Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 сентября 2024, вопрос №119594

Чи зможу я оформити ВОД без ризиків для себе ?

Вхідна інформація.

Маю повних 28 років, на руках приписне і сформований ВОД в резерві без ВЛК, звання та військово-облікової спеціальності. З роботи оформили бронювання через дію, яке відображається в Резерв+, після чого сказали оформити паперовий ВОД, адже я уже зарахований на спецоблік.

Мені потрібно піти в ТЦК, написати заяву на оформлення ВОД, пройти ВЛК і отримати його.

Основне питання, чи є ризики моєї мобілізації при такій ситуації? Чи є якась практика щодо цього ?
Що робити, якщо видадуть мобілізаційне розпорядження?

Ответы юристов (4)

    Пономаренко Олена
    Пономаренко Олена день назад

    Адвокат, г. Чернигов, 5 лет опыта

    Доброго дня!При поході до ТЦК Вам необхіднно мати при собі документи, що підтверджують бронювання, щоб Ви мали змогу це документально довести. Тоді єдиним ризиком може бути те, що Вам "підсунуть" підписати добровільну згоду на проходження військової служби.Але, відповідно до п.2 Постанови 560 КМУ "На військову службу під час мобілізації, на особливий період призиваються військовозобовязані, які ... не мають права на відстрочку від призову..., визначених ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Оскільки Ви маєте право на відстрочку, то призвати Вас не можуть. Якщо раптом вручають мобілізаційне розпорядження, раджу на місці телефонувати адвокату та викликати його до ТЦК щоб вирішити все одразу у відповідності до чинного законодавства.

    • Богдан Клиент день назад

      Доброго дня, дякую за відповідь. Який саме це має бути документ, чи достатньо буде роздрукованого Резерв+, де вказано дату доки є бронювання?

      • Пономаренко Олена
        Пономаренко Олена день назад

        Адвокат, г. Чернигов, 5 лет опыта

        В ідеалі має бути витяг про бронювання. Запитайте у роботодавця про ці документи.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    чи є ризики моєї мобілізації при такій ситуації? Чи є якась практика щодо цього ?Що робити, якщо видадуть мобілізаційне розпорядження?

    Ви маєте право на відстрочку, оскільки заброньовані підприємством та автоматично зараховані на спеціальний облік в ТЦК.

    ТЦК немає повноважень щодо анулювання Вашої броні або ж визнання її "нечинною".

    Якщо намагатимуться видати МБ, відмовляйтесь від останнього та зазначайте, що Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте призову за мобілізацією.

    Відповідно до Постанови КМУ №650:

    18. Сформований список перевіряється засобами Реєстру військовозобов’язаних з метою перевірки наявності особи в зазначеному Реєстрі.

    19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних автоматично здійснюється переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки.

    З моменту переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 15, ст. 940), — із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024