Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 21 сентября 2024, вопрос №119811

Как приватизировать квартиру мамы на себя, если есть брат

Добрый день. Мама умерла в прошлом году, проживала в непреватизированной квартире с или родным по маме братом. Брат в этой квартире прописан, я нет.

Могу ли я приватизировать эту квартиру на себя, учитывая, что мне придется оплачивать все услуги включая погашения задолженности по коммунальным платежам? Брат не платежеспособен и не надёжен.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Христина!

    У Вашому випадку необхідно змінити умови договору найму житлового приміщення, шляхом визнання одного з членів сім'ї померлого наймача - новим наймачем житлового приміщення.

    Компетентним у вирішенні даного питання є орган місцевого самоврядування. На прийомі при собі потрібно мати нотаріально завірена згода інших осіб, які прописані в квартирі.

    У разі, якщо орган місцевого самоврядування відмовляється змінити умови договору найму житлового приміщення або відсутня згода всіх членів сім'ї на визнання особи основним квартиронаймачем, існує судовий порядок вирішення такого спору.

    Після того, як один з членів сім'ї померлого наймача визнаний основним квартиронаймачем квартири, варто відвідати ЖЕК з метою підготовки первинних документів для приватизації квартири.

    Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.

    До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 2 дня назад

    Юрист, г. Сумы, 31 год опыта

    Вітаю ! Брат має право користування квартирою і на її приватизацію. Якщо Вас зареєструють у цій квартирі - Ви будете мати аналогічні права. Поки що - прав не маєте взагалі.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA