Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 25 сентября 2024, вопрос №119968 350₴

После обмена автомобилями ,владелица отменила свою доверенность

Ситуация такая.с человеком посмотрели машины друг друга и решили поменяться с его доплатой 2800.автомобилями обменялись,решили по доверенностям с правом передоверености все оформить .спустя 5 месяцев решаюсь продать машину,с человеком договорился устно,машину отдал и только спустя 3 недели еду к нотариусу оформлять на человека доверенность и оказывается ,что месяц назад владелица авто по просьбе человека с которым я менялся машинами, отменила доверенность,но я то машину уже продал,деньги получил,меня никто об отмене не уведомил.отмену они мотивируют тем ,что я им продал автомобиль, при продаже 3 лицу ,за который нужно уплатить налог,так как они его хотят продать,а у меня это была 2 продажа за год.скажите ,пожалуйста, на сколько правомерно их действия с меня вымогать таким шантажом 400$,а также считается ли моя продажа человека авто законной ,если доверенность была уже к тому моменту отменена,но я об этом не был уведомлен

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    На даний час, якщо довіреність була скасована, то Ви не маєте права продавати авто і довіритель може звернутись в поліцію і подати авто в розшук.

    Якщо Ваше авто (яке Ви передали як довіритель) ще не продане - Ви також можете скасувати свою довіреність та вимагати повернення авто у Ваше володіння.

    Якщо Ви не переоформляли авто шляхом укладення договору купівлі-продажу в нотаріуса або сервісному центрі МВС, то по факту Ви не здійснили продаж. Якщо з покупцем Ви домовились лише усно - він Вам передав кошти, а Ви йому техпаспорт, то та людина не вважається власником авто.

    Справа в тому, що за другий продаж авто Ви дійсно повинні були сплатити податок 5% ПДФО та 1,5% військовий збір від вартості авто.

    Тому у Вас є такі варіанти розвитку подій:

    1. Скасувати всі довіреності та повернути собі Ваше авто.

    2. Сплатити податок за 2й продаж та за допомогою іншого власника переоформити авто на покупця по усній домовленості.

    3. Вирішувати питання у судовому порядку з усіма сторонами

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді повідомляю, що Вас повинні були попередити про скасування довіреності.

    Згідно статті 249 ЦКУ

    2. Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    3. Права та обов'язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія довіреності припинилася.

    Для формального переходу права власності на автомобіль необхідно оформити договір купівлі-продажу або будь-який інший, який передбачає перехід права власності на автомобіль, та провести перереєстрацію в сервісному центрі МВС. Тільки такі дії означають формальну зміну власника автомобіля.

    Видача довіреності не означає передачу власності на автомобіль. Це лише право користуватися та розпоряджатися автомобілем (якщо це передбачено).

    Наявна багата судова практика по справах, коли покупці «по довіреності» намагалися в суді довести, що вони є власниками автомобіля. Верховний Суд чітко і неоднозначно пояснив — це не так.

    Довіреність не гарантує жодних прав власності. Більше того, власник завжди має можливість відкликати довіреність та вимагати повернення автомобіля.

    Тому потрібно купувати автомобіль з переоформленням в сервісному центрі. Також при передачі коштів оформіть розписку. Попередньо перевірте автомобіль по реєстрах арешту та розшуку.

    Детальніше з ризиками про купівлю авто по довіреності можете ознайомитися за посиланням https://sud.ua/ru/news/sudebnaya-praktika/188874-p...

    Крім того частиною третьою статті 238 ЦК України передбачено, що представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

    Тобто, якщо довіреність на складена на Вас - Ви не можете оформити договір купівлі-продажу авто на себе.

    Проте, Ви можете передати Ваші повноваження частково або в повному обсязі іншій особі.

    • Евгений Клиент день назад

      моє авто вона вже переоформила,тому якщо я навіть відміню свою довіреність,то це нічого не змінить,на жаль,чи я помиляюсь?також мені ніхто не повідомив про те ,що довіреність була відмінена,тому я і продав авто..тобто всі дії є законними зараз і вони мають право забрати авто у людини ,якій я його віддав,а так як моє авто вони вже переоформити на себе,то я не маю права ні на один із автомобілів,вірно?також я їй авто дав по довіреності ,з чого випливає,що я його не продавав,чому тоді я повинен за нього платити 5%?

      • Дерій Владислав Олегович
        моє авто вона вже переоформила,тому якщо я навіть відміню свою довіреність,то це нічого не змінить,на жаль,чи я помиляюсь?

        Як вона переоформила авто? Якщо також по довіреності - тоді скасувати довіреність Ви зможете.

        Якщо продаж відбувся шляхом укладання договору купівлі-продажу авто - тоді довіреність вже вважається недійсною.

        вони мають право забрати авто у людини ,якій я його віддав,а так як моє авто вони вже переоформити на себе,то я не маю права ні на один із автомобілів,вірно?

        Якщо авто було продане за договором купівлі-продажу , то на авто Ви вже не маєте права, проте Ви можете вимагати повернути Вам кошти за продаж Вашого автомобіля.

        Уклавши у нотаріуса довіреність - Ви уповноважили свого представника укласти договір купівлі-продажу Вашого авто.

        Ваш представник (повірена особа), зобов'язаний передати Вам (довірителю) виручені за авто гроші.

        Якщо цього не було зроблено - Ви спочатку можете надіслати йому лист-претензію з вимогою повернути кошти, якщо Вашу вимогу ігнорують - укладіть угоду з адвокатом та звертайтесь до суду.

        Відповідно до ч. 1 ст. 237 ЦК України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

        Згідно з ч. 1 ст. 238 ЦК України представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє.

        За ч. 3 ст. 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

        Відповідно до ч. 1 ст. 1000 ЦК України, за договором доручення одна сторона (повірений) зобов`язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов`язки довірителя.

        Згідно ст. 1006 ЦК України, повірений зобов'язаний:

        1) повідомляти довірителеві на його вимогу всі відомості про хід виконання його доручення;

        2) після виконання доручення або в разі припинення договору доручення до його виконання негайно повернути довірителеві довіреність, строк якої не закінчився, і надати звіт про виконання доручення та виправдні документи, якщо це вимагається за умовами договору та характером доручення;

        3) негайно передати довірителеві все одержане у зв'язку з виконанням доручення.

        Отже, представник зобов'язаний повернути Вам кошти отримані за продаж Вашого авто. В разі ігнорування Ваших вимог потрібно звертатись до суду.

        також я їй авто дав по довіреності ,з чого випливає,що я його не продавав,чому тоді я повинен за нього платити 5%?

        Довіреність це не документ, який передбачає перехід права власності, а лише документ, який надає повноваження Вашому представнику переоформити від Вашого імені авто.

        Представник уклав договір купівлі-продажу авто від Вашого імені, тому вважається що саме Ви продали авто.

        Загалом, Ви можете пригрозити власниці авто, що якщо вона не переоформить своє авто на Вашого покупця, то Ви в судовому порядку будете вимагати повернення за продаж Вашого авто.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє (частина перша статті 237 ЦК України).

    Отже у Вас не виникло право власності на підставі довіреності від власника автомобіля.

    Згідно з частинами першою та третьою статті 244 ЦК України представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

    Повірений зобов`язаний: 1) повідомляти довірителеві на його вимогу всі відомості про хід виконання його доручення; 2) після виконання доручення або в разі припинення договору доручення до його виконання негайно повернути довірителеві довіреність, строк якої не закінчився, і надати звіт про виконання доручення та виправдні документи, якщо це вимагається за умовами договору та характером доручення; 3) негайно передати довірителеві все одержане у зв`язку з виконанням доручення (стаття 1006ЦК України).

    Тобто довіритель має право вимагати у Вас повернення автомобіля у разі скасування довіреності або коштів за вже продане авто. Майте це на увазі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Євгене!

    Якщо Ви уклали угоду купівлі-продажу, то так, продаж вважається законною.

    Договір купівлі-продажу, укладений представником на підставі довіреності, яка була скасована довірителем, не може бути визнаний недійсним, якщо факт повідомлення представника про припинення дії відповідної довіреності є недоведеним.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 червня 2020 року у справі № 552/856/18 .

    Правочин є недійсним у разі недотримання умов його чинності, передбачених статтею 203 ЦК, а саме: відсутність у сторін (сторони) необхідного обсягу цивільної дієздатності, відсутність волевиявлення учасника правочину та його невідповідність внутрішній волі учасника правочину, невідповідність форми вчиненого правочину вимогам закону, відсутність спрямованості волі учасників правочину на реальне досягнення обумовленого ним юридичного результату.

    Згідно з частиною першою статті 249 ЦК особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення.

    При цьому, особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність (частина друга статті 249 ЦК).

    Частиною третьою статті 249 ЦК передбачено, що права та обов'язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія довіреності припинилася.

    Отже, момент скасування довіреності та момент втрати нею чинності для представника та третіх осіб не збігаються. Скасована довіреність втрачає чинність для представника та третіх осіб з моменту настання першої із подій: або коли представник довідався, або міг довідатися про скасування довіреності; або коли третя особа дізналась, або могла дізнатись, що дія довіреності припинилася.

    До настання такої події скасована довіреність є чинною для представника та третіх осіб, перед якими представник представляє інтереси довірителя. Відповідно, всі вчинені представником в цей час правочини є чинними і для довірителя.

    Однак як тільки Представник довідався що довіреність припинилася, то він одразу втрачає всі повноваження, які йому надані довіреністю.

    Щодо податків, то Ви, як продавець повинні були сплатити податок у розмірі 5% ПДФО та 1,5 % військового збору.

    Відповідно до статті 173 Податкового кодексу ставка податку щодо доходу, від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна, отриманого фізичною особою протягом податкового року, становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%;

    Як виняток: дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом податкового року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда не підлягає оподаткуванню.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року другого з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда становить 5 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    Ставка податку щодо доходу, отриманого фізичною особою від продажу (обміну) протягом податкового року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та /або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу становить 18 % від вартості авто + військовий збір – 1,5%.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ситуация такая.с человеком посмотрели машины друг друга и решили поменяться с его доплатой 2800.автомобилями обменялись,решили по доверенностям с правом передоверености все оформить .спустя 5 месяцев решаюсь продать машину,с человеком договорился устно,машину отдал и только спустя 3 недели еду к нотариусу оформлять на человека доверенность и оказывается ,что месяц назад владелица авто по просьбе человека с которым я менялся машинами, отменила доверенность,но я то машину уже продал,деньги получил,меня никто об отмене не уведомил.отмену они мотивируют тем ,что я им продал автомобиль, при продаже 3 лицу ,за который нужно уплатить налог,так как они его хотят продать,а у меня это была 2 продажа за год.скажите ,пожалуйста, на сколько правомерно их действия с меня вымогать таким шантажом 400$,а также считается ли моя продажа человека авто законной ,если доверенность была уже к тому моменту отменена,но я об этом не был уведомлен

    В теорії - повинні були Вас повідомити.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 248. Припинення представництва за довіреністю

    1. Представництво за довіреністю припиняється у разі:

    1) закінчення строку довіреності;

    2) скасування довіреності особою, яка її видала;

    3) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;

    4) припинення юридичної особи, яка видала довіреність;

    5) припинення юридичної особи, якій видана довіреність;

    6) смерті особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

    У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків;

    7) смерті особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності.

    2. З припиненням представництва за довіреністю втрачає чинність передоручення.

    3. У разі припинення представництва за довіреністю представник зобов'язаний негайно повернути довіреність.

    Стаття 249. Скасування довіреності

    1. Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною.

    2. Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність.

    3. Права та обов'язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія довіреності припинилася.

    4. Законом може бути встановлено право особи видавати безвідкличні довіреності на певний час. Безвідклична довіреність з корпоративних прав видається відповідно до закону, що регулює діяльність відповідних господарських товариств.

    Те, що Вас не повідомили про скасування довіреності, в теорії може зіграти на Вашу користь.

    КЦС ВС роз’яснив правові наслідки скасування довіреності на відчуження автомобіля:

    Позивач видав співвідповідачам довіреність, якою уповноважив їх здати в оренду, обміняти, продати належний йому на праві власності автомобіль. Згодом він скасував довіреність. На час звернення до суду власникові було відомо, що автомобіль перебуває у володінні третьої особи, яка відмовляється повернути його власнику.

    Місцевий суд витребував автомобіль у володільця та повернув його власникові. Однак апеляційний скасував рішення суду першої інстанції і відмовив у задоволенні позову, оскільки володільця автомобіля не було повідомлено про скасування довіреності, а тому він є добросовісним володільцем на підставі чинної довіреності. Апеляційний суд установив, що володілець не набув права власності на спірний автомобіль, проте в межах дії довіреності має право ним володіти.

    Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду скасував постанову апеляційного суду і залишив у силі рішення суду першої інстанції, навівши таке правове обґрунтування.

    Видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без укладення договору його купівлі-продажу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала.

    Апеляційний суд дійшов правильного висновку, що володілець не набув права власності на спірний автомобіль на підставі усних домовленостей про його купівлю-продаж з представником позивача за довіреністю. Проте Верховний Суд не погодився з його висновком про добросовісність набуття володільцем автомобіля з таких підстав.

    Позивач на підставі довіреності передав співвідповідачам спірний автомобіль і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    На підставі усних домовленостей про купівлю-продаж автомобіля одна з довірених осіб передала автомобіль та свідоцтво про його реєстрацію третій особі, яка сплатила за це кошти, проте не перереєстровувала транспортний засіб на своє ім’я.

    Позивач скасував довіреність на розпорядження автомобілем, про що приватний нотаріус сповістив довірених осіб і всіх, кого це стосується.

    Оскільки третя особа набула спірний автомобіль на підставі усних домовленостей про його купівлю-продаж із представником позивача за довіреністю, то вона є недобросовісним набувачем.

    Момент скасування довіреності та момент втрати нею чинності для представника і третіх осіб не збігаються. Скасована довіреність втрачає чинність для представника та третіх осіб з моменту настання першої із подій: або коли представник довідався або міг довідатися про скасування довіреності; або коли третя особа дізналась або могла дізнатись, що дія довіреності припинилася.

    Третя особа, в розпорядженні якої насамкінець опинився спірний автомобіль, що його просив витребувати позивач, при розгляді справи в суді першої інстанції, зазначила, що у 2018 році від працівників поліції вона дізналася про накладення арешту на автомобіль та заборону його перереєстрації.

    Таким чином, позивач виконав вимоги ст. 249 ЦК України, а всім відповідачам було відомо про скасування довіреності, у зв’язку з чим вона втратила чинність як для представника довірителя, так і для третьої сторони, а висновок суду апеляційної інстанції щодо дії довіреності стосовно володільця є неправильним.

    Постанова Верховного Суду від 4 листопада 2020 року у справі № 573/476/19 (провадження № 61-17254св19) – https://reyestr.court.gov.ua/Review/92870092.

    Крім того, договір купівлі-продажу, укладений представником на підставі довіреності, яка була скасована довірителем, не може бути визнаний недійсним, якщо факт повідомлення представника про припинення дії відповідної довіреності є недоведеним.

    Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС від 3 червня 2020 року у справі № 552/856/18.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA