Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 23 сентября 2024, вопрос №119852 500₴

Чи вплине сплата ЄСВ на розмір пенсії, якщо я також працевлаштований в ТОВ (плачу внески через ТОВ, і сплачую ЄСВ одночасно)

Доброго дня!

На поточний момент я працевлаштований в ТОВ.
Компанія оплачує пенсійні внески.
Також у мене відкритий ФОП, але я не отримую доходи через нього,
проте я продовжую платити ЄСВ через ФОП.

І у мене наступні питання:

1. Чи вплине на розмір пенсії те, що я оплачую ЄСВ?
2. Якщо це не вплине, то як мені краще поступити:
• припинити платити ЄСВ, але не закриваючи ФОП
• припинити платити ЄСВ і закрити ФОП

Буду дуже вдячний за Вашу допомогу!

Ответы юристов (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Навіщо Ви сплачуєте ЄСВ за себе як ФОП?

    У листі № Державної податкової служби № 16289 від 30.04.2024 на запит ФОПа щодо необхідності сплати ЄСВ за наявності основного місця роботи податківці підкреслили, що визначення бази нарахування для ФОПів з основним місцем роботи є виключно правом, а не обовʼязком.

    Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Чіткості від листа ДПС так і не додалося. Як свідчить практика, за добровільну сплату ЄСВ податківці не штрафують, а розносять ці дані до Стану розрахунків з бюджетом як зараховані, а ПФУ – зараховує до стажу.

    Проте у листі податківці не змогли відповісти на запитання, як така сплата ЄСВ потім враховуватиметься при розрахунку виплат від ПФУ. Вони радять звернутися за ним до Мінсоцполітики та ПФУ.

    Якщо Ви офіційно працюєте та маєте ФОП - достатньо сплати ЄСВ від роботодавця, Ви не зобов'язані його сплачувати додатково як ФОП. На розмір пенсії, судячи з листа ДПС, це не вплине.

    Щодо поради, тут треба відштовхуватися від потреби відкритого ФОП для Вас. Якщо ФОП потрібний, тоді просто можете припинити сплачувати ЄСВ. Якщо потреби у ФОП немає, можете взагалі закрити його.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Віталію!

    1. Чи вплине на розмір пенсії те, що я оплачую ЄСВ?

    Частиною 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

    Своєчасність та повнота сплати ЄСВ має безпосередній вплив на розмір пенсій майбутніх та сьогоднішніх пенсіонерів. За нормами Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у страховий стаж для вирахування розміру пенсій включаються періоди, за які щомісячно сплачені страхові внески.

    Пряма залежність рівня сплаченої суми єдиного внеску на рівень страхових виплат за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (пенсії, лікарняних, регресних виплат та допомоги по безробіттю) пояснюється справедливим висловом: «Що віддаєш – те і отримуєш!». Таким чином, чим більше заробіток, з якого сплачено єдиний внесок, тим більше соціальна виплата. Наприклад, відповідно до нині діючого пенсійного законодавства, розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України.

    У разі, якщо підприємство має борг по сплаті нарахованого єдиного внеску, період, за який така заборгованість повністю не погашена, не зараховується до страхового стажу працівників, а нарахована їм за цей період заробітна плата не включається в розрахунок пенсії.

    2. Якщо це не вплине, то як мені краще поступити:• припинити платити ЄСВ, але не закриваючи ФОП• припинити платити ЄСВ і закрити ФОП

    ЄСВ платити двічі не потрібно точно! Якщо Ви працюєте на основному місці (за трудовим договором), і підприємство сплачує за Вас ЕСВ, то Ви згідно із законодавством у статусі ФОП можете не платити єдиний соціальний внесок за себе. Але, лише за умови, що роботодавець сплатив за Вас (як за працівника) ЄСВ в повному обсязі (тобто, не менше 22% від мінімальної зарплати).

    Проте Ви повинні пам'ятати, що від розміру страхових внесків залежить розмір майбутньої пенсії.

    Отже вибір за Вами: Ви можете продовжити сплачувати ЄСВ у статусі ФОП й, відповідно, пізніше отримувати більшу пенсію, або відмовитись від цього.

    Закривати ФОП, якщо у Вас є в ньому потреба, саме зараз протягом усього періоду дії воєнного стану не обов'язково, оскільки згідно з п. 919 разд. VIIIЗакону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе до припинення / скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану. Після цього не сплачувати ЄСВ за себе не вийде, і Вам придеться приймати рішення про подальшу сплату ЄСВ або закриття ФОПу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав
    40%
    Турчин Ярослав 3 дня назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, пане ВІТАЛІЙ! Вам ще багато років до пенсії? Якщо більше 10 років, то я не поручуся, що взагалі стан економіки в країні, існуючий стан бюджету та трильйони боргів - дадуть змогу виплачувати ХОЧ ЯКУСЬ пенсію за існуючою так званою "солідарною системою", тобто системою прив"язаною до "розкрадання" та "марнування" пенсійних внесків протягом усіх років незалежності босами ПФУ та інших фондів і установ, які раніше ділили існуючий тепер ЄСВ. Внаслідок чого - пенсійні виплати майже повністю фінансуються за рахунок дохідної частини державного бюджету України. Прогнози щодо доходів бюджету на наступний рік невтішні. Значний дефіцит (за підрахунками фахівців - майже 60 % бюджету дефіцит без зовнішньої допомоги країн-партнерів та ще більших запозичень на міжнародних фінансових ринках). Саме тому на розгляді в Верховній Раді наразі перебуває законопроект щодо значного підвищення податкового навантаження на громадян України.

    Як на мене набагато ефективніше заощаджувати особисто, а не розраховувати на державу і солідарну систему, чи навіть накопичувальну., якої ще не існує. Бо потім можна дуже довго шукати свої заощадження, виведені в незрозуміли інвестиційні фонди за кордон пані Третьяковою і ко.

    Тож, на моє переконання, найкращий спосіб заощадження, який доступний в Україні - переведення грошей у вільно конвертовані у світі валюти (долар США, євро як правило). Це надійніше і мобільніше на випадок чого. З золотом можуть бути проблеми. Адже дуже багато фактів підробки банківськими установами України злитків банківського золота, за яке видають фарбовану мідь. Крім того - швидка конвертація назад в гроші золота, інших товарно-матеріальних цінностей потребує певного часу (який не завжди є), а також може бути пов"язана з втратою частини вартості інстурмента заощаджень.

    Свою думку не нав"язую. Це моє особисте переконання, сформоване 15-річним досвідом спостерігання економіко-правової ситуації в країні.

    Щодо сплати ЄСВ.

    Ви маєте право не платити ЄСВ подаючи відповідну звітність за двома підставами:

    - тимчасово, використовуючи пільгу з ЄСВ на період війни (цю опцію держава планує скасувати з 01.01.2025 р.)

    - як особа, яка працює і сплачує ЄСВ за основним місцем роботи.

    Закрити ФОП можна, якщо Ви по ньому не працюєте і не маєте планів працювати. Але може прийти податкова перевірка і попити крові.

    Податкова в 2024 році дає таке роз"яснення щодо сплати ЄСВ.

    Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. До того ж сума ЄСВ за місяць також не може бути меншою за розмір місячного мінімального страхового внеску.

    Як і раніше, не сплачують за себе ЄСВ підприємці (незалежно від системи оподаткування), які отримують пенсію за віком або за вислугу років або є особами з інвалідністю, або досягли віку, установленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

    Такі особи можуть бути платниками ЄСВ лише за умови їхньої добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

    Також звільняються від сплати ЄСВ за себе ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив ЄСВ за таких осіб у розмірі, меншому від мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більшому за максимальну величину бази нарахування ЄСВ. До того ж сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

    Зауважимо, що також є тимчасові звільнення. З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, ФОП незалежно від обраної системи оподаткування мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. До того ж вони розрахунок єдиного внеску в складі податкової декларації не заповнюють за період, у якому ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    Для всіх підприємців діють єдині квартальні строки для сплати ЄСВ – до 20-го числа наступного за кварталом місяця. Нагадаємо, що п. 6 р. IV Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, передбачено перенесення граничного терміну сплати ЄСВ у разі, якщо такий термін припадає на святковий або вихідний день.

    https://rv.tax.gov.ua/media-ark/local-news/781216...

    Чи треба ФОПу-працівнику при несплаті ЄСВ подавати додаток 1 до єдиної звітності?

    Відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464), фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

    Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

    Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають у складі податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1).

    У розд. 9 Додатка 1 в графі 2 в рядках у розрізі окремого календарного місяця звітного періоду відображаються суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховуються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1.

    Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

    Згідно з приміткою 8 до Декларації Додаток 1 не подається та не заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку першої – третьої груп, за умови дотримання ними вимог, визначених ч. 4 та 6 ст. 4 Закону №2464, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

    Враховуючи зазначене, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

    Якщо роботодавцем у звітному періоді єдиний внесок нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку із перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі фізичні особи – підприємці зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

    При цьому, за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 в паперовому вигляді проставляються прочерки, в електронному варіанті – поля залишаються не заповненими.

    https://lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/print-500...

    ОТЖЕ. Ви можете обрати варіант, який Вам більш зручний та економічно вигідний.

    Якщо Ви вірите в перспективу існування солідарної пенсійної системи в Україні на дату досягнення Вами пенсійного віку - сплата ЄСВ з обох джерел - теоретично може підвищити Вам пенсію, адже буде більша сума внесків взята до обрахунку. Це звісно, якщо Пенсійний фонд або держава не змінить підхід до обрахунку. Зараз беруть наприклад для обчислення останні роки перед виходом на пенсію.

    Згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ розмір пенсії напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

    Завдяки внескам (за твердженням Пенсійного фонду України) можна підвищити розмір майбутньої пенсії. Для тих, хто офіційно не працює, добровільно сплачені внески – це набутий страховий стаж та заробітна плата для майбутньої пенсії, для працюючих – збільшена заробітна плата.

    Особисто я в це не вірю. І оскільки Україна планує інтеграцію в ЄС, то в будь-якому разі законодавство України рано чи пізно буде адаптоване до вимог та стандартів Європейського союзу.

    Регламент ЄС 883/2004 з питань координації систем соціального забезпечення та дві директиви 98/49/ЄС і 2014/50/ЄС, які стосуються переміщення працівників в межах ЄС та забезпечення їхнього права на пенсійні виплати, містять застереження, що «Низькі пенсійні вимоги (вік і страховий стаж) зростають повільно; багато пенсіонерів ризикують навіть не досягти прожиткового мінімуму; це особливо стосується жінок, які можуть вийти на пенсію раніше за чоловіків і ризикують залишитися в бідності у старості». А це вже більш конкретні орієнтири стосовно необхідних змін.

    У квітні минулого року Allianz SE — німецька фінансова транснаціональна корпорація, основним напрямком діяльності якої є страхування, опублікувала результати щорічного дослідження щодо пенсій Allianz Global Pension Report 2023, де, зокрема, відображено рейтинг систем пенсійного забезпечення, до якого увійшли 75 країн світу. Перші 3 сходинки там посідають країни ЄС – Данія, Нідерланди і Швеція. У першу 20-у також потрапили Бельгія, Португалія, Німеччина і Італія.

    У 2022 році американська консалтингова компанія Mercer також опублікувала свій періодичний звіт Mercer CFA Institute Global Pension Index 2022, де прорейтинговано пенсійні системи 44-х країн світу. 3 сходинки посідають країни Європи – Ісландія (не аналізувалась в межах дослідження Allianz SE, не є країною ЄС), Нідерланди і Данія, а до 20-и увійшли такі країни-члени: Фінляндія, Швеція, Ірландія, Бельгія, Німеччина.

    Так, Данія, Ісландія, Норвегія і Швеція мають обов'язкову накопичувальну систему, а Італія, Норвегія і знову Швеція – умовно-накопичувальну. Крім того, у Данії, Італії, Нідерландах, Португалії і Фінляндії пенсійний вік зростає автоматично при зростанні очікуваної тривалості життя населення. А у Фінляндії і Португалії від очікуваної тривалості життя, демографічних показників та ще й економічних факторів залежить розмір пенсійних виплат.

    ТОМУ, на мою думку, враховуючи той факт, що за період з 2019 до 2024 р. гривня знецінилась з 24,95 (25.2) грн. за 1 $ до майже 41,35 гривень за 1 $ за офіційним курсом НБУ станом на зараз. Тобто майже на 40 %.

    Зважаючи на це, складно розраховувати на гривню як на ефективний інструмент накопичень як через інструменти, які може запровадити держава, так і через особисті заощадження, в тому числі шляхом розміщення на депозити в банківській системі України під %.

    Формально Ви маєте право не платити ЄСВ, якщо офіційно працевлаштовані за основним місцем роботи та сплачуєте ЄСВ через свого роботодавця (роботодавець ТОВ - як агент зі стягнення та сплати ЄСВ сам платить його за Вас).

    Також наразі існує пільга, яке дає право не платити ЄСВ, використовуючи воєнну пільгу. Обіцяють, що це свято закінчиться 01.01.2025 р., оскільки це передбачено проектом Державного бюджету України на 2025 рік, який внесено до Верховної Ради України.

    Заморозка мінімальних соціальних стандартів, планований долар по 50 наступного року, призведуть до гіперінфляції. Також не слід забувати про загрозу зимових блекаутів, поступової відмови влади від обіцяних заморожених тарифів, ЄСВ та ін. речей, які обіцяли до завершення війни.

    Звісно вирішувати Вам, але такі ризики існують. А зважаючи на стан гривні, при приєднанні до ЄС і переході на європейську валюту - існує ризик того, що усі громадяни України будуть отримувати певний прожитковий мінімум, визначений в Брюселі Єврокомісією. Тож скільки б хто не заплатив, а виплати можуть бути однакові, бо вони всеодно не будуть дотягувати згідно з курсом гривні до євро / долара, до прожиткового мінімуму в ЄС.

    Максимальна величина бази нарахування ЄСВ - це максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює 15 розмірам МЗП, на яку нараховується ЄСВ (п. 4 ч.1 ст. 1, ч. 3 ст. 7 Закону України № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

    ФОП також маєте право закрити.

    Зараз реалізовано можливість зробити це онлайн, без відвідування державного реєстратора у ЦНАПі.

    https://diia.gov.ua/services/avtomatichne-zakritty...

    Однак, Ви продовжуватимете перебувати на обліку в податковій як особа, яка отримувала дохід ФОП і податкова матиме право протягом 3-х календарних років - здіснити перевірку Вашої первионної фінансової документації, звітності, сплачених податків.

    Приблизно такі мої відповіді на Ваше питання.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    1. Чи вплине на розмір пенсії те, що я оплачую ЄСВ?

    Так, вплине. Ви повинні мати більшу пенсію.

    Згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“ розмір пенсії напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

    Згідно статті 41 даного Закону. Виплати (доходи), що враховуються в заробітну плату (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії

    До заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються:

    1) суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом, з яких згідно з цим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески в межах встановленої законодавством максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, а після набрання чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" - максимальної величини бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, визначеної відповідно до закону;

    2) суми виплат (доходу), отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), - у межах сум, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум.

    Для осіб, які у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, термін виконання якої перевищував календарний місяць, до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), які відповідно до законодавства, що діяло раніше, включалися і до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні, у розрахунку на кожний місяць виконання роботи. Перелік таких осіб, а також порядок визначення для них заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії встановлюється Кабінетом Міністрів України;

    3) суми заробітної плати (доходу), визначені виходячи із здійсненої застрахованою особою доплати, передбаченої частиною третьою статті 24 цього Закону;

    4) суми заробітної плати (доходу), визначені виходячи із сплачених страхових внесків за договором про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

    2. Якщо це не вплине, то як мені краще поступити.

    Розмір пенсії повинен бути збільшений. За додатковою інформацією можете звернутись із заявою до Пенсійного фонду - https://www.pfu.gov.ua/dlya-gromadskosti/zvernenny...

    Проте, у Вас є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» по двом підставам

    1. Для ФОП діє воєнна пільга протягом всього воєнного стану і ще 12 місяців після його припинення/скасування.

    2. За Вас ЄСВ сплачує роботодавець.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA