Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 16 сентября 2024, вопрос №119478 340₴

Бронювання працівників науково педагогічних установ

Чи надують бронювання викладачам які працюють в центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. чи бронювання надається тільки викладачам шкіл та вищих навчальних закладів?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Андрію!

    Чи надують бронювання викладачам які працюють в центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. чи бронювання надається тільки викладачам шкіл та вищих навчальних закладів?

    Потрібно аналізувати статут закладу, але скоріше за все мова йде про заклад позашкільної освіти, який не дає права на відстрочку, на жаль. Якщо це позашкілля - права на відстрочку не буде. Якщо це, до прикладу, структурний підрозділ ЗЗСО, тут треба детальніше розбиратися. Готовий надати предметну консультацію, але треба аналізувати документи.

    Право на відстрочку надають заклади загальної середньої освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти, коледжі, ВУЗи і так далі.

    Варто переглянути статус Центру. Готовий проаналізувати установчі документи.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Андрію

    У Вашому випадку мова йде не про бронювання на підприємстві, яке визначено критично важливим, а про відстрочку від мобілізації відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Ви матимете право на відстрочку згідно пункту 2 частини 3 вищезгаданої статті за наступних умов:

    "2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки".

    Отже, для оформлення відстрочки Ви повинні працювати на посаді педагогічного працівника у закладі фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти або закладі загальної середньої освіти.

    Центр науково-технічної творчості учнівської молоді – є профільним позашкільним навчальним закладом, основним напрямком діяльності якого є науково-технічний, що передбачає залучення вихованців (учнів, слухачів) до активної діяльності з набуття техніко-технологічних умінь і навичок, розширення наукового світогляду.

    Відповідно до статті 31 Закону України "Про повну загальну середню освіту":

    4. У складі закладів загальної середньої освіти можуть функціонувати такі внутрішні структурні підрозділи:

    дошкільний підрозділ (у складі початкової школи або гімназії);

    позашкільний підрозділ;

    пансіон (у складі ліцеїв, спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів спеціалізованої освіти);

    інші внутрішні структурні підрозділи.

    Заклад загальної середньої освіти може мати у своєму складі філію (філії).

    5. Структурний підрозділ діє відповідно до установчих документів закладу загальної середньої освіти та на підставі положення про нього, затвердженого керівником закладу загальної середньої освіти.

    Тож, якщо центр науково-технічної творчості учнівської молоді є структурним підрозділом закладу загальної середньої освіти, то Ви маєте право на відстрочку. Чи маєте Ви інформацію з цього приводу?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2 частини 3 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Згідно частини 4 статті 12 ЗУ "Про позашкільну освіту" Центр науково-технічної творчості учнівської молоді - відноситься до комплексних закладів позашкільної освіти, тому викладачі даного центру не мають права на відстрочку.

    ПРОТЕ, Згідно частини 4 статті 31 ЗУ "Про повну загальну середню освіту"

    У складі закладів загальної середньої освіти можуть функціонувати такі внутрішні структурні підрозділи:

    • дошкільний підрозділ (у складі початкової школи або гімназії);
    • позашкільний підрозділ;
    • пансіон (у складі ліцеїв, спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів спеціалізованої освіти);
    • інші внутрішні структурні підрозділи.

    Отже, якщо ЦЕНТР функціонує як внутрішній структурний підрозділ закладу загальної середньої освіти, то викладачі мають право на відстрочку.

    Якщо ж ЦЕНТР є закладом позашкільної освіти відповідно до ЗУ "Про позашкільну освіту" - то викладачі не мають право на відстрочку.

    Бронюванню ж на період мобілізації та на воєнний час, підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу:

    • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
    • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;
    • у спеціалізованих установах ООН, міжнародних судових органах, міжнародних та неурядових організаціях та установах, членом, учасником або спостерігачем у яких є Україна, відповідно до укладених міжнародних договорів України;
    • в операторах протимінної діяльності, які проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства (далі - оператори протимінної діяльності).

    Тобто, якби ЦЕНТР був визнаний критично-важливою установою, то Вас теоретично можна було б забронювати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки (п. 2. ч. 3).

    Згідно з п. 56 - 60 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період (п. 60).

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 до Порядку.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024