Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 17 сентября 2024, вопрос №119526 350₴

Чи безпечно йти у відділок поліції без актуальних ВОД?

Мені треба подати заяву про взяття на себе відповідальності за перевищення швидкості. Для цього треба особисто прийти з документами у відділок поліції(?). Але я можу бути в розшуку тцк і звідси питання: чи безпечно для мене йти подавати заяву? Чи може це зробити інша людина через якусь довіреність?

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Мені треба подати заяву про взяття на себе відповідальності за перевищення швидкості. Для цього треба особисто прийти з документами у відділок поліції(?). Але я можу бути в розшуку тцк і звідси питання: чи безпечно для мене йти подавати заяву? Чи може це зробити інша людина через якусь довіреність?

    Якщо Ви можете навіть теоретично перебувати у базі розшуку "Армор", відвідувати відділення поліції категорично не раджу. Такий похід може обернутися тим, що Ви будете мобілізовані. Вже стільки разів чув історії про мобілізацію осіб, які зверталися до правоохоронних органів зовсім з іншим, однак отримували одразу розшук та адміністративне затримання.

    Якщо Вам обов'язково потрібно подати заяву до правоохоронних органів, раджу укласти договір з адвокатом, який і відвідає відділення поліції замість Вас. Це безпечний та оптимальний варіант у даній ситуації.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    чи безпечно для мене йти подавати заяву?

    В реаліях сьогогодення можливо все, тому йти особисто до поліції досить ризиковано.

    Згідно частини 2 статті 32 ЗУ "Про національну поліцію"

    У період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

    Якщо по базі "Армор" Ви перебуваєте в розшуку, то досить велика ймовірність, що Вас затримають та доставлять до ТЦК.

    Чи може це зробити інша людина через якусь довіреність?

    Як варіант - Ви можете звернутись до нотаріуса та засвідчити свій підпис на заяві про те, що саме Ви перебували за кермом, коли було зафіксовано перевищення швидкості. Потім дану заяву відправте укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладеного до поліції або можете звернутись до адвоката.

    Я так розумію, що сталося превищення швидкості людиною, яка отримала водійське вперше і Ви бажаєте взяти на себе відповідальність, щоб початківцю не довелося знову здавати екзамени?

    Згідно частини 1 статті 14-2 КУпАП

    Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі (за допомогою технічних засобів - приладів контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото-, відеофіксації, які функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису) (за допомогою технічних засобів з функціями запису, зберігання, відтворення і передачі фото-, відеоінформації), несе відповідальна особа - фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, а в разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу, - належний користувач транспортного засобу, а якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні на момент запиту відомості про керівника юридичної особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, - особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи.

    Відповідальна особа, зазначена у частині першій цієї статті, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), у випадках, передбачених статтею 279-3 цього Кодексу.

    Згідно статті 279-3 КУпАП

    Відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

    Тобто, якщо вже пройшло 20 ДНІВ з дня вчинення правопорушення або з дня набрання постановою по справі про адміністративне правопорушення законної сили - то Вам немає сенсу подавати заяву до поліції. Питання потрібно вирішувати вже в судовому порядку.

    Додатково повідомляю, що згідно пункту 1 Постанови КМУ № 184 від 3 березня 2022 р. "Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами" у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стану громадяни мають право керувати транспортним засобом за наявності у них національного посвідчення водія України, виданого їм вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    А яка причина походу до поліції? Якщо мова йде про фотофіксацію порушення в автоматичному режимі, то згідно роз'яснень Ніціональної поліції України:

    "Система фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі фіксує такі порушення Правил дорожнього руху, як перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів та порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів.

    Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, несе відповідальна особа:

    фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб;

    належний користувач відповідного транспортного засобу, якщо відповідні дані внесено в Єдиний державний реєстр транспортних засобів.

    Постанова може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Постанова про накладення адміністративного стягнення, що не була виконана шляхом сплати 50 відсотків розміру штрафу протягом десяти днів з дня її винесення, друкується та надсилається відповідальній особі рекомендованим листом з повідомленням на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи) або вручається особі, яка ввезла транспортний засіб (іноземна реєстрація) на територію України, відповідними підрозділами Державної прикордонної служби України. Постанова набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення або після сплати 50 відсотків розміру штрафу (у період з дня винесення постанови до закінчення 10 днів з дня вручення такої постанови або отримання поштового повідомлення про вручення, або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення).".

    Тобто в такому випадку Ваша явка до поліції не є обов'язковою.

    Якщо ж причина явки до НПУ інша, то особливого зв'язку між ціллю Вашого походу о НПУ та перевіркою ВОД я не бачу, тобто в більшості випадків це відносно безпечно.

    В поліції у Вас можуть вимагати не тільки документи, які посвідчують Вашу особу.

    Згідно зі статтею 32 Закону України "Про Національну поліцію" поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах

    Згідно зі статтею 13 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" документи, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру відповідно до їх функціонального призначення поділяються на:

    Документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:

    • паспорт громадянина України;
    • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
    • дипломатичний паспорт України;
    • службовий паспорт України;
    • посвідчення особи моряка;
    • посвідчення члена екіпажу;
    • посвідчення особи на повернення в Україну;
    • тимчасове посвідчення громадянина України.

    Документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:

    • посвідчення водія;
    • посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
    • посвідка на постійне проживання;
    • посвідка на тимчасове проживання;
    • картка мігранта;
    • посвідчення біженця;
    • проїзний документ біженця;
    • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
    • проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.

    Втім, у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

    Проте все це дуже і дуже ситуативно. Частіше за все працівники поліції виконують свою роботу і не лізуть не у свої справи, як то: перевірка ВОД, перевірка по базів Оберіг чи Армор, виклик військово патруля тощо. Знаю це не по чуткам, а з власної практики.

    Тому відповідь на питання, чи безпечно йти до НПУ без ВОД проста: безпечно відносно. Все залежить від ситуації, мети звернення до поліції та буквально від настрою працівника, до якого Ви йдете.

    В той самий момент хотілося б також знати:

    Яка у Вас проблема з ВОД, і чи не підтягується в Резерві+ або ДІЇ е-ВОД?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо поліцейський під час спілкування з військовозобов'язаним встановить факт перебування останнього в поліцейському розшуку за зверненням Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то доправить його туди, а якщо особа намагатиметься втекти від поліції, то може бути застосована фізична сила для затримання.

    Відповідно до закону України "Про Національну поліцію" поліцейський уповноважений застосовувати заходи примусу.

    Вид та межі застосування таких заходів залежать виключно від обсягу протиправних дій особи. Зазвичай, якщо не встановлено причетність особи до вчинення злочинів, то до особи, яка вчиняє злісну непокору законній вимозі поліцейського, може бути застосовано такі заходи примусу як фізична сила та спеціальні засоби (кайданки, гумові та пластикові кийки).

    Тому йти не раджу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024