Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 25 сентября 2024, вопрос №119992 350₴

Як отримати від людини фінансову компенсацію назначену вироком суду?

Вітаю!
Був суд з людиною по статті 185.
Суд виніс йому вирок 3 роки умовно, а також компенсування моральних та фінансових збитків.
Людина, яку покарали на звʼязок не виходить і матеріальну шкоду не компенсує. Вирок був здійснений 19 червня. Що мені треба робити в такій ситуації? Дуже дякую за відповідь.

Ответы юристов (3)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право на відшкодування такої шкоди (стаття 128 КПК України, статті 1166, 1167, 1177 ЦК України).

    Цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими КПК України. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв’язку з цивільним позовом, КПК України не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства (стаття 128 КПК України).

    ЯКЩО Є РІШЕННЯ СУДУ ПРО ВІДШКОДУВАННЯ ВАМ ШКОДИ, ВАМ ПОТРІБНО ВЗЯТИ В СУДІ ВИКОНАВЧИЙ ЛИСТ ТА ЗВЕРНУТИСЯ З НИМ ДО ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ.

    ОСЬ ЗРАЗОК ЗАЯВИ В СУД ПРО НАДАННЯ ВИКОНАВЧОГО ЛИСТА ПО КРИМІНАЛЬНІЙ СПРАВІ (Прошу Вас видати мені виконавчий лист по кримінальному провадженні №___ (провадження №. ) відносно засудженого. за ст. ___ КК України.)

    https://iv.od.court.gov.ua/sud1509/gromadyanam/zra...

    За власною волею виконавець не може відкрити виконавче провадження. Для цього потрібний виконавчий лист і заява стягувача.

    Виконавчий документ – це документ, на основі якого компетентними органами здійснюється примусове виконання рішення суду або іншої інстанції. Звичайно, як і будь-який офіційний документ, він має складатися за установленою формою.

    Для того, щоб документ відповідав усім вимогам, він повинен містити:

    1. Назву документа та точну дату його видачі, назву органу, що його видав та повні данні та точна назва посади особи, що видала документ.

    2. Дату прийняття та номер рішення, згідно з яким було видано виконавчий документ.

    3. Повне найменування (якщо особа юридична) або всі дані фізичної особи. Для юридичної особи вказується місцезнаходження, для фізичної ж – дані про місце перебування або постійне проживання.

    4. Ідентифікаційний код особи з Єдиного державного реєстру юридичних або фізичних осіб. Мають бути вказані як про боржника, так і про стягувача.

    Окрім основних даних, необхідно пересвідчитися в тому, що в документі вказано:

    1. Резолютивну частину рішення, за якою передбачені заходи примусового виконання рішення.

    2. Дата, з якої рішення буде мати законну силу (окрім тих рішень, що підлягають виконанню негайно).

    3. Строк пред’явлення рішення до виконання.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Судові рішення, що набрали чинності, є обов’язковими та підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, навіть за її межами.

    Проте якщо боржник відмовляється добровільно виконувати рішення суду або тип справи дозволяє негайне виконання рішення (зокрема, справи про стягнення аліментів, присудження виплати заробітної плати, відшкодування шкоди, стягнення грошових сум), законодавством передбачена можливість примусового виконання рішень.

    Для того щоб ініціювати примусове виконання такого рішення, необхідно отримати в суді виконавчий лист (ухвала суду, судовий наказ) та звернутися з цим виконавчим документом і відповідною заявою до органу виконання рішень.

    Примусове виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) покладається на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України "Про виконавче провадження" випадках - на приватних виконавців.

    Отже, якщо людина відмовляється виконувати рішення суду добровільно, Вам спочатку необхідно звернутися до суду, який розглядав справу, із заявою про видачу виконавчого листа. Виконавчий лист обов’язково має містити:

    1. назву і дату видачі документа, найменування органу, прізвище, ім’я, по батькові та посаду посадової особи, яка його видала;
    2. дату прийняття і номер рішення, згідно з яким видано документ;
    3. повне найменування стягувача та боржника, їх місцезнаходження, дату народження боржника - фізичної особи;
    4. реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта;
    5. резолютивну частину рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень;
    6. дату набрання рішенням законної сили (крім рішень, що підлягають негайному виконанню);
    7. строк пред’явлення рішення до виконання.

    Наступним короком буде написати заяву про примусове стягнення коштів із боржника та звернутися із даною заявою до державної виконавчої служби або приватного виконавця, який знаходиться:

    • за місцем проживання/перебування або роботи боржника
    • за місцем знаходження майна боржника.

    Грошові суми, стягнуті з боржника (у тому числі одержані від реалізації майна боржника), зараховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби чи рахунок приватного виконавця.

    За Вашою письмовою заявою стягнуті грошові суми перераховуються виконавцем на зазначений Вами рахунок у банку або іншій фінансовій установі чи надсилаються на Вашу адресу поштовим переказом.

    Заходами примусового виконання рішень є:

    • звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об’єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами;
    • звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника;
    • вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні;
    • заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов’язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем;
    • інші заходи примусового характеру, передбачені Законом України про виконавче провадження.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анжеліка!

    Вам потрібно звернутись до суду із заявою про видачу виконавчого листа, оскільки автоматично рішення судів до виконавців не надходять.

    Виконавчий лист – це письмовий документ встановленої форми і змісту, який видається судом для примусового виконання прийнятих ним у справах рішень, ухвал, постанов, як підстава для їх виконання.

    Виконавчий лист зобов'язує боржника, інших юридичних та фізичних осіб точно і своєчасно виконати рішення суду чи іншого органу, а також сприяти державному виконавцю у примусовому виконанні рішення.

    Виконавчий лист видається для виконання:

    а) рішень, ухвал і постанов у цивільних та адміністративних справах; та вироків, ухвал і постанов у кримінальних справах у частині майнових стягнень;

    б) мирових угод, затверджених судом;

    в) рішень третейських судів у цивільних справах громадян;

    г) рішень іноземних судів і арбітражів, якщо вони визнані й допущені для виконання на території України у встановленому законодавством порядку.

    Виконавчий лист видається стягувачеві після набрання рішенням суду законної сили, якщо справа була розглянута в першій інстанції (після винесення судом першої інстанції рішення у справі законом передбачений 10-денний термін оскарження рішення, і тільки після цього терміну, в випадку відсутності апеляційної скарги, рішення набуває законну силу, ст.223 Цивільного Процесуального Кодексу України із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.07.2010 р. N 2453-VI). Виконавчий лист може видаватися також відразу після прийняття судового рішення - у разі негайного виконання рішення суду. Негайно виконуються рішення судів апеляційної та касаційної інстанцій.

    Виконавчий лист можна отримати особисто або через уповноваженого на це представника безпосередньо в суді, коли судове рішення набрало чинності.

    За кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, чи прокурора, який здійснював у цій справі представництво інтересів громадянина або держави в суді, видається один виконавчий лист.

    Після того, як отримаєте виконавчий лист, звертайтесь до виконавчої служби. В результаті виконавець відкриє виконавче провадження щодо примусового стягнення коштів з обвинувачуваного.

    Для того Вам потрібно написати заяву про примусове стягнення коштів із боржника та звернутися із заявою до державної виконавчої служби або приватного виконавця, який знаходиться:

    * за місцем проживання/перебування або роботи боржника.

    * за місцем знаходження майна боржника.

    Виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом 3- років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA