Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 сентября 2024, вопрос №120036 650₴

Відстрочка від мобілізації п.9 ст. 23

Минуле моє питання:

"Доброго дня. Вже питав раніше, але після 18 травня відбулись зміни, тому питання актуальне.
Є матір, яка за висновком ЛКК потребує постійного догляду. Проживаю з нею разом. Ще є сестра ( 57 р. не інвалід і сама не потребує догляду ), яка давно живе окремо від нас. Чи є в мене право на відстрочку? Чи наявність сестри є перешкодою? ( в 560 постанові КМУ йдеться про те, що треба вказувати відсутність інших працездатних осіб )
Звертався до селищної ради, щоб зробити акт постійного догляду, там сказали що спочатку йти до ТЦК, писати заяву і т.д. Моделюю ситуацію, що отримаю акт, але в ТЦК дадуть відмову, бо є сестра.
Що в даній ситувції робити, після відмови? Оскаржувати в суді рішення ТЦК?"

За час, що минув я зробив Акт встановлення факту здійснення особою постійного догляду, висновок ЛКК 08 4/о, інші документи і після змін в постанові 930, де мені не потрібно доводити відсутність інших працездатних членів сім’ї я вчора пішов до ТЦК оформлювати відстрочку (додаток 9 ). Людина, яка приймала документи зразу сказала, що буде відмова і дадуть повістку, бо є сестра, яка має доглядати матір. Мої аргументи, що постанова КМУ 930 спростила умови оформлення відстрочки для людей першої ступені спорідненості були категорично відкинуті. ТЦК керується статтею 23, а там, мовляв, треба доводити відсутність інших осіб. І що закон юридично вище ніж постанова.
Заяву написав, на відстрочку але буде відмова з повісткою, як мені сказав працівник ТЦК. Що порадите в даній ситуації, враховуючи що відмова буде десь за тиждень. Отримавши письмову відмову негайно оскаржувати в суді? Але це місяці і мене мобілізують ( я буду вже не військовозобовязаний, а військовослужбовець ) Подати також до суду заяву про забезпечення позову? Має ж бути якийсь законний вихід, бо ТЦК трактує закони на свій лад.

Ответы юристов (19)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У Вас насправді декілька варіантів - подавати офіційно заяву щодо відстрочки та документи, що підтверджують право на відстрочку з її обов'язковою реєстрацією ТЦКСП.

    Після цього чекати на офіційну відповідь. Якщо буде відмова - оскаржити відмову в суді. Щодо забезпечення позову - питання залежить виключно від аргументації в клопотанні та позиції суду. Позиції судів є ріними.

    Інший варіант - подання скарги до МО, ДБР та уповноваженого з прав людини Верховної ради України.

    Іншого не дано.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВІДМОВА ВІД НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ З БОКУ ТЦКСП НЕ БУДЕ ВІДПОВІДАТИ П.9 СТ.23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - ВИМОГА ПРО ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ СТОСУЄТЬСЯ БАТЬКІВ ДРУЖИНИ.

    СТАТТЯ 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

    Закон УкраїниПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір'ю (батьком чи матір'ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім'ї, які зобов'язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду;

    ххх

    ОСКАРЖУВАТИ ПОТРІБНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, ІНШОГО ШЛЯХУ НЕМАЄ.

    ТАКОЖ НЕОБХІДНО В ЯКОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ ПРОСИТИ СУД ЗАБОРОНИТИ ВАШУ МОБІЛІЗАЦІЮ НА ЧАС РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

    ххх

    ВИ МОЖЕТЕ ПОСКАРЖИТИСЯ НА ДІЇ ТЦКСП ДО УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ:

    https://ombudsman.gov.ua/

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Людина, яка приймала документи зразу сказала, що буде відмова і повістка, бо є сестра, яка має доглядати матір. Мої аргументи, що постанова КМУ 930 спростила умови оформлення відстрочки для людей першої ступені спорідненості були категорично відкинуті. ТЦК керується статтею 23, а там, мовляв, треба доводити відсутність інших осіб. І що закон юридично вище ніж постанова.

    ПОВНА НІСЕНІТНИЦЯ ЗІ СТОРОНИ ПРЕДСТАВНИКА ТЦК. ВІДМОВА У ВІДСТРОЧЦІ БУДЕ 100% НЕПРАВОМІРНОЮ І ВИ ЗМОЖЕТЕ ЇЇ ОСКАРЖИТИ.

