Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 февраля 2020, вопрос №12015 150₴

Будет ли ответственность если не явиться в военкомат?

Я закончил военную кафедру, и когда прописывался в своем городе мне дали повестку на 30 января (что бы стать на учет в военкомат пройти мед. комиссию и т.д.), далее когда я пришел мне дали еще одну повестку на 20 февраля что бы донес копию диплома (нам дипломы магистров выдали 10 февраля). И вот я пришел и мне опять говорят подписать повестку, я отказываюсь ибо я не на работу к ним устроился, и сотрудница военкомата на обратной стороне повестки пишет что я отказался, и три человека (сотрудники военкомата, она,юрист и еще одна) расписываются что я уведомлен о вручении повестки. Такой вопрос что будет если я не явлюсь по этой повестке, и если например будет штраф, то где я смогу его оплатить чтоб не попасть опять к ним.Спасибо.

Ответы юристов (6)

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий день.

    Вид відповідальності залежить від того, яку саме повістку Ви відмовилися підписати. Адже акт військкомату є документом, який підтверджує, що Вам повістку вручили належним чином та Ви повідомлені про вимогу прибути до військкомату у призначений день.

    Види повісток у військкомат:
    • Уточнення облікових даних
    • Проходження медкомісії
    • Призов на військову службу в ЗСУ

    Вам скоріш за все пропонували підписати повістку перших двох видів, то Вам загрожує лише адміністративна відповідальність за ст. 210 КупАП - штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень). За повторне правопорушення доведеться сплатити до 255 гривень.

    Так як призов ще не розпочався (квітень-червень 2020 року), то повістку про призов на військову службу в ЗСУ Вам вручити не могли. Саме за нез'явлення за цією повісткою загрожує кримінальна відповідальність за статтею 335 КК України.

    Таким чином, Вам загрожує лише адміністративна відповідальність.

    Від імені військових комісаріатів розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право районні (міські) військові комісари.

    Відповідно до статті 38 КУпАП адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення.

    На Вас буде виписана постанова про притягнення до адмінвідповідальності за правопорушення, передбачене за ч. 1 ст. 210 КУпАП, у вигляді штрафу у розмірі 85 грн. Цю постанову з відповідними реквізитами для оплати надішлють Вам для сплати штрафу.

    Такий штраф Ви повинні оплатити протягом 15 днів або можете оскаржити цю постанову у суді протягом 10 днів з дня її винесення.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    66.7%

    Добрий день.

    Способи вручення повісток
    • 1) Особисто в руки під розпис (за місцем проживання або роботи)
    • 2) За повістку розписалися батьки або інші родичі (дружина тощо)
    • 3) Залишили в двері або поштовій скриньці (повістка не підписана)

    У випадку відмови призовника від підпису повістки, особою, що вручає таку повістку можливе складання акту відмови від отримання повістки. Складений акт про відмову від отримання повістки може можу бути направлений до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності щодо ухилення від військової служби.

    За ігнорування повістки, неявку у військкомат та ухилення від військової служби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

    Якщо призовник не з’явився до військового комісаріату без поважних причин, його очікує штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень). За повторне правопорушення доведеться сплатити до 255 гривень (ст. 210 КУпАП).

    Кримінальним Кодексом України встановлено і кримінальну відповідальність, а саме у ст. 355 КК України, в якій йдеться:

    “Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років”.

    Призовник нестиме кримінальну відповідальність якщо:

    • не з’явився у військкомат вже після того, як його на медкомісії визнали придатним до служби в армії.
    • особисто підписав повістку, однак без поважних причин не з’явився до військового комісаріату.

    Тобто, тут є пенві нюанси, оскільки, працівники військомату составлять акт, але, вони так повинні мати певні докази того, що Вам таку повістку надавали. Свідки, якщо це працівники військомату - це зацікавлені особи. Тобто, тут можна буде посперичатися щодо процедури вручення такої повістки, оскільки фактично, вона Вам не була вручена.

    Якщо будуть докази того, що Ви відмовилися її отримувати, то в даному випадку, все буде залежити від того, який вид повістки вручався - якщо для проходження строкової служби - то можлива навіть кримінальна відповідальність. Але, тут потрябно буде доказувати Ваш умисил, також Ви повинні були би підписати повістку (а Ви її не підписали), пройти медичну комісію, де Ви будете признані придатним.

    Якщо - медогляд, взяття на облік, уточнення даних - то це адміністративна відповідальність.

    Враховуючи всі обставини, до Вас повинна бути застосована все ж таки адміністративна відповідальність. але потрібно дійсно вивчати докази, чи був умисел, чи розуміли Ви, що Вас викликають такою повісткою на строкову службу. До того ж, призову зараз немає, отже повістку про виклик Вас на строкову службу Вам не могли надати.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    У разі неявки до комісаріату за повісткою , яку Ви особисто підписали , Вас чекає штраф від п’яти до семи мінімумів доходів громадян (85-119 гривень). За повторне правопорушення доведеться сплатити до 255 гривень (ст. 210 КУпАП). Законом не передбаченого конкретного виду повісток( як прохальна форма так і спонукальна), тому в будь- якому разі Ви маєте прибути до військомату у визначений повісткою час та день!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%

    Закон Украины "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12):..

    "Стаття 18. Звільнення від призову на строкову військову службу

    1. Від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України: ...

    яким після закінчення закладів вищої освіти присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.".

    Вам после окончания ВУЗа должны были присвоить воинское офицерское звание и выдать военный билет. В этом случае Вы освобождены от срочной воинской службы. Не понятно, о чем Вам выдали последнюю повестку, но если обстоятельства соответствуют моему предположению, то не повестку о призыве на срочную службы, тем более, срок весеннего призыва еще не наступил. С другой стороны, отказ лица (в Вашем случае военнообязанного) от подписи на повестке не освобождает от ее исполнения, а только усугубляет положение - другое дело, поставить подпись и изложить в ней свои возражения и далее защищаться законными средствами, как сейчас. Скорее всего, речь идет (шла) об постановке Вас на учет как офицера запаса (ст.27 Закону). Как я считаю, следует явиться в военкомат и разобраться о чем Ваша повестка. Штраф оплачивается не в военкомате, а в банке по реквизитам, указанным в постановлении об административном нарушении (если такое будет принято, при этом, дело должно быть рассмотрено при Вашем участии).

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Если вы не прибудите в военкомат в отмеченный в повестке день и время, то вас ожидает административное наказание - штраф.

    Токмач Галина Николаевна

    Доброго дня. Адміністративна відповідальність - ст. 210 КУпАП - штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень).


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України