Задайте вопрос юристу

826 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 25 февраля 2020, вопрос №11973

Имею я право выйти на пенсию раньше если у меня есть дочь инвалид детства 3 группа

Здравствуйте! Могу я выйти досрочно на пенсию,так как имею дочь инвалида с детства 3 группа.Мне 57 лет,моя дочь 1981 года,состояла на учете у психиатра,закончила вспомогательную школу интернат,в2006 году оформили группу инвалидности,она проживает со мной ,не работает и получает пенсию.Проживаем в городе Днепр.

Ответы юристов (1)

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Закон Украины "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1058-15):

    "Розділ XIV-1ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ГРОМАДЯН...

    Стаття 115. Пенсійне забезпечення окремих категорій громадян

    1. Право на призначення дострокової пенсії за віком мають:...

    3) жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, - після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років....".

    Закон Украины "Про пенсійне забезпечення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1788-12), ст.17:

    "Жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти "є" і "ж" статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії (стаття 94)....".

    "ПОРЯДОК подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0895-14):

    "ІІ. Документи, необхідні для призначення, перерахунку пенсії, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший

    2.1. До заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи:...

    5) документи, які засвідчують особливий статус особи:...

    документи про народження дитини, виховання її до шестирічного віку, про визнання дитини заявника інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом (при призначенні пенсії згідно з абзацом четвертим пункту 3 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону);...".

    Вы имеете право на оформление и назначение пенсии по возрасту по Вашему основанию на указанных условиях. Обратитесь в Ваше районное Управление ПФ.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України