Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 30 сентября 2024, вопрос №120326 340₴

Отсрочка від призову після вступу до магістратури. Ризики отримання штрафу при реєстрації у резерв+

Здраствуйте
Прошу пояснити питання про отримання відстрочки від призову на військову службу.

• В мене освіта бакалавра. Закінчив в 2019році.
Факультет психології
Спеціальність Психологія. код 053
-
• Тепер я вступаю до магістратури.
Факультет психологія.
Спеціальність Соціальна робота. код 231

Для подальшої моєї роботи, мені потрібно обов'язково спеціалізація Соціальна робота. Код 231
-
Для отримання відстрочки від мобілізації
- Потрібно довідка ЄДЄБО.
- Потрібно зареєструватися в резерв+ та надати документ для реєстрації в університеті.
-
- Я не реєструвався в резерв+ та тцк .
У мене немає військово облікових документів нового зразка з кюар кодом. Але є військовий квиток старого зразка.
На початку 2024 року я одружувався, -Всі мої дані є в реєстрі ДРАЦС(загс)
-Також мої дані були передані в тцк при одруженні,
-Також останні 20 років мої дані залишалися без змін.
По базі даних Оберіг, в розшуку мене нема.
На порталі ДІЯ військовий обліковий документ не генерується, мене нема в базі.

Питання:
1. Чи буде в довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО визначено що я не порушую процедуру продовження освіти за спеціальністю?
2. Які мої дії якщо я отримаю довідку з ЄДЄБО про порушення процедури продовження освіти за спеціальністю?

3. Чи буде достатньо для ТЦК довідки з університету про те що я навчаюся на факультеті психології? (якщо довідка з ЄДЄБО буде з повідомленням про порушення навчання)?
4. Після вступу в університет та отримання довідки ЄДЄБО я відправлю документи на отримання відстрочки поштою Заказним листом.
Чи можуть ТЦК накласти штраф за порушення військово обліку, якщо:
Інформація про мої дані передавалася до ТЦК при одруженні на початку 2024р, та є в інших державних реєстрах. МРЕО. ДРАЦС(загс)
5. Як це відразу пояснити тцк в надісланих документах?
6. Які мої дії, якщо мені ТЦК відмовлять у наданні відстрочки?
Які мої дії якщо ТЦК відмовили у наданні відстрочки та наклали штраф?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 4 дня назад

    Адвокат, г. Николаев, 33 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Олександре!

    Ось вичерпні відповіді на всі Ваші питання:

    1. Чи буде в довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО визначено що я не порушую процедуру продовження освіти за спеціальністю?

    Так в довідці ЄДЕБО буде зазначено, що Ви не порушуєте послідовність освіти, оскільки спеціалізація не має до того абсолютно ніякого відношення. Головний аспект в цьому полягає в тому, що в Законі України «Про освіту» чітко визначена єдина вимога в таких випадках: після закінчення бакалавратури студент повинен вступити до магістратури, тобто на рівень освіти вищий за попередній.

    Згідно із частиною другою статті 10 згаданого Закону рівнями освіти є (необхідне Вам я виділив жирним шрифтом):

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    2. Які мої дії якщо я отримаю довідку з ЄДЄБО про порушення процедури продовження освіти за спеціальністю?

    Такого стовідсотково не станеться, але якщо за якихось інших обставин Ви отримаєте довідку ЄДЕБО зі згаданим негативним дописом, Ви матимете право після запиту до Міністерства освіти та науки (далі - МОН) з вимогою відкорегувати довідку та дати коректну відповідь і отримання відмови, звернутись до Київського окружного адміністративного суду з відповідним позовом про скасування незаконного допису в довідці ЄДЕБО, розпорядником якого МОН є, та зобов'язаннЯ МОН внести певні зміни у згадану довідку.

    Така адвокатська практика віднедавна вже існує, і я в своїй роботі теж її застосовую.

    3. Чи буде достатньо для ТЦК довідки з університету про те що я навчаюся на факультеті психології? (якщо довідка з ЄДЄБО буде з повідомленням про порушення навчання)?

    Так. для отримання відстрочки буде достатньо надання довідки з ЄДЕБО.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» зазначений наступний перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    "довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна".

    Крім того, варто додати до цього нотаріально завірені копії:

    паспорту,

    РНОКПП,

    Військово-облікового документу.

    Якщо ж в довідці з ЄДЕБО буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти, то у відстрочці Вам буде відмовлено. Що при тому робити, я написав Вам вище. Крім того доведеться оскаржувати в судовому порядку відмову ТЦК.

    Проте повторюсь у Вашому випадку такий варіант, скорше за все, виключений. Зміна спеціальності на позитивний допис в довідці ЄДЕБО жодним чином не впливає.

    4. Після вступу в університет та отримання довідки ЄДЄБО я відправлю документи на отримання відстрочки поштою Заказним листом.Чи можуть ТЦК накласти штраф за порушення військово обліку, якщо:Інформація про мої дані передавалася до ТЦК при одруженні на початку 2024р, та є в інших державних реєстрах. МРЕО. ДРАЦС(загс)

    По-перше, відправка заяви про відстрочку з підтверджувальними документами поштою є цілком законною. Проте Ви повинні знати, що деякі ТЦК не визнають такий спосіб подання заяви, посилаючись на пункт 58 Постанови КМУ №560:

    "За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації".

    Я навіть зіткався з випадками, коли ТЦК відмовляли у відстрочці на підставі її начебто незаконної форми подання.

    В такому випадку Вам прийдеться звертатись до суду.

    По-друге, навряд чи зміна сімейного стану та невчасне повідомлення про це може стати причиною притягнення Вас до відповідальності за ст. 210 КУпАП. Оскільки таку інформацію ТЦК міг отримати із доступни х йому джерел інформації, зокрема із Реєстру актів громадського стану.

    Згідно примітки до ст. 210 КУпАП:

    "Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи".

    5. Як це відразу пояснити тцк в надісланих документах?

    Це не треба додатково пояснювати, оскільки це визначено у законі, який працівники ТЦК зобов'язані знати і ним керуватись у своїй діяльності.

    6. Які мої дії, якщо мені ТЦК відмовлять у наданні відстрочки?

    У разі відмови у відстрочці Ви маєте право звернутись до суду та оскаржити таку відмову.

    Згідно пункту 59 Постанови КМУ №560:

    "У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.".

    Які мої дії якщо ТЦК відмовили у наданні відстрочки та наклали штраф?

    Що робити у разі відмови у відстрочці від мобілізації я Вам вже написав.

    Тепер що стосується оскарження постанови про адміністративне правопорушення (хоча повторююсь, я його у Вас не бачу). Втім, таку постанову ТЦК можна оскаржити до районного суду.

    Відповідно до статті 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено.

    Підставою для оскарження може бути недотримання процедури:

    • відсутність належного повідомлення: вам не було вручено повістку про явку до ТЦК та СП або повістка була вручена з порушенням встановлених термінів
    • неправильне оформлення штрафу - у штрафі не вказано причину його накладення, не роз'яснено порядок його оскарження, наприклад, припустився помилки в персональних даних тощо
    • незаконне проведення засідання комісії: комісія ТЦК та СП, яка ухвалила рішення про накладення штрафу, не мала на це повноважень або порушила порядок проведення засідання

    Також штраф можна оскаржити у випадку відсутності підстав для накладення:

    • ви не підлягаєте військовому обліку: у громадянина є законні підстави для звільнення від військового обліку (вік, стан здоров'я, сімейні обставини тощо), але ТЦК та СП не врахувало їх
    • у вас були поважні причини для неявки до ТЦК та СП: ви перебували на лікуванні, у відрядженні, виконували інші важливі обов'язки, про що ви можете надати документальні підтвердження.
    • ТЦК та СП припустився помилки: у вашому військовому квитку або інших документах міститься помилкова інформація, яка стала причиною накладення штрафу

    Оскаржити штраф можна і у випадку неналежних дій ТЦК та СП:

    • шантаж та погрози: працівники ТЦК та СП чинили на вас тиск, погрожували або вимагали хабарів
    • дискримінація: штраф було накладено на вас у зв'язку з вашою расою, релігією, політичними переконаннями тощо
    • незаконне вилучення документів: працівники ТЦК та СП вилучили у вас документи без законних підстав

    Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови,

    В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Скарга на постанову по справі про адміністративне правопорушення розглядається правомочними органами (посадовими особами) в десятиденний строк з дня її надходження, якщо інше не встановлено законами України.

    Порядок розгляду скарги на постанову ТЦК наступний:

    Орган (в даному випадку суд) при розгляді скарги на постанову по справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обгрунтованість винесеної постанови і приймає одне з таких рішень:

    • залишає постанову без зміни, а скаргу без задоволення;
    • скасовує постанову і надсилає справу на новий розгляд;
    • скасовує постанову і закриває справу;
    • змінює захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, з тим, однак, щоб стягнення не було посилено.

    Якщо буде встановлено, що постанову винесено органом (посадовою особою), неправомочним вирішувати цю справу, то така постанова скасовується і справа надсилається на розгляд компетентного органу (посадової особи) (стаття 293 КУпАП).

    Копія рішення по скарзі на постанову по справі про адміністративне правопорушення протягом трьох днів надсилається особі, щодо якої її винесено. В той же строк копія постанови надсилається потерпілому на його прохання (стаття 295 КУпАП).

    Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

    Постанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених частиною п’ятою статті 7 та частиною першою статті 287 КУпАП. Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

    Апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову. Місцевий суд протягом трьох днів надсилає апеляційну скаргу разом із справою у відповідний апеляційний суд.

    Апеляційний перегляд здійснюється суддею апеляційного суду протягом двадцяти днів з дня надходження справи до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1. Чи буде в довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО визначено що я не порушую процедуру продовження освіти за спеціальністю?

    Якщо Ви раніше не вступали, а потім відраховувались з магістратури - то в довідці з ЄДЕБО повинно бути зазначено, що Ви не порушуєте послідовності здобуття освіти. Вік та спеаціальність немає значення.

    2. Які мої дії якщо я отримаю довідку з ЄДЄБО про порушення процедури продовження освіти за спеціальністю?

    Потрібно буде проаналізувати причини формування такої довідки і якщо Вам неправомірно вказали про порушення послідовності освіти - потрібно оскаржувати таке рішення.

    Для оскарження довідки ЄДБО Вам потрібно звернутись Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Міністерства освіти і науки України, ДП “Інфоресурс” та ВНЗ (далі - відповідачі), в якому зобов`язати їх внести зміни до довідки ЄДБО.

    Позовні вимоги мотивувати тим, що порушено Ваше право на отримання довідки ЄДБО, в якій вказано, що Ви не порушуєте послідовності здобуття освіти.

    Перед зверненням до суду Ви можете звернутись до ДП "Інфоресурс" з листом щодо коригування даних у ДОВІДЦІ ЄДБО.

    Перелік документів для звернення до суду - позовна заява, копію довідки ЄДБО, виписку з ЄДБО (https://info.edbo.gov.ua/check-person/), лист-відповідь на Ваше звернення до ДП "Інфоресурс", копії документів про здобуту освіту.

    На даний час немає судової практики по цьому питанню, адже сам по собі процес оскарження даної довідки займе від 2-3 місяців і більше.

    Крім того, не виключено, що після виграшу в першій інстанції, МОН подасть до апеляції та касації. Тому саме оскарження може затягнутися більше року.

    Лише після того, як будуть судові прецеденти можна говорити про доцільність відстоювання своїх інтересів у судовому порядку.

    На час оскарження довідки з ЄДБО - Ви не маєте права на відстрочку. Проте, можна буде подати клопотання про забезпечення позову, тобто щоб на час розгляду справи ТЦК не мало права Вас мобілізувати, але суд може відмовити в такому клопотанні.

    3. Чи буде достатньо для ТЦК довідки з університету про те що я навчаюся на факультеті психології? (якщо довідка з ЄДЄБО буде з повідомленням про порушення навчання)?

    Для оформлення відстрочки до ТЦК потрібно надати:

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 )

    Самої довідки про навчання на факультеті буде недостатньо.

    4. Після вступу в університет та отримання довідки ЄДЄБО я відправлю документи на отримання відстрочки поштою Заказним листом.Чи можуть ТЦК накласти штраф за порушення військово обліку, якщо:Інформація про мої дані передавалася до ТЦК при одруженні на початку 2024р, та є в інших державних реєстрах. МРЕО. ДРАЦС(загс)

    В реаліях сьогодення притягнути до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу можуть по абсолютно надуманим причинам, проте такий штраф Ви зможете оскаржити.

    Якщо Вам не приходили повістки - то притягнути до адміністративної відповідальності за неповідомлення про шлюб Вас не повинні, адже згідно ПРИМІТКИ до статті 210 КУпАП - положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, всі Ваші дані повинні були міститись в реєстрах (ДМС, ДРАЦС, ДПС, МВС, реєстрі територіальної громади) і Ви зможете оскаржити штраф за неповідомлення даних .

    Ознайомтесь з корисним матеріалом за посиланням https://sud.ua/uk/news/publication/304961-begat-do...

    5. Як це відразу пояснити тцк в надісланих документах?

    Це не потрібно вказувати у надісланих документах.

    Якщо Вас захочуть оштрафувати, то повинен відбутися розгляд справи, де Ви маєте право надавати пояснення та користуватися послугами правозахисника.

    Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    6. Які мої дії, якщо мені ТЦК відмовлять у наданні відстрочки? Які мої дії якщо ТЦК відмовили у наданні відстрочки та наклали штраф?

    У разі відмови у наданні відстрочки Вас повідомлять письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7 постанови КМУ 560. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до статті 283 КУпАП виносить постанову по справі про адміністративне правопорушення (додаток 4) Постанова може бути оскаржена в судовому порядку, визначеному статтями 287-289 КУпАП.

    Тобто, якщо Вам відмовлять у відстрочці та накладуть штраф - потрібно ознайомитись з підставами таких рішень і оскаржувати їх в судовому порядку.

    Цей процес краще не затягувати, адже штраф Ви можете оскаржити протягом 10 днів з моменту вручення постанови про накладення штрафу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ключова Ваша проблема, як мені видається, етап зарахування до закладу освіти. Як я зрозумів, Ви ще не вступили і заклад вимагає у Вас подання е-ВОД. Якщо Ви не змогли згенерувати його через Дію, на превеликий жаль, Ви не зможете це зробити і через Резерв +. І ось це найголовніша проблема у даній ситуації. Потрібно домовлятися із закладом освіти, не інакше.

    Питання:1. Чи буде в довідці про здобувача освіти за даними ЄДЕБО визначено що я не порушую процедуру продовження освіти за спеціальністю?

    Так, у Вашій довідці буде зазначено - "ТАК, НЕ ПОРУШУЄ".

    2. Які мої дії якщо я отримаю довідку з ЄДЄБО про порушення процедури продовження освіти за спеціальністю?

    Фактично - ніякі, хіба що оскаржувати формулювання "НІ, ПОРУШУЄ" у судовому порядку.

    3. Чи буде достатньо для ТЦК довідки з університету про те що я навчаюся на факультеті психології? (якщо довідка з ЄДЄБО буде з повідомленням про порушення навчання)?

    Ні, для ТЦК потрібна тільки довідка ЄДЕБО із зазначенням формулювання "ТАК, НЕ ПОРУШУЄ".

    4. Після вступу в університет та отримання довідки ЄДЄБО я відправлю документи на отримання відстрочки поштою Заказним листом.Чи можуть ТЦК накласти штраф за порушення військово обліку, якщо:Інформація про мої дані передавалася до ТЦК при одруженні на початку 2024р, та є в інших державних реєстрах. МРЕО. ДРАЦС(загс)

    Відповідати на дане питання - як ворожити на кавовій гущі. Однозначно точно не сказати. Тим не менше, якщо Вас захочуть притягти до відповідальності за новими розмірами штрафів - це буде незаконно.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    5. Як це відразу пояснити тцк в надісланих документах?

    Можна зробити окремо заяву про оформлення відстрочки, до якої додати копії паспорту, коду, а також довідку ЄДЕБО. До заяви можливо додати окреме пояснення, хоча, на мій погляд, краще взагалі не піднімати це питання.

    6. Які мої дії, якщо мені ТЦК відмовлять у наданні відстрочки?

    Якщо Ви матимете довідку ЄДЕБО із зазначенням про дотриманням послідовності - Вам не відмовлять, не хвилюйтеся.

    Які мої дії якщо ТЦК відмовили у наданні відстрочки та наклали штраф?

    Оскаржувати незаконну відмову та постанову про притягнення до відповідальності за порушення правил військового обліку.

    ВИСНОВОК: ключова проблема - вступ. Якщо Ви не вступили, деталі оформлення відстрочки - питання другорядне. Повірте, скілкьи моїх клієнтів забігали наперед, а в результаті вони просто не вступали через відсутність змоги згенерувати е-ВОД.

    Якщо будуть проблеми зі вступом - спробуйте подати таке зобов'язання:

    "...Я, ___, (прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дата народження)

    зобов’язуюся оформити електронний військово-обліковий документ, а також уточнити свої персональні дані, визначені статтею 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки протягом 60 (шестидесяти) календарних днів з моменту мого зарахування для здобуття освіти до ...

    Не заперечую щодо мого відрахування із закладу освіти у разі ненадання мною оновленого військового-облікового документу протягом 60 (шестидесяти) календарних днів з моменту мого зарахування...".

    Якщо вступите - далі справа техніки.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку про відстрочку від мобілізації.

    З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1 - 2. ВИ НЕ ПОРУШУЄТЕ ПОСЛІДОВНІСТЬ ОСВІТИ - СПЕЦІАЛЬНІСТЬ НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    3. ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НЕОБХІДНА ТІЛЬКИ ДОВІДКА ЄДЕБО - ЦЕ ВИМОГА ДОДАТКА 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560.

    АЛЕ НЕ ХВИЛЮЙТЕСЬ - У ВАС Є ВСІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ НЕОБХІДНОЇ ВАМ ДОВІДКИ.

    4 ЯКЩО ВСІ ОБЛІКОВІ ДАНІ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ТЦКСП, Є В ДЕРЖАВНИХ РЕЄСТРАХ, ТО ВАС НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПРИТЯГНУТИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    РЕЄСТРАЦІЯ В РЕЗЕРВ + НЕ Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    ...

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    5. ВАМ В ЗАЯВІ НА ВІДСТРОЧКУ, КОТРУ ВИ ВІДПРАВИТЕ ПОШТОЮ ДО ТЦКСП, НЕ ТРЕБА НІЧОГО ПОЯСНЮВАТИ З ПРИВОДУ ВАШІХ ОБЛІКОВИХ ДАНИХ - ЧЕКАЙТЕ НА ВІДПОВІДЬ.

    ФОРМАЛЬНО ВИ ПОРУШИЛИ ЗАКОН (НЕ ОНОВИЛИ ДАННІ), ТОМУ ВАС МОЖУТЬ ОШТРАФУВАТИ. НЕЗАКОННІСТЬ ТАКОГО ШТРАФУ ВАМ ПРИЙДЕТЬСЯ ДОВОДИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ - ТОМУ ЩО ВИ ПРО ЦЕ ДІЗНАЄТЕСЯ ПОСТФАКТУМ.

    Спочатку треба розібратись зі шляхом, який проходить штраф від ТЦК - від "виписування" до примусового стягнення. І його я умовно поділяю на 2 етапи.

    1️. ТЦК та СП виносить постанову про притягнення до адміністративної відповідальності і дає строк на сплату штрафу (15 днів).

    2️. Якщо за 15 днів штраф не сплачений, ТЦК та СП передає постанову до органів Державної виконавчої служби, де штраф подвоюється, відкривається виконавче провадження, накладаються арешти на майно та банківські рахунки.

    І тепер "сюрприз": на першому етапі не існує реєстру, з якого ви могли б дізнатись про цей штраф - ані платного, ані безоплатного!

    Тому на цьому етапі про штраф можна дізнатись лише з листа, направленого Укрпоштою (за умови, що ТЦК та СП такий лист направить, а ви його отримаєте).

    А от вже на другому етапі такий реєстр є - і інформацію з нього можна отримати безкоштовно!

    Достатньо ввести свої дані в полі "Дані боржника" та натиснути пошук:

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Скажу ще раз іншими словами: якщо ви вже побачили інформацію про себе в цьому реєстрі, це означає, що справа вже перебуває у виконавчій службі, а штраф вже подвоївся.

    6. ВІДМОВИЛИ В НАДАННІ ВІДСТРОЧКИ - РІШЕННЯ ОСКАРЖУЙТЕ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    ПРИТЯГНУЛИ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА НЕОНОВЛЕНЕЯ ДАНИХ - ОСКАРЖУЙТЕ ПРАВОМІРНІСТЬ НАКЛАДАННЯ ШТРАФУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Карпенко Андрій Володимирович

    ДОДАТКОВО - ЧИ МОЖНА ОСКАРЖИТИ ШТРАФ:

    ПО-ПЕРШЕ, якщо військовозобов’язаний не з’явився по повістці, то ТЦК не має права заочно розглядати справу про адміністративне правопорушення і штрафувати.

    КУпАП чітко визначає, що справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    Тобто, перед тим, як розглянути справу про адмінправопорушення та накласти штраф, ТЦК зобов’язаний надіслати громадянину повістку про виклик його до ТЦК для розгляду справи про адміністративне правопорушення. На відміну від повісток про виклик до ТЦК за законодавством про мобілізацію, повістка про виклик для розгляду справи про адмінправопорушення надсилається за правилами КУпАПу, а тому повинна бути особисто врученою.

    З практики скажу, що зазвичай громадяни дізнаються про накладення на них штрафів за статтями 210 чи 210-1 КУпАП, коли на їх мобільний додаток Дія надходить постанова про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення штрафу. При цьому ТЦК розглядає справу заочно, без їх участі та ніяких викликів про прибуття для розгляду справи їм не надсилалося. А це є прямим порушенням закону!

    ПО-ДРУГЕ, ТЦК має доступ до всіх державних реєстрів, інформаційно-комунікаційних систем та баз даних, які містять персональні дані, визначені у законі "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    Тому у разі винесення штрафів за не уточнення персональних даних, ТЦК потрібно буде доводити у суді неможливість отримати інформацію про персональні дані військовозобов’язаного у цих вищевказаних базах, реєстрах і системах.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України