Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 05 октября 2024, вопрос №120596 340₴

Зняти з реєстрації сина

Доброго дня!

Чи зможу я, як власник квартири, виписати свого повнолітнього сина з квартири в разі її продажу?
Син не проживає в квартирі з 2014 року, живе за кордоном і має німецьке громадянство. Українських документів в нього нема і їхати в Україну він не має змоги.

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Ольго!

    Чи зможу я, як власник квартири, виписати свого повнолітнього сина з квартири в разі її продажу?Син не проживає в квартирі з 2014 року, живе за кордоном і має німецьке громадянство. Українських документів в нього нема і їхати в Україну він не має змоги.

    Так, зможете, при чому можна навіть спробувати через ЦНАП, без судового порядку.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 7 лютого 2022 р. № 265 Київ

    Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад

    61. У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається.

    У разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    Така заява може бути подана лише повнолітньою особою або законним представником малолітньої дитини.

    ...

    Водночас буває практика, коли ЦНАПи, зокрема у моєму м. Чернігів, відмовляють у задоволенні такої заяви. Якщо така відмова буде у Вашому випадку - потрібно буде подати позов до суду. На 100 % його задовольнять.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 20 часов назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, пані ОЛЬГА!

    Так, Ви маєте на це за чинним законодавством повне право. Для цього Вам треба звернутися в ЦНАП міської ради (навпроти Краєзнавчого музею) та надати документи, що підтверджують право власності на житло.

    В той же час геть не факт, що Вашого сина взагалі внесли в Реєстр територіальної громади, якщо він відсутній в Україні з 2014 року, тож такої проблеми може й не бути.

    Ви як власник житла можете попередньо взяти витяг з Реєстру територіальної громади про усіх, хто зареєстрований у відповідній квартирі.

    Крім того, покупець квартири має таке саме право зняти з реєстрації усіх осіб, які зареєстровані в квартирі. Це теж робиться в ЦНАПі.

    Кілька років вже як не треба для цього звертатися до суду чи шукати зареєстрованих, щоб добровільно це зробили.

    Механізм здійснення декларування/реєстрації місця проживання (перебування), зміни місця проживання, зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання (перебування), скасування декларування/ реєстрації місця проживання (перебування) визначає Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 № 265 (надалі – Порядок).

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%B...

    Відповідно до пп. 5 п. 50 Порядку передбачено право власника житла звернутися до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) для здійснення зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6 до Порядку.

    Необхідно зазначити, що відповідно до п. 56 Порядку зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) співвласника житла за заявою іншого співвласника такого житла не здійснюється.

    З огляду на що, власник житла має право самостійно через органи реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) зняти з зареєстрованого місця проживання (перебування) всіх дорослих членів своєї сім’ї, які не є співвласниками та неповнолітніх дітей, але тільки за згодою їх законних представників.

    За послугу щодо зняття з задекларованого/зареєстрованого місця проживання особа сплачує адміністративний збір у розмірі 1,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2024 році адміністративний збір складає 45,42 грн).

    Адміністративний збір не справляється у разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою; свідоцтва про смерть або відомостей про державну реєстрацію смерті з Державного реєстру актів цивільного стану.

    У разі зняття із зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    За реєстрацію місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір справляється лише за одну адміністративну послугу (стаття 6 Закону).

    Заява власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6 (пункт 50 Порядку).

    Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання в електронній формі здійснюється в день подання документів або не пізніше наступного робочого дня у разі їх надходження після закінчення робочого часу органу реєстрації (пункт 67 Порядку).

    За запитом суб’єкта звернення орган реєстрації або центр надання адміністративних послуг видає витяг із реєстру територіальної громади, який може містити інформацію про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) на підставі відомостей, що містяться у відомчій інформаційній системі Державної міграційної служби України, які надійшли від органів реєстрації на дату формування такого витягу.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи зможу я, як власник квартири, виписати свого повнолітнього сина з квартири в разі її продажу?

    Так, Ви маєте на це абсолютне право. Особиста присутність сина не вимагається. До суду звертатись також не потрібно.

    Щоб зняти сина із зареєстрованого місця проживання – Вам необхідно звернутись до ЦНАП із заявою ( додаток 6), паспортом та документами підтверджуючими право власності на квартиру.

    Згідно п.2 ч.1 ст. 18. ЗУ «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»

    Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Відповідно до п. 61 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) здійснюється за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано в житлі, що належить власнику на підставі права власності, до якої додається:

    • документ, що посвідчує особу;
    • документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано чи зареєстровано місце проживання особи, що знімається.

    Але, якщо прописана людина є військовозобов'язаним, то можуть бути певні проблеми, адже деякі ЦНАПи неохоче знімають з місця реєстрації таких осіб.

    Порядок зняття з реєстрації за посиланням https://guide.diia.gov.ua/view/zniattia-iz-zadekla...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ольга Клиент 20 часов назад

      А як взнати, чи він військовозобовʼязаний? Ми виїхали з країни в 2014 році, він був неповнолітнім. Українських документів в нього не було і немає, він живе у Німеччині з німецьким паспортом, відвідує німецьку школу і українською не володіє. Я надумала продавати житло, і не зовсім обізнанана з українськими реаліями

      • Дерій Владислав Олегович

        Скільки років Вашому сину?

        Військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період. Як правило, це громадяни старші за 25 років.

        Для продажу квартири потрібно спробувати самостійно звернутися в ЦНАП та спробувати виписати всіх зареєстрованих осіб.

        Якщо виникнуть якісь проблеми - Ви можете домовитись з покупцем, щоб він після придбання нерухомості самостійно зняв з реєстрації всіх осіб.

        • Ольга Клиент 20 часов назад

          Йому 18 виповнилося у вересні. Дякую

          • Дерій Владислав Олегович

            Я вважаю, що у Вас не повинно бути проблем із зняттям сина з місця реєстрації.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Як власник нерухомості Ви маєте право зняти з місця реєстрації Вашого сина без його на те згоди та присутності. Не бачу в тому жодної проблеми.

    Відповідно до Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні":

    Стаття 18. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування).

    1. Зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) у разі звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за місцем задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється:

    1) за заявою про зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), поданою у паперовій формі такою особою, її законним представником або представником;

    2) за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. У разі подання власником житла заяви про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або інших законних представників дитини чи одного з них така дитина підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками або іншими законними представниками чи одним із них.

    Згідно із Постановою КМУ №265 "Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад":

    50. Зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється на підставі:

    5) заяви власника житла про зняття особи із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за формою згідно з додатком 6.

    61. У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою власника житла про зняття особи (осіб) із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) власник житла подає:

    1) документ, що посвідчує особу (у разі особистого звернення);

    2) документ, що підтверджує право власності на житло, в якому задекларовано/зареєстровано місце проживання (перебування) особи (осіб), що знімається.

    У разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) за заявою власника житла більше однієї особи до органу реєстрації подаються заява та документ або відомості, що підтверджують сплату адміністративного збору, окремо щодо кожної особи.

    Така заява може бути подана лише повнолітньою особою або законним представником малолітньої дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України