Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 18 сентября 2024, вопрос №119643

Чи реальна імплементація постанови КМУ №932 від 16.08.2024 (ст.8) щодо ВЛК?

Вітаю! Був поданий до ТЦК Укрпоштою пакет необхідних документів на відстрочку по групі інвалідності. Очікую відповідь, яка все не приходить. Читав про постанову КМУ №932 від 16.08.2024. Чи можливо зробити посилання на ст.8 цієї постанови у випадку отримання повістки на ВЛК (або з інших вимушених відомих причин) і як довести до відома ВЛК своє право отримання постанови ВЛК "без проведення медичного огляду на основі поданих документів і даних, наявних в електронній системі охорони здоров’я". Чи треба для цього подати заяву, чи просто в усній формі повідомити ВЛК або ін. уповноважених осіб про своє на це право? Наскільки ця постанова є реальноє для її імплементації? Був би вдячний за думку досвідчених фахівців, які стикалися з практикою в подібних випадках. Дякую заздалегідь.

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерію!

    Поки що практики з цього питання не має, на жаль. Постанова реальна до виконання, оскільки є нормативно-правовим актом. Скорше за все, на мою думку, усно може не вийти, тому краще підготувати провсяк випадок письмову заяву до голови ВЛК з посиланням на Постанову 932.

    Коли ТЦК отримав Ваш пакет документів?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Валерій Клиент 11 часов назад

    Юріє Климентієвичу, дякую за відповідь! Пакет документів подавав приблизно місяць тому. В моєму розумінні наразі я маю небагато варіантів прискорити ситуацію з отриманням відстрочки: 1) піти до ТЦК особисто з аналогічним пакетом документів (виграю час, але існують непередбачені ризики), 2) звернутися на гарячу лінію Міністерства Оборони зі скаргою щодо порушення ТЦК термінів розгляду заяви (результат непередбачуваний, термін вирішення проблеми так само), 3) звернутися до суду (сплине багато часу, результат невідомий, нерви, кошти...). Шкода, що закони і постанови тлумачаться різними ТЦК по своєму, а пересічні громадяни змушені стояти перед такими незручними дилемами.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Валерію!

      1) піти до ТЦК особисто з аналогічним пакетом документів (виграю час, але існують непередбачені ризики),

      Ви є особою з інвалідністю та не підлягаєте мобілізації. Не бачу ризиків у Вашому випадку. Який сенс є для ТЦК Вас мобілізовувати або чинити якісь дії, пов'язані із мобілізацією, якщо Ви зможете звільнитись зі служби, як тільки потрапитие до ВЧ?

      За всю практику в мене був один єдиний випадок мобілізації особи з інвалідністю після 18 травня. Це сталося з причини того, що закінчився строк інвалідності, а чоловік не продовжив останню.

      2) звернутися на гарячу лінію Міністерства Оборони зі скаргою щодо порушення ТЦК термінів розгляду заяви (результат непередбачуваний, термін вирішення проблеми так само),

      Розгляд скарги у будь якому випадку повинен відбутися упродовж місяця. Як швидко відреагує МОУ, сказати складно. Проте, я би все одно зробив це. Так само, як і надіслав скаргу до обласного ТЦК.

      3) звернутися до суду (сплине багато часу, результат невідомий, нерви, кошти...). Шкода, що закони і постанови тлумачаться різними ТЦК по своєму, а пересічні громадяни змушені стояти перед такими незручними дилемами.

      Багато часу (мінімум 2 місяці) та кошти. Крім того, як Ви і зазначили, результат залежить виключно від судді.

      З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024