Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 сентября 2024, вопрос №120063 350₴

виїзд за кордон як супроводжуючий інваліда 2 групи

дано:
1.військовозабовязаний 35 років, дані оновив вчасно, з військово-облікових документів - резерв+ зі статусом на обліку і роздрукований pdf звідти; відсрочку зробити не може, так як є ще сестра
2. мати - інвалід 2 групи, є довідка мсек і пенсійне посвідчення. Зареєстрована на одній площі з сином
Питання: чи достатньо цього набору на теперешній момент для виїзду як особа що супроводжує інваліда 2 групи? що треба ще для успішного проходження кордону? чи відсутність відсрочки стане на заваді (раніше знайомі виїзджали с таким набором)?

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Згідно законодавства Ви маєте право на перетин кордону разом з матір'ю без оформленої відстрочки та ВЛК, проте наскільки адекватно поведуть себе прикордонники - невідомо.

    Крім того, без оформленої відстрочки існує ризик отримати повістку на першому ж блокпості.

    Прикордонникам можна надати роздрукований електронний військово-обліковий документ з Резерв+ або ДІЇ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., адже згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право: особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти;

    2) пенсійне посвідчення матері, де вказано про інвалідність;

    3) Ваше свідоцтво про народження;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    5) військово-обліковий документ, можна е-ВОД з Резерв+

    Акт про встановлення догляду не потрібен, адже у Вас з матір'ю спільне проживання. Довідка про відстрочку не потрібна, адже Ви перетинаєте кордон за пунктом 2-1, а не пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    На жаль, подорожувати Україною без оформленої відстрочки досить ризиковано. Крім того, не виключено, що на самому пункті пропуску будуть знаходитися представники ТЦК, які по надуманим причинам захочуть Вас затримати.

    Проте, наявність відстрочки не впливає на право перетину кордону. Якщо без відстрочки - Вам не дозволяють виїхати з України - Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Також Ви можете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Питання: чи достатньо цього набору на теперешній момент для виїзду як особа що супроводжує інваліда 2 групи? що треба ще для успішного проходження кордону? чи відсутність відсрочки стане на заваді (раніше знайомі виїзджали с таким набором)?

    Якщо говорити про норми законодавства, то Вашого "набору" достатньо для виїзду, як супроводжуючому матері з інвалідністю ІІ групи. У Вас є всі необхідні документи: ВОД, закардонні паспорти, спільне місце реєстрації, свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення матері.

    Почнемо з підстави для перетину кордону.

    Згідно постанови КМУ № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Щодо оформленої відстрочки в ТЦК:

    Пункт 2-1 Правил Перетину кордону громадянами України не передбачає оформлення відстрочки в ТЦК для виїзду за кордон.

    Дана вимога присутня тільки у пункті 2-6 Правил:

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил."

    З приводу е-ВОД.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі — засобами Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та Єдиного державного веб-порталу електронних послуг (далі — Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі — на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559. Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України надає офіційне розʼяснення щодо юридичної сили електронного та паперового військово-облікового документу.

    Зокрема, наявність у особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

    Щодо реального стану речей та проблем, які можуть виникнути на кордоні.

    Прикордонники можуть вимагати оформлену відстрочку. Вам потрібно спиратись саме на те, що Ви виїжджаєте за пунктом 2-1, а не за пунктом 2-6.

    Прикордонникі будуть вимагати паперовий ВОД. Потрібно акцентувати увагу на тому, що е-ВОД має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД та є належним військово-обліковим документом.

    Якщо все ж таки не пропустять, необхідно спробувати перетинути кордон у іншому пункті пропуску. У випадку невдачі і на інших пунктах пропуску прийдеться оскаржувати дії прикордонників, оскільки відстрочку Ви все одно оформити не зможете, як я зрозумів із Вашого питання.

    Громадянин, який не згодний з рішенням про відмову у перетині державного кордону, має право звернутися зі скаргою на це рішення до начальника органу охорону державного кордону, назва та адреса якого зазначені у рішенні.

    Скаргу на рішення про відмову у перетині державного кордону можна подавати до начальника органу охорону державного кордону протягом одного року з моменту його ухвалення рішення, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з ним.

    За результатами розгляду скарги начальник органу охорону державного кордону приймає одне з трьох рішень:

    1. рішення про скасування рішення про відмову у перетині державного кордону;
    2. рішення про зміну рішення про відмову у перетині державного кордону;
    3. рішення про відмову у скасуванні рішення про відмову у перетині державного кордону.

    Справи про оскарження рішення про відмову у перетині державного кордону України також розглядають адміністративні суди України (відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 19 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України)).

    Тож, Ви можете звернутися до суду з позовом про визнання протиправним, скасування рішення про відмову в перетинанні державного кордону України та зобов'язання не чинити перешкод у перетині кордону. Позовну заяву Ви можете подати протягом шести місяців з дня, коли отримаєте відповідне рішення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЗГІДНО ПОСТАНОВИ КМУ 57, ВИ МАЄТЕ ПРАВО, ЯК ОСОБА КОТРА СУПРОВОДЖУЄ ІНВАЛІДА.

    АЛЕ, ПРИКОРДОННИКИ НЕ ДОЗВОЛЯЮТЬ ПЕРЕТИН КОРДОНУ БЕЗ ОФОРМЛЕНОЇ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

    "Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

    У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

    Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися."

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ПО П.9 СТ.23 ЗАКОНУ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ.

    ВІДМОВА ВІД НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ З БОКУ ТЦКСП НЕ БУДЕ ВІДПОВІДАТИ П.9 СТ.23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” - ВИМОГА ПРО ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ СТОСУЄТЬСЯ БАТЬКІВ ДРУЖИНИ.

    ТОБТО НАЯВНІСТЬ СЕСТРИ НЕ Є ПЕРЕШКОДОЮ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    СТАТТЯ 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ:

    "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України."

    11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

    Закон УкраїниПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір'ю (батьком чи матір'ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім'ї, які зобов'язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду;

    В РАЗІ ВІДМОВИ ВІД НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ, ТАКЕ РІШЕННЯ ТЦКСП ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ.

    ОСКАРЖУВАТИ ПОТРІБНО В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ, ІНШОГО ШЛЯХУ НЕМАЄ.

    ТАКОЖ НЕОБХІДНО В ЯКОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ ПРОСИТИ СУД ЗАБОРОНИТИ ВАШУ МОБІЛІЗАЦІЮ НА ЧАС РОЗГЛЯДУ СПРАВИ.

    ххх

    ВИ МОЖЕТЕ ПОСКАРЖИТИСЯ НА ДІЇ ТЦКСП ДО УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ:

    https://ombudsman.gov.ua/

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, пане Дмитре!

    1.військовозабовязаний 35 років, дані оновив вчасно, з військово-облікових документів - резерв+ зі статусом на обліку і роздрукований pdf звідти; відсрочку зробити не може, так як є ще сестра2. мати - інвалід 2 групи, є довідка мсек і пенсійне посвідчення. Зареєстрована на одній площі з синомПитання: чи достатньо цього набору на теперешній момент для виїзду як особа що супроводжує інваліда 2 групи? що треба ще для успішного проходження кордону? чи відсутність відсрочки стане на заваді (раніше знайомі виїзджали с таким набором)?

    Ви маєте право на виїзд, яке згідно із законодавством не залежить від оформлення/неоформлення відстрочки. Звертаю увагу, що документом, який підтверджує інвалідність, для виїзд має бути пенсійне посвідчення по інвалідності матері. Справа в тому, що довідка МСЕК до уваги на кордоні не приймається. В іншому - на мою точку зору - документів більш ніж достатньо.

    Ваша підстава для виїзду звучить наступним чином:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    - закордонні паспорти;

    - свідоцтво про народження;

    -пенсійне посвідчення матері по інвалідності;

    - два витяг з Реєстру територіальної громади;

    - Ваш військово-обліковий документ (належний, з усіма відмітками).

    По суті, згідно з чинним законодавством це все, що Вам потрібно мати. Потім сюди практичними порадами ми додаємо електронний ВОД, що Ви маєте,, довідку і з ПФУ про те, що матері нараховуються пенсійні виплати у зв'язку з інвалідністю.

    Тому шанси на виїзд я розцінюю як доволі високі. Але не затягуйте з цим, адже невідомо, які зміни згодом можуть бути внесені до постанови КМУ від 27.01.1995 № 57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України"

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Загалом шанси на успішний виїзд оцінюю як 80-90 %, але можуть аналізувати Ваш військово-обліковий документ та вимагати оформлену відстрочку.

    За позицією ДПСУ, вони можуть приймати електронні ВОДи, сформовані через Резерв + у тому числі. Тому шанси на виїзд є. Додатково отримати би з ПФУ довідку про нарахування батьку пенсії у зв'язку з інвалідністю, інколи її вимагають.

    Оформлювати Акт встановлення факту здійснення догляду - НЕ ПОТРІБНО,

    На мою точку зору, відсутність оформленої відстрочки не має бути проблемою. Чинне законодавство не містить ЖОДНОЇ прив'язки про виїзд за кордон лише тих, хто оформити за даною підставою відстрочку. Нормативну базу з цього питання Вам надіслав, на мою точку зору, повинні пропустити.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA