    ЦЕ ЧАСТО ТРАПЛЯЄТЬСЯ, КОЛИ ПІДПРИЄМСТВО ЗНАХОДИТЬСЯ В ЗОНІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОДНОГО ТЦКСП, А ОСОБА ЗАРЕЄСТРОВАНА ТА СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ В ІНШОМУ ТЦКСП.

    Через такі "нестиковки" і трапляється, що працівники, які були заброньовані втрапляють у халепу, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі "Оберіг" про них немає.

    Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, які затверджені Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у випадку зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована та має відповідні підтверджуючі документи, вона повинна протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК і написати відповідну заяву.

    Найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система щодо спецобліку не зовсім нормально працює.

    Тому і виходить, що військовозобов’язаний законно заброньований підприємством, а дані про нього у системі відсутні. Такий чоловік може йти зранку на роботу, а його зупиняють працівники ТЦК. Якщо у громадянина немає документів підтверджуючих бронювання, то може дійти до того, що його завезуть до військкомату та швидко оформлять до військової частини. Такі ситуації, на жаль, трапляються часто.

    Якщо дійде до того, що заброньований чоловік вже потрапив до військової частини, тоді його адвокату потрібно буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже виснажливий процес.

    У досудовому порядку, нічого вирішити, на жаль, не можна, бо людина вже оформлена як військовослужбовець, це, до речі, добре знають у ТЦК. Навіть якщо чоловік принесе документи про те, що він був заброньований, він не зможе залишити військову частину. А якщо зробить це самовільно – отримає кримінальне провадження.

    ххх

    Механізм перевірки документів в осіб під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану визначено Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1456.

    Перевірка документів в осіб здійснюється лише після введення воєнного стану в межах території та у строки, зазначені в Указі Президента України про введення воєнного стану, на підставі наказу військового командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення). Зазначеним наказом призначається комендант, визначаються його завдання, повноваження із забезпечення єдиного управління визначеними силами та засобами Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції, СБУ, ДПС, ДМС, ДСНС, військових адміністрацій (у разі їх утворення) та координації їх дій під час здійснення заходів особливого режиму.

    Право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта.

    Уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у таких випадках:

    • якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи, або самовільно залишила місце для утримання військовополонених;
    • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
    • якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом;
    • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо;
    • якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
    • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;

    У разі відсутності в особи документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи уповноважена особа затримує таку особу для її встановлення на строк, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення.

    ВАЖЛИВО!!!

    Новий закон про мобілізацію №10449 передбачає встановлення обов’язку:

    • Військовозобов’язані громадяни України зобов’язані під час дії воєнного стану носити з собою документ, що посвідчує особу, військовий квиток або приписне посвідчення.

    Таким чином усі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ.

    ПРЕДСТАВНИКИ ТЦКСП ВЗАГАЛІ НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ.

    Насамперед слід зазначити, що статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах, повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Працівники ТЦК є посадовими особами органу державної влади, а їх повноваження та дії під час проведення заходів оповіщення та вручення повісток у громадських місцях регламентовані постановою Кабміну № 560 від 16 травня 2024 року.

    Пункт 47 постанови Кабміну № 560 чітко встановлює послідовність дій працівників ТЦК під час перевірки військово-облікових документів на вулиці та здійснення заходів оповіщення, а саме: старший групи оповіщення, представник, уповноважений вручати повістки, ТЦК зупиняє (підходить до) громадянина та відрекомендовується, повідомляє про мету зупинки (прибуття) та спілкування.

    Тобто, дана постанова Кабміну не дає працівникам ТЦК під час перевірки військово-облікових документів на вулиці та здійсненні заходів оповіщення, права вчиняти явно провокаційні дії, зокрема у вигляді різких раптових зупинок автомобіля біля людини на вулиці, десантування з неї працівників ТЦК (з парашутом чи без) та подальшого примусового захоплення перехожого, оскільки такі дії можуть бути сприйняті особою саме як протиправне посягання на її життя і здоров’я або ж на її власність.

    Зазначені дії позбавляють людину можливості ідентифікувати цих осіб саме як уповноважених працівників ТЦК, а не нападників, які для вчинення злочину можуть одягнути камуфляжну форму.

    Відповідно до пункту 50 Постанови Кабміну № 560, право на перевірку військово-облікового документа надається представникам ТЦК та СП, уповноваженим вручати повістки (далі – уповноважені представники).

    Нагадаю, що згідно з законом, Уповноваженим представником ТЦК та СП є працівник місцевого ТЦК та СП, стосовно якого керівником районного (міського) ТЦК та СП виданий відповідний наказ про його призначення уповноваженим проводити перевірку військово-облікових документів.

    Крім того, пункт 32 постанови Кабміну № 560 визначає, що особи, які мають право здійснювати заходи оповіщення на території області повинні мати Посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

    Таке посвідчення видається головою обласної чи районної військової адміністрації, яке засвідчується його особистим підписом та скріплюється гербовою печаткою.

    Таке посвідчення дійсне на адміністративно-територіальній одиниці, керівником якої видано посвідчення, у разі пред’явлення паспорта громадянина (посвідчення офіцера, військового квитка).

    Представники ТЦК не мають права затримувати громадян та доправляти їх до Територіального центру комплектування для оновлення військово-облікових даних.

    Про це йдеться у відповіді Міністерства оборони України на запит РБК-Україна.

    Як зазначили у Міноборони, право на адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК мають лише поліцейські. Уповноважені представники ТЦК таких прав не мають.

    При цьому під час дії воєнного стану уповноважені представники ТЦК вживають заходів разом з поліцейськими до адміністративного затримання та доставляння до ТЦК громадян, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

    Про це сказано в абзаці 10 пункту 15 порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 16.05.2024 року №560.

    "Таким чином, адміністративне затримання громадянина поліцейським може відбуватися у присутності уповноважених представників ТЦК. Так само не заборонено законом доставляти громадянина, який був затриманий поліцейським, на транспортному засобі ТЦК за умови присутності у ньому поліцейського. Не суперечить чинному законодавству і доставлення громадянина до ТЦК, яке відбувається добровільно (тобто не всупереч волі громадянина)", - пояснили у Міноборони.

    ПОЛІЦЕЙСЬКІ НЕ МАЮТЬ ПРАВА НА ВРУЧЕННЯ ПОВІСТКИ.

    ХТО МОЖЕ ВРУЧАТИ ПОВІСТКИ:

    • представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
    • представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій);
    • представники виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;
    • представники підприємств, установ, організацій на їхній території та в місцях виконання працівниками своїх обов’язків.
    • представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ, які вручають повістки тільки тим, хто перебуває в них на військовому обліку, можуть вручати повістки на всій території України.

    Постанова Кабміну 560 дозволяє сформувати та вручити повістку під час перевірки документів за певних умов.

    Так, вона визначає, що уповноважені представники ТЦК або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (ВОД в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Право на перевірку ВОД надається представникам ТЦК, уповноваженим вручати повістки. Ця норма Порядку, затвердженого постановою 560, свідчить, що у представника ТЦК має бути при собі посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки.

    Перевірка ВОД у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) — уповноваженими представниками ТЦК або поліцейськими.

    Під час перевірки ВОД:

    • уповноважений представник ТЦК зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також – пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);
    • поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних «Оберіг», резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники ТЦК, Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Реєстру.

    ПРОПОНУЮТЬ «проїхати» до ТЦК

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487, або Законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення (який згідно постанови 560 має бути представником ТЦК) пропонує резервісту або військовозобов’язаному прослідувати до районного (міського) ТЦК для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів.

    Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як 2 членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) ТЦК для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) ТЦК.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) ТЦК поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу про адміністративні правопорушення.

    Окрім можливості затримати чоловіка у разі відмови прослідувати до ТЦК (яка відповідно до порядку не є вимогою, а «пропозицією»), також Порядок встановлює наслідки відмови від отримання повістки.

    Так, у разі відмови від отримання повістки поліцейський, який входить складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до районного (міського) ТЦК на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Групи оповіщення утворюються за розпорядженням голови (начальника) районної, міської держадміністрації (військової адміністрації) за пропозицією керівника районного (міського) ТЦК. Визначається їх кількість, склад, порядок роботи та старші груп оповіщення.

    Керівництво структурних відділів районних та міських державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад, підприємств, установ і організацій, а також територіальних відділень поліції, на основі вказівок від голів адміністрацій або керівників ТЦК, призначають осіб для участі у групах оповіщення та координують їхню діяльність під час оповіщення.

    Для планування роботи груп оповіщення, керівник ТЦК видає наказ за день до заходів, в якому вказується:

    - Керівники груп оповіщення з числа співробітників ТЦК;

    - Маршрути оповіщення, включаючи адреси будинків, громадські місця, будівлі та споруди, назви вулиць чи площ;

    - Перелік підприємств, установ і організацій, чиї працівники мають бути оповіщені;

    - Графік та терміни проведення оповіщення;

    - Процедуру залучення керівників установ чи підприємців, що управляють багатоквартирними будинками, до груп оповіщення, де керівником такої групи є представник ТЦК чи інших відповідних організацій.

    Повістки для оповіщення видаються представнику ТЦК, який має право їх вручати, і реєструються під його підпис. Після завершення оповіщення, цей представник звітує про кількість виданих та вручених повісток.

    Повістки, які мають бути вручені представниками адміністрацій, виконавчих органів рад, підприємств, установ і організацій, доставляються разом з розпорядженням від керівника ТЦК про проведення оповіщення.

    МАРШРУТ ГРУПИ ОПОВІЩЕННЯ ЗАТВЕРДЖУЄТЬСЯ НАКАЗОМ КЕРІВНИКА ТЦКСП.

    СПІЛКУВАННЯ З ВАМИ ПОВИННІ ЗНІМАТИ ПРЕДСТАВНИКИ ТЦКСП ТА ПОЛІЦІЇ.

    ВАМ ЗАБОРОНЕНО ЗНІМАТИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ПРАВООХОРОНЦІВ.

    ххх

    Від тепер повістки мають нову форму та повинні суворо їй відповідати. Ті повістки, що видані чи вручені не за формою є недійсними адже порушують встановлену для них форму.Нові зміни було запроваджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2024 р. № 951 зміни, що вносяться до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період постанови №560 від 16.05.2024 року.

    Нові вимоги, що ставляться до повістки яка оформлена на бланку:

    • номер повістки,
    • дата явки,
    • час явки,
    • місце явки,
    • власне ім’я та прізвище,
    • дата народження адресата,
    • підпис посадової особи, яка видала повістку,
    • дата її підписання,
    • прізвище та власне ім’я керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу.

    Для повісток, оформлених на бланку, такі повістки обовʼязково скріплюються гербовою печаткою.

    ПОСВІДЧЕННЯ ПРЕДСТАВНИКА ГРУПИ ОПОВІЩЕННЯ ВИЗНАЧЕНІ НАКАЗОМ 560.

    МАРШРУТ ГРУПИ ОПОВІЩЕННЯ ЗАТВЕРДЖУЄТЬСЯ НАКАЗОМ КЕРІВНИКА ТЦКСП - ВІН Є ДЛЯ СЛУЖБОВОГО ВИКОРИСТАННЯ, ВАМ ЙОГО НЕ НАДАДУТЬ.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ ТА ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПОВИННІ БУТИ У ФОРМІ.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас, Романе!

    Питання по бронюванню:- Як мені оформити бронювання, і що для цього потрібно, щоб мене не встигли мобілізувати, коли настане 25 років?

    Якщо районний суд бронює Вас виключно за наявності паперового ВОД - даний варіант не підходить, адже для початку Ви повинні отримати паперовий військово-обліковий документ в ТЦК та не бути мобілізованим.

    На жаль, але процедура бронювання має серйозні проблеми і це одна з найбільших.

    З гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК. Я маю на увазі випадок, коли для бронювання роботодавцю треба подати саме паперовий ВОД.

    Більш реальним для мене виглядає сценарій бронювання через Дію, але для цього у роботодавця повинні бути відповідні можливості.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 5 червня 2024 р. № 650 Київ

    Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    ...

    22. За заявою працівника в електронній формі, поданою засобами Порталу Дія, може формуватися витяг про бронювання військовозобов’язаного (далі - витяг), який є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    23. Витяг формується в електронній формі засобами Порталу Дія у довільній формі, придатній для сприйняття його змісту. Витяг надсилається засобами Порталу Дія в електронний кабінет користувача.

    24. Витяг містить інформацію про:

    повне найменування державного органу, підприємства, установи;

    код державного органу, підприємства, установи згідно з ЄДРПОУ;

    прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) військовозобов’язаного;

    дату народження військовозобов’язаного;

    реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) або серію (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті громадянина України);

    серію (за наявності) та номер (за наявності) військово-облікового документа військовозобов’язаного або унікальний номер запису в Реєстрі військовозобов’язаних;

    найменування територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на обліку;

    дату формування витягу;

    номер витягу;

    строк дії відстрочки.

    - Як я розумію призовників не бронюють, тож процедуру можна розпочати тільки в 25?

    Так, все вірно, Вас можуть забронювати лише по досягненні 25-річного віку.

    - Звичайна процедура займає до 2 місяців, а через ДІЯ можна отримати бронь за декілька днів?

    Так, я вже про це говорив. Якщо бронювання відбуватиметься НЕ через Дію, це може затягтися на строк і більше 2 місяців. Через ДІЮ, навпаки, 1-2 дні і все готово. Тому у пріоритеті у Вас мають бути лише такі юридичні особи для працевлаштування.

    - Чи обов'язково треба буде йти в тцк і проходити влк, щоб мене могли забронювати (звичайним способом/через дію)?

    Звичайним способом - обов'язково, але там дуже високий ризик бути мобілізованим. Вище я про це говорив. Через Дію цього не потрібно, достатньо можливості формування електронного ВОД. Як я зрозумів, з цим проблем у Вас немає.

    - Чи треба йти в тцк коли настане 25, щоб поміняти приписне на вод військовозабов'язаного, чи в резерв+ все відбудеться автоматично і достатньо буде показувати тільки його?

    Змінювати приписне свідоцтво на новий військово-обліковий документ - рано чи пізно доведеться.

    Вам потрібно подавати заяву на видачу військово-обліоковго документу нової форми.

    Звертаю увагу:

    Необхідні документи

    • заява;
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
    • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • витяг про відсутність судимості.
    • три фотографії 3х4 (на звороті вказати прізвище).

    Ключове питання - обрати правильний час для таких дій, адже ситуація доволі делікатна.

    - Чи треба мені стати на облік в тцк який знаходиться в місті де планую працювати? Якщо так, то чи достатньо все це зробити в резерв+?

    Ви повинні перебувати на військовому обліку в ТЦК по місцю Вашої реєстрації.

    Питання по взаємодії з поліцією і тцк:- Умовна ситуація — мене в (24 роки, призовник) зупиняє поліція/тцк, перевіряє дані паспорта, перевіряє щось по базі і пропонує проїхати до тцк, щоб продовжити спілкування "бо щось не так" .

    Ні в якому разі не їхати особисто. Якщо хочуть затримувати, нехай складають відповідний протокол. Як призовник, Ви взагалі не підлягаєте мобілізації та направленню на медичний огляд ВЛК.

    Усі нормативно-правові акти, які стосуються питання мобілізації, передбачають мобілізацію лише військовозобов'язаних та резервістів. Це, зокрема, наступні:

    Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    Постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    Остання ж постанова КМУ передбачає, що:

    22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає:

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    5. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    Чи маю я з ними їхати? І які мої дії, якщо я нікуди не хочу їхати.Як себе поводити, та чим апелювати?

    Вони можуть Вас затримати лише за умови складання протоколу про адміністративне затримання.

    ЗАТРИМУВАТИ ОСОБУ МАЄ ПРАВО ЛИШЕ ПРАЦІВНИК ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ В ПОРЯДКУ СТАТТІ 261 КУПАП.

    Стаття 261. Адміністративне затримання

    Про адміністративне затримання складається протокол, в якому зазначаються: дата і місце його складення; посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу затриманого; час і мотиви затримання. Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. У разі відмовлення затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це.

    Про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

    Органи (посадові особи), правомочні здійснювати адміністративне затримання, про кожний випадок адміністративного затримання осіб інформують у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, крім випадків, якщо особа захищає себе особисто чи запросила захисника.

    Повістка має бути вручена особисто адресату, і адресат повістки має особисто розписатися за її отримання. Тому повістки, які залишили у дверях квартири або опустили в поштову скриньку, чи вручені родичам, юридично вважаються не врученими.

    ДЛЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАТРИМАННЯ ПОЛЦІЯ ПОВИННА МАТИ ПІДСТАВИ.

    - Якщо я все ж потрапив до тцк (в 24 роки), то проходити влк, та мобілізуватись я можу лише як доброволець і до 25 можу відмовитись? Як мені діяти, щоб без правопорушень, з мого боку, звідти вийти?

    1. Відмовлятися від проходження ВЛК. Правову аргументацію цього питання вище я навів.

    2. Виклика на місце адвоката.

    3. Писати заяву на ім'я начальника ТЦК та СП про незаконність дії працівників ТЦК.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    4.5%
    Турчин Ярослав 6 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, РОМАН!

    Нічого не вийде скоріш за все. Вибачте.

    Звісно до 25 років Вас можуть прийняти на роботу до суду на підставі приписного.

    Але ж, по-перше Ваші дані передадуть в ТЦК за місцезнаходженням суду.

    Після досягнення 25-річного віку Вас будуть хотіти мобілізувати одразу 2 ТЦК.

    Бронювання з приписним посвідченням зробити нереально, адже бронюванню підлягають лише військовозобов"язані, а Ви перебуваєте в категорії призовник.

    ВІдповідно до пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 . Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    {Пункт 81 в редакції Постанови КМ № 675 від 07.06.2024}

    При цьому, якщо Ви не ВПО, то Вас ніхто не зніме з обліку в іншій області і не поставить на облік в ТЦК за місцем роботи.

    Хоча якщо будуть хотіти Вас мобілізувати - то можуть піти і на порушення. Але Вам з цього порушення вигоди ніякої.

    Були прецеденти, що з роботи вручали повістку на ВЛК, людина її проходила... а потім потрапляла до свого ТЦК за місцем реєстрації проживання - і їм там казали - "Плюнь, це незаконно... Йди проходь ВЛК знову у нас".

    Тобто примітивна система паличок... Конкуренція між ТЦК, хто перший впіймає та мобілізує з порушенням закону.

    Також частою є практика, коли на облік ставлять, але паперові документи не видають на руки - шантажуючи і вимагаючи мобілізації.

    І я не маю переконаності, що для бронювання на роботі достатньо буде електронного ВОД. Можливо буде і достатньо. Це треба уточнювати на березі у роботодавця, а не привернувши до себе увагу ТЦК.

    Єдиний Ваш шанс, якщо після досягнення 25-річного віку Ви не зникнете з бази Резерв+ і на підставі еВОД (якщо там буде зазначена Військово-облікова спеціальність (ВОС)) зможете забронюватися і вже тоді думати про оформлення нового ВОД.

    Хоча в таких випадках, ТЦК часто заявляє - бронювання незаконне, чхали ми на Ваш Резерв+ (наче ми - юристи його розробили, а не їх керівництво на чолі з заступником міністра оборони з цифровізації). Ну ситуацію з бронюванням в Одесі мабуть лише лінивий не бачив і не знає.

    До 25 років потрапляння в ТЦК майже неможливе. Ну принаймні я дуже мало таких випадків зустрічав саме з особами у статусі призовник. З обмежено придатними таке буває, адже вони вже військовозобов"язані, а Ви ні.

    Оскільки Ви не військовозобов"язаний, то максимум, що можуть у Вас перевірити військово-облікові документи. Бажано показувати в ДІЇ та в Резерв+, щоб не вихватили з рук і не шантажували потім тим, що не віддадуть документи.

    Відповідно до пункту 25 Порядку мобілізації, затвердженого постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р., Громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Держприкордонслужби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації

    49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    50. Право на перевірку військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у резервістів та військовозобов’язаних під час мобілізації надається представникам територіального центру комплектування та соціальної підтримки, уповноваженим вручати повістки (далі - уповноважені представники).

    51. Перевірка військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися:

    у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України - представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби;

    за місцем проживання, роботи, навчання, у громадських місцях, громадських будинках та спорудах, місцях масового скупчення людей, на пунктах пропуску (блок-постах) - уповноваженими представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими.

    52. Під час перевірки військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

    У разі коли під час перевірки військово-облікового документа встановлено, що особа перебуває на військовому обліку в розвідувальних органах, то процес фото- і відеофіксації пред’явлення такими особами документів не здійснюється.

    53. Застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- та відеофіксації, уповноваженими представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки визначається Міноборони, а органами та підрозділами поліції - МВС.

    54. Під час перевірки військово-облікового документа:

    • уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити службове посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком);

    {Абзац другий пункту 54 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 748 від 18.06.2024}

    • поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку, визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    Примітка. Як бачите, лише військовозобов"язані та резервісти можуть отримувати повістку та бути доправлені в ТЦК. У разі протиправних вимог ТЦК до Вас, щиро рекомендую викликати адвоката. Інакше можете дізнатися вже в учбовій частині ЗСУ, що Ви дуже бажали служити, а тому підписались добровольцем, про що забули.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення. Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину.

    Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності.

    Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Відповідно до ч. 9 ст. 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу"

    Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;
    • призовники - особи, які взяті на військовий облік;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Тобто до досягнення 25 років Вас чіпати не мають права. Але можуть вчиняти окремі ТЦК хитро. Виписуючи повістку на дату досягнення 25-річного віку.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024