    Згідно пункту 9 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю ДРУЖИНИ (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати ДРУЖИНИ не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    В СТАТТІ 23 ВКАЗАНО, ЩО ДОВОДИТИ ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ ПОТРІБНО ЛИШЕ В ТОМУ ВИПАДКУ, ЯКЩО ДОГЛЯД ВИ ЗДІЙНЮЄТЕ ЗА БАТЬКОМ АБО МАТІР'Ю СВОЄЇ ДРУЖИНИ.

    Що порадите в даній ситуації, враховуючи що відмова буде десь за тиждень. Отримавши письмову відмову негайно оскаржувати в суді? Але це місяці і мене мобілізують ( я буду вже не військовозобовязаний, а військовослужбовець ) Подати також до суду заяву про забезпечення позову? Має ж бути якийсь законний вихід, бо ТЦК трактує закони на свій лад.

    Перш за все відправте на адресу ТЦК рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів, що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Після отримання відмови - відразу звертатайтесь до суду із заявою про оскарження дій ТЦК та забезпечення позову. Повістку на відправку ігноруйте. Зверніться до поліції та ДБР про перевищення ТЦК своїх службових повноважень.

    Якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня,Сергію!

    На якій підставі Ви подали заяву на відстрочку? Пункт 9? Ви зареєстрували останню або ж мова йде тільки про "консультацію" з ТЦК?

    Щодо керування ТЦК нормами Закону, а не Постанови, то пункт 9 статті 23 не зазначає про потребу доказування інших працездатних осіб, якщо догляд здійснюється за одним із своїх своїх батьків. Умова про працездатних осіб, викладена у дужках спеціально для таких, як ТЦК, і стосується лише догляду за батьками своєї дружини.

    «9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду».

    Отримавши письмову відмову негайно оскаржувати в суді?

    Так, у Вас немає інших варіантів, на жаль.

    Але це місяці і мене мобілізують ( я буду вже не військовозобовязаний, а військовослужбовець .

    Так, Ви праві. На судовий розгляд справи піде, як мінімум 2 місяці, це за умови, що ТЦК не буде подавати апеляцію, якщо рішення суду винесуть на Вашу користь. У якості військовослужбовця Ви вже не зможете мати права на відстрочку, а матимете тільки право на звільнення й звільнитись Вам не дасть саме наявність сестри.

    ) Подати також до суду заяву про забезпечення позову?

    Так, це також єдиний варіант у Вашому випадку для убезпечення себе від мобілізації на період розгляду справи. Заяву про забезпечення позову можливо подати до подачі позовної заяви, разом із позовною заявою та під час розгляду справи.

    Проте, і тут може бути не просто, оскільки суди не завжди задовільняють заяви про забезпечення позову, якщо військовозобов'язаному ще не видали МБ. Тобто вважають, що забезпечення позову не є співмірним із оскаржувальними діями комісії при ТЦК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клиент 20 часов назад

      На якій підставі Ви подали заяву на відстрочку? Пункт 9?

      Так, пункт 9.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді я не бачу на якій підставі, навіть з урахуванням Закону, а не Постанови, ТЦК відмовить Вам. Норму пункту 9 неможливо трактувати таким чином, аби прив'язати доказування наявності працезданих осіб до Вашого випадку. Дана норма спеціально відокремлена.

        • Сергій Клиент 20 часов назад

          Це або незнання законів і змін до них ( в чому є сумніви ) або свідомо робиться. Мало хто оскаржує в судах їні неправомірні дії і вони цим користаються.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це може бути й перше, й друге. Аби Ви бачили аргументи ТЦК, які останні наводять у відзивах на позовні заяви, то зрозуміли би, що деякі з них взагалі не розуміють навіть різниці між утримання та доглядом.

            На жаль, змусити ТЦК надати Вам відстрочку Ви не зможете, тим паче, як я зрозумів, рішення вже "заочно" прийняте. Тому залишається тільки суд.

            Вашу заяву зареєстрували?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    З 21 серпня 2024 року набрали чинності зміни до Порядку призову, які стосуються конкретно Вас. Пропоную на них зупинитися.

    На сайті КМУ оприлюднена постанова КМУ від 16.08.2024 № 930 "Про внесення змін до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    Отже, які зміни (основні моменти):

    1. Відтепер військовозобов'язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (пункт 9), не повинні зазначати у заяві про оформлення відстрочки інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати. постійний догляд - зміна позитивна.

    2. Військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини обов'язково повинні зазначати і відповідно доводити факт відсутності інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд за хворим - по суті, жодних змін.

    3. Військовозобов’язані, які відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, зазначених у пункті 13 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (свої батьки або батьки дружини з інвалідністю I або II групи), зазначають у заяві про відстрочку про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати осіб, а за умови наявності кількох військовозобов’язаних - додають заяву особи з інвалідністю І або ІІ групи за формою згідно з додатком 15, в якій зазначається прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, яку особа з інвалідністю обирає для здійснення свого утримання - цілком логічно.

    4. ТЦК та СП, де перебуває на військовому обліку військовозобов'язаний та до якого він звертається із заявою про відстрочку, під час прийняття рішення про надання відстрочки перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, яку відповідно до законодавства зобов’язаний утримувати військовозобов’язаний або за якою здійснює постійний догляд, наявність інших осіб, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано за адресою задекларованого/ зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного або особи, яка перебуває на утриманні або потребує постійного догляду, з використанням відомостей Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну - звертаю увагу, що мова йде про перевірку перебування на військовому обліку. Якщо на в/о Ви не перебуваєте, спочатку - ВЛК, облік, лише потім - відстрочка.

    5. АКТ про встановлення факту здійснення особою постійного догляду більше не є обов'язковим для осіб, хто підпадає під пункт 13 частини 1 статті 23 ЗУ "Про МПтаМ".

    6. Особи, які здійснюють постійний догляд за особами по пунктах 9 та 14 частини 1 статті 23 ЗУ "Про МПтаМ", та які не мають права на компенсацію, повинні отримувати Акт про встановлення факту здійснення особою постійного догляду.

    7. Затверджено нову форму заяви про оформлення відстрочки - звертаю увагу, що скоріше за все нову заяву потрібно буде подавати всім військовозобов'язаним, хто звертається до ТЦК.

    8. Затверджено нову форму Акту про встановлення факту здійснення постійного догляду, а також правила його складення:

    строк для складення - протягом десяти календарних днів з дати її подання.

    чекати матеріали перевірки від ТЦК більше не потрібно.

    Акт вже складається лише у випадку ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ, а не як раніше - "догляду (постійного догляду)".

    - чітко визначено перелік документів, який потрібно подати на розгляд комісії.

    9. Оновлено перелік документів, що подається для оформлення відстрочки, з урахуванням вищезазначеного.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД НАЯВНОСТІ СЕСТРИ. ЦЕ СТАЛО РЕАЛЬНИМ ЯК РАЗ ТАКИ З 21 СЕРПНЯ 2024 РОКУ. ВІДТЕПЕР ВИМОГА ПРО ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ВІДСУТНОСТІ ІНШИХ ОСІБ СТОСУЄТЬСЯ ЛИШЕ ВИПАДКІВ ДОГЛЯДУ ЗА БАТЬКАМИ ДРУЖИНИ (ТЕСТЬ, ТЕЩА).

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    Водночас мушу зазначити, що інколи трапляються прикрі ситуації, коли навіть члени комісії з надання відстрочок не в курсі про останні зміни. До прикладу, одна із останніх ситуацій, яку я супроводжую - чоловік здійснює постійний догляд за хворою матір'ю, отримує компенсацію та має Акт по догляду. У зв'язку із наявністю сестри йому відмовити у відстрочці по пункту 9. Ми одразу звернулися до членів комісії, де останні дійсно визнали свою провину. Наразі подаємо нову заяву про відстрочку та будемо отримувати вже позитивну відповідь.

    Тому загалом будьте готові до різних варіантів. ТЦК просто не вчитується в статтю Закону України "Про МПтаМ", вимога про доведення факту відсутності інших осіб стосується лише БАТЬКІВ ДРУЖИНИ.

    Якщо дадуть відмову, можете скористатися моїми порадами або одразу подавати позовну заяву до суду.

    З повагою!

    Сергій Клиент 19 часов назад

    Ще спитаю. В Акті, комісія в соцзахисті в графі "друга ступінь спорідненості" не вказали наявність сестри, а поставили прочерк. Я навіть уваги не звернув на це. В ТЦК ж сказали мені, що я навмисно приховав наявність сестри ( як можна в наш час таке приховати? ) і Акт буде визнаний недійсним. Абсурд...

    Це проблема для мене чи краще переробити той Акт?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Нова форма Акту взагалі такого не передбачає. Радив би Вам подати нову заяву про видачу Акту догляду.

      ТЦК точно не має права скасовувати Акти, видані іншими органами влади.

    • Дерій Владислав Олегович

      КОМІСІЯ ВСЕ ПРАВИЛЬНО ЗРОБИЛА! В даному пункті вказується Родинний зв’язок між особою, яка здійснює постійний догляд (ВИ), та особою, за якою здійснюється догляд (МАТИ) . Ви здійснюєте догляд за матір'ю, а не сестрою! Тому там і не потрібно було вказувати сестру!

      Вам взагалі не потрібно подавати відомості про сестру - це АБСУРД зі сторони ТЦК. Вам потрібно лише надіятись, що члени комісії будуть більш адекватні, ніж особа яка приймала Ваші документи!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      ТЦК немає повноважень щодо визнання акту недійсним. Хотів би бачити, як вони звернуться з цим питанням до суду. Крім того, у Вас ще старий зразок акту, станом на зараз він вже має іншу форму.

    Сергій Клиент 19 часов назад

    Вашу заяву зареєстрували?

    Сказали, що так. Взяли всі документи ( висновок ЛКК, Акт, копії свідоцтва про народження, паспортів і військового квитка і пішли в іншу кімнату. В ВОДі вклеїли штрих - код. Але я вже не впевнений, що зареєстрували. Що стосується Акта і висновка ЛКК - забрали оригінали. Що так треба, ніби.

    • Дерій Владислав Олегович

      На наступний раз - оригінали документів ніколи не надавайте, адже невідомо, які протиправні дії вони можуть з ними вчинити. Чекайте на результат. Ви можете письмово витребувати оригінали документів у ТЦК. Або Ви можете звернутись до закладу охорони здоров'я та отримати дублікат довідки ЛКК, а в соцзахисті - дублікат Акту встановлення факту здійснення догляду.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви подавали один примірник заяви? Потрібно було подавати дублікати документів або завірені копії. Тепер Вам прийдеться звертатись до ЛКК за видачею дублікату, бо оригінал висновку ТЦК Вам не поверне. Теж саме стосовно акту. Тобто станом на зараз Ви не маєте оригіналів документів при собі.

      • Сергій Клиент 18 часов назад

        Так, один. Мені треба було обов'язково зареєструвати заяву. Просто так не віддавати. На ній мали поставити відмітку про отримання.

        І не віддавати оригінали документів ( думав, що з відмовою їх повернуть ). Було хамське відношення і я зробив помилки.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Я зрозумів, на жаль, такі випадки непоодинокі. Проте, заяву в Вас прийняли із документами, тож думаю, її зареєстрували.

          Щодо документів, то отримаєте дублікати у відповідних органах.

          Щодо помилок, то від останніх ніхто не застрахований, Ви просто перенервували. Наразі чекайте на відповідь, бо одна справа - це розмова із працівником ТЦК, а інша рішення прийняте комісією. Після того вже потрібно буде рухатись далі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Сергію!

    Загалом, ще раз хотів би пройтися по Вашій ситуації. Заяву про оформлення відстрочки Ви вже подали - факт безспірний. Тобто треба чекати відповіді. Якщо є в запасі хоча б пару днів (можливо Ви знаєте коли засідає комісія Вашого ТЦК), спробуйте подати пояснення з приводу поданої заяви про відстрочку. Деяким моїм клієнтам такі пояснення дійсно допомагали у оформленні відстрочки. У поясненні вкажіть, що ні Закон, ні постанова КМУ не передбачають обов'язку доведення факту відсутності інших осіб для своїх батьків.

    Якщо відповідь буде позитивна - питання знімається.

    Якщо відповідь негативна - спробуйте подати нову заяву про відстрочку, додайте зазначене вище пояснення, нехай знову подають на комісії.

    Відмова у відстрочці не позбавляє військовозобов'язаного права подати нову заяву.

    Або інший варіант - оскаржувати відмову у суді, але дійсно тоді варто подавати заяву про забезпечення позову.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